В затворените бизнеси: служителите с 24 лв. на ден, ще се помага и на собствениците

В затворените бизнеси: служителите с 24 лв. на ден, ще се помага и на собствениците

© Цветелина БелутоваСлужителите в бизнеси, които ще бъдат затворени след обявените нови противоепидемични мерки на правителството, ще получават по 24 лева на ден с условие да са осигурени на 8-часов работен ден. Тази единствена засега конкретна помощ към засегнатите компании обяви на брифинга на властта днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева едновременно с обявяването на нови ограничителни мерки за редица икономически дейности заради разпространението на коронавируса.


Приетото днес постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност ще излезе в Държавен вестник в петък, а кандидатстването ще може да започне от понеделник. Мярката беше изпреварващо обсъдена от Националния съвет за тристранно сътрудничество на 19 ноември - знак, че ново затваряне на бизнеси предстои.


С приетите днес нови мерки се затварят всички заведения за хранене и развлечения, както и търговски центрове и молове. Затварят се и нехранителните магазини, прекратяват се всички културни събития, с изключение на театрите, затварят се и фитнесите. Повече за това кои обекти ще са затворени, а кои ще продължат да работят четете тук.


Как се кандидатства за помощта
Служителите ще могат да получават пари по мярката за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения от държавата. В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Преди дни от Българската стопанска камара предупредиха, че по този начин помощта няма да е достатъчна за много хора.


Поради спецификата на работа на нощните заведения, голяма част от заетите в тях са на 4-часов работен ден, което означава, че компенсацията за тях ще е в размер на 220 лв., което е крайно недостатъчно


Радосвет Радев,

председател на УС на Българска стопанска камара


Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации. Те трябва да информират работещите за възможностите да получават средства по правителственото постановление. В петък на страницата на Агенция по заетостта ще бъдат публикувани всички условия и нужни документи. Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите. Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция "Бюро по труда" по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Агенцията по заетостта от своя страна ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това.

Сумата 24 лв. на ден е определена като 80% от минималната почасова ставка от 3.66 лв. за 8-часов работен ден. За нея засега са предвидени 50 млн. лева от ОП "Развитие на човешките ресурси" и на механизма REACT EU, като така ще бъдат обхванати 50 000 души.


Обезпечаването на всички мерки за затворените бизнеси е на стойност между 350-400 млн. лева и цели да обхване 356 000 души, съобщи Сачева


По мярката 60/40 от началото на извънредното положение на работодатели от почти всички сектори на икономиката се предоставят средства в размер на 60% от осигурителния доход, както и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски на техните работници и служители. През юни правителството реши работодатели и самоосигуряващи се в секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20 на сто за определен период, да получат допълнителна компенсация в размер на 290 лв. месечно с цел запазване на заетостта. Така мярката се трансформира в 80/20.


Ще има и помощ за собствениците


Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обеща на бизнеса, че обявените противоепидемични мерки ще работят единствено в рамките на предвидените 3 седмици. Същото обещание даде и премиерът Бойко Борисов. То обаче не е обвързано с конкретни параметри, които здравната система трябва да постигне към тази дата и какво ще последва, ако противоепидемичните мерки не дадат очаквания положителен резултат.


Промяна все пак ще има, тъй като досега се компенсираха само служителите, които не могат да работят, но не и работодателите, чиито постоянни разходи за наем, поддръжка, лихви и т.н. вървят дори когато обектите са затворени. От думите на Лъчезар Борисов се разбра, че мерки за подкрепа на работодателите не са определени и тепърва продължава работата със социалното министерство и представители на работодателите, за да се намерят най-добрите действия за подпомагане на бизнеса, като срещите предстоят.


За финансирането на мерките ще се разчита главно на пари от оперативните програми, които са по-сложни за управление, а оттук и по-бавно стигат до крайните получатели. По данни на Българската стопанска камара 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение, все още голяма част от безвъмездните средства не са достигнали до бизнеса. "Най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне", написа в писмо до министъра на икономиката и министъра на финансите Радосвет Радев, председател на организацията. От министър Борисов обаче тази сутрин не бяха коментирани други, предлагани от бизнеса възможности, които не са свързани с еврофинансиране и зависят изцяло от държавата.


Исканията на най-засегнатите бизнеси са:

- изплащане на 20% от оборота на фирмата, съпоставен с този през същия месец на миналата година
- разсрочване на дължими данъци и осигуровки, отпадане на данък смет за местата, които ще останат затворени
- разсрочване на кредити както за юридически, така и за физически лица

Министър Борисов обяви, че се работи върху това да бъдат освободени 156 млн. лева наличен ресурс от оперативна програма "Иновации", предвидени за други две мерки, които ще бъдат отложени без да посочи кои. По всяка вероятност те ще бъдат използвани за подпомагане на затворените бизнеси за техни фиксирани разходи или с процент от оборота, както предлагат работодателските организации.


Българска банка за развитие променя лимитите за кредит


Министърът на икономиката добави, че облекчени кредити чрез банките, партньори на Българска банка за развитие, ще получават фирмите - вече до 1 млн. лв. за малките и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големите. От финансирането ще се възползват и фирми, които вече са получили средства, но могат да кандидатстват повторно до достигане на новия максимален размер.


Наскоро Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българската банка за развитие, обясни, че банката работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г. "Експерти на финансовата институция работят по вариант, при който те също да могат да кандидатстват повторно за безлихвен заем", съобщи Живко Тодоров. Програмите са отворени за абсолютно всички браншове, като банката не кредитира директно, а отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на търговските банки партньори.


Данните от отчетите на търговските банки сочат, че към 24 ноември за безлихвени заеми са одобрени близо 23 хиляди души, а общата стойност на кредитите е почти 95 млн. лева. По гаранционната програма в подкрепа на бизнеса Българска банка за развитие е потвърдила за гарантиране 1004 компании за заеми в размер на над 129 млн. лв. Програмата за Малки и средни предприятия има готовност да поеме заеми в размер до 1,2 млрд. лв.


За предложените от правителството социални мерки можете да се информирате от тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  А ново Бентли на Алидагоебов правителството ще купи ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Исам да видя Сачева и останалите ГЕРБаджии да живеят на 24лв на ден.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#2] от "shisharko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Мисия невъзможна"!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  Пак хората са прецакани!Остава и да се забавят тези помощи и не знам каква Коледа и Нова Година ще карат!Едно е ясно , че след Нова Година хората във финансово затруднение ще се увеличат, фирмите за бързи кредити ще направят пачка, а банките ще имат нова вълна от лоши кредити!

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Ако догодина нещата с този вирус не се оправят не знам на къде отива цялата работа.
  Защото в България хората нямат пачки в банките. Говоря за 50 % от българите.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Не са 50 % , а са със сигурност повече от 3/4!Само тарикатите /"бизнесмени" и "политици" / и честно работещите в чужбина имат реално пари!Обикновеният българин има най-вече кредити и лошото е , че те ще се увеличават!

 7. 7 Профил на Димитър Петков
  Димитър Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  председател на Българската асоциация на заведенията - Ричард Алибегов, аверчето на Пешо Сумиста.
  Председател на КРИБ - Киро Парахода, хрантутник на държавата. наряза за скрап всички кораби, държавата вечно го буташе и пак иска пари. Бръмчи с позлатено Бентли, но реве държавата пак да му даде готови пари.
  Пускам сълза за великите български бизнесмени.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  КАЛИНКИТЕ ПАК НИЩО НЕ ДАВАТ ЗА ДЕЦАТА!!!
  Защото едно е да си ерген а друго е да храниш и деца!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 195 Неутрално

  "Поради спецификата на работа на нощните заведения, голяма част от заетите в тях са на 4-часов работен ден"

  Поради "спецификата" на собствениците по-скоро - мутри, които хич не обичат да плащат данъци и осигуровки.

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Плащаме доста висока цена за ината си да не се дистанцираме, да не се дори опитаме да ограничим вируса. Тия носленцата подаващи се над маските ни струват милиони. Струват ни и хиляди човешки животи.

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#10] от "Таралеж":

  Ежо а стига си пействал едно и също.
  Ти нали не си в България?
  Сподели как при вас Корона няма.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  И тука е ясно че освен Тролетарята се е събрал и Пролетарята ама напишете като взема работникът 24 лева.
  Колко ще плати работодателят за осигуровки щото те май не са отменени.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 13. 13 Профил на blackglider
  blackglider
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Бизнесът не е само ресторанти и барове. Аз като производител на храни също съм потърпевш, защото няма кой да ги купува в тази ситуация. Но не мога да спра производството и всеки месец плащам заплати, режийни, суровини и т.н. без да реализирам продукцията.
  За разлика от ресторантите, които могат да спрат и после да заработят веднага, аз ако спра производството, после ще ми трябват поне 6 месеца, за да заработя наново.
  Не искам компенсации, а кредит. Банките, обаче, разглеждат фирмата с очакването, че сме в най-цветущата си година. За Ковид-парите от ББР съм говорил поне с 5 банки, казват че имат договор с ББР, но не им е изгодно и не предлагат кредити от тези пари или ги предлагат на лихва - два пъти над пазарната.

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#11] от "dedoliben":

  Хахаха! Знаеш отговора, нали?
  Корона циганизацията в България беше само подсилена от тръмпанизацията в Америка.
  Където почти всеки Тръмпанар гордо излага семейството си на риск.

 15. 15 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 616 Неутрално


  Сигурно

  До коментар [#11] от "dedoliben":Хахаха! Знаеш отговора, нали?Корона циганизацията в България беше само подсилена от тръмпанизацията в Америка.Където почти всеки Тръмпанар гордо излага семейството си на риск.
  —цитат от коментар 14 на Таралеж


  Сигурно затова в Ню Йорк има най-много загинали от коронавирус, заради тръмпанарите и в никакъв случай заради иконата на демократите Куомо.

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Че те, като безработни на борсата, ще взимат повече!

 17. 17 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Първо държавната мафия убива бизнеса с измислената настинка. После идва да печата хартийки и да го спасява същия тоя бизнес. Кретенизма е пълен в глобален мащаб.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  "Защото в България хората нямат пачки в банките. Говоря за 50 % от българите."

  Да си продават земите и вилите, селските къщи!
  Цените не са спрели да растат! Земя край Благоевград - 35 евро на квадратен метър ми искаха наскоро! Продавайте!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#15] от "bulgarofilche":

  Сега ти видях ник-а.
  загуба на време, но все пак да те посъветвам.
  Тръпанофилче, Путинофилче ще ти отива повече.
  Поздрави от Ню Йорк!

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  До коментар [#13] от "blackglider":

  "Аз като производител на храни също съм потърпевш, защото няма кой да ги купува в тази ситуация. "


  Я па ти! Хората спряли да ядат ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Някаи хора имат пачки! Аз видях снимки на пачки в едно чекмедже!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#7] от "Димитър Петков":

  Председател на Българската стопанска камара - Радосвет Радев - агент на ДС!

 23. 23 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Абе що се правите на умрели лисици. Кажете ми в кой нощен клуб отиват на работа в 8 вечерта и си тръгват в 12. та ги били водили на 4 часа, Бачка се яко не по 4 а по 12 часа. Сега всеки трябва да си плати за тарикатлъка. Без болка няма поука. На затворените бизнеси- 20% от оборота по касов апарат. Ако имат 5000 оборот 11/2019-1000 лв.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#7] от "Димитър Петков":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Към тях може да добавим още много , но общото между тях е , че имат яки връзки /роднински или шуро-баджанашки / с бившата БКП и в същото време са О'К със сегашната власт!

 25. 25 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#2] от "shisharko":

  Ако нямам сметки, мога да да оцелея с 12 евро на ден. За една седмица. След това да идва Холивуд да снима,. щото екшъна ще е достоен за филмиране.

  ... с двеста...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK