Една пета от съдилищата отсрочват дела заради коронавируса

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е изготвил нов график за разглеждането на делата, който ще се прилага от 18 януари 2021 г.

© Юлия Лазарова

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е изготвил нов график за разглеждането на делата, който ще се прилага от 18 януари 2021 г.Общо 66 магистрати и 196 съдебни служители са болни от коронавирус, а 33 съдии и 103 служители са поставени под карантина заради заразата. Това показват данните от всички съдилища в страната, които днес бяха представени пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Данните са към 24 ноември.


От началото на ноември са издадени общо 37 заповеди от председателите на различни съдилища в страната за отлагане на дела за следващи дати и предприемане на допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Възможността за отсрочване на откритите съдебни заседания бе една от новите мерки, които правителството прие и около 1/5 от съдилищата в страната използват възможността заради по-голям брой болни служители и магистрати.


Междувременно Върховният административен съд обяви, че въвежда от 18 януари 2021 г. нови правила за провеждане на откритите съдебни заседания с цел ограничаване на коронавируса.
При сега действащия график на делата и наличието само на три заседателни зали във ВАС, практически е невъзможно да бъде ограничен контактът между съдиите, съдебните служители и участниците по делата на 28-те постоянни тричленни състави на съда.


Съгласно новия график от средата на януари всеки постоянен тричленен състав на ВАС ще заседава веднъж на две седмици с двоен доклад, което ще позволи оптималното използване на съдебните зали в заседателните дни. След провеждането на откритите съдебния по делата, насрочени в съответния час, ще се извършва пълна дезинфекция и проветряване на съответната съдебна зала, посочват от съда.


Участниците по делата, насрочени в съответните часове, ще бъдат допускани в сградата на ВАС непосредствено преди съдебното заседание.


"Бих искал изрично за подчертая, че новите правила няма да доведат до забавяне в разглеждането на делата, тъй като насрочените за разглеждане дела в незаседателна седмица на съответните състави, ще бъдат пренасрочени за допълнителните заседателни часове на съставите в предходната или следващата седмица", увери председателят на ВАС Георги Чолаков.


Вече има изготвен график за провеждането на откритите съдебни заседания на постоянно действащите тричленни състави от 18 януари 2021 г. до 23 април. Той е публикуван и на сайта на ВАС. Новият график ще доведе до намаляване на броя на присъстващите в залите лица, като едновременно с това гарантира, че няма да има забавяне в разглеждането на административните дела.


"Дневник" следи ситуацията с разпространението на заразата в България на живо - тук
По-важните новини по темата от света - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Да ги закрият сьдилищата в Бг, защото както здравеопазването ни е под всякаква критика така и правосъдието ни е под всякаква критика.

 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Ковидът "напада" най-вече държавните чиновници. Хем заплати, хем лежкунене и мардалък.
  Искат да принудят и частния бизнес, ама там при лежкунене и мардалък заплати йок.

 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Дали така ударно ще отклонят и 13-а, 14-а и 15-а заплата или ще се направят, че са си ги израотили.

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK