Зелените коридори отново ще са сутрин, държавните изпити за медици ще са присъствени

Зелените коридори отново ще са сутрин, държавните изпити за медици ще са присъствени

© Юлия ЛазароваЗелените коридори за хората над 65 г. в хранителните магазини отново се връщат в интервала между 8.30 и 10.30 ч. Това се разбира от публикуваната от здравното министерство заповед за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 23.30 ч. на 27 ноември и ще важат до 21 декември. За аптеките зелените коридори отпадат.


Това е трета промяна за последния месец на часовете, в които само хора над 65 г. могат да пазаруват в хранителните магазини. Сегашното решение е връщане към първоначалния вариант, а към момента важи коригираният - възрастните да пазаруват в интервала от 13.30 до 16.30 часа.


Друга нова мярка, която не беше спомената по време на брифинга по-рано днес, е допускането на провеждане на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Това ще се случва при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба № 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции. Това е изключение предвид преустановения присъствен учебен процес в цялата система на образованието.
Междувременно изключение от заповедта ще направи кметът на София Йорданка Фандъкова, която обяви, че две дежурни детски градини ще работят в столицата. Целта е детските градини да се грижат за децата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID отделенията в софийските болници и тяхната работа да бъде осигурена. Това са 124 ДГ, която се намира в близост до Александровска болница, ВМА и Пирогов, както и 117 ДГ в "Младост" - в близост до Окръжна болница "Св. Анна" и "Софиямед".


Целия текст на заповедта можете да видите тук.
Повече за мерките четете тук.
Ще може ли да се спортува по време на новите мерки - четете тук.
Как ще се подпомогне бизнесът - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK