Заплатите на полицаите се вдигат наполовина от исканото

Момент от протеста на 8 ноември в София.

© Георги Кожухаров

Момент от протеста на 8 ноември в София.Въпреки заплахата от нов протест депутатите не удовлетвориха желанието на полицаите да получат 30% увеличение на заплатите от 1 януари. С текстове от проектозакона за държавния бюджет бе прието увеличение от 15 на сто.


Междувременно от БСП призоваха заплатите на полицаите да се вдигнат с исканите 30%, а не само с 15%, макар че се наливат пари в нереформирана система. Депутатът Иван Иванов обяви, че накрая ще стане "като миналата година" и със закъснение с решение на правителството заплатите ще бъдат вдигнати с искания размер. "Не се инатете, направете го сега", обяви той. "Те ще ви пазят на драго сърце и вие ще се радвате, че сте им помогнали", допълни народният представител.


В крайна сметка депутатите приеха проекта на управляващите, в който разходите за персонал в МВР за 2021 г. са 1.813 млрд. лв.


Още вчера синдикалната федерация на служителите в МВР насрочи за неделя, 29 ноември, нов протест на полицаите. Остава актуален техният аргумент, че реално са на първа линия в епидемията, а не получават като такива 30% на заплатите, както някои структури в администрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK