Кратки новини: Гори стара къща в близост до Петте кьошета в София

Кратки новини: Гори стара къща в близост до Петте кьошета в София

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Общината въвежда за два дни безплатни буферни паркинги към станциите на метрото


Столична община въвежда безплатни буферни паркинги към станциите на метрото на 26 и 27 ноември (четвъртък и петък). Мярката се предприема заради очаквано замърсяване на въздуха на тези дати. В тези дни ще бъдат извършени и съвместни проверки на "Пътна полиция" и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" по транспортни артерии, както и проверки за горене на отпадъци на открито.


Горя стара къща в близост до Петте кьошета в София


Пожар обхвана необитаема къща в района на Петте кьошета в София. Сградата се намира на ул. "Скобелев", а сигналът за огъня е подаден малко след 16 ч., съобщава БТА. Два екипа на пожарната гасят пожара, като на мястото на инцидента има и линейка.

Надежда Нейнски е издигната за нов пост


Доскорошният посланик на България в Турция и бивш външен министър в кабинета "Костов" Надежда Нейнски е одобрена от правителството като българският кандидат за поста на Генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2024 г. Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е учредена през 1992 г. В нея членуват тринадесет държави: Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна и Република Северна Македония (от 6 ноември 2020 г.).


Кратки новини: Гори стара къща в близост до Петте кьошета в София

© Красимир Юскеселиев


Като кмет Атанас Камбитов продал имоти в конфликт на интереси


Бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов (2012-2019 г., тогава от ГЕРБ) е санкциониран с близо 100 000 лева за конфликт на интереси. От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, съобщават, че решението за санкцията е взето на онлайн заседание на комисията. Проверката срещу Камбитов започнала през 2019 г. и е установила, че докато е бил кмет на Благоевград е продал два имота - частна общинска собственост, на фирма "Старт 2015" ЕООД, на която после станал собственик. Освен това комисията е решила да отнеме в полза на държавата получената облага в размер на 87 627 лв. Решението може да бъде обжалвано в съда.


Атанас Камбитов напусна ГЕРБ в началото са септември и се присъедини към политическа партия "Републиканци за България" на Цветан Цветанов.

© Юлия Лазарова

Атанас Камбитов напусна ГЕРБ в началото са септември и се присъедини към политическа партия "Републиканци за България" на Цветан Цветанов.


Президентът отрече принос към спорен законопроект на кабинета


Държавният глава Румен Радев никога не е поставял въпроса представители на президентската институция да участват в органите за управление и контрол на публични предприятия. Това се казва в съобщение на неговия прессекретариат по повод промяна в Закона за публичните предприятия, внесена от правителството, която допуска главни секретари на институции, включително президентската, да участват в управлението на държавни дружества. За изменението, внесено чрез друг проект, отнасящ се за железопътните превози, съобщи лидерът на "Изправи се бг" Мая Манолова с подозрението, че целта е ГЕРБ да стимулират висши чиновници с пари от държавата . Още за проекта четете тук.


Франтишек се отказа да оглави апелативната спецпрокуратура


На 19 ноември със заявление Димитър Франтишек Петров е декларирал, че се отказва от участие в процедурата за избор на шеф на Апелативната спецпрокуратура, докладва днес на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Огнян Дамянов. Прокурор Франтишек бе единствения кандидат за поста, а след оттеглянето на кандидатурата му, прокурорската колегия закри процедурата по избор. Какви са причините и с какви мотиви той се отказва от участие в процедурата не бе обявено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK