В училище, заведение, фитнес – не, в парк и на театър – да: частичният COVID локдаун

В училище, заведение, фитнес – не, в парк и на театър – да: частичният COVID локдаун

© Юлия ЛазароваОт петък в 23.30 часа влизат в сила по-строги ограничения в опит да се намали разпространението на коронавируса. Мерките ще важат поне до 21 декември, като властите уверяват, че при спазване на изискванията и добро развитие на COVID ситуацията, ще бъдат облекчени частично за празниците.


Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена до 31 януари. Само по себе си удължаването на извънредна епидемична обстановка не променя мерките срещу разпространението на коронавируса, но пък с нея има възможност за бързо въвеждане и отменяне на ограничения с министерски заповеди.


Какво ще е забранено


Присъствените учебни занятия във всички образователни институции: ученици от първи до 12 клас; извънкласни дейности, занимални и др. дейности, които се организират в училищата и извън тях; университети; образователни и обучителни центрове и школи; детски градини. (Ще бъде ли удължена учебната година за някои ученици - тук)
"Децата, и то от най-ниска възраст, са активни разпространители на заболяването. Тук няма двусмислие по въпроса", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В този контекст той каза още, че внимателно се следи какъв ще е резултатът от затварянето на училищата, отчитайки факта, че Франция и Германия не са го направили, "но пък по-голямата част от страните ги затвориха".


Министърът на здравеопазването проф. Ангелов изрично каза, че идният петък учениците, които още не учат онлайн, ще ходят на училище.


Провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, с изключение на театрите при 30% заетост от възможните места. Като аргумент, защо се разрешават посещенията в театър, а не в галерии и музеи, министърът на здравеопазването посочи, че в театъра хората стоят статично и може лесно да се спазва дистанция.


Статично и на разстояние може да стоят и хората в кината, както и на симфонични концерти, но все пак не бяха обявени за разрешени, а в същото време влизат в забранената категория на групови културни и развлекателни мероприятия.


Частните тържества и събирания, ако присъстват повече от 15 човека, напр. кръщене, сватба, погребение. Не беше изрично посочено, защо властите са се обединили точно около числото петнайсет като допустимо за семейни и приятелски сбирки. В контекста на това, че в България често се правят сравнения с други държави (въпреки че навсякъде комплексът от мерки е различен), може да се посочат примери:

- В Германия ограничението за такива събирания е формулирано значително по-общо: "Гражданите се приканват да редуцират до абсолютния необходим минимум контакта с други хора, извън принадлежащите към едно домакинство".
- В Белгия са въведени т. нар. социални балони: от хората се изисква да изберат само петима приятели или членове на семейството, до които да се ограничат социалните контакти
- Във Великобритания действа т. нар. правило на шестимата, като то изисква не повече от шест души да се срещат където и да било
- В два американски щата - Мичиган и Вашингтон - пък са ограничени до 10 души от не повече от две домакинства.

Спортните тренировки и състезания за деца до 18 г., с изключение на международните състезания, които са започнали преди идния петък, но на тях не трябва да има публика. Министърът аргументира забраната за организиран спорт при децата с това, че "се нарушава принципа за невзаимодействие между паралелките", който бил водещ за действията на властите до момента.


Посещенията във фитнес-центровете - главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сравни контакта между децата, които стоят в едно помещение по няколко часа, с контакта във фитнес залите.


Дори да сме на известно разстояние, ние сме на закрито, имаме много висока физическа активност, излъчваме много голямо количество вируси, ако сме вирусоносители. 


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


Организирани туристически пътувания на групи, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина. За влизане в България от чужбина мерките в страната са едни от най-леките, като както за българи, така и за други граждани на Европейския съюз и редица други страни извън него не се изисква отрицателен резултат от PCR тест. (Цялата заповед може да прочетете тук)


Присъствените конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинг, изложения и др.


Посещенията във всички заведения за хранене и развлечения, освен доставките до адрес и взимането на храна от място. (За помощта за затворените бизнеси четете тук)


Посещенията в игрални зали и казина - това беше забранено и през пролетта, а ограничението беше сред последните отменени през лятото.


Посещенията в търговски центрове и молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, офисите на доставчиците на платежни, телекомуникационни и други доставчици на съобщителни услуги в тях. Проф. Костадин Ангелов изрично каза, че до петък включително търговските центрове ще работят.


"Всички наблюдаваме какво се случва в моловете - там, освен места, където хората ходят да пазаруват, се ползват и като места, където хората ползват за разходка и за прекарване на част от свободното си време", заяви министърът на здравеопазването.


Какво е разрешено


Спортните тренировки и състезания за възрастни над 18 г., но трябва да са без публика. (Още за възможностите и ограниченията за спорта - тук)


Посещения на театрални постановки. Там е позволено местата да са заети до 30% от капацитета на залата, трябва да се спазва дистанция от най-малко 1,5 метра и да се носят маски.


Пазаруването от малки магазини. Те продължават да работят, както беше и през пролетта. Това включва напр. железарии, цветарници, книжарници - всичко извън моловете и търговските центрове.


Посещенията в религиозни институции - църкви, джамии, синагоги и др. Посещаването на храмове беше един от най-оспорваните аспекти от контрола на епидемията през пролетта, когато за това в крайна сметка забрана нямаше. Но пък имаше колебливи забрани за пътувания, включително и контролнопропускателни пунктове при областните градове.


Посещенията в паркове и градини, забраната за което предизвика полемики през пролетта.


С това се изчерпват изрично изброените от министъра на здравеопазването незабранени активности от заповедта. Няколко пъти той повтори:


Всичко, което не е включено в настоящата заповед, е разрешено 


проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Попитан конкретно за големите вериги за техника, проф. Ангелов каза, че и за тях важи принципа, че неизброеното в заповедта като забранено, е разрешено.


Тук трябва да се уточни, че в друга заповед на министъра на здравеопазването е разписано, че при разрешените дейности трябва да се спазват редица изисквания, които в обобщение звучат така: да се носят маски на закрито, а и на открито, когато не може да се спазва дистанция от 1,5 метра, да се проветрява, да се спазва хигичена и да се дезинфекцира. (Цялата заповед може да прочетете тук)


Така може да се заключи, че при спазване на противоепидемичните мерки са разрешени например:

- Нощувка в работещ хотел или къща за гости с роднини и приятели, но без ресторант.
- Карането на ски и сноуборд
- Посещенията в басейн
- Провеждането на шофьорски курсове
- Посещенията при фризьор, маникюрист и др.

В този контекст председателят на щаба за коронавирса ген. Венцислав Мутафчийски каза, че "със сигурност може да се намерят много основания защо затваряте това, а не затваряте онова", но заяви, че, ако въведените от петък мерки се спазват, рискът от заразяване се намаля с повече от 50%


Ние не претендираме за изчерпателност на всички конфликтни ситуации, които биха довели до разпространяване на заразата.


проф. Венцислав Мутафчийски,

председател на щаба за коронавируса


Завръщането на ген. Мутафчийски


Със завръщането на по-строгите ограничения заради разпространението на коронавируса и председателят на щаба взе участие в брифинга с по-обобщаващи за епидемията изказвания. От юни проф. Венцислав Мутафчийски на практика отсъства от публичното пространство, въпреки че COVID разпространението не е спирало да бъде приоритетна тема в обществото. В единичните случаи, в които началникът на Военномедицинска академия се е включвал в пресконференции, е говорил единствено за разпространението на заразата сред военните.


Защо сега мерки


По думите на председателя на щаба мерките в страната се взимат навреме, абсолютно необходими и ще дадат възможност да се посрещнат по-спокойно коледните празници. Генерал Мутафчийски сравни България с другите страни в Европа, където също по-строгите ограничения били въведени при достигане на ниво от над 600 души нови заразени за две седмици на 100 хил. население. Преди седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че средната заболеваемост в България е 666,5 души на 100 хил. население за две седмици, като между отделни области има големи разлики. И даде за пример:

- област Кърджали с нови заболели 137 души на 100 хил. население
- областите София-град, Габрово и Кюстендил с над 1000 души на 100 хил. население


Кога ще е по-добре


По думите на доц. Ангел Кунчев, освен статистическите данни, има и "чисто човешка причина" за въвеждане на по-строги ограничения сега: "За да можем да овладеем високия пик на заболеваемостта и смъртността и да осигурим на всяко българско семейство възможност да посрещне светлите коледни празници".


Здравните власти отчетоха, че очакват ефектът от затегнатите мерки да се усети в данните за разпространението на коронавируса най-рано на осмия ден, а по-вероятно между петнайстия и двайстия ден. Това обаче, не означава, че всички ограничения ще бъдат отменени до и на 21 декември, но има вероятност част от тях да бъдат разхлабени.


"Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 327 Неутрално

  И църквите, едни от най-големите разпространители на заразата - пак отворени.

  Мда...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално
 3. 3 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Това дори не е локдаун... Реалният бизнес ще работи...

 4. 4 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Айде, дежурната сган да обяснява "КАК ЩЕ УМРЕМЕ ОТ ГЛАД, НЯМА ПАРИ". Как още няма такъв коментар?

  После обаче, отивам да си сложа зимните гуми на колата и няма свободно място, едвам се навие някакъв гумаджия да смени гумите; гледа те отвисоко "еее, все в последния момент ми идвате"; ми не, брат, ще си запиша час за 15 август да сложим зимните гуми, другата година.
  Иначе няма пари, а ги мързи, браткоооу, да дишат ги мързи.

 5. 5 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Смятам, че мерките са доста по-разумни от предния път. Колко хора редовно ходят на театър, че да не е отворено? Да, странно е да може само там, но наистина си мисля, че причината е, че рядко се ходи и без това. А затварянето на паркове е просто тотална глупост, която слава богу този път ни е спестена, също и КПП-тата при отворени летища и граници...
  Това, което за мен е странно е, че басейните остават отворени. Също и църквите и джамииите. Ако някой е чак толкова вярващ, то нищо не му пречи да се моли и от дома си.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#4] от "realismisthename":

  Аз си ги сменям сам защото не съм с две леви куни и не мрънкам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Никаква помощ не трябва да има за Нощни барове и клубове! Тези демостративно погазваха закона и може да се каже че са убийци с безотговорното си поведение!

  Освен това всички казина трябва да бъдат оставени да Фалират

 9. 9 Профил на M
  M
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хайде вече да започнем да говорим и организираме ваксинирането, а не пак да стане хаос, както досега. Поне това да го свършим навреме и по план.

 10. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  И кога най-накрая ще направите някаква, поне някаква информационна кампания? Толкова ли няма пари? Поне се опитайте да обясните на хората, какво да правят сами при първи симптоми. Началния етап на болестта е най-важен и правилните мерки могат да спасят от смърт много хора.

 11. 11 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Хайде вече да започнем да говорим и организираме ваксинирането, а не пак да стане хаос, както досега. Поне това да го свършим навреме и по план.
  —цитат от коментар 9 на M


  В близките 2 години не се надявайте на масово ваксиниране. Това е абсурдна илюзия с която се опитват да прикрият тоталния крах на здравната система.

 12. 12 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Евала пичанга, сигурно си голям мъж? Герой!
  Само да обсъдим какво общо има твоята смяна на гумите с това, че сганта хем се оплаква, че няма парички, хем я мързи да диша? И като отрепката гумаджия ти сменя гумите, срещу 30-40 лева на 20 минути труд - се държи все 1 ти прави услуга :)
  После няма парички, е що?

 13. 13 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 611 Неутрално

  А кината наистина защо затворени като са сходни с театрите, повечето кина са по-големи от театрите, филми няма много и може да се продават разредени места по лесно с по-добрите информационни системи.

 14. 14 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Имам въпрос - как лекарите с малки деца ще ходят на работа? Мизерно заплащане, изтощителен труд, липса на алтернатива за гледане на децата. Но пък големи очаквания от страна на обществото.

  Не знам дали има друга толкова неадекватна държава, толкова жалко правителство...

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#12] от "realismisthename":

  Много точно ,най реват айляците ,дето не им се работи , но чакат някой да ги компенсирал ,щото щяли да умрат от глад ,ами да отидат в ковид отделенията да работят , дават 1000 лв и заплата и бонуси , така няма да са гладни ,ама е по лесно да се вие като линейка от глад зад компа ,за да му снася някой наготово .

 16. 16 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#15] от "edin drugii":

  Абсолютно, ревът разни пълни идиоти, с такова отношение към работата си, каквото ако нормалните хора имаме - пазара ще ни "уволни" след час, до два.

 17. 17 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "4u4o":

  Е как защо, той е от отбора на "добрите" (т.е. добрите Кучета на Борисов)
  А бе веднъж като си се качил на джипката .. няма връщане назад.
  Той (коремен), оня лонгур от Пирогов (травматолог) и т.н.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 18. 18 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#7] от "4u4o":

  "Нито изказ има, нито харизма, нито интелект, нито може да действа като мотивиращ и обединяващ образ"

  Спомни си пролетната карантина. Това бе човека, който тогава демонстрира всичко това.

 19. 19 Профил на Ралица Лозанова
  Ралица Лозанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "zenola":
  Кой от тези дебили в правителството и щаба е истински лекар и кой от тях има малки деца, за да им пука......Ако изобщо имат деца......

 20. 20 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Министърът и щабът са откровени дебили!!! Вместо изначално да вземат по-строи мерки (но не и затваряне на училища) и да избегнем сегашната ситуация, късно вземат неадекватни мерки. Франция, Германия, Англия, Швейцария, Швеция, Белгия (която само удължи ваканцията ноември, което можеше и тук да стане) и др. - не затвориха училищата и апокалипсис НЕ настана, а напротив броят на заразените намалява - сега може да правите смислени коментари на моя ....

 21. 21 Профил на reb28646162
  reb28646162
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Изтрепахте ората, ся ги и затваряте.....

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сервизите за смяна на гуми работят ли?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "От юни проф. Венцислав Мутафчийски на практика отсъства от публичното пространство, въпреки че COVID разпространението не е спирало да бъде приоритетна тема в обществото. В единичните случаи, в които началникът на Военномедицинска академия се е включвал в пресконференции, е говорил единствено за разпространението на заразата сред военните."

  Именно сред военните подопечни на генерала пламна епидемия на учението в с. Корен, на което и американците, и германците отказаха да дойдат заради риска, но нешите фуражки решиха да го проведат. И като пламна - набързо го приключиха и ги пратиха да си ходят. Имаше случай военен да вози мед. сестра, която е заразена и никой да не му е казал, а после го накараха да иде да се тества... Късмет за човека, че не е пипнал вируса, но да не можеш да ограничиш разпространението сред една военизирана структура е или върховна некадърност или престъпно нехайство.

 25. 25 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#24] от "BlueBoss":

  Дори бих отишъл по-далеч и бих казал, че е "върховна некадърност И престъпно нехайство"

 26. 26 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Сервизите за смяна на гуми работят ли?
  —цитат от коментар 22 на Лео


  Ако не са в списъка, да.

 27. 27 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#7] от "4u4o":"Нито изказ има, нито харизма, нито интелект, нито може да действа като мотивиращ и обединяващ образ"Спомни си пролетната карантина. Това бе човека, който тогава демонстрира всичко това.
  —цитат от коментар 18 на taratanki


  Спомням си, че точно заради Муфтаджийски се преобърна каруцата с доверието към мерките на правителството. За втори път слагат куц кон да води парада. Мога да използвам и друга метафора с настъпването на мотиката. Това решение е пагубно от към доверието на хората. Трябваше да сложет авторитетен вирусолог, а не някакъв комплексиран палячо с нежни ръчички, пагони и военно говорене. Извратена история!

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Мерките са прекалено меки и няма да донесат резултат.
  Купоните вместо в ресторантите, ще са у дома.
  Може да се поръчва храна. Предполагам и фирмите за почистване работят!
  Единствният резултат очаквам от това, че децата няма да разнасят повече вируса.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде вече да започнем да говорим и организираме ваксинирането, а не пак да стане хаос, както досега. Поне това да го свършим навреме и по план.
  —цитат от коментар 9 на M


  Какво има да му се организира? Ваксините се доставят до личните лекари и който желае си запазва час. Как се организира ваксинацията срещу грип?

  Не преекспонирайте проблема губи се фокус.

 30. 30 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Класически ГЕРБерски олигофрени, пълна каша

 31. 31 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1481 Разстроено

  Същества които приемат децата за опасни не може да са наричат хора , и без тях света би бил по добро място!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 32. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Първата и най-важна мярка е - ОТМЯНА НА ЗАБРАНАТА ЗА АУТОПСИИ. Сега с тия тестове могат да си правят каквото искат, без никаква възможност за проверка. Така се покриват лекарски грешки, откровено нехайство, изнудване за пари, съзнателно затриване, откровени престъпления и т.н. Последна инстанция бил некъв си тест, за който учени показаха, че достоверността му е само 3.5%. А аутопсиите защо отменихте? Щото резултатите могат да бъдат обективно проверени по оставяните парафинови блокчета с хистологични проби. Ето това ви е голямата болка. Защото ще се окаже, че НЕ ВСИЧКО Е КОВИД! И юркането на раята няма да мине.
  В Русия учени, лекари, вирусолози, епидемиолози, започнаха подготовката за ТРИБУНАЛ, който да осъди престъпните действия на властите. А колко други страни постъпиха точно по същия начин? И защо вече се чуват гласове, искащи сметка от СЗО?

 33. 33 Профил на div_petel
  div_petel
  Рейтинг: 28 Неутрално

  "Като аргумент, защо се разрешават посещенията в театър, а не в галерии и музеи, министърът на здравеопазването посочи, че в театъра хората стоят статично и може лесно да се спазва дистанция."

  Тоя ме развесели... Може да се открие музей, в който експонатите се движат на поточна линия, а хората стоят статично за да не се заразят от ковид.

 34. 34 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Мерките са прекалено меки...
  —цитат от коментар 28 на hope

  Май ти е омекнала крушата под шапката. Така и не си разбрал, че децата не разнасят никаква зараза от Ковид, просто защото тах това не ги лови. Децата ги лови грип и куп други болести. Но за тия циркаджии други болести, освен Ковид няма. Защото няма аутопсии, които да покажат истината. А когато някой всячески потулва истината, най-често това е по причина, че върши деяния не като за пред хората.

 35. 35 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Убитака":

  И как ще работи като една гора родители ще са принудителен отпуск, ако изобщо имат такъв, други уволнени. За "нереалния" бизнес като ресторантьори и хотелиери да не говорим.

 36. 36 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "realismisthename":Много точно ,най реват айляците ,дето не им се работи , но чакат някой да ги компенсирал ,щото щяли да умрат от глад ,ами да отидат в ковид отделенията да работят , дават 1000 лв и заплата и бонуси , така няма да са гладни ,ама е по лесно да се вие като линейка от глад зад компа ,за да му снася някой наготово .
  —цитат от коментар 15 на edin drugii


  Като теб ли, че си нещо доста редовен?

 37. 37 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#27] от "4u4o":

  "Трябваше да сложет авторитетен вирусолог, а не някакъв комплексиран палячо ...."

  Мангъров ли имате предвид? Ако не , дайте предложение.

 38. 38 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Мерките са прекалено меки и няма да донесат резултат.Купоните вместо в ресторантите, ще са у дома.Може да се поръчва храна. Предполагам и фирмите за почистване работят! Единствният резултат очаквам от това, че децата няма да разнасят повече вируса.
  —цитат от коментар 28 на hope


  Доколкото сме чували, хигиената е важна за предпазване от всякакви зарази. И храненето също е важно като цяло за поддържане на функционирането на организма...

  Предлагам да си добавите едно "less" към ника. Аз лично усещам как се плъзгам към тежка депресия след всеки Ваш коментар.

  И преди да бъда нападнат: вирус има, опасен е и всички трябва да се пазим. Имам, за съжаление, познати в недобро състояние и в болница с КОВИД. Нося маска навсякъде на закрито, не ходя в ресторанти.

 39. 39 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Не не са добри мерките. Децата, на които единственото нещо , което ги изкарваше от вкъщи и спираше зяпането с часове на компютъра и телефона- а именно спортът е забранен. Как не ви е срам. Каква съвест имате. Да забраните движението, спортуването най- важното за здравето на децата. Състезанията добре, но защо и тренировките.
  А това въобще няма да е до 21.12.
  Цял ден , месеци наред ще са обездвижени, затлъстели и болнави. Облъчени от електронни игри и онлайн училище. Не болни ами луди и за психиатрията ще са.
  Най -тъпото нещо, което можехте да сътворите- да забраните спорта за децата.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Дано тези мерки да са достатъчни и да се спазват.

 41. 41 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Да сме живи и здрави, ще видим ефективни ли са мерките. Рано е още да се броят пилците...

  O sancta simplicita!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#39] от "ve4e":

  Личния пример е много важен. Аз например задължително изкарвам сина ми на разходка веднага след края на учебния ден. Щом го мога аз, може го всеки. Но е по-лесно да се мрънка, докато самите ние висим с кафета, цигари, ракии и прочее пред компютъра. Разберете веднъж завинаги, извънредните ситуации изискват извънредни мерки. В повечето случаи тежки и причиняващи неудобства.

 44. 44 Профил на sargus
  sargus
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Предполагам, че и баланса сам си правиш. Ако си пропуснал в тубата има образувателни клипчета как се прави.

 45. 45 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 73 Неутрално

  До коментар [#42] от "ButtHead":
  Ти си тъп задник и е хубаво, че го знаеш и тов те яде, а господ те е наказал племенници отстрани да гледаш.

 46. 46 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#43] от "ButtHead":

  Кой е казал че няма да излезе от вкъщи. Но докато на пролет времето беше хубаво, сега всеки слънмев ден е подарък. Като завали и задуха къде да излезе.
  Детето ми всеки ден има 3 часа спорт. Сутрин тренировка, вечер фитнес.
  Сега къде? В студа и дъжда.
  Ще правим каквото можем. Аз задължително ще я накарам поне 1 час да бяга в парка, но едва ли времето ще позволява всеки ден.
  Това не е начинът.
  Задължително тренировките трябва да се разрешат.

 47. 47 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Тоя Кунчев трябва НЕЗАБАВНО да спре да се появява на екран. Училищата са най-рисковото място за заразяване с коронавирус - това каза днес! А цяло лято заразата пламтеше по цехове и домове от затворен тип и по болници! Хора, които използват такъв език на омразата към децата, нямат място на екран!
  ОСТАВКА!!!

 48. 48 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Кунчев да каже на каква база данни твърди,че децата са опасен инкубатор на заразата? Трябва ли да се разбира,че всяко дете в детска градина и у-ще е тествано? Повтарям: ВСЯКО ДЕТЕ. Тръгнал си като но соца, влезаш с една тава и прекъсваш учебния час, за да тестваш, поне с бърз тест?

 49. 49 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 318 Любопитно

  Само на мен ли ми прави впечатление, че заповедта на минздрав. от 25.11.2020 не забранява РАБОТАТА на редица търговски обекти а "преустановява посещенията" в тях!?!? :) Преустановява посещенията моля ти се!? Аз поне не виждам на някой търговски обект да му е забранено да работи!?

 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Поздрав с цените на Боровец и Банско за празниците - 200-250 евро на нощувка.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#34] от "alexsilver":Аман от дървени философи в тоя форум. Децата не се заразяват друг път. Племенника ми е болен в момента, както и почти целия им клас. Трети клас. Тъпи сте, като задници, но с претенции на академици.
  —цитат от коментар 42 на ButtHead


  Вие да не сте остри като "предници"? Децата не прихващат Ковид, умчо. Хващат други болести, но сега освен Ковид нищо друго не се признава. Остават само едни тестове, което е в пълно противоречие с цялата досегашна медицина. Да се обявяват за "болни" всички, на които тестовете са положителни, при липса на симптоми, си е тъпизъм, ама едва ли можеш да схванеш за какво става въпрос.

 52. 52 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  дигат си заплатите мършите а ние да мреме , бел ден да ни видите бооклуци

 53. 53 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Първата и най-важна мярка е - ОТМЯНА НА ЗАБРАНАТА ЗА АУТОПСИИ. Сега с тия тестове могат да си правят каквото искат, без никаква възможност за проверка. Така се покриват лекарски грешки, откровено нехайство, изнудване за пари, съзнателно затриване, откровени престъпления и т.н. Последна инстанция бил некъв си тест, за който учени показаха, че достоверността му е само 3.5%. А аутопсиите защо отменихте? Щото резултатите могат да бъдат обективно проверени по оставяните парафинови блокчета с хистологични проби. Ето това ви е голямата болка. Защото ще се окаже, че НЕ ВСИЧКО Е КОВИД! И юркането на раята няма да мине. В Русия учени, лекари, вирусолози, епидемиолози, започнаха подготовката за ТРИБУНАЛ, който да осъди престъпните действия на властите. А колко други страни постъпиха точно по същия начин? И защо вече се чуват гласове, искащи сметка от СЗО?
  —цитат от коментар 32 на alexsilver


  Егати трола малоумен... няма ли банани за такива кретени?

  - Никой не е забранявал аутопсии, тая опорка си я заврете някъде, дали ще има аутопсия или не, решават близките на починалия/та, лекарите у нас поне могат само да попитат близките дали желаят такава.
  И питат, личен опит!
  Препоръка (а не забрана) имаше от СЗО в началото да не се правят такива докато не се добие повече яснота за механизма на заразяване, да не се заразяват излишно правещите ги!
  Просто там ценят медиците, не ги плюят и бият като у нас.

  - Къде са доказали 3.5% точност за ПСР бе троле? Че то най-евтиния бърз има в пъти по-висока. И за активна или селективна ревеш... лъжец.
  Аман от пияни руски интернет шамани и глупости във Фейсбук.

  - Какво ще покриеш бре трололуп, като вече стана очевадно как се мре... гоним удвояване на седмична база спрямо последните 5 години. Все едно на умиращия или близките му им пука дали е умрял със, от или заради някакъв вирус!
  Спрете с тъпите опорки, вирусите в повечето случаи не убиват директно, тоя особено убива чрез усложнения, я тромбче и инфаркт, инсулт, белодробен арест, я кислороден глад и органни недостатъчности, я неврални поражения и последващи мозъчни или сърдечни проблеми... то не се изтърка а стана дебилна тая опорка.

  - Съветски трибунали... какво малоумно говедо трябва да е това, че да се радва на нови идеи като избиване на интелигенция и политически противници с пародийни "народни съдилища"?!?
  Особено на чужд гръб... някой май мечтае за връщане в СССР?!?
  И що точно СЗО като те реално нямат никаква власт, що да не почнем от управляващите по държави?!?
  Руснаците дали ще изпратят Путин на трибунал?!?
  Същите малоумия като мераците да съдите НОЩ у нас, все едно те управляваха джипката тия месеци.

 54. 54 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Класически ГЕРБерски олигофрени, пълна каша
  —цитат от коментар 30 на #ОСТАВКА


  И какво предлага боклук като тебе? Сбирка на шадравана?

 55. 55 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Показателно е, че реват само тези от услугите и търговията и спекулират какво ще правят. Предлагам да си гризат ноктите докато осмислят как са работили на МРЗ, 4 часа или един господ знае на какви граждански договори (или дори без), но пък доволно са заработвали %, башкиш или горница под масата.

 56. 56 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Тази снимка ще влезе в историята. Според мен ще е в негативен план или карикатура. Според много от участниците тук, като спасение. Въпрос на вкус, както е казало кучето...

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 57. 57 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А сам ли си ги изправяш? Аз също имам два комплекта джанти и динамометричен ключ и пак ходя на гумаджия за баланс.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 58. 58 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Шайки управляващи кретеноиди...
  Ние преболедувалите, защо ще се карантинираме?
  ПИСНА МИ !!!

 59. 59 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Все повече мисля , че решението е само томахавки.
  По една във всяка гробарска кратуна !! И който оживее...

 60. 60 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#43] от "ButtHead":

  Тъпанар, аз съм с бронхит. Къде да се разхождам при минус десет градуса в с София през януари. Ще ми поясниш ли кретеноиди такъв? Откъде Ви копаят , все по-смотани гробарасти...

 61. 61 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#42] от "ButtHead":

  Да и ние всички преболедувахме, но не се хвалим с това. И все пак - при 200 хиляди преболедували в страната, не трябва ли да има отделен режим за тези хора. Алгоритъма, кратуни , алгоритъма Ви липсва.

 62. 62 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#61] от "Vassil Stoychev":

  По-спокойно можеш да се заразиш отново, има вече доста случаи.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 63. 63 Профил на sgi35679591
  sgi35679591
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Dob":

  Тъпанар прост, я си затваряй устата!! Я се постави на местото на работещите там и трай гнидо мръсна долна. Като те е страх слагай надморника и се завивай у вас!

 64. 64 Профил на sgi35679591
  sgi35679591
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боб":

  Значи си тъп, въобще не се показвай на улицата... Смешник!!

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#61] от "Vassil Stoychev":По-спокойно можеш да се заразиш отново, има вече доста случаи.
  —цитат от коментар 62 на Калина Лазарова


  Ако можеш да се заразиш отново, това означава, че имунитет не се придобива. Ако за короната антитела не се създават, невъзможно е и създаването на ваксини. Някой лъже. Не може и двете неща да са верни. И като не се създават антитела, за чий ще блъскат ваксини с неизвестно действие и "почти безвредни" за подопечните? Или просто бизнес, нищо лично?
  В добавка, ваксинираните "можело да пренасят заразата". Т.е. ваксиниран-неваксиниран, имаш ли контакт със заразен, полага ти се 14 дневна карантина. Защо, след като си ваксиниран и би трябвало да не можеш да се разболееш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK