Депутатите гласуваха бюджета за пенсии

Депутатите гласуваха бюджета за пенсии

© Георги КожухаровС минимално участие в дебатите от страна на ГЕРБ депутатите приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., който е 14.841 млрд. лв.


За пенсии са предвидени 12.347 млрд. лв.


Депутатите определиха обезщетение от 380 лв. за отглеждане на дете до 2-годишна възраст през 2021 г. Между първо и второ четене бяха постъпили редица предложения. БСП бяха внесли предложение това обезщетение да е 650 лв., а от ДПС предлагаха обезщетението да е 420 лв. От "Воля" предлагаха размерът на обезщетението да бъде, колкото минималната работна заплата през следващата година. Предложенията им обаче бяха отхвърлени от залата.
Народните представители решиха платеният отпуск през 2021 г. да се признава за трудов стаж., а за осигурителен ще се зачита времето на неплатен отпуск до 60 дни. По принцип 30 дни неплатен отпуск се признават за стаж, но след въвеждане на извънредното положение срокът се удължи и сега той продължава и през идната година.


Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. Социалистите предлагаха пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. да се преизчисляват от 1 юни 2021 г., като индивидуалният коефициент да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 г.


Депутатите решиха при определянето на размера на пенсията във връзка с изчисляването на индивидуалния коефициент да се взема предвид и броят на месеците, през които човек се е осигурявал в универсален пенсионен фонд, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж.


С подкрепата на бюджета на ДОО за 2021 г. станаха реалност важни политики, водещи до укрепване на социалната защита за милиони български граждани, обяви от парламентарната трибуна социалният министър Деница Сачева. Тя отбеляза, че от 1 януари 2021 г. близо 770 хил. пенсионери с пенсии в минимални размери, ще получат увеличение на пенсиите с 20 %.


Отбеляза, че хората, които предстои да се пенсионират ще получат средно с 9% по-ниски пенсии от НОИ, а не очакваните с 20% по-малко заради това, че имат пенсия и от частен пенсинон фонд. Уточни, че процентът на редукция е индивидуален. Както бе обявила по-рано на холата, които остават по-малко от 5 г. до пенсия и не са прехвърлили парите си от частния фонд в НОИ, могат да го направят до края на юни.


Какво се прие:


- Минималният осигурителен доход от 1 януари ще бъде 650 лв., а максималният остава 3000 лв.
- Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 януари става 300 лв., а максималната 1440 лв.
- Минималното обезщетение за безработица на ден става 12 лв., а максималното - 74.29 лв.
- Обезщетението за отглеждане на дете на възраст от 1 до 2 години остава 380 лв.
- Пенсионерите ще продължат да получават по 50 лв. до март
- Пенсиите ще се индексират от 1 юли
- Може да се поиска преизчисление от новите пенсионери, ако си прехвърлят парите от частния фонд в НОИ

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK