Детегледачки за работещи родители и други социални мерки в коронакризата

Детегледачки за работещи родители и други социални мерки в коронакризата

© Юлия ЛазароваВ готовност е схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта - това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на пресконференция днес, на която властите затегнаха противоепидемичните мерки до 21 декември в опит да бъде ограничено разпространението на коронавируса. Подкрепата ще е за родителите, на които ще им се наложи да гледат децата си заради затварянето на училищата, детските градини и ясли.


Лансираната от Сачева като нова мярка обаче беше обещана още през август за родителите, чиито деца бъдат карантинирани през следващата учебна година заради случаи на COVID-19. След обсъждане с представители на асоциация "Родители" Сачева обеща подкрепата под формата за ваучер за детегледачки за родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен. Идеята й беше да се разшири програмата "Родители в заетост", с която родители на неприети в градини и ясли деца получават ваучери за наемане на избрана от тях детегледачка. "За да отговорим на засилващата се нужда, предвиждаме да разширим мярката и да увеличим бюджета ѝ", обясни тогава Сачева.


Повече за програмата за детегледачи можете да прочетете тук, заявения по нея се подават в бюрата по труда.


Минимална работна заплата за родители в неплатен отпуск
Днес Сачева подчерта, че за родителите, излязли в неплатен отпуск, за да гледат децата си заради затварянето на образователните институции, е предвидена друга мярка за подкрепа. Те ще могат да получат минимална заплата, ако средният доход за член на семейство е до 915 лв. Заявления се подават в Агенцията за соцално подпомагане.


Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - на 12 лв., а максималният дневен размер се запазва на 74.29 лв.


Социалният министър посочи, че през следващите 3 седмици ще продължават и всички други социални мерки за подкрепа.


Еднократна финансова помощ за родители в неплатен отпуск


Семейства на деца до 14 години, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, имат паво на еднократна помощ от 375 лв. Мярката е в сила от началото на май и е насочена преимуществено към семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта двамата или единият от родителите няма право на платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от къщи. Същите права имат и родителите, които сами отглеждат децата си. Повече за мярката можете да прочетете тук, кандиатстването по нея е в Агенцията за социално подпомагане.


Еднократна помощ за бедни родители на осмокласници


По 250 лева еднократна помощ получиха семействата на ученици, записани в осми клас в държавно или общинско училище за учебната 2020 - 2021 г. Социалното министерство отчете, че са подкрепени 24 хиляди осмокласници. Помощта се изплаща на два пъти, като втората половина се получава в началото на втория учебен срок само ако детето продължава да посещава училище. Агенцията за социално подпомагане приемаше заявленията за отпускането на такава помощ.


За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца трябвше да е по-нисък или равен на 450 лева. Доходният критерий не се прилагаше за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител или настанени в семейства на роднини, близки и приемни семейства.


По 50 лв. допълнително за пенсионерите


От август 2010 г. пенсионерите получават добавка от 50 лв. като помощ в коронакризата - за лекарства и профилактика. Допълнителните суми ще бъдат изплащани и през първите три месеца на 2021 г. Такава заявка даде още преди време премиерът Бойко Борисов - помощта да бъде до края на мандата, който съвпада и с удълженото извънредно положение.


Патронажна грижа и топъл обяд


Над 526 хил. възрастни, хора с увреждания или с ниски доходи, самотни родители, както и поставени под карантина получават с храна, патронажна грижа или топъл обяд.


Близо 26 хил. души в страната са посещавани от екипите на патронажа, които им доставят храна и лекарства или да извършват някои административни услуги като заплащане на битови сметки например. По-възрастните хора може да се възползват и от интегрирани здравно-социални услуги, т.е. да им се измери кръвното от медицинско лице или да им се проследява графика за прием на лекарства. Услугите са финансирани с пари по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


По целевата програма "Топъл обяд у дома", която също е част от пакета мерки на правителството за справяне с последствията от коронавируса, храна получават над 26 хил. души. Във всеки работен ден екипи на общините им носят вкъщи супа, основно ястие и хляб, а поне веднъж седмично - и десерт. По друга програма на Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) още над 4 хил. души в неравностойно положение имат осигурена топла храна в обществените трапезарии. Включените в програмата, които не могат да посещават трапезариите, получават храната си вкъщи.


До края на ноември чрез кампанията на МТСП ще бъдат раздадени 6500 т храни под формата на хранителни пакети. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица и от държавния бюджет. Пакетите ще достигнат до 470 000 нуждаещи се.


След разговор с Европейската комисия за осигуряване на пари за продължаване на
програмите Деница Сачева даде заявка, че през следващата година тази социална мярка ще обхване още повече нуждаеши се "Топлият обяд ще обхване около 40 хиляди души, а патронажната грижа също още около 45 хиляди души, като за топлия обяд 40 милиона сме отделили", обяви социалният министър. По програмата кандиатстват общините в МТСП.


За предложените от правителството икономически мерки за бизнеса можете да се информирате от тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Напънала се държавата, напънала се..... да помогне финансово.
  Ама освен смях и сълзи друго не може да роди?
  Ваучери, молби за помощи, глупости на търкалета? Имитации на помощ.
  Най много да накарате хората да се бутат по опашки в социалните служби за да попълват молби за туй и за унуй.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  К'ви са тия детегледачки?

  Вместо една молягоспожо на двайсетина деца - сега двайсетина гуспойци напред-назад по къщята на хората през цял град за всяко дете поотделно, после ще се прибират при семействата си - също двайсетина, но други семейства ...
  Щото да не се мряло трябвало изолация, дистанция и тутти-кванти "мерки".

  Тия се ебават с мат'ряла, бе!

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Любопитно

  Детегледачки ... Толкова ли е въображението на набедената за министър? Щото Детегледачките не пренасят зараза? Или е по-евтино за държавата? Или сега им е паднало да харчат на поразия?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 985 Любопитно

  До коментар [#2] от "xm...":

  Споко!

  Нямаме толкова детегледачки! Само това ни спасява.
  Освен ако не съм пропуснала нещо, и българите, които са аристократи с традиции, не са си отгледали едни 200 000 детегледачки с годините...

  Освен, разбира се, ако правителството не е пресметнало, че в страната има само 12, айде нека да са 18 000 хлапета, които имат нужда от детегледачка, щото пари са отделени за 6000 човека, коиъо са :

  "- Търсещи работа безработни лица - младежи до 29 г. вкл.; търсещи работа, безработни и неактивни лица над 30 г.; лица в неравностойно положение на пазара на труда."

  Интересно ми е как младеж на 18 ще гледа хлапе на 5 и братчето му (10г.) примерно, или пък инвалид би търчал след 8 годишни палавници, ама системата го е измислила явно...  По темата:

  "Над 526 хил. възрастни..."
  Не мога да си представя как могат да спят спокойно някои хора, при положение, че почти 10 процената от населението на страната е на помощи.... Брутални лицелери.

 5. 5 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Бюджет на проекта: 50 000 000 лв.
  - Средства от ЕСФ – 42 500 000 лв. (85%)
  - Национално съфинансиране – 7 500 000 лв. (15%)

  Детегледачи
  - Търсещи работа безработни лица - младежи до 29 г. вкл.; търсещи работа, безработни и неактивни лица над 30 г.; лица в неравностойно положение на пазара на труда

  Ако се чудите защо е тази "мярка" с детегледачите (за които въобще не се изисква някаква квалификация)

  Всички т.н мерки са в целева група "гласуваме срещу пари и подаяния", хора които са на социални помощи и/или пенсии, хора които ситуацията с вируса въобще не им бърка в джоба, освен ако не стигнат до домашно лечение.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 6. 6 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 985 Любопитно

  До коментар [#5] от "Канасубиги":

  Не вярвам да са толкова луди да вярват, че някой би си поверил детето така...
  Ма пък знам ли ги? Супер иновативен начин да купуват гласове, наистина.

  П.П.Ще поставим рекорд по евтини детегледачки, няма и по 700 лв. заплата на месец ще взимат...

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  От предния път стана ясно, че обещаното не е като даденото 60/40 спаси държавата не бизнеса и работниците. Само 3000 - 10000 беше нещо ефективно, но много малко се класираха. Така от обещаните 1 млд реално се дадоха 200 млн. Сега и тия мерки, са трудно достъпни, а да не говорим, че времето за обработка и одобрение ще отложи плащането по тях за към март, като миналия път. Прах в очите, това е.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Некомпетентни хора, действат хаотично и без никаква полза от действията им.

 9. 9 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Смех голям са тия аз съм с две деца и жена ми е безработна и на мен не ми се полага нищо също като пролетта стотинка не дават всичко е така нагласено че почти никой не се класира.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  Като слушаш Сачева мерки много, но важния момент е след колко време достигат до нуждаещите се. Засега периода е не по-малък от 5-6 месеца

 11. 11 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Нито имат акъл нито идея как да измисли нещо тая 'мома'....но баце е заръчал да излиза и да обещава разни неща...а че няма да има е ясно като бял ден..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Абе не разбирам съвременния свят нещо. Обсъждат се тепърва някакви неща, чиято организация ще отнеме месеци, а решение е нужно СЕГА! С направленията за тестове беше същото, имаше смисъл да се тества и карантинира масово за да се държи заразата под контрол, сега с 40+% заразени...а с тестове а без тях, болен ли си, не ти трябва тест за да знаеш че е КОВИД.

 13. 13 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Личните лекари трябва да издават болничен лист за гледане на дете до 12 години на единия от двама работещи родителя. Ето това е мярка и можеше да влезе в сила веднага, още със заповедта. Но нали трябва да се "усвояват" милиарди, а така парите ще отидат директно при хората...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK