На живо

Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Юлия ЛазароваОт петък България затяга ограничителните мерки в опит да спре, макар и със закъснение, бума на новозаразени с коронавирус и стремителния ръст на починали от COVID-19 в последните две седмици. Правителството обяви, че мерките ще важат до 21 декември и увери, че ако бъдат постигнати очакваните резултати, ще бъдат отменени или силно смекчени за коледните и новогодишните празници. Ограниченията влизат в сила в 23:30 ч. в петък.


В заповедта на здравния министър се уточнява, че се затварят всички училища и детски градини, търговските центрове, заведенията и фитнес залите. Спират културните събития с изключение на театралните представления, а спортните състезания ще продължат без публика. Зеленият коридор в магазините за хора над 65 години отново беше върнат в сутрешните часове между 8:30 и 10:30 ч. Правителството обяви пакет от над 400 млн. лв за подкрепа на бизнеса и на работещите българи, които ще останат без доходи заради затварянето. Конкретните мерки за подпомагане на бизнеса тепърва ще се обсъждат.


В сферата на социалните услуги беше оповестено увеличаване на обезщетението за осигурените работници и служители, принудени да излязат в неплатен отпуск заради липса на работа или за да се грижат за децата си. Образователното министерство пък обяви, че обмисля вариант, при който малките ученици - до 6 клас, да имат само занимания по интереси, докато се обучават онлайн, а за да наваксат с уроците след връщането в клас, учебната година се удължи с две седмици. Хронологията на събитията, свързани с коронакризата можете да проследите в статията.
Ситуацията по света можете да следите - тук.

Изпълнителният директор на "ВМ Финанс Груп" и издател на списание "Мениджър" Васил Мирчев е починал след усложнения, предизвикани от заразяването му с коронавирус. "ВМ Финанс Груп" управлява стратегически инвестиционнен портфейл от 11 дъщерни дружества в различни отрасли - логистика, рекламни и корпоративни услуги, образование, дистрибуция на бързооборотни стоки, печатнп-издателска дейност. В групата работят над 1000 души.

При такива данни на смъртността от коронавирус да не вземеш мерки е безотговорно. Така главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев коментира пред Би Ти Ви новите строги мерки, които влиза в сила в петък вечер. По думите му 3.5 пъти се е увеличила смъртността за последния месец в сравнение със същия период през последните 5 години. Според него дори и да се задържат сегашните нива на новозаразени по време на мерките, това пак ще е някакъв успех. Той уточни, че децата са станали сериозен преносител на коронавируса и това е наложило учениците да продължат обучението си онлайн.

Зелените коридори отново ще са сутрин

Министерството на здравеопазването публикува официалната заповед на министър Костадин Ангелов по повод новите мерки, които влизат в сила от 23.30 ч. в петък (27 ноември). Извън вече изясненото на брифинга на здравните власти тази сутрин, става ясно, че "зелените коридори" за хора над 65 г. в магазините за хранителни стоки отново ще са между 8.30 и 10.30 ч. В този интервал в магазините няма да бъдат допускани хора под 65-годишна възраст. До този момент интервалът беше между 13.30 и 16.30 ч. За аптеките т.нар "зелени коридори" отпадат.


Целият текст на заповедта можете да видите тук.


Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага за да се осигури работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID отделенията в софийските болници, да се отворят две дежурни детски градини, които да се грижат за децата им.

Евгени Диков (65 г.), член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите в прокурорската колегия, дългогодишен прокурор и адвокат загуби битката с коронавируса и почина в болница. Диков има дълъг стаж в съдебната система. Кариерата му започва през 1981 г. като обвинител в Районна прокуратура-Бяла Слатина, където е бил и заместник-шеф.


През 2017 г. следователите го избраха за член на Висшия съдебен съвет, където ръководи Комисията за управление на собствеността.


Повече информация можете да прочетете тук.

Според Валери Симеонов мерките са адекватни, но закъснели

"Мерките, които се предлагат от правителството, са много адекватни, но трябва да се мисли и за допълнителни ограничения", обяви на брифинг в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Симеонов смята, че трябва да се затворят и парковете, градинките и детските площадки, тъй като според него децата са най-масовият разпространител на коронавирус. Симеонов припомни, че партията му е предложила още в началото на ноември да се затворят яслите, градините и училищата, както и моловете и заради това мерките са закъснели.


Според него не е логично да се затварят фитнесите, а басейните да останат отворени. Лидерът на НФСБ предлага затворените бизнеси да бъдат компенсирани с 80% от миналогодишния си бюджет при ангажимент да запазят работните места. И това да е за сметка на мярката "60/40", която да отпадне.


Зам.-председателят на Народното събрание се оплака, че не е срещнало разбиране предложението му депутатите да преминат към работа дистанционно, както работи Европейския парламент.

Столичната община отпусна 180 хил. лв за COVID центровете

Столичната община отпуска общо 180 хил. лв за 11-те диагностично-консултативни центъра, в които има разкрити COVID центрове за изследвания и прегледи. Това реши комисията по здравеопазване на общината. Центровете в бившите поликлиники започнаха работа от средата на ноември в опит да се облекчи натискът върху болниците. В тях се правят изследвания чрез бързи антигенни тестове и пълна кръвна картина, рентгенография на бял дроб и сърце.


Освен за манипулациите, средствата са предвидени и за възнаграждения за работещите в COVID зоните. Всеки член на тези екипи, които са на първа линия, ще получава допълнително до 1000 лв месечно. Отпусната сума ще покрива разходите, направени от центровете от създаването им до 31 декември.

Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Обмисля се възможност за удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1 до 6 клас, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. До края на тази седмица учениците до 6 клас са в класните стаи, но от понеделник всички училища ще затворят до 21 декември като част от въвежданите по-строги противоепидемични мерки. Учениците от 6 до 12 клас в по-голямата част от страната вече от месец учат в електронна среда.


Удължаването на учебната година за по-малките може да стане чрез т.нар. проектни седмици, разясни министърът. Според сега действаща наредба училищата имат 14 учебни седмици и една проектоседмица за занимания по интереси, екскурзии, работа по проекти и др. От думите на Вълчев се разбра че директорите ще могат дали използват тази проектоседмица сега и да я удължат с още две седмици до 21 декември. Така, докато са вкъщи, учениците ще имат занимания по интереси вместо редовните учебни часове, а след връщането в училище ще им се добавят две седмици за уроци.

Ако бъде взето такова решение най-малките (1-3 клас) ще завършат годината на 15 юни, вместо на 31 май, а прогимназистите ще учат до края на юни.
Другият вариант пред директорите е да продължат учебния процес както досега, но в електронна среда, и да оставят проектоседмицата за края на учебната година, когато има вероятност да я ползват и за екскурзии. Подробности - тук.

Докато правителството обявяваше здравните и икономически мерки, с които планира да управлява COVID кризата, парламентът постави край на друга шумно прокламирана през лятото инициатива на управляващите - проекта за нова конституция и предложението за свикване на Велико Народно събрание.


Разиксванията по идеята влязоха вчера изненадващо в дневния ред на депутатите след близо месец забавяне от първоначално обявените срокове и насред обсъждането на държавния бюджет за догодина.


Предизвестено, управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 160 гласа за прокарване на решението и то беше отхвърлено. Подробности тук.

В следващия близо месец децата и младежите на възраст до 18 години ще могат да спортуват единствено неорганизирано на открито. Това предвиждат новите ограничителни мерки, обявени от правителството.


Детайлите на забраните ще станат известни след публикуването на заповед на здравния министър. Засега е известно, че фитнес залите затварят повторно. Подробности къде ще може да се спортува - тук.

Извънредната обстановка се удължава с 2 месеца

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 януари 2021 г., реши днес правителството, като съкрати наполовина първоначално обявения срок.


В понеделник здравният министър Костадин Ангелов оповести намерението на кабинета да продължи извънредния режим с четири месеца - до 31 март догодина, което автоматично означаваше той да важи и за времето, когато се очаква да се състоят редовните парламентарни избори.Ново удължаване може да се приеме с правителствено решение преди края на януари. По закон докато трае извънредната епидемична обстановка изпълнителната власт може да налага някои ограничителни мерки с цел борба коронавируса чрез заповеди на здравния министър, без да е нужно одобрение на правителството или Народното събрание.

Сблъсъци на протеста срещу мерките

Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Георги Кожухаров


Участници в протест срещу новите ограничения заради разпространението на коронавируса предприеха атака срещу входа на Министерския съвет и почти пробиха полицейския кордон, видя репортер на "Дневник".


До напрежението се стигна след като граждани, призовани от съюз "Възраждане" да протестират, се събраха около 10 ч. пред правителствената сграда, а една от участничките по мегафона призова: "Стига сме чакали, от месеци протестираме, аз тръгвам напред и не е сигурно дали ще се върна".


Спонтанно останалите участници я последваха, а черна димка прелетя отвъд полицейските ограждения. Присъствието на полицията е засилено, но напрежението продължи кратко. Вижте кадри от случилото се:


Премиерът призова за единство и спазване на мерките

Премиерът Бойко Борисов призова за консолидация на обществото за спазване на подготвяните по-строги ограничителни мерки с обещание след три седмици те да бъдат смекчени за коледните празници, а бизнесът да бъде подпомогнат финансово от държавата, за да понесе повторното затваряне.


"Доказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина. За да облекчим болниците, които са на предела на възможностите, въвеждаме мерки за 3 седмици", каза Борисов пред министрите на днешното правителствено заседание.

Ние, държавниците, трябва да вземем трудни, но мъдри, решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме


Бойко Борисов,

министър-председател на България


Той изрично подчерта, че на 21 декември държавата ще разхлаби мерките - "яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят". Като компенсация за този период бюджетът ще осигури близо 400 млн. лв. за бизнесите, които ще останат с ограничена дейност.


Борисов заяви, че в този труден момент "всички българи заедно като общество можем да се справим с пандемията". Подробности - тук.

Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба

Обезщетението за неплатен отпуск ще стане 24 лв. на ден

Правителството ще удължи срока на действащите програми в подкрепа на семействата и на работещите. В допълнение към това от понеделник влиза в сила и нова мярка в помощ на затворените бизнеси - осигурените на 8 часов работен ден служители и работници, които излизат в неплатен отпуск, ще могат да разчитат на обезщетение от 24 лв. дневно, съобщи социалният министър Деница Сачева.


Парите ще се изплащат от Агенцията по заетостта директно по банковите им сметки. Кандидатстването ще е лично. С прието днес постановление правителството е отпуснало 50 млн. лв. за тази програма, което ще осигури обезщетение на 50 хил. души, уточни Сачева.


Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Юлия Лазарова


Родителите в неплатен отпуск за отглеждане на децата си, чийто семейства имат доход до 915 лв на човек месечно, ще могат да получават помощ от една минимална работна заплата - 610 лв. Очаквайте подробности

Държавата тепърва ще съгласува с бизнеса мерки за подкрепа

Държавата ще освободи 156 млн. лв. оперативен ресурс по оперативната европейска програма "Иновации и конкурентоспособност" (2014-2020), които да бъдат използвани за мерки в подкрепа на бизнеса. Конкретните мерки ще бъдат съгласувани в най-скоро време с работодателските организации, съобщи икономическият министър Лъчезар Борисов. Той не подчерта, че държавата ще направи възможното за подпомогне икономиката в условията на по-строги ограничителни мерки, но не ги назова конкретно.


Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Юлия Лазарова


По-рано през деня Асоциацията на индустриалния капитал настоя да има два вида помощ - при спад на оборота с 20 на сто в сравнение със същия период на миналата година да се осигурява финансиране за заплати и осигуровки на работещите, а при спад с 30 и повече процента - да има допълнителна подкрепа и за разходите на самия бизнес.


Борисов уточни, че предстои анексиране на договорите на Българската банка за развитие с търговските банки за разширяване на дейността, така че компаниите да запазят възможността да получават безлихвени кредити по време на кризата.

Присъственото обучение и затварянето на фитнес залите се дължи на проучванията, според които на тези места хората се заразяват най-много с коронавирус, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той посочи, че дори при спазване на всички противоепидемични мерки, стоенето на деца на затворено в продължение на 5-6 часа води до заразяване на всички. Сходна е ситуацията и в спортните зали, където заради високата физическа активност се излъчват много вирусни частици.


Имаме чисто човешка причина за мерките: да овладеем пика на заболеваемост и смъртност и семействата спокойно да посрещнат светлите коледни празници


Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор

По израелски сценарий

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски определи новите ограничителни мерки като "навременно решение". Той обясни, че при прилагането им може да се очаква до две седмици заразата да бъде чувствително ограничена, а след три седмици резултатът да бъде видим и в статистиката за смъртните случаи, които ще намалеят.


Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Юлия Лазарова


Мутафчийски обясни, че е използван израелския модел на затваряне за три седмици, който се е показал като изключително ефективен. Израел беше първата държава в света, която върна пълната карантина още през септември. Те затвориха при 6 хил. новозаразени дневно, а след три седмици отново отпуснаха мерките при 400 нови случаи на ден, обясни Мутафчийски.

Новите мерки

Новите - по-строги ограничителни мерки, влизат в сила в петък (27 ноември) и ще продължат до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той изрично уточни, че през деня в петък все още ще действат досегашните правила, включително малките ученици ще са на училище. Точният час, след който ще се затегнат ограниченията ще стане известен след публикуването на заповедта за тях.


След изтичането на срока ще бъде направена нова оценка на ситуацията, за да се реши дали ограниченията да продължат.


Ще бъдат преустановени присъствените занятия във всички училища, детски градини и ясли, както и в университетите. Ограничението важи за всички извънкласни дейности. Затворени ще бъдат всички заведения, големите търговски центрове и нехранителни магазини.


Кварталните магазини ще продължат да работят,


уточни изрично министърът. Отворени остават аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, застрахователните офиси, банките, офисите на телекомуникационни оператори. Църквите и парковете също ще могат да бъдат посещавани без ограничения.


Забрана за частни тържества с над 15 човека, предвиждат още мерките. Посещенията във фитнес залите спират. За спортуването в басейните обаче няма ограничения.


Всички културни и развлекателни събития, с изключение на театрите, ще бъдат прекратени.


Театралните салони ще работят


при досегашните условия - заетост на залите до 30 на сто от капацитета им. Вечерен час или други ограничения, налагани от редица европейски държави, няма да се налагат, увери министърът.


Очаквайте подробности.

Брифингът на живо

"Дневник" излъчва на живо брифинга на Здравния министър Костадин Ангелов за новите ограничителни мерки:

Личните лекари може още днес да получат възможност за направления за PCR тестове

Анексът към Националния рамков договор, който ще позволи на личните лекари да издават направления за PCR тестове при два симптома на COVID-19 е готов за подписване, съобщи днес председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Днес лекарската организация обяви, че преговорите им с Националната здравноосигурителна каса са били изключително дълги и трудни и обвиниха касата за забавянето. По първоначална идея направленията трябваше да влязат в сила от 1 ноември.


Маджаров прогнозира, че анексът ще бъде подписан днес и уточни, че той ще влезе в сила със задна дата - от 1 ноември. Общопрактикуващите лекари няма да имат лимит за издадените направления за PCR тестове. Те няма да предписват изследване с бързите антигенни тестове, каквато идея имаше. Антигенните тестове ще продължават да се правят в COVID центровете в бившите поликлиники. Очаквайте подробности.


Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

Оставянето на книжарниците отворени като властово решение ще е ясен знак към хората, че книгата задоволява насъщни нужди и че без да храним и лекуваме душите си не можем да живеем, пише в обръщение към премиера Бойко Борисов асоциация "Българска книга". Днес се очаква решение на кабинета дали ще затвори всички нехранителни магазини, каквито са и книжарниците.


"Със сигурност книжарниците не са сред най-рисковите търговски обекти. Естествено те следва да спазват стриктно всички задължителни мерки", пишат издателите.


Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и смисъл, вяра и кураж, че ще дойдат и други дни, напомнят те и дават пример с Белгия, Италия, Латвия и други държави, в които книжарниците са определени изрично като търговски обекти със съществено значение.

В 9.30 ч. в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов ще обяви кои са одобрените от правителството нови ограничителни мерки. Министрите на икономиката - Лъчезар Борисов, и на социалната политика - Деница Сачева, ще съобщят какви мерки ще предприеме държавата за подкрепа на бизнеса и работещите хора.


"Дневник" ще излъчва на живо брифинга.

Синдикатите предлагат нов вид отпуски заради кризата

В Кодекса на труда да се впишат нови хипотези при невъзможност да се полага труд заради наложените от пандемията ограничения и разходите на работещите да се поемат от Националния осигурителен институт, предлага единият от двата големи синдиката в страната - КНСБ.


В интервю за БНТ лидерът на организацията Пламен Димитров обясни, че настоява законодателството да приеме случаите на "частична безработица" и на "принудителен престой не по вина на работодателя", за да се разпредели справедливо тежестта на ограничителните мерки, при които много хора ще загубят частично или напълно доходите си заради забраната определени бизнеси за работят.


Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Синдикатът ще настоява до края на годината да бъде определен още десет дни платен отпуск, който да се дава на хората, грижещи се за пълнолетни болни или карантинирани хора, съобщи Димитров. Той призова работещите да не бързат да излизат в неплатен отпуск.

Българите сме болни хора и по принцип сме първи в Европа по смъртност и преди коронавируса - така депутатът от ГЕРБ Тома Биков обясни факта, че страната е на първо място по смъртност сред боледуващи с COVID-19.


"Този проблем е по принцип, не е за хвалба и оправдание. Но е факт, който съществува. Със сигурност здравната система има проблеми, но и липсата на профилактика, немарливи сме към това нещо", коментира депутатът.

Бизнесът настоява за ясна държавна подкрепа

Прецизно дефиниране на бизнесите, които ще бъдат принудени да затворят заради новите ограничителни мерки, ясна заявка на държавата за планираната помощ за тях и осигурени пари за подкрепа на пострадалите икономически сектори - за това настоя председателят на Асоциацията на индустриални капитал Васил Велев в интервю за БНТ тази сутрин.


При анонсирането на идеите за нови ограничения в понеделник правителството не обяви дали и как планира да подпомогне бизнеса и работещите. Очаква се това да бъде обсъждано на днешното заседание на кабинета.


"Трябва много ясно да се дефинира какво се затваря. Например, като се казва, че ще затворят при нехранителните магазини, има ли се предвид строителните магазини? Защото тяхното затваряне ще затвори целия отрасъл", обясни Васил Велев.


Той настоя държавата да отговори изчерпателно и как ще подкрепи затворените бизнеси. Велев, както и другият участник в разговора - лидерът на КНСБ Пламен Димитров, повториха неколкократно обявяваното искане бюджетът да поеме 80% от заплатите на заетите в затворените бизнеси.


Васил Велев поиска ангажимент да има и към разходите, необходими за оцеляването на бизнесите, като напомни, че предприятията имат разходи по поддръжка извън заплатите на работещите. По думите му за да се постигне ефективност, трябва да се направи детайлно разграничение:

ако оборотът на бизнеса е паднал с 20% в сравнение със същия период на миналата година, държавата да го подпомага за работещите,


при спад на оборота над 30% да се подкрепят и самите предприятия за разходите им.


На месец това са десетки милиони, а ние имаме в бюджета 5 млрд. лв. за бюджетния сектор, обясни Велев. Пламен Димитров го подкрепи, като посочи, че "в бюджета има фискално пространство" допълнително да бъдат гласувани разходи. Той прогнозира, че ако това не бъде направено сега, още в началото на следващата година ще се наложи актуализация на бюджета.

Не искаме да слушаме въпроса:"Откъде да вземем парите?". Откъдето взехме парите за 30% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, оттам - и за спасяването на бизнеса.


Васил Велев,

председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Докато тече обсъждането на новите мерки на правителственото заседание, управляващото мнозинство организира в парламента дебат по предложението си за нова конституция и свикване на Велико Народно събрание. Точката беше внесена извънредно вчера, като прекъсва обсъждането на държавния бюджет за догодина.


Дискусията за внесения проект закъсня с близо месец от първоначалните заявки на ГЕРБ и влиза в пленарната зала, макар да не може да събере необходимите гласове за прокарване на решение. Подробности - тук.

Кабинетът обсъжда по-строгите мерки

На редовното си заседание днес правителството ще обсъжда анонсираните в понеделник значително по-строги ограничителни мерки, на които се разчита да спрат разпространението на коронавируса и да дадат въздух на изнемогващата здравна система.


Очаква се да бъдат затворени нехранителните магазини, търговските центрове, всички заведения, спортните зали, училищата и детските градини. Новите мерки вероятно ще са в сила поне до Коледа.


Коронавирусът в България: частично затваряне от петък, ще има направления за PCR тестове (хронология)

© Велко Ангелов


При обявяването на идеята за мерките, които се планира да влязат в сила от петък (27 ноември), държавата не даде ясен отговор дали и как ще подпомогне бизнеса и икономиката, как ще подкрепи работещите и ще уреди социалните услуги в тяхна полза. Мерките предизвикаха полярни реакции и заплахи за протести. Днес се очаква правителството да съобщи какво ще предприеме за браншовете, които ще бъдат затворени за втори път тази година. Подробности - тук.

Челната петица на областите с най-много новозаразени в страната остава без промяна. Ето данните за случаите от последното денонощие:
София - 880
Пловдив - 458
Варна - 365
Бургас - 307
Стара Загора - 275

Статистиката продължава да отчита рекорди по оздравели

Единната информационна система отчита пореден ден на рекорд от оздравели, като днес броят им достига1876 - със 174 повече от вчера и най-много от началото на пандемията досега. След отпадането на задължителния отрицателен PCR тест в края на задължителната карантина в средата на октомври за статистиката "оздравял" е всеки изписан от болница или заразен, който се лекува вкъщи и е минал 14-дневната изолация без допълнителни изследвания.Смъртните случаи продължават тенденцията е висок брой на дневна база, идващ очаквано около месец след бума на новозаразени. За денонощие те са 157 - малко по-малко от регистрираните във вторник 189 починали, когато обаче се акумулират и неотчетени навреме данни от почивните дни, но с близо една пета повече, отколкото миналата сряда.


След няколко дни на лек спад


броят на заразените и не тестовете отново тръгва нагоре


и се връща към нивата от средата на миналата седмица. За изминалото денонощие новите регистрирани случаи са 4382 при направени 10 474 теста. Няма данни колко от широкоизползваните в последните три седмици бързи антигенни тестове са дали положителни резултати, тъй като те не са официално признати и за да влязат в статистиката, положителните случаи трябва да бъдат потвърдени с PCR тест, в повечето случаи направен на разноски на заразения. Подробности за данните от деня и сравнение на тенденциите на седмична база вижте тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (238)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Значи плащам си аз данъци, всеки месец ми взимат близо 500 лв от заплатата за данъци, обаче като отида с кашлица ще ми направят антигенен тест и за да ме признаят за болен и нуждаещ се от лечение ще е нужно да извадя допълнителни 120 лв за PCR тест? Аз защо тогава плащам тези данъци и осигуровки?!? Държава е абдикирала!
  И как да сме сигурни какво е нивото на заразени, когато много хора след антигенният тест просто няма да могат да извадят пари за да тестват цялото си семейство. Само за моето семейство би трябвало да извадя 360 лв от раз. Чудничко, а?
  А Борисов строи магистрали. Полага тръби. Да вземе да открие някое гробище, освен? Така да е по темата поне.

 2. 2 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Спирайте се,че на хората им стана лошо от писанките за тоя вирус.Ако има поне у вас качества на читава журналистика,помислете НАЙ-НАКРАЯ за психическото здраве на нацията!!!!!!!!!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 3. 3 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Като открие гробище, Борисов ще може да каже наистина, че са готови.

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Е кой ги оздрави тези туземци!
  Докторите ли ги оправиха, сами ли се оправиха или вирусът им пусна малко гювеч до следващия сезон.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 931 Весело

  Митака, като спрат да пишат, как ще научим че си ритнал камбаната?

  мурзилка
 6. 6 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 715 Неутрално

  В България от началото на епидемията са направени според сайта coronavirus.bg общо 932 441 теста.
  Днес чета в македонския вестник Нова Македония следното: "Досега во земјата се направени вкупно 316.662 тестирања на Ковид -19." Населението на Македония е 2 млн души към 2019. На България са 7 милиона според Евростат. Излиза, че македонците се тестват по-активно и от нас!

 7. 7 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Броят на оздравелите се качва, но и общия брой активни случаи продължава да се покачва. Това означава, че все още боря на заболелите е по-висок от боря на оздравелите. И това при все, че хората вадят пари от джоба си да се тестват. Тези с по-леки симптоми със сигурност не се тестват. Все още не сме стигнали платото, единствено скоростта на разпространение на заразата намалява.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2519 Весело

  До коментар [#5] от "Маршалов":

  "Митака, като спрат да пишат, как ще научим че си ритнал камбаната? "

  Няма да я ритне, преди това ще си го приберат на Четвъртия.
  Няма да му дадат.
  Такива са национално достояние.
  На народа на Радев.

 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай Гадьо":

  Така де, ама да ти споделя. Вчера направих едно кръгче в Кауфланд. Не бях пазарувал от няколко месеца. Стълпотворение от туземци - кой от кой по-тукашен. Влачат пиячка на стекове, не спазват никакви мерки, крещят си един на друг - да се чуди човек за какво спорят, а безработицата и липсата на каквито и да е отговорности ги е докарала до тотален бърнаут. Сиреч, не ми се вярва, че тази свръх-активност ще докара нещата до забавяне разпространението на заразата.

 10. 10 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Кога ще съобщят, че тези Тестове отчитат Паниката и Страха който медийте и Правителствата създават. А за Починалите е ясно колкото им се каже толкова без аутопсия може да са починали и от" Лунна болест ". Стара Българска поговорка казва "Който дава той и разполага" та колкото и от Каквото им Кажат от това и "ще" са починали иначе Българина си Мре достатъчно от Години та сега е "Удобно" да вървят Бройките. Само от Вас зависи дали ще сте Живи и Здрави защото няма кой да Ви "Опази" те така Ви Опазват всички правителства, че Българите са Най-Бързо Изчезващата Нация.

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Хахахахахахаах
  Оздравелите са толкоз много, че сигурно населението е почнало да се увеличава.
  За здравеопазването обаче се съди по Умрелите....

  ХАХАХАХХАХАХАХАХАХААХ

 12. 12 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 687 Любопитно

  До коментар [#9] от "zxe00613919":

  Какво значи бърнаут?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Както процесът на разболяването (болестта) е процес (от момента на заразяването започва инкубационния период), така и оздравяването е процес (реконвалесценция). Никога обаче, абсолютно никога след оздравяването не си същия! Винаги се оздравява с БЕЛЕГ (реституцио ад интегрум). Затова, ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ И ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ СТРИКТНО ПРЕПОРЪКИТЕ НА ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ. ОНЕЗИ, КОИТО НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАТ ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ С ЦЯЛАТА МОЩ НА ДЪРЖАВАТА!

 14. 14 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 568 Неутрално

  В България от началото на епидемията са направени според сайта coronavirus.bg общо 932 441 теста.Днес чета в македонския вестник Нова Македония следното: "Досега во земјата се направени вкупно 316.662 тестирања на Ковид -19." Населението на Македония е 2 млн души към 2019. На България са 7 милиона според Евростат. Излиза, че македонците се тестват по-активно и от нас!
  —цитат от коментар 6 на Kotarak


  Населението на Северна Македония е 2.3 млн., а на България - 6.9 млн. Те са направили 317 хил. теста, което умножено по 3, прави 951 хил. теста, ако ще сравняваме с България. Не е чак толкова по-активно тестването в Югозападна България, а.к.а. Македония, значи. С което не казвам, че у нас е много активно, просто примерът не е акуратен.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 15. 15 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#12] от "kasko":

  Бърнаут - Трябва да мислиш, ама не можеш; трябва да действаш разумно, ама не можеш; трябва да работиш, ама не можеш; трябва да носиш отговорности, ама не можеш.
  Сиреч: уж живееш, ама не ти се отдава.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5649 Неутрално

  До коментар [#12] от "kasko":
  Какво значи бърнаут?
  "Синдром на професионалното изчерпване (на английски: burnout) е понятие, използвано в статията „Прегарянето: Високата цена на високите постижения“ на американския психиатър Хърбърт Фройденбергер през 1974 г., който забелязва този синдром сред своите колеги. Характеризира се със специфични симптоми и стадии на развитие."
  Уикипедия

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Хората в Ухан го забравиха вече този вирус, а туземците из Европа още спорят дали наредбите за задължително носене на маски нарушавали човешките права или не. А има и една немалка група, която твърди че всичко това е конспирация. В крайна сметка всеки си сърба това което си надроби.

 18. 18 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Спирайте се,че на хората им стана лошо от писанките за тоя вирус.Ако има поне у вас качества на читава журналистика,помислете НАЙ-НАКРАЯ за психическото здраве на нацията!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 2 на mitaka_1


  Ами трябва да се консултират със старите кримки - онези имат опит от аварията в Чернобил.

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#14] от "...And justice for all":

  Населението на България отдавна не наброява 6.9 млн

 20. 20 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  За да бием рекорда по оздравели, трябва преди това да сме били рекорда по новозаразени. Те двете неща са свързани, има обаче времеви лаг.. И така, докато вируса не премине през всеки от нас.
  Кой ви каза, че ваксината ще ни спаси? Аз очаквам някъде през втората половина на януари, някъде в град N в Китай да се появи нов, непознат на човечеството до сега вирус. Да речем, вариант на едрата шарка. Как ви се струва?

 21. 21 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  "Не искаме да слушаме въпроса:"Откъде да вземем парите?". Откъдето взехме парите за 30% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, оттам - и за спасяването на бизнеса."

  Васил Велев,

  председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България  То, че мнозинството в бюджетния сектор е с ляв уклон е ясно...... Сега се оказва, че и бизнесът левее. .... Доближаваме се към 1948 година..... после 1956..... 1984....
  И Гошо тарабата ще се окаже пророк с фразата му за колелото на историята.....

  Twitter

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 22. 22 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Изобщо не затваряйте бизнеси! Не можем да си позволим ваичко да компенсираме. Ще задлъжнеем за десетилетия наред. Та рова е просто един грип като 2016та или свинския 2009, птичи, шап, луда крава... Винаги е имало смъртност от грип и в епидемия е минавало 4000 души за 2-3 седмици! Много е хубаво да мислим че ни пазят, но е обратното с паниката. Препълват болниците с умрели от страх че имат температура, а за нуждаещите се няма легла. За шкафчетата пък има милиарди!

  Един Българин
 23. 23 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Дано книжарниците останат отворени! Обожавам ходенето в книжарница. Но едва ли ще се случи един еднокнижник да ги остави отворени.

 24. 24 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 601 Неутрално

  За да бием рекорда по оздравели, трябва преди това да сме били рекорда по новозаразени. Те двете неща са свързани, има обаче времеви лаг.. И така, докато вируса не премине през всеки от нас.Кой ви каза, че ваксината ще ни спаси? Аз очаквам някъде през втората половина на януари, някъде в град N в Китай да се появи нов, непознат на човечеството до сега вирус. Да речем, вариант на едрата шарка. Как ви се струва?
  —цитат от коментар 20 на Северозападнал

  Световната корпоративна мечта:
  Всяко човешко същество – пациент!
  Ще можеш да правиш с него каквото си искаш.
  И ще харчиш едни пари „в името на неговото здраве“.
  Трябва да внимавам какво пиша, че един сърдит доктор по радио Хоризонт, заплаши, че няма да „лекуват“ невярващи! И великата журналистка Силвия го подкрепяше пламенно.

 25. 25 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Оставка и съд на всички членове на тези щабове и здравния министър! Затвор за вас престъпници и душмани!

  ---

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 26. 26 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Спирайте се,че на хората им стана лошо от писанките за тоя вирус.Ако има поне у вас качества на читава журналистика,помислете НАЙ-НАКРАЯ за психическото здраве на нацията!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 2 на mitaka_1


  Бях болен преди месец от ковид и въпреки, че се водя от онези, които са го прекарали леко - у дома, всъщност беше доста тежко и изтощително.Ако си на подобен хал, хич няма да ти е до психическо здраве, а до моментното.Тъй, че - философи, като теб - трябва да преминат през това, та тогава пак да пишат.
  И няма никаква организация, никакви мерки - всеки се спасява сам, като се разболее!!!

 27. 27 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  "Затворени ще бъдат всички големи търговски центрове и нехранителни магазини. "

  Направиха поредната идиотщина! Сега, ако ти се развали радиатора, стоиш на студено до 21.12.2020. Ако си решил да ходиш с велосипед на работа за да не се заразиш в тъпканицата там и ти се спука гумата, няма откъде да си купиш гума. Ходиш с градския транспорт и се заразяваш. Неумно! Много неумно!

 28. 28 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  ''Петък вечртъ !!!'' - за да няма неразбиране !!!''

  Това, дами и Господа е вашия министър !!!!


  УУУУУУУУУУУУУУУУ !!!!!!

 29. 29 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Изобщо не затваряйте бизнеси! Не можем да си позволим ваичко да компенсираме. Ще задлъжнеем за десетилетия наред. Та рова е просто един грип като 2016та или свинския 2009, птичи, шап, луда крава... Винаги е имало смъртност от грип и в епидемия е минавало 4000 души за 2-3 седмици! Много е хубаво да мислим че ни пазят, но е обратното с паниката. Препълват болниците с умрели от страх че имат температура, а за нуждаещите се няма легла. За шкафчетата пък има милиарди!
  —цитат от коментар 22 на Един Българин


  И аз, като всички, почти всяка година съм прекарвал грип.Но тазгодишния грип, не беше, като миналите, драги.Пожелавам ти да го изпиташ и ти, че тогава пак давай акъл.А ако се случи да загубиш близък или приятел от сегашния грип, така ли ще мислиш пак?

 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Обществото но за първи път е толкова разделено и объркано в тази пандемия.
  Едните искат строги мерки, другите не им пука.
  Но БАЛАНСЪТ е важен!

 31. 31 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 477 Неутрално

  В България от началото на епидемията са направени според сайта coronavirus.bg общо 932 441 теста.Днес чета в македонския вестник Нова Македония следното: "Досега во земјата се направени вкупно 316.662 тестирања на Ковид -19." Населението на Македония е 2 млн души към 2019. На България са 7 милиона според Евростат. Излиза, че македонците се тестват по-активно и от нас!
  —цитат от коментар 6 на Kotarak


  Ходи си чети Македонските вестници - те пишат само истината!
  Може направо и един гроб да си изкопаеш - да си подготвен демек....

 32. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Който иска фитнес- може и в къщи да си спортува. Не е толкова страшно ако не отиде за един месец на фитнес.
  Училищата- ами могат да имат и онлайн.
  Моловете... за един месец нищо няма да стане ако спрат да се бутат- ще оцелеят.

 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Значи децата до 18 г , спортуващи на открито попадат хем в рискова група , хем в рискова територия ( като киното например )
  Тъпи , подли и корумпирани субекти !!!!

 34. 34 Профил на razvyrzan_lud
  razvyrzan_lud
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е, сега успяха да досъсипят икономиката! Хрантутниците на държавна ясла им вдигнаха заплатите, а частният сектор който реално изработва парите да го д...!

 35. 35 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Гневно

  Чер -ве-ни Бок-лу-ци !!!!!

 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Сега е важно да се активизира кръводаряването на хора с антитела за да имат шанс да живеят тези които са в тежко здравословно състояние.
  И също така да се подкрепят социално хората в нужда.

 37. 37 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Беше неизбежно, въпреки че закъсняха с няколко седмици, особено за София.

 38. 38 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Изобщо не затваряйте бизнеси! Не можем да си позволим ваичко да компенсираме. Ще задлъжнеем за десетилетия наред. Та рова е просто един грип като 2016та или свинския 2009, птичи, шап, луда крава... Винаги е имало смъртност от грип и в епидемия е минавало 4000 души за 2-3 седмици! Много е хубаво да мислим че ни пазят, но е обратното с паниката. Препълват болниците с умрели от страх че имат температура, а за нуждаещите се няма легла. За шкафчетата пък има милиарди!
  —цитат от коментар 22 на Един Българин


  Подкрепям.
  Според мен също истарията с короната е преувеличена. Реално от грипните вълни всяка година умират приблизително количество хора. Тогава децата бяха пускани масово в грипна ваканция, пък не си спомням някой да е мислил за работещите родители. За това трябва да се действа сериозно в това бизнесът да бъде научен, че в подобни ситуации хоум офиса е нещо, в което трябва да се инвестира / мисли.
  Когато върлуваше пандемията от Свински Грип след голямата финансова криза 2008 година, САЩ се противопоставиха на локдаун на СЗО, защото икономиките бяха в трагично състояние. Умряха много хора. По официални данни повече дори от колкото сега.
  Трябва да има разумно и балансирано решение.
  Пълен локдаун е безмислен и най-вече много вреден на икономиката.
  Тази болест не е чума, не е ебола!
  Защото икономиката е хляба на хората, дом, топло, храна...Това е сериозно.
  Не съм съгласна и с бизнеса. Държавата ще ги приватизира ли, че да ги спасява на 100%?
  Всеки бизнес , които получава помощ -бизнеса, не работещите в него - данъбна проверка, да се види кой какви осигуровки е внасял, крил ли е данъци и т.н.

 39. 39 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Значи в ресторант, седейки на маса с приятел, приятелка, приятели можеш да се заразиш с китайския вирус?!
  А виж в църква, целувайки иконите, няма да можеш. Или в джамията, вирнали нагоре задниците плътно коленичили един до друг- също. Ай, сиктир!

 40. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#34] от "razvyrzan_lud":


  Да! Това беше адски неадекватно

 41. 41 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Най лошото е ме няма да е до 21.12 . Вепоятността нещата да са по добре е нулева. А просто не ми се мисли ако всички затворени магазини тип вол отворят на 22.12 . Ще е нещо страшно . Всеки ще е там за коледно пазаруване. Но всъщност може е да не е. Едва ли много от хората ще могат тока да си платят а комо ли подаръци за коледа.
  Затварят на книга опредерени дейности но те са свэрзани с много други. Като ефекта на доминото е. Работя до една гимназия. Около нея има поне 5 закусвални и кафенца. Вчера гледам всички са затворени.
  Не вярвам това което в момента правят да спре ковид та дори да намалее. Но определено вредата ще е огромна не само за доходите а за отношенията между хората. Много хора ще са на ръба на оцеляването и лудостта.

 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иполит Матвеевич":

  магазините в кварталите ще работят. Не са казали нищо за гумаджийници - според мен и те ще работят.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#39] от "Северозападнал":

  Без кръчма може всеки. Даже по-добре за здравето. Има хора обаче, за които вярата е много важна. Аз лично не съм вярващ и не ме интересува особено, но смятам че не е редно да лишаваме нуждаещите се от възможността да влязат в храма си. Малко съпричастност никога не е излишна, макар за нас българите това да е доста непозната дума.

 44. 44 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#34] от "razvyrzan_lud":

  нищо не са съсипали за 3 седмици. Страдат моловете. Търговията остава отворена. Малките магазини също. Промишлеността продължава. На практика почти нищо не затварят с изключение на фитнеси, ресторанти и частично молове.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 45. 45 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Реално, не е локдаун. Дано наистина има ефект.

 46. 46 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#38] от "Tsveta":

  Днес имаше статистика на НСИ - за последния месец има 1800 души повече умрели отколкото средно за всяка от последните 5 години.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#45] от "newgenerations":

  то и не беше планирано да е локдаун. още като обявиха мерките хората се завайкаха, че затваряли държавата. Нищо особено не затварят.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иполит Матвеевич":

  Не всички магазини за радиатори са в моловете.

 49. 49 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1738 Гневно

  . Нищо особено не затварят.
  —цитат от коментар 47 на bludniq_sin


  И сигурно се сещате защо !

 50. 50 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#49] от "stenlyaka":

  мисля, че не беше планирано да правят тотален локдаун. В самите мерки, когато ги анонсираха нямаше данни, че планират да затворят всичко. Имаше неяснота относно обема на затворени търговски обекти. Току що ги питаха за железарии, за магазини за дрехи и друг тип малки и средни бизнеси - те продължават да работят. На практика малкия и среден бизнес и всякакви магазинчета си продължават работа. Единствено се ограничават посещенията в моловете като затварят обектите там с изключение на посочените банки и тн.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 51. 51 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#49] от "stenlyaka":

  Сещам се. Явно все пак не са им пораснали мъжки полови органи.

 52. 52 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#29] от "Капабланка":

  Мисленето е: "Защо трябва да ми дреме, че някакви хора умират, щом губя пари?" И се почва - ма те не умирали от това, ма те щели да умрат и без това, ма лекарите са търгаши, ма всеки си имал глава на раменете...Българите сме си такива.

 53. 53 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Има нужда от уточнения. Доколкото разбирам, строителните хипермаркети ще затворят, но кварталните железарийки ще останат отворени. Ако е така е добре, но дали правилно съм разбрал?

 54. 54 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Идеално е да въведеш мерки, когато е достигнато платото и резултатите ще дойдат и без мерки.

 55. 55 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Как мислите, на 21 декември когато разхлабят мерките и отворят моловете, дали ще има струпване на хора тичайки да купуват подаръци за Коледа?

 56. 56 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Така, Зара на Витошка си работи, Зара в мола се затваря, че е опасна... Идиоти, сър.
  Театри работят, случайни хора ще се събират на едно място, училищата не работят, където са всеки ден едни и същи хора.

  В общи линии затвориха ресторанти, молове, градини и училища. Единственият ефект от това е, че прецакаха всички хора с малки деца – после що има демографска криза. Всеки който не може да работи от вкъщи сега ще трябва да вземе 3 седмици неплатен отпуск (щото платеният го е избумкал още март). Стотици хиляди хора ще останат без заплата за тея 3 седмици. А ресторантите окончателно ще фалират, защото предният път издържаха със заеми, и сега вече ще ги убият докрай.

 57. 57 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#54] от "Лео":

  Ти къде видя плато? Плато означава активните случаи да се запазят на едно ниво и след това да започнат да намаляват, а ние сме твърде далеч от този момент. Отделно е сринатата здравна система и все по-ужасяващата смъртност.

 58. 58 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Здравната ни система не издържа. Това е истината. ВИНОВЕН Е БОРИСОВ И ШАЙКАТА ЗАД НЕГО! ФАКТ.

 59. 59 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 984 Гневно

  "Той посочи, че дори при спазване на всички противоепидемични мерки, стоенето на деца на затворено в продължение на 5-6 часа води до заразяване на всички."
  И досега в колко училища или детски градини сме видели да се заразят всички присъстващи. Дори децата да не боледуват, би трябвало родителите на деца от един да се натръшкат едновременно. Къде се е случило това?
  Ето това е пример за нагла лъжа.

 60. 60 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Следете дали ще ще има коледни бонуси от кабинета на джипката

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 61. 61 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#58] от "Tod":

  А тези които реваха като мечки че не могли да ходят на Витоша и мотаха без маски бе са ли и те виновни?

 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Излезли са данните за починалите през втората седмица на ноември. На база 2019 /2002 души/ нарастването е с 92% /3852/.

  Първата седмица на ноември нарастването беше 67%.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#57] от "ButtHead":

  Трета седмица случаите не нарастват. Това е плато.

 64. 64 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#54] от "Лео":Ти къде видя плато? Плато означава активните случаи да се запазят на едно ниво и след това да започнат да намаляват, а ние сме твърде далеч от този момент. Отделно е сринатата здравна система и все по-ужасяващата смъртност.
  —цитат от коментар 57 на ButtHead


  Броят в интензивно расте все по-бавно последните 2 седмици, а днес даже вече има спад. Ако до края на седмицата регистрира още спад спрямо днешното ниво от 380 и нещо, значи пикът вече е преминат. Броят на хоспитализации ще почне да спада по-късно, защото болниците ще си пълнят леглата извън интензивното дори и с леки случаи , защото от друго пари в момента не могат да изкарват и ако не се напълнят с ковид болни ще фалират. Но в интензивното влизат само тези, които наистина имат нужда, така че това е най-добрият критерии. Смъртността също, но тя върви поне седмица след цифрите за интензивното, така че средата на другата седмица, трябва да започне да спада и тя. Също така там има по-голяма вариация ден за ден и трябва да се гледат осреднени стойности на 3 дни примерно.-

 65. 65 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#43] от "ButtHead":

  Можеш и вкъщи да се молиш, на една икона или килимче, според вярата. Църквите и джамиите са за социален живот от едни времена, в които друга култура, освен религиозната, не е имало.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 66. 66 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Каква е разликата да отида за 15 минути до Зара или H&M например в мола и за 15 минути в техен обект в центъра на София? Мисля, че в моловете е по-опасно, ако човек се размотава дълго време, но от гледна точка само извършването на покупки, не мисля, че рискът е по-висок от магазин в центъра на София.

 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Най-висока смъртност от Ковид в ЕС и Света!
  Какво означава това? Това означава че от всички власти по света, българските са се справили най-зле!
  Какво трябва да направи една власт, която се е провалила и е донесла най-много смърт на народа си?
  Трябва да подаде незабавно и безусловно оставка!
  Какво трябва да направи така наречения "Щаб" на дезорганизацията, при положение че пандемията е убила най-много хора в страната в която работи този "щаб"?
  Трябва да подаде незабавно и безусловно оставка..!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Може да не е перфектно, няма как всички да са доволни, но поне за разлика от предните месеци се прави нещо... Има опит за решаване на проблема, не само вайкане и оправдаване. По-добре късно, отколкото по-късно. Леко си отдъхвам, можем да намалим смъртността, може след няколко седмици повече болни да могат да се доберат до лекарска помощ. Ще има спасени животи заради тези мерки!

 69. 69 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Добре бе, Кнучев, ако за 5 маса в училище се зарязавали ВСИЧКИ не трябва ли на 16ти септември всички ученици да са се заразили и към 25 ноември вече всички да имат имунитет? Бахти наглите лъжци сте всичките (или още по-лошото - пълни идиоти)

 70. 70 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално
 71. 71 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Ама и ние хората не знаем какво искаме!
  Искаме без маски, ама като разнесем хубаво заразата навсякъде -започваме да обвиняваме че не ни управляват добре.
  Искаме да няма никакви ограничения, ама като започнат да умират много болни- лекарите са ни виновни, ме не могат да се справят.
  Каква сме такава лява нация- незнам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Даа, затваряш заведения , магазини и молове , точно за коледното празнуване и пазаруване. Отиде още 5 процента от БВП -то за 2020 г. За много дейности този месец осигурява 1/3 от оборота и половината от печалбата. Май няма да има кой да плаща данъци и осигуровки.

 74. 74 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Най-висока смъртност от Ковид в ЕС и Света!
  —цитат от коментар 67 на Рим


  Стига с тази лъжа, България към вчера беше на 31во място в света и 18-то място в Европа по смъртност на 1 млн население. Белгия има 3,5 пъти повече от нас, Италия, Испания и др са с по 2-3 пъти повече от нас.

 75. 75 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#26] от "Капабланка":

  " Бях болен преди месец от ковид и въпреки, че се водя от онези, които са го прекарали леко - у дома, всъщност беше доста тежко и изтощително.Ако си на подобен хал, хич няма да ти е до психическо здраве, а до моментното.Тъй, че - философи, като теб - трябва да преминат през това, та тогава пак да пишат.
  И няма никаква организация, никакви мерки - всеки се спасява сам, като се разболее!!!"

  Вярно е, че когато оцеляването ти е под въпрос, тогава най - добре човек вижда реалността и колко всичко е суета и манипулация....Хубаво е, че днес си тук и може да продължаваш да пишеш във форума, защото не всеки, заразил се от ковида завършва така....

 76. 76 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#63] от "Лео":

  Глупости! Тук може да видиш, колко не нарастват:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

 77. 77 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Каква е разликата да отида за 15 минути до Зара или H&M например в мола и за 15 минути в техен обект в центъра на София? Мисля, че в моловете е по-опасно, ако човек се размотава дълго време, но от гледна точка само извършването на покупки, не мисля, че рискът е по-висок от магазин в центъра на София.
  —цитат от коментар 66 на vzt34526152


  Щото в моловете много хора просто ходят на разходка. От гледна точка на това да влезеш, да свършиш нещо по най-бързия начин и после да излезеш - да, едва ли има разлика. Мярката обаче не е насочена към стоките или механизма на работа на магазините, а на мола като затворено пространство с потенциал за струпване на хора. Следователно, ако магазина не е в мол, си работи.

 78. 78 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 512 Весело

  Тук има някакви коментиращи с много крехка психика, щом тези мерки им вредят на психическото здраве.

 79. 79 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Кога ще съобщят, че тези Тестове отчитат Паниката и Страха който медийте и Правителствата създават. А за Починалите е ясно колкото им се каже толкова без аутопсия може да са починали и от" Лунна болест ".
  —цитат от коментар 10 на bse17521826


  Сега ако можеш да ми обясниш защо тестове отчитат само Паниката и Страха и какво очакваш да видиш при аутопсия с което категорично да се потвърди, че човек е починал от ковид, а тестовете не могат да потвърдят ще съм ти много благодарен! Силно се съмнявам, че можеш да отговориш смислено и конкретно на тези въпроси!

 80. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  "Техномаркет" на Пеевски, май няма да затваря.... Там вирус няма !... Но затова пък траншове от ББР ще има....още ! ....

 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Може да не е перфектно, няма как всички да са доволни, но поне за разлика от предните месеци се прави нещо... Има опит за решаване на проблема, не само вайкане и оправдаване. По-добре късно, отколкото по-късно. Леко си отдъхвам, можем да намалим смъртността, може след няколко седмици повече болни да могат да се доберат до лекарска помощ. Ще има спасени животи заради тези мерки!
  —цитат от коментар 68 на ews09691998


  Не е истина просто как ви будалкат, а вие се и кефите!

  Основните зони на разпространение са:
  - на първо място, огромният процент почти 70% - работното място
  - на второ място, с грубо 20% - общественият транспорт.
  Всичко останало заема практически пренебрежимите 10%.

  И се "мре" заради здравната система и начина на управление в кризата.
  Онези, които умряха като кучета на стълбите, не умряха, защото нямало легла или лекари, а заради отношението и "менажирането" на ситуацията.

  С настоящите бутафорни и чисто пропагандни мерки не се решава нищо от гореизброените проблеми.
  Само управляващите ги използватз а тупане в гърдите и чисто перфидни имиджови дивиденти!

 82. 82 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#55] от "Северозападнал":

  аз от мол рядко купувам подаръци. Не знам защо всеки си мисли, че в тая държава освен молове няма други магазини. Тая година всичко почти съм поръчал онлайн, а което не може онлайн си го взимам от други магазини, които не се намират задължитлено в мол-ове.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 83. 83 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#73] от "zaki":

  Света отдавна измисли онлайн търговията. Време е и вие да влезете в 21 век. Всичко, което можеш да си купиш от МОЛа, можеш да си го купиш и онлайн. Извънредната ситуация, в която сме поставени изисква и извънредни, непопулярни мерки. Друга тема е, че тук твърде много време проспахме.

 84. 84 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Премерени мерки...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 85. 85 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#56] от "Батков-вън":

  ресторантите могат да правят доставки и да продават за вкъщи на място. Действително за тях ще е най-тежко но и те са място, на което шансът да се заразиш е много висок. Много хора на едно място с обща вентилация и без маски. Тва на практика е като един голям офис без никакви правила.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 86. 86 Профил на Desislava Georgieva
  Desislava Georgieva
  Рейтинг: 33 Гневно

  Учителите и медиците имат много висока добавена стойност. Щетите от загубата на тези кадри тепърва ще се оценява. И тогава ще може някой да каже колко точно икономиката е била "съсипана".

 87. 87 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#79] от "Бай Гадьо":


  Доколкото знам на починалите от КОВИД 19 не правят аутопсия

 88. 88 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#61] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Оправи си писането. Не се чете.

 89. 89 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#66] от "vzt34526152":

  да ама човек се размотава много в моловете. Хората са много повече отколкото в една зара на витошка. Много добре си даваш сметка, че ако в зара влизам за 15 мин. в мола влизаш за час - и това са някакви минимални диапазони. Аз не понасям молове, а и пазарувам стегнато защото мразя да пазарувам, но много хора прекарват свободното си време (необяснимо за мен) в моловете - моткат се, разглеждат, хапват. Познавам майки дето си разхождат децата в моловете през зимата - щото навън било студено. Отново - абсолютно необяснимо за мен поведение.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 90. 90 Профил на TechWork Bulgaria
  TechWork Bulgaria
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin":

  Само не мога да разбера защо затварят фитнесите??

  В момента там ходят малко хора и няма претрупване. 91. 91 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#73] от "zaki":

  НЕ ЗАТВАРЯШ МАГАЗИНИ! Затваряш магазини В молове, останалите магазини, които се намират ИЗВЪН МОЛОВЕТЕ са ОТВОРЕНИ!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 92. 92 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Praktiker, Mr.Bricolage, HomeMax, Aiko, Technopolis и пр., които се намират извън моловете, ще работят ли?

 93. 93 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Значително по-голям ефект щеше да има преминаването на администрацията изцяло в дистанционен режим на работа и държавната и бизнес администрацията.като в работните помеюения да присъстват само ограничен брой хора,когато се налага да се работи с документи и архиви.които са единствен на хартиен носител.От друга страна затварянето на ресторантите ,скафетата и сладкарниците е изцяло нецелесъобразно.Забраната за събиране на повече от три семейства на частни събития ,без да се уточнява броя на лицата е направо идиотска. и ниюо незначеща,а и трудна за контрол.Излиза,че четири човека,които не са в родствени или съпружески отношения са в нарушение,четиридесет,които са от три семейства не са ,а и в България няма единна легална дифиниция за семейство,различни закони ползват различни дефиниции.дори в един закон може да се изведат повече от една,сеюам се за три в процесуалните закони.,

 94. 94 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  Премерени мерки...
  —цитат от коментар 84 на hamiltonf


  Ха-ха-хааа!
  Апологетите на Баце наскачахте!

  Всичко това е пропагандна бутафория!

  Процесът на развитие, прословутото "плато" на насищане и после спад и затихване е естествен.
  Тия мушмуроци много добре знаят това.
  И затова "влачиха" досега "мерките", та да "оберат лаврите" точно на естественото развитие. Които, разбира се, ще обявят за своя лична заслуга!

  Всичките тези им лакардии и "мерки" са изцяло бутафория за простичка пропаганда да се изкарат херои, мъжове и "спасители"!

 95. 95 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 702 Весело

  Който не е учил сега - лапа чукта, живооооотнооооо, хе хе хе хе.

 96. 96 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#75] от "samoedin":

  потвърждавам думите му - изкарах го от 01.11, и до момента кашлям макар, че други симотпми нямам. Изкарах го вкъщи, но определено не беше само на чайчета и определено не беше само със загуба на вкус. Говорим за супер изтощение, болки по цялото тяло до степен до която те боли да си обличаш тениска - болеше ме и косата дори, болки в очите, кашлица, втрисане. Тия леките симптоми като загуба на вкус и обоняние дори не ги споменавам. Чернодробните ми показатели скочиха здраво - сега карам терапия да ги върна в норма.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 97. 97 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#90] от "TechWork Bulgaria":

  Вчера дадоха репортаж от един фирнес - действително нямаше супер много хора, но освем 2-мата инструктори аз други хора с маска не видях - включително и репортерът беше без маска. Та като сложим там общото помещение и усилената респирация - потят се и дишат учестено може да се направи заключение, че и там шансовете да се заразиш (особено като няма маски) е доста висок. Подозирам поне, че това им е логиката ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 98. 98 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#89] от "bludniq_sin":

  Така е, хората просто губят часове в безцелни разходки в спарените молове, вместо да излязат на открито.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 99. 99 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#92] от "Иполит Матвеевич":

  според министъра май да. Щом не били посочени изрично този тип магазини значи било разрешено да работят. Това го каза поне в национален ефир.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 100. 100 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#44] от "bludniq_sin":

  До коментар [#34] от "razvyrzan_lud":нищо не са съсипали за 3 седмици. Страдат моловете. Търговията остава отворена. Малките магазини също. Промишлеността продължава. На практика почти нищо не затварят с изключение на фитнеси, ресторанти и частично молове.
  —цитат от коментар 44 на bludniq_sin

  Това, герберастите, вярно чавка ви изпила ума. Направо си е диагноза. Взимай се в ръце. Затварят се всякакви заведения , от баничарници през кафенета и ресторанти, та до
  пиано барове и шкембеджийници. И всякакви нехранителни магазини , не само в моловете , за облекла, обувки , спротни стоки, строителни материали , железарии, магазини за пластмасови легени , перилни препарати или каквото там друго се сетиш.
  1/4 или 1/5 от работещите в София , остават без работа , и доходи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK