Църквата почита паметта на св. Климент Охридски

Църквата почита паметта на св. Климент Охридски

© WikimediaПравославната църква почита днес паметта на св. Климент Охридски - един от най-значимите български средновековни писатели, основател на Охридската книжовна школа и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Той е един от Светите Седмочисленици.


Няма сигурни сведения за датата и мястото на раждането му, но в историческата наука се приема, че е роден през 840 г. в югозападните части на България. В "Кратко житие на св. Климент Охридски" от Димитър Хоматиан се посочва, че "този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи".


Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската и аланската мисия на светите братя Кирил и Методий през 859-861 г. Като техен ученик той е част и от великоморавската им мисия, а според по-късни славянски жития е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически чин от папата в Рим през 868 г. - малко преди смъртта на св. Кирил. Учителя си той увековечава в "Похвално слово за Кирил".
Смята се, че е прекарал следващите 15 години, работейки заедно с Методий в Панония и Великоморавия. След смъртта на Методий, последвалите гонения и престой в затвора Климент заедно с други двама от учениците на светите братя - Наум и Ангеларий, се завръща в България. Според "Пространно житие на св. Климент Охридски" от Теофилакт Охридски тримата били посрещнати изключително топло от княз Борис. Скоро след това Климент е изпратен от владетеля в областта Кутмичевица в Македония с мисионерска задача. Климент се установява в Охрид и го превръща в един от най-влиятелните духовни и книжовни центрове. Теофилакт Охридски го нарича "пръв епископ, който проповядвал на български език".


Умира през 916 г., а мощите му се намират в църквата "Св. Пантелеймон" в Охрид. Скоро след смъртта е канонизиран, а от началото на 11 в. успението му се чества на 27 юли.


Св. Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.


25 ноември е и празник на Софийския университет, чийто патрон е св. Климент Охридски.


Софийски университет "Климент Охридски"

© Надежда Чипева, Капитал

Софийски университет "Климент Охридски"

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Едно време БПЦ е канонизирала личности, борещи се за просвещението на народа. В наши дни БПЦ прави "архонти" хора като Слави Бинев напр.
  О, времена, о нрави!
  Честит празник на студентите, преподавателите в СУ, както настоящи, така и бивши. Бъдете здрави!

 2. 2 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 474 Любопитно

  "Старобългарски език", т.е църковно-славянски, старо-славянски език. Старо-българския е бил "малку" различен от езика който е говорил Климент.

 3. 3 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 438 Любопитно

  До коментар [#2] от "georgi_pulevski":

  Това, което наричаме днес църковнославянски език, е доста различен от старобългарския език. Църковнославянският е руска редакция на старобългарския. А иначе ти не каза Климент на какъв език е говорел?

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ивайло Вълчев":

  Аз го знам обратното,че руският език е до голяма степен запазеният старобългарски,а българският език на който говорим днес,вече няма почти нищо общо със старобългарският.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  "Аз го знам обратното,че руският език е до голяма степен запазеният старобългарски,а българският език на който говорим днес,вече няма почти нищо общо със старобългарският."
  ============
  Нито едното не е вярно, но по граматически признаци руският е по-близък. В старобългарския има 7 падежа, в руския - 6. Новият български език има остатъци от падежи, развил е аналитизъм чрез предлози и има определителен член.
  Вероятно нашият се е развивал по-бързо заради липсата на централизиран контрол от църквата по време на "присъствието". А в русия Киприан прави консервативна "реформа" по подобие на Евтимиевата.

  Еретик
 6. 6 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  Руският е доста по-близък до старобългарския отколкото днешният български до старобългарския, да.
  Аз по-скоро говорих за това, което днес наричаме "църковнославянски" и се използва в богослуженията. Това не е старобългарският, какъвто е бил по времето на Климент, а е претърпял доста руски редакции (главно в някои букви, произношение, словоред).
  Та относно това какъв език е говорил Климент, един Бог знае. Знаем на какъв език е писал.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  език на който говорим днес,вече няма почти нищо общо със старобългарският.
  =======
  Имам достатъчно основания да твърдя, че след края на 19 век.....не е било така.

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  ДЦърковнославянският е руска редакция на старобългарския. А иначе ти не каза Климент на какъв език е говорел?
  —цитат от коментар 3 на Ивайло Вълчев

  Направо съветска редакция. Княз Борис на славяно- български ли е говорил или на езика на пра пра дядо си Крум Страшни и кавхана Исбул?

  Свободата, Санчо...
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4417 Весело

  Честит празник!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3073 Весело

  "Старобългарски език", т.е църковно-славянски, старо-славянски език. Старо-българския е бил "малку" различен от езика който е говорил Климент.
  —цитат от коментар 2 на georgi_pulevski


  Я сЕди мирен, бе трольо!

  Даже вашите "историчари" клекнаха, че на Климент Охридски не му е бил "идентитетот" северомАкедонски.

 11. 11 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 959 Неутрално

  св.Македонски-да им честит,щом пълни кесия и шия...

 12. 12 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Честит празник на всички християни по света и вьзпитаници на най-старото, но не чак толкова бьлгарски висше училище.

 13. 13 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  По престиж исках да кажа.

 14. 14 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  "Старобългарски език", т.е църковно-славянски, старо-славянски език. Старо-българския е бил "малку" различен от езика който е говорил Климент.
  —цитат от коментар 2 на georgi_pulevski


  И какъв ще да е бил езикът, на който е ГОВОРЕЛ Св. Климент, който - според краткото му житие, бил "от народа на мизите", т.е. българин?
  Наистина книжовниците от Първата българска империя, това са учениците на Св, братя и техните ученици, говорят за "славянски език", но още в 12 в. Теофилакт Охридски отбелязва в Пространното житие на Св. Климент, че "Понеже славянският или българският народ не разбирал писанията, изложени на гръцки език, светците (Кирил и Методий) смятали това за най-голяма загуба и намирали основание за своята безутешна скръб в това, че светилникът на писанията не се пали в тъмната страна на българите." Т.е. вече към 12 в. славянски език и български език са регистрирани като синоними, значат едно и също нещо. По време на Втората българска империя книжовниците вече говорят изключително за български език, а не за "славянски език".
  Т.е. виждаме как постепенно във времето славянският език на св. братя Кирил и Методий става български книжовен език.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 15. 15 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Климент, Наум и Ангеларий са българи и създават в българската столица Охрид българската книжовна школа, която е първият български университет. Днешният ден трябва да бъде обявен за национален празник на България. Това е един от начините да се противодейства срещу безродните крадци и фалшификатори на българската история.
  Не случайно, националният празник на ирландците е Денят на Св. Патрик, за който знае целият свят.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Празникът е на 8 декември по нов стил. Затова е и празникът на студентите. От църковните празници идват и светските празници.

 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ивайло Вълчев":

  Не е много по-различен. Руснаците са вкарали "Ы", премахнали са "Ъ", и това е.
  Е русифицирал се е, но пак е почти същият. Ако знаеш старобългарски от преди 1000 г. много лесно ще разбираш и съвременният църковно-славянски. И ако знаеш съвременен руски пак много лесно ще разбираш съвременният църковно-славянски. Знанието на съвременен български също помага.

 18. 18 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Климент, Наум и Ангеларий са българи и създават в българската столица Охрид българската книжовна школа, която е първият български университет.
  —цитат от коментар 15 на subaru

  Охрид не е столица по времето на Св. Седмочислениците.
  Тези приказки за "Охридски университет" са диви фантазии.
  Просветителската дейност на Св. Климент се състои преди всичко в подготовка на български клир в "третия дял на България", т.е. ако трябва непременно да му вменим основаване на учебно заведение , то е било нещо като семинария. Теофилакт Охридски ясно посочва, че в региона има множество езичници за покръстване, а населението било просто като добитък. Затова основната задача на Св. Климент била:
  1/ Апостолска дейност: "И действително, обикаляйки всички области, които споменахме, той гръмогласно проповядвал на езичниците божието спасение и беседвал с всички изобщо за спасителните божии заповеди и за божествените догми и убеждавал, че както благочестив живот без здраво учение е в същност мър­тъв и вмирисан, така и учението без живот не води към ве­чен живот"
  2/Ограмотяване о обучение на подрастващи, които да попълнят крещящите кадрови нужди на новоизграждащата се структура на Българската Църква в региона:
  " Той имал във всяка енория избрани измежду дру­гите и те никак не били малко, защото се наброявали до три хиляди и петстотин. С тях1 той прекарвал повечето си време и им разкривал по-дълбоките места от писанията.
  .... Затова и неговите ученици били най-добри от всички по живот и по знание. Наистина необходимо е било така добре насадените и така грижливо поливаните да порас­нат с божия помощ . От тях той поставял четци, иподякони, дякони и свещеници. "

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Нищожния интерес за статията е показателнен !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6108 Неутрално

  До коментар [#19] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Аз гледах службата на Пловдивската митрополия, потърсих статия в Дневник и не намерих, а то имало рано сутринта, добре че твоят коментар ми излезе на таблото, благодаря ти! След службата прочетоха житието на Св. Климент Охридски, сам той казвал че е от български произход, дарил ни е българските букви, светла да е паметта му!

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тsonkooo":

  Живота и делото на Св. Климент Охридски би трябвало да са основен български аргумент. Особено сега !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Любопитно

  До коментар [#10] от "xm...":

  Ако Климент е охридски, а Александър, македонски.....какъв ли ще е прякора на Заев.....след сто години например....?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Това, че гърците наричат цар Борис I, владетел (архонт/ἄρχων) на България не значи, че титлата му е била княз. България е била независимо царство, а не васално княжество. Ако наричаме цар Борис I княз, тогава приемаме, че България е била княжество по негово време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK