На живо

Коронавирусът в България: Туроператорите искат помощ, хотелиери и ресторантьори готвят протест (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Туроператорите искат помощ, хотелиери и ресторантьори готвят протест (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталПродължава устойчивият ръст на новозаразени като за последните 24 часа те са 3712 - 42.08% от изследваните с PCR тест. Настанените в болници вече са 6 548 като в интензивни отделения са 410 души. За пореден ден системата отчита рекорд при оздравелите - 2 518. Броят на починалите остава висок - 141 за денонощие.


Социалният министър обяви, че от понеделник може да се кандидатства за помощ от заетите в затворени със заповед бизнеси, а тя ще се отпуска до 10-12 дни. Министърът на икономиката уточни, че се подготвя голям пакет помощ за бизнеса. Собствениците на киносалони поискаха нулев ДДС върху билетите, а туроператорите попитаха ще ги подкрепя ли правителството след като от 9 месеца не работят. Болниците продължават да набират доброволци


"Дневник" проследи на живо ситуацията.
Математикът в щаба очаква здравната криза да приключи в ранната пролет

Краят на здравната криза може да настъпи в ранната пролет. Това заяви пред "Нова телевизия" математикът от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Николай Витанов. "Отшумяване на пандемията скоро няма да има. По време на коледните празници и Нова година се очаква случаите да се поувеличат и по Ивановден пак ще се тръгне нагоре. През март полекичка ще тръгнем отново надолу, вече ще има и ваксина. През април-май месец вървим към отшумяването", прогнозира Витанов.

Много от магазините в столичните молове ще имат удължено работно време в опит да привлекат последни клиенти преди да затворят врати заради новите ограничителни мерки, които ще влязат в сила утре вечер, съобщава "Нова телевизия". В опит да покрият предстоящите загуби, голяма част от магазини работят до 23 ч.

511 млн. евро се пренасочват за икономиката и бизнеса

Европейската комисия пренасочва 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика и бизнес. Парите са от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд и се отпускат след като комисията одобри изменение на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". В съобщението на комисията пише, че финансовата подкрепа включва безвъзмездни оборотни средства за предприятията, както и гаранции за заеми.

Дежурна детска градина може да има и в Кърджали

Областният кризисен щаб в Кърджали е препоръчал на кмета да определи целодневна детска градина, която да поеме грижата за децата на медиците на първа линия в борбата с COVID-19, в периода до 21 декември. Вчера план за две дежурни детски градини със същата цел обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.


Предложенията са по повод заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, с която от утре в 23.30 до 21 декември се затварят всички ясли, детски градини и учебни заведения в страната.

Почина оперният певец Камен Чанев

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус, съобщава БНР. Той е бил на лечение в болницата в Стара Загора.


Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера. Той беше солист на Националната опера и балет и на Пражката опера, Чехия. Изявявал се в основния теноров репертоар на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.


Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – София. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса "Йоси Бьорлинг", Швеция.

От хотелиерската и ресторантьорска асоциация са готови да протестират

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излезе с позиция, че предложените мерки за подпомагане на затворените фирми са неефективни, неработещи и недостатъчни. Оттам подчертават, че туризмът е структуроопределящ за българската икономика, а данъците и осигуровките, които плаща секторът в по-добри времена, допринасят пряко за 10,3 на сто от БВП. От БХРА пишат:
Предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи. За много хора в сектора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение според средствата, които дълги години са внасяли в хазната заедно с работодателите им.

В заключение от асоциацията са категорични, че търпението към предлаганите от икономическия и социален министър мерки е изчерпано: "И ако не видим ясно желание от кабинета за промяна и реална помощ за бизнеса единственият избор, който ще имат членовете на БХРА и техните служители е да излязат на улицата и да поискат оставките на всички, които не взимат жизненонеобходимите за оцеляване на сектора мерки".


Коронавирусът в България: Туроператорите искат помощ, хотелиери и ресторантьори готвят протест (хронология)

© Цветелина Белутова


Целия текст на декларацията можете да прочетете тук

COVID болницата в Пловдив не може да бъде такава

Разпоредената от премиера Бойко Борисов COVID болница в Пловдив затвори преди още да е заработила, съобщава "Сега". "В "Свети Мина" само частично ще има легла за лечение на заразени пациенти", обявиха днес на пресконференция зам.-кметът Анести Тимчев и Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в общината. РЗИ отмени трансформацията на заведението в COVID-болница, а леглата от 137 ще бъдат свити на 60. Причината за това е липсата на ресурси.
"Беше взето адекватно решение предвид възможностите на болницата, като имахме предвид нейните кадрови и технически възможности. Опитахме се да обезпечим максимално лечебното заведение, като направихме много усилия и постигнахме много. Промяната на статута ѝ е при нечовешки условия. Обърнахме се за помощ към военните, които се отзоваха. Обезпечихме болницата с лични предпазни средства. В момента се работи по изграждането на кислородна инсталация. Въпреки това болницата не отговаря на редица изисквания", заявява Калинов, цитиран от сайта "Пловдив прес".


Преди две седмици премиерът Бойко Борисов направи "свиждане" в болницата и даде съвет, който се чувства добре да го изписват и да работи. Това бе реплика и по адрес на болния кмет Здравко Димитров. Тогава премиерът и кметът съобщиха на пловдивчани, че ще имат специализирана болница "още днес".

Туроператорите питат ще ги подкрепя ли правителството или ги изоставя

Коронавирусът в България: Туроператорите искат помощ, хотелиери и ресторантьори готвят протест (хронология)

© Георги Кожухаров


Туристическите фирми напомниха за пореден път, че са ефективно затворени от март и няма бизнес, който да може да оцелее 9 месеца без да работи. В отворено писмо заявяват, че само в България от страните в ЕС този сектор не е подпомогнат. "Изумени сме от тоталното игнориране на проблемите ни и от нежеланието на управляващите да помислят за нас", пишат от името на Обединение "Бъдеще за туризма".
Настояваме правителството спешно да вземе конкретно решение за нашия сектор и да обяви публично подкрепя или изоставя бранш, който през 2019 г. е дал около 8,55% от БВП на страната, допълват фирмите. Напомнят, че поддържат около 16 хил. високоплатени работни места, и е основен работодател на екскурзоводите в България. Посочват, че масови фалити биха довели до недоволството на около 320 хил. клиенти, предплатили за неосъществени по време на ковид кризата пакети, невъзможност да се погасяват кредитите, увеличаване на междуфирмената задлъжнялост и т. н.


"Настояваме за включването ни в плана на правителството за спешна финансова подкрепа, в резултат на спряна дейност от 13.03.2020 досега", пише в писмото.


"Дневник" изпрати въпроси до Министерството на туризма, свързани с помощта за сектора, но все още очаква отговори на въпросите си.

Психиатър: Властите трябва да мислят и за психичните последствия от мерките

Властите, които вземат решения за управление на коронакризата, трябва да имат ясно съзнание за последствията върху психичното здраве на хората и да имат ясна програма как да ограничат тези последствия. Нашите власти не направиха нищо в тази посока... Пациентите ни са се увеличили като колатерални жертви на пандемията. Това обяви пред БНР акад. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш национален консултант по психиатрия.


Той подчерта, че в областта на психичното здраве трябва да се предприемат три действия

осигуряване на психичното здраве на децата,
грижа за психичното здраве на персонала и
организиране на дежурни групи в детските градини за медицинския персонал.

Обяснява, че децата са обявени за разпространители на инфекцията - нещо, което ги стигматизира. А като се обучават онлайн и стоят пред екраните по 10 ч. на ден е сигурно, че ще получат разстройство на вниманието с хиперактивност.


Властите трябва да ни извикат, за да им кажем какво трябва да се предприеме.


Дроздстой Стоянов,

психиатър

Само 268 досега са доброволците да помагат в болници

Досега само 268 са появилите се кандидати да работято като добороволци в нуждаещите се лечебни заведения. Те са отговорили на обявите на лечебните заведения в jobs.bg. Съюзът координира търсенето на доброволци от страна на лечебните заведения.


Помощ търсят вече и в софийската МБАЛНП"Свети Наум" както и в "Свети Николай Чудотворец" в Лом.


Актуалните обяви са налични и на сайта на лекарския съюз.

Вече в 11 ДКЦ в София има COVID кабинети

11 са диагностично-консултативните центрове в София, в които работят COVID кабинети, показва информация, публикувана в Единния информационен портал. Почти всеки трети, тестван за грипоподобни симптоми вчера, е бил с положителна проба, сочат данните.


Гражданите могат да си запишат предварително час за преглед, така че да не се налага да чакат пред кабинетите. Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където могат да се видят и графиците на работа на кабинетите, или по телефон.

Киносалоните искат нулева ставка на ДДС

Собствениците на киносалони иска да продължат разговорите с управляващите за това и при тях да се отмени ставката на ДДС. Разговори за намалението или отмяната й са били започнати с предишния икономически министър, но не са доведени докрай. Това се разбира от отворено писмо до правителството от името на асоциацията им. "Проведохме срещи с министър Банов, министър Сачева и бившия вече министър Караниколов. В тяхно лице получихме единодушна подкрепа, че наличието на пълната ставка ДДС за кинобилети е нелогично и нередно, тъй като ние сме единственият сегмент от сектор "Култура", за който е въведено пълно ДДС", посочват те в писмото.


Допълват, че киносалоните освен от епидемията са засегнати и от безконтролното пиратство, срещу което държавата не предприема нищо от години.


Комбинацията на двата фактора - пиратство и COVID кризата, се оказаха опустошителни за кината и сме изправени пред несигурното бъдеще за нашето съществуване.


Асоциация на киносалоните
"Също така доколкото изглежда очевидно, че не се очертават шанс държавата да предостави никаква директна помощ за киносалоните заради COVID кризата, обръщаме се към Вас с молба да бъде разгледана мярката за премахване на ДДС върху кинобилетите. Тя би ни дала възможност да получим глътка въздух благодарение на намаляването на данъчната тежест", допълват от асоциацията на българските киносалони.

Допълват, че всъщност


само 50% от приходите от входни билети биха били с нулева ставка


на ДДС, ако това се приеме, тъй като разпространителите на филми са също регистрирани по ДДС и когато издадат фактура за дължимия наем за филм, то върху тези 50% от приходите от билети се начислява ДДС и тъй като те заплащат сумите към американски и западноевропейски компании, те не приспадат данъчен кредит, а са нетен вносител на ДДС. Така, според тях, намалението на ставката за ДДС ще доведе до намаление на приходите в бюджета едва с половината от данъка, който се генерира в момента.


Нулевата ставка за ДДС върху кинобилети ще е в голяма помощ и за българските творци, тъй като ще получават дял от билетите от по-голяма стойност, тъй като разпределението на приходите е от нетната цена на билета, посочват от организацията.


Коронавирусът в България: Туроператорите искат помощ, хотелиери и ресторантьори готвят протест (хронология)

© Георги Кожухаров

В Бургас започват да набират дарители за кръвна плазма

УМБАЛ-Бургас започва от 2 декември да взема кръв от дарители, преболедували COVID-19, за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма. Не е необходимо дарителите предварително да си правят тестове за антитела. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували COVID-19 -PCR тест, или други документи.


Дарената кръв ще бъде изпратена същия ден в Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, там ще се изследва за антитела и ще се изработи плазмата, обясняват от лечебното заведение. Тя ще се върне обратно в Бургас и ще се ползва за нуждите на пациентите от града.


Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от положителния им ПСР тест, да не пият лекарства в момента.


В момента кръвна плазма може да се дари още в София, Варна и Пловдив.

Много застрахователи вече имат продукти и за ковид

Преобладаващата част от живозастрахователите и три компании от общо застраховане предлагат различни възможности за застраховки, свързани с коронавируса, показват данните на Асоциацията на българските застрахователи. Пет от животозастрахователните компании и една от общо застраховане са посочили в отговорите си, че за тях ковид не е изключен риск. Това означава, че той се третира като стандартна инфекция и е покрит по полици, предвиждащи обезщетения, свързани със заболяване. Други застрахователи посочват, че предлагат продукти с включено ковид покритие или такова може да се добави по желание на клиента.
Сред вариантите, предлагани на пазара са: рискови застраховки "Живот", застраховки "Заболяване и злополука", като освен за групови (за работодатели), има оферти и за индивидуални застраховки. Условията и размерите на обезщетенията са различни в зависимост от условията по полицата. Например, дневните плащания за престой в болница могат да варират от 10 до 50 лв., има различни ограничения/изрични условия по отношения на максималния броя дни престой.


За хората, планиращи пътуване извън страната, също има продукти. Общозастрахователни компании предлагат застраховки "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване".

Починалите пред болници са заради лоша организация, обяви здравният министър

Смъртните случаи на пациенти, изчакващи прием в болница, са резултат на слабата организация в конкретните лечебни заведения. "Разбрахме кои са виновните и те са наказани", заяви пред Би Ти Ви здравният министър Костадин Ангелов.


Той противопостави на това броя на излекуваните. "Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система", каза министърът. Той подчерта, че проблем за системата не са болничните легла, а липсата на кадри. "Да сте чули , че няма апарати за дишане, че няма легла, че няма техника" попита риторично той и подчерта, че пациенти от болниците не се връщат. Осми декември е позволен в рамките на мерките в заповедта на здравния министър, каза Ангелов и предупреди, че ще има строги проверки.


Коронавирусът в България: Туроператорите искат помощ, хотелиери и ресторантьори готвят протест (хронология)

© Цветелина Белутова

Масовото тестване вече е наложително, смятат в лекарския съюз

Бързото масово тестване на хора вече е наложително, обяви пред БНТ Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Обясни, че ако такава мярка е смятана за излишна в началото, когато заразата не е била дифузна, то сега е необходимо тестване на големи групи. Затварянето на заведния и молове не ограничава местата, където може да има масово заразяване, допълни той.


На въпрос за това трябва ли масово да се ползват тестовете, които разграничават заразените от ковид и от грип той посочи, че това не е толкова съществено.

Човек ако е хванал грип е късметлия.


Иван Маджаров,

Български лекарски съюз


Посочи, че укрепването на доболничната помощ - междинният елемент между общопрактикуващите лекари и болничната помощ - вече е започнало. "Затова решението да получат медицинските центрове сега по 30 хил. лева на месец, за да организират COVID зона, е добро и смятам, че ще заработи в оперативен план възможно най-бързо", каза д-р Маджаров.


Коронавирусът в България: Туроператорите искат помощ, хотелиери и ресторантьори готвят протест (хронология)

© Юлия Лазарова

В пет области продължава да има най-много случаи

Продължава тенденцията най-много нови случаи да се откриват в областите София-град - 929, Пловдив- 408, Варна- 301, Благоевград- 155 и Стара Загора - 185. Ето и разпределението на случаите от последното денонощие по области, според данните в Единния информационен портал.


Лъчезар Борисов: По мярката 60/40 вече са платени 500 млн. лв.

На ресторантите и туризма досега са изплатени помощи за 23 млн. лв., обяви пред БНТ Лъчезар Борисов, министър на икономиката като не даде повече детайли. В отговор на въпрос обясни, че едва ли може да се мисли за намаляване ставката на ДДС и за други сектори, като обяви, че само за месец приходите от този данък са намалели със 70 млн. лв. като не уточни за кой месец са данните.
Отчете, че до момента по мярката 60/40 са "инвестирани" 500 млн. лв. На въпрос защо в други страни при такива мерки от неработещия бизнес не се очаква съфинансиране, обясни, че в България има много ниски данъци. "Със средствата от бюджета и ЕС прилагаме максимума мерки, който може да се приложи към бизнеса", посочи Борисов. Обяви, че до дни ще бъдат оповестени списъците със средни предприятия, които са одобрени за помощ от общо 200 млн. лв.

Обяви, че управляващите разработват "доста сериозен пакет" в помощ на засегнатия от ограничителните мерки бизнес, но не влезе в детайли. От думите му се разбра, че се разработва механизъм за помощ по линия на Фонда на фондовете, който е за банкови гаранции. По повод предложението на бизнеса да се направи отсрочване на плащането на данъци и осигуровки, тоя отговори, че за три седмици частично затваряне, това му изглежда доста крайна мярка.

Обезщетението в затворени бизнеси ще се плаща до 10 дни

Обезщетението от 24 лв. на ден, което държавата обеща на работещите в затворени заради коронавируса бизнеси, може да се ползва за срок от 60 дни. Първите, които могат да го ползват още от понеделник, ще са заетите в нощните заведения, които бяха затворени още на 28 октомври. Това съобщи пред "Нова телевизия" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.


Парите ще се изплащат в рамките на 10-12 дни, но след като е изтекъл срокът на принудителното оставане вкъщи. Това означава, че в затворените от утре бизнеси, парите ще бъдат преведени десетина дни след 21 декември, за когато е обявен краят на новите мерки. Работодателят може да получава пари като комбинира различни мерки - 60/40 за част от работещите и 24 лв. дневно за друга част, каза Сачева. По думите й в парично изражение за бизнеса обезщетението от 24 лв. е 80/0, защото за времето на затварянето на обекта не се дължат осигуровки.

Системата отчита най-много оздравели за денонощие

Установените нови случаи на зараза за последните 24 часа са 3712 при направени 8 820 теста, което означава, че 42.08% от изследваните са се оказали с вируса. Активните случаи в страната са 87 073.


Продължава да расте, макар и по-плавно (което може да се дължи на липсата на легла - бел. а.), броят на настанените в болници, който за последното денонощие достига 6 548 като в интензивни отделения са 410 души.


За пореден ден системата отчита рекорд при оздравелите, които за денонощие са 2 518. От средата на октомври обаче в тази статистика влизат всички, на които е изтекла карантината и без да са им правени допълнителни изследвания.


Броят на починалите остава висок - 141 за денонощие като общо до момента загубили живота си в резултата на коронавируса са 3367.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2086 Разстроено

  За сравнение, 60 милионна Великобритания има 700 смъртни случая на ден, 6.5 милионна България - 140.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4776 Любопитно

  Само да попитам...Оздравели от какво? От това че им е изтекла карантината ли както пише в статията? как може да се брои някой за "излекуван" само защото не е в карантина? 😂😂😂
  То и хора без никакви симптоми се слагат под карантина ако идват от определена държава например без да са били "болни".
  Такава стъкмистика се развива, просто нямам думи 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  За сравнение, 60 милионна Великобритания има 700 смъртни случая на ден, 6.5 милионна България - 140.
  —цитат от коментар 1 на fpyyh


  68 милионна.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Стига с тия оздравели!

  Спират да се наблюдават. Това е.
  Теста показва, че са заразени - кое показва, че са оздравели?

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  За сравнение ,средния англичанин е над 100 пъти по добре здравно осигурен във финансов аспект ,да некажем ,че тук 70% са с нулеви вноски в здравната система и искат английско обслужване ,което показва ,че нашата система се справя в десетки пъти по добре от английската , само за пример , колко доктора в Англия ще влязат да си рискуват живота за 400 паунда на месец ,николко ,а тук хората все още го правят и е цяло чудо ,че има толкова малко загинали ,при все ,че българина не спазва и никакви правила и все другите са му виновни .

 6. 6 Профил на so
  so
  Рейтинг: 323 Любопитно

  Май нямат много значение тези чисълца... На пролет ще се преброим.

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  ТЕнденцията е добра ,много излекувани , което ще продължи и следващите дни ,а новите активни спадат от средно над 3000 на най много 1000 днес ,което е драстичен спад , ако се запази тенденцията ,ще живнем .

 8. 8 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Дневник, виждам, че се опитвате да представите новините по темата положително, а не обективно, което в крайна сметка е опит за манипулация на общественото мнение. Броя на активните случаи продължава да расте макар и с по-бавни темпове, дневната смъртност също. Всеки сам да си направи изводите!

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  И аз мислех, че са повече, но проверих в уикипедия и последното официално преброяване от 2011 е било толкова. Със сигурност са повече от тогава, може би са 10 пъти повече от българите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  "... ,да некажем ,че тук 70% са с нулеви вноски в здравната система и искат английско обслужване ,което показва ,"?!
  Альо, доктора (известен с неграмотно поставяне на запетайките, което всъщност говори и за доста други неща), как разбра, че 70% са с нулеви вноски?!
  Жалка, неграмотна история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  Не съм сигурен, че е точно 100 пъти отгоре, средният доход във Великобритания е 29000 паунда годишно на семейство, в България е около 6500, а и те харчат по-голям процент за военни разходи, разликата може би е 3-4 пъти.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3146 Любопитно

  Пълен майтап е да се правят само 8000 теста на ден, очевадно това изкривява всички данни след това и коментарите са неадекватни. Нямам вече никакви съмнения, че държавата ни не желае да прави повече тестване

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Действително малкото тестове изкривяват, при 30000 на ден процента би стигнал средния за ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Имай съмнения. Хората не искат да си правят тестове. Защото положителен тест директно поставя тях и най-близките им под карантина. Освен това трябва да си го платят лично, а парите не са малко. Лично знам за поне 5-6 такива случая само за последната седмица. Все повече са и хората, които след положителен бърз тест не правят ПСР пак по същите причини. Лятото тестовете бяха много заради почивките в Гърция, но сега трудно ще накараш някой доброволно да затвори себе си и близките си. Нужна е съвест, а ние не сме известни, като особено съвестни.

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":Не съм сигурен, че е точно 100 пъти отгоре, средният доход във Великобритания е 29000 паунда годишно на семейство, в България е около 6500, а и те харчат по-голям процент за военни разходи, разликата може би е 3-4 пъти.
  —цитат от коментар 12 на fpyyh


  Средната заплата в България е 1 300лв, при 8% здравна вноска това са около 40 паунда! По неговите сметки означава, че средната здравна вноска във Великобритания е 4 000 паунда на месец! Отделно има едно нещо наречено покупателна способност! Иначе никой не оспорва, че лекарите тук лекуват с много по-малко техническо оборудване и са по-натоварени то колегите си във Великобритания. А колкото до разпространението на заразата има и един фактор - гъстота на населението който тук и там е различен! Така че човека сравнява ябълки с круши и то с различни мерни единици всяка, но както и да е!

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3146 Любопитно

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Като не отчиташ честно всички новозаразени, оздравелите /излекуваните по нашенски/ са впечатляващи като процент. Елементарна манипулация, но работи на базово ниво.
  Ако беше истина обаче, болниците нямаше да са препълнени, нито процентът починали щеше да е такъв.
  Отдавна не вярвам на статистиката на щаба, при такъв проент заразени спрямо тестовете на ден отдавна вирусът е минал поне през 10-15 % от населението.

 18. 18 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":За сравнение ,средния англичанин е над 100 пъти по добре здравно осигурен във финансов аспект ,да некажем ,че тук 70% са с нулеви вноски в здравната система и искат английско обслужване ,което показва ,че нашата система се справя в десетки пъти по добре от английската , само за пример , колко доктора в Англия ще влязат да си рискуват живота за 400 паунда на месец ,николко ,а тук хората все още го правят и е цяло чудо ,че има толкова малко загинали ,при все ,че българина не спазва и никакви правила и все другите са му виновни .
  —цитат от коментар 5 на edin drugii


  Преувеличавате.
  Пари в здравната система има достатъчно , но се крадат изобилно по всевъзможни начини— като се започне от надути цени за медикаменти , оборудване , та се стигне до фалшиви здравни процедури на пациенти.
  Освен това , всеки с регистриран трудов договор плаща здравни осигуровки ще и ли не ще , защото няма как да се скрие. Обикновено се мами с размера на тр.възнаграждение , но това е друг въпрос с който би трябвало да се занимаят други институции...
  А такива без здравни вноски ( като моя милост, щото плащам в друга държава) при нужда си плащат по ценоразпис на съответната болница/клиника.

 19. 19 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  На Великобритания не и плаща Германия за "Бройки" А Българина е пълена с парадокси хем не Вярва в управлението хем му Вярва, че не угажда на Германия. Хем е много Ербап хем Страхлив кръсчето да не го Заболи. Ма явно като има "Драма" е доволен. Серияла "30 години преход не стигат" много добре показва че може и още толкова. Та Българина така лесно му е ако има кой да Обвини пък и Пример да даде другите държави хората там а виж тука само той цивилизован а Бай Ганьо какъв бил. А изненада в Нашата държа голямо племе от Бай Ганьивци се е навъдило и кой от кой по "Мъдър" ма пък обяснява на другите колко Прости били. Та така си я караме в Нашата Мила България щото иначе на другото в цивилизацията му казват Общество и там Нема да иска всеки само Далаверка и "Не ми дреме" ма това е друга тема. Та докато само се гледа в. Паничката на другия няма спасение за България защото нашата България си пати от Българина. Е останете си със Здраве.

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  гербаджиите като се отнесете в лъжи и накрая... 3.6 not great, not terrible

 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":
  Нашата система се справяше относително добре, бих казал и по-добре от английската някъде до края на септември.
  Докато шефовете на болниците не решиха, че има далавера в тая работа и напълниха болниците заради увеличените пътеки с хора които би трябвало да са си в къщи докато им мине.
  След като хипохондриците, изоставените от децата си, като оная българска лекарка в Англия дето се възмущаваше от нашата система, ама не се върнала в България да помогне на болната си майка, в панелките възрастни хора се уплашиха и задръстиха ситемата.
  Спряха хемодиализата на нуждаещите се, инфаркти и инсулти никой вече не се занимава с тебе, докато не му покажеш писиара си.
  И това е което имаме налично.
  Увеличена обща смъртност поради крадливите шефчета, някои от дях доктори по диплома, в здравната система.
  По време на грип дневната обща смъртност се върти около 500-600 на ден.
  В момента от тях имаме около 100-150 с ковид и това ще си бъде докато "изгорят сухите съчки". Докторите може би могат да спасят 10% от тях, но в паниката изоставят 50% от тези които биха спасили от другите болести.

 22. 22 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  А що от какво са болни Здравите и за такива дето не знаят какво искат освен, че някой трябва да се Грижи за тях Измислиха Безсимптомни та да сте спокойни да си Имате занимание. Ама утре и Лекарите ще си Измислят терминология пък щом Здравия е невидимо болен мислете му от какви невидими Болести ще Ви Лекуват но кой каквото си Пожела. Следите новини, статистики. Но пък и Статистиката я" разбирате" и я четете като Дявола Евангелието. А като сте решили да Цъкате на Компа излиза че до сега не сте живяли в тая страна защото Българите от десетилетие Намаляват Стремглаво. А грешка всъщност Вашия Телевизор до сега не Ви го е "Споделял". А смъртността от "Вируса" в България не е голяма но Телевизора говори друго и хоп вече имате "Мнение"

 23. 23 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Много излекувани, малко нови в болниците, адекватни мерки за бизнеса...
  Всичко е точно!
  Вече нямаме нужда от това пандемично правителство.

 24. 24 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 805 Весело

  До петък очаквам да почне да се вижда ефекта от мерките, които влизат в сила в петък :)

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  " За сравнение, 60 милионна Великобритания има 700 смъртни случая на ден, 6.5 милионна България - 140."

  Близо 70 милиона е населението на Великобритания, около 7 милиона е нашето т.е съотношението е 10:1 Та при това положение ако на Острова имат 700 смъртни случая, при нас би трябвало да са 70, а те са двойно повече ! Всеки може сам да си направи заключението.....

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Да не се окаже, че сме минали пика преди да влязат мерките в сила?

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  ... Системата отчита най-много оздравели за денонощие ...

  М'чи к'ъ!

  И като Го чуха Него и Щаба Му, и Мерките Му,
  и сите в къпалнята скокнАха излекувани.

  Неслучайно денят в къпалня Витезда се нарича "Ден на излекуването на разслабения"!

  А сериозно ... емчи - бройте назад! Прословутите "10 дена" ...
  Преди 10 дена беше пикът на заразените към болниците,
  Сега, като им свърши пътеката - и масово "оздравяват" ...

 28. 28 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":


  "Близо 70 милиона е населението на Великобритания, около 7 милиона е нашето т.е съотношението е 10:1 Та при това положение ако на Острова имат 700 смъртни случая, при нас би трябвало да са 70, а те са двойно повече ! Всеки може сам да си направи заключението."

  Близо 70млн. население на Великобритания- починали до момента 56 533. В България починалите до момента са 3367. Дали твоето е национален нихилизъм или обикновено черногледство, всеки сам да прецени.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Трябва нещо да е ясно. Починалите идват около 2 седмици след зарязяването. Трябва да се види коко са били тогава заразените и колко сега са оздравелите. Разликата ще са починалите. Сега те са 141. Вижте преди две седмици колко са зарасените и ще си направите сметката - 4 - 5 % смъртност.

 30. 30 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 828 Неутрално

  "Да сте чули , че няма апарати за дишане, че няма легла"

  За апарати не знам, но за легла със сигурност сме чули :) Като не те вземат на легло, няма как да се разбере, че и апарат няма за теб.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 31. 31 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  За тези , които са ви сложили минуси:
  Много точно сте посочил причината. При смешните осигурителни вноски - такова ще е здравеопазването. Самоосигуряващите са малка. Държавата плаща по едни смешни пари за осигуряване на пенсионерите. Да не говорим за символичното осигуряване на стотици хиляди държавни служители с огромни заплати за жълти стотинки. На практика реално си плащат осигуровките 1.5 млн. С тези пари над 7 млн чакат АДЕКВАТНА МЕДИЦИНА. Няма как да стане.


  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 32. 32 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  именно заради намаляващите бройки в Англия Франция и Испания, пълното затваряне се приема като адекватна (стойностна) мярка и утре ще го приложат тук ..

 33. 33 Профил на Ваджимир Хадживаджиев СТОЪЕРА
  Ваджимир Хадживаджиев СТОЪЕРА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само да попитам...Оздравели от какво? От това че им е изтекла карантината ли както пише в статията?
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Да.

  Докато не приемат някой с инфаркт, инсулт и т.н. в болницата (защото нямало легла!)- някой с кашлица успял да се вреди с връзки. След "титанични" усилия- кашлицата спряла. И те го ислекували.

  От коронавирус. С уточнението, че коронавирусът не е диагноза, а вирус. Точно като моята булонка- това е животно, не е болест- и ако някой ми го открадне- ще ме "излекува" от сутрешното разкарване с торбичките в джоба, но не и от болестта "булонка".

  Люба Кулезич обясняваше в последното си предаване- обадила й се жена, участвала в предаването- да помогне на вуйчо й- да влезе в болница, та Люба въртяла телефони- да помага. Не успяли, та човекът починал. Имал тест- не бил коронован, но пък го вписали като починал от короната.

  Имам два въпроса:

  1. Кой вписа като починал от коронавирус- човек с отрицателен тест? Интересува ме името на този.

  2. Люба- окъсах я- кашлям. Ще развъртиш ли телефоните да ме уредиш в болница, или трябва да сме "свързани", т.е.- с връзки, та тогава?

  На отговора на втория въпрос държа много. И не приемам отговор- тя жената беше много притеснена за вуйчо си, той бил много зле! Не и от завършил "Кино", или от кинолози и орнитолози- колкото и медицински да звучат последните две.

  Чакаме Люба.

 34. 34 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Бвахахахахаха... тая система и статистика на фунийка и знаете къде.
  От нея що годе може да се разчита на 3 неща само
  - Брой в болници, ама пак не е сигурно, със сигурност има приети и без ПСР и - особено спешни приеми.
  - Брой в интензивни отделения - при колапса на системата, голяма част от скритите изобщо не успяват да стигнат до тук и четем по медиите за тях.
  - Брой починали, ама хич не е сигурно, освен да вадите и данни от НСИ и да налагате на отклонение от средно статистическа за последни 5 години. Където изведнъж ще ви се получи една хубава разлика - това са тия дето не са починали в болниците, та "никой не знае" от какво са умрели. Тук ще излезем с едно поне 50% отгоре на числата в тая статистика за фунийки.

  Добър опит за лъжа на национално ниво, ще ограничим ПСР и няма да признаваме антигенни/антитела.
  И какви оздравели отчитат като изобщо не е ясно в тая статистика, колко точно са болните (от тия дето го карат на крак, та до тия дето са на умирачка).
  И къде са едни 70% от установените преди от 2 седмици до месец?
  Ще се окаже, че го карат по над месец ли...

  А с другите болни дето имат нещо различно от коронеста гад какво правим изобщо?
  Защото ако някой си отиде поради липса на медицинска грижа заради колапса на здравеопазването - макар да не е бил заразен, е станал косвена жертва на тоталния отказ от подготовка за вълна от пандемията.

  Ама то кое в тиквустан не е лъжи и манипулации, овладени медии и тролферми... че за статистика ще говорим.

 35. 35 Профил на Ваджимир Хадживаджиев СТОЪЕРА
  Ваджимир Хадживаджиев СТОЪЕРА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига с тия оздравели!Спират да се наблюдават. Това е.

  Теста показва, че са заразени - кое показва, че са оздравели?
  —цитат от коментар 4 на plf


  Ами как кое- спрял да кашли, докато един отвън умрял на стълбите.

  А онзи спрял да кашли. защото- докато бил в болницата- докторите много му мрънкали да не пуши, и той пушел по- малко. Затова спрял да кашли, а някой написал, че го е излекувал от коронавирус.

  С това се надявам, че съм отговорил на въпроса ти- кое показвало, че са оздравели.

 36. 36 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 459 Неутрално

  А от каква точно организация е липсата на ТЕХНИЧЕСКА ВЪЗМОЖНОСТ да се дарява плазма в малки градчета като Варна, Бургас, Стара Загора?

  Четем за подготовка в Германия, Испания, Италия - организация за масова ваксинация. Доброволна, преди да подскочат антивакс-троловете. В България кой конкретно трябва да я създаде? ДжиПи-то в Горно Нанадолнище?

 37. 37 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Трябва нещо да е ясно. Починалите идват около 2 седмици след зарязяването. Трябва да се види коко са били тогава заразените и колко сега са оздравелите. Разликата ще са починалите. Сега те са 141. Вижте преди две седмици колко са зарасените и ще си направите сметката - 4 - 5 % смъртност.
  —цитат от коментар 29 на evtimvz


  2 до 8 седмици след това!!!
  Някои си отиват преди да стигнат интензивно, други лежат повече от месец... а до болница като цяло се стига някъде на 7-8 ден от първи симптоми.
  Тури и инкубационния и смятай. В най-честия случай от тежките, на 2 ра седмица са точно кацнали в болницата... може още да са извън интензивното.
  Още дълго ще капят листата, дори при теоритичен тотален локдаун в стил Китай.

 38. 38 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  "Той подчерта, че проблем за системата не са болничните легла, а липсата на кадри. "
  Този проблем тепърва ще се задълбочава. Особено при тази нарастваща оплюваща кампания по адрес на здравните служители.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 39. 39 Профил на Ваджимир Хадживаджиев СТОЪЕРА
  Ваджимир Хадживаджиев СТОЪЕРА
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "Той подчерта, че проблем за системата не са болничните легла, а липсата на кадри. "

  Този проблем тепърва ще се задълбочава.
  —цитат от коментар 38 на kvasimodo


  Закога?

  Аз съм силно изненадан от дискусия на темата изобщо.

  Имало 24 хиляди легла. Глупости- има поне 5 милиона легла, всеки от нас си има легло. Проблемът е, че ако "легнеш" ти трябва поне един- минимум- компетентен човек около леглото. Може да имаш 1 склад с лекарства до теб и 2 склада със скенери, ако няма поне един компетентен, леглото ти си остава легло, мебел.

  А кадри няма, защото всичката ни работа е такава. То и инженери няма, има само едни лаладжии по телевизиите, всичколози.

  Шегувам се- имаме кадри. Ако не вярвате- питайте в Германия, Англия, а за санитари- дори и Гърция. За в България- питайте- кого?

  Ами как кого- българите питайте. Те ходят да гласуват!

  Срамота!

 40. 40 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1311 Весело

  Да не се окаже, че сме минали пика преди да влязат мерките в сила?
  —цитат от коментар 26 на Лео


  А дано!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  "Починалите пред болници са заради лоша организация, обяви здравният министър "

  За такива неща в белите страни се подават оставки и даже се отива на съд!!!!Но в Боцева България това е "научна фантастика"!Хората мрат , а никой не е реално виновен!!!

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  "Обезщетението в затворени бизнеси ще се плаща до 10 дни "

  Дано да не стане като обещаните по 1000 лева на медиците бонуси през първата вълна на пандемията у нас!Бая чакане падна!

 43. 43 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  Да? И какво от това? Ако ви е обхванала паниката – крийте се под юргана, завивайте се през глава, за да не ви грабне Торбалан и си мълчете. Помислете, че може би не всички останали хора споделят паниката ви, затова не пишете глупави коментари.

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Силно притеснително сравнение!

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  Много лошо сравнение!На Острова системата не е перфектна , но със сигурност е много по-добра и ефективна от тази у нас

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":Действително малкото тестове изкривяват, при 30000 на ден процента би стигнал средния за ЕС
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  Вярваш ли за тестовете? Като изключим, че по някой път си принуден от обстоятелствата, всеки тест има поне 2 нежелателни последици!
  1. Поне 120 лв непланиран разход.
  2. Принудителна карантина, нежелателна особено за работещите. По някой път за цялото му семейство.

  Няма да коментирам защо точно сертифицираните лаборатории си калкулират поне 400% печалба!

 47. 47 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  1 до 26 ноември - 2113

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  В интервю по бТВ мишокът Ангелов се оплака, че системата не била реформирана.
  Поне не каза че Костов е виновен.
  Иначе можеше да се оправдае, че е министър от4-5 месеца.
  Защо и Хекимян не попита, какво е пречило да модернизират болниците, вместо да строят стадиони по селата?
  И защо никой не пита оня 140 кг тулуп какво му е пречило да проведе поне една реформа за 10г.!

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  Няма да коментирам защо точно сертифицираните лаборатории си калкулират поне 400% печалба!
  —цитат от коментар 46 на historama


  Очаквам герберастията да ме увери, че Тиквите им нямат никаква връзка със сертифицираните лаборатории, и 120 лв тестове.

 50. 50 Профил на vsg33691538
  vsg33691538
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Попаднах на актуално мнение на случващите се събитя през последните няколко дни. Смятам, че е интересно четиво. Може да го видите на този адрес: https://pomisli.bg/drugi/edna-kasha/

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#40] от "star bastun":

  Това ще им бъде най-голямата издънка.
  Опитвата се пунтират тариката Макрон, който преди месец сам си организира пик с паническо затваряне следейки данните почна да говори за "разхлабване" и се пише "спасител"
  Виж графиката да Франция тук:
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  Подобни на неговата простотия направиха в Италия и Испания и съответно се "обзаведоха" с пикчета.
  Другаде в Европа както ясно се вижда НЯМА НИЩО, ако не се брои пушиилката по телевизорите.
  У нас също след блокирането на болниците се "уредихме" с пик, който би трябвало да "бъде свален" под мъдрото ръководство на Щаба до Коледа, ама той почна да изчезва преди да са въведени мерките, защото хората се усетиха и почнаха да избягват болниците и се оправят сами.

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Коронавирус, пандемия, мерки...... А къде е Бенатова? Скри се? Но Бенатовщината продължава да вилнее в медиите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 204 Неутрално

  "Той подчерта, че проблем за системата не са болничните легла, а липсата на кадри. "Този проблем тепърва ще се задълбочава. Особено при тази нарастваща оплюваща кампания по адрес на здравните служители.
  —цитат от коментар 38 на kvasimodo


  Кадрите, че са кът е факт, много преди пандемията.
  Цялата система, че я извратиха в каца без дъно за кражби на едро от най-високо ниво също. То за това и няма кадри де. Уж милиарди в НЗОК и бюджетни, а накрая кочина и парите ги няма.
  Ама и в пандемия вече над 9 месеца държавата не просто спа, гушнала шкафче... а даже се гаври с тях.
  Доболничната сами си осигуряват всички предпазни материали и плащат глоби на НЗОК ако случайно пратят повече от 10% на специалист.
  Бърза помощ събира дарения за 2 стерилизатора... и дезинфекцират и без това недостигащи линейки и екипи по над половин час.
  Болница Ив. Рилски в София сами си купуват всичко, вече върви втора дарителска кампания защото не смогват (дали в другите е по-различно изкл. ВМА).
  РЗИ бяха в свободно падане още Април.
  Болници масово не правят бързи тестове на входа защото няма кой да им ги плати (сети се община София да го направи за общинските след като пламнаха и колабираха всичките тоя месец) и няма как да отделят ей така без инвестиции инфекциозен стационар в общата сграда с 1 вход/изход.
  Нощ/мощ/хвощ и сие та ча до мангъровистите за 9 месеца не успяха да изработят прост алгоритъм със симптоми и стъпки за бърз триаж още преди да стигне линейката.
  А разни мутри колектори и фалирали банкери получават едни милиони, купуваме си в свободното падане кораби да си плуваме и цялото ОПГ краде и с гъза си на всички нива.
  И на тоя фон медии плюят и тиражират простотии по план...

  Даже им се чудя вече, на тия дето имат душевната сила да лекуват, в такава кочина.

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  .....""""Обезщетението от 24 лв. на ден, което държавата обеща на работещите в затворени заради коронавируса бизнеси, може да се ползва за срок от 60 дни. Първите, които могат да го ползват още от понеделник, ще са заетите в нощните заведения"....... !!! Браншовото делене на хората е незаконно.

 55. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2608 Весело

  """"проблем за системата не са болничните легла, а липсата на кадри. "Този проблем тепърва ще се задълбочава.""""" A как ги лицензираха и сертифицираха без кадри тея болници ?....... И да има болни, при тая бройка "излекувани" няма ли и лекари в нея ? Как така кадри нямало, а що частни болници се нароиха , там козметици ли работят?

 56. 56 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 978 Неутрално

  В интервю по бТВ мишокът Ангелов се оплака, че системата не била реформирана. Поне не каза че Костов е виновен.Иначе можеше да се оправдае, че е министър от4-5 месеца.Защо и Хекимян не попита, какво е пречило да модернизират болниците, вместо да строят стадиони по селата?И защо никой не пита оня 140 кг тулуп какво му е пречило да проведе поне една реформа за 10г.!
  —цитат от коментар 48 на historama


  Именно.
  Дежурното оправдание е , че “системата е виновна” !

  Но нали тази система не се е родила сама — създадена е от хора! А тези хора идват на власт с обещания за “ реформа на системата”....
  И отговорност никаква.

  Това е удобен начин ,за определено некадърни хора , да се подвизават там , където въобще не им е мястото и със своето безхаберие и некадърност да създават злощастни събития и да вгорчават живота на хората.

  Така е във всички държавни и общински структури и поради това не функционират нито правилно нито полиция , нито правосъдие ,нито администрация — нищо!

  Тоест , няма държава.

 57. 57 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 204 Неутрално

  [quote#49:"historama"][/quote]

  Хайде стига с тия глупости.

  Скъп е теста, но не е 4 пъти надценен...
  Читав такъв струва къде 25-30 кинта (с допълнителните консумативи) без ДДС.
  Машинките дето ги джуркат са в стотици хиляди като цена.
  Ако се прави ръчно отиват едни човекочасове пък.
  Защитни материали за лаборантите, стерилизации и дезинфекции на лаборатории и машинарии.
  НЗОК плаща по 60, а е добре известно, че те обичат да плащат по занижени цени.
  В добре организирана лаборатория стойността му на дребно би била м/у 65 и 75 кинта с ДДС.
  Останалото до 90-120 не ми изглежда 4 пъти.
  И това е с ДДС, реално отиваме на 75-100 оставащи в лабораторията.
  Дори на 60 да ги смятаме - пак са 15-40 лв. Де 4 пъти де?
  И едно държавно гуш на 10-15 кинта от всеки тестван... (ако приемем, че за ония по-горе приспаднато ДДС разхвърляно на бройка тест ще се вмести в 5-10 лв.).

  Изобщо в цялата драма пак по-важен излиза въпроса - защо животоспасяващи лекарства и изследвания в пандемия са натоварени с 20% ДДС, а кръчми и подобни с 9%?
  А не защо лабораториите са си сложили 20-30% приход от тестове.

 58. 58 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "k_":

  Ей трол жалък - добро утро. Всеки ден си тук и аз всеки ден ще те унижавам,

  Лекарите били избили 2000 човека отгоре за парички.

  Разбери хората виждат какво се случва по света - това не е тие 86-та Чернобил.

  В Чехия и там ли лекарите за пари избиха толкова народ?

  В Русия едни 120 000 души ги няма. И там ли лекарите избиват? Или Путин се е разбрал с Макрон и Меркел да избиват, че сега им е паднало от грипче да направят схемта?

  В България лекарите избивали за пари, в Белгия лекарите избивали защото политиците има казали, в Иран ги избиват сигурно от масова психоза по телевизията. В Южна Корея не ги избиват, там само ги затварят и ги карат да носят маски за шоу-то.

  Един от най-слабите тролове в Дневник -напъва се с дълги безмислени постове и накрая мозъчна пръдня.

  Придържай се към добрите практики - кратичко и скандално тъпо.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "Починалите пред болници са заради лоша организация, обяви здравният министър"
  Нагли хора. Като нямаш медицински персонал, каква организация да правиш.

 60. 60 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 901 Неутрално

  "Комбинацията на двата фактора - пиратство и COVID кризата, се оказаха опустошителни за кината и сме изправени пред несигурното бъдеще за нашето съществуване."

  Ситуацията общо взето прилича на винилната плоча и цифровия запис на звук, тъй че свиквайте.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#58] от "sowhat":

  Здрасти, готин!
  Щом ще почмваме с квалификациите, де.
  Значик Света е гоуем и всяка коза за свой крак в момента.
  Нямам никаква представа и не мога да обяснявам поведението на всеки политик и да предугадя каква щуротия ще измисли утре и я направи "мярка" та ха дано хване дикиш и му пуснат бюлетинката на следващите избори.
  Различен Смят, бе човек.
  Разни хора, разни идеали, разни чешити политици.
  Италия и Иран първи се разкрякаха поне две седмици преди всичкити ако не броим Китай.
  Макрон, сигур има някъв комплекс тоя човек какви ли не щуротии измисли.
  И продължава да се рави на клоун на ковид сцената.
  Чехите в момента са китайското прокси в Европа. С най-много китайски милиардери на глава от населението. И у нас вече с всяка емисия новини на една от големите телевизии пущат случки от Китай задължително откакто е купи един чех с китайски кинти.
  Та, такива ми ти работи.
  Като освобдят болниците и това нещо ще изчезне.

 62. 62 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "k_":

  И един мармот завива шоколад с китайците и чехите и Путин (за да го преизберат :) ) и южно корейците (прокси на Джеки Чан),

  докато лекарите крадят пари и за спорта пълнат реанимации, че им е скучно.
  НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА по един и същ начин, перфектно координирани във вайбър група.

  Абе голяма конспирация, мани.

  Ама знаеш кое може да МНОГО МНОГО ПО-ВЕРОЯТНО от тия тъпотии -

  ти да си оскотял платен трол, останал без 1мг морал ,

  който просто маже с л**** тук, докато в болниците е ад.

  Ад като този във Франция, и Чехия и Русия и мн други места по света......

 63. 63 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Ще отида да участвам. Важно е да ги подкрепим както можем. И моля ги да не говорят за кемтрейлс както на вчерашния протест.

 64. 64 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 73 Неутрално

  На мнение съм, че трябва да се спре с обявяване на броя заразени, оздравели и умрели. Нито заразените са толкова за денонощие, нито умрелите в пряка причинна връзка с вируса. Може единствено да се казва за посъпили в болница с доказан полож пср. На мен лично информацията колко теста и заразени има въобще не ме интересува. Голяма част от тях както и аз междувпрочем въобще нищо не разбрах от смъртоносния вирус. 14 дни бях в болнични, направих си ремонт , за който все не остава време. Починах си. Изгледах поне 20 филма и държавата ми плати за това.
  Трябва да се ограничи до минимум излизането работата и всякакви контакти на рисковите групи. Не да се затварят работещи млади и здрави.
  На Всеки работодател който има работник с доказани хронични заболявания ТЕЛК държавата трябваше да му поеме заплащане и да излезе в неплатен отпуск. Освен ако не може дистанционно да работи. На всеки самоосигуряващ се с ТЕЛК също.
  Така хем нямаше да се злоупотребява , хем по малко щеше да струва на бюджета. А не на мен здравата но заразена да ми плаща болнични. Всички хора над 65 да им се ограничи посещението на ресторант и кафе. А не да затварят бизнеса.
  Днес съм свидетел на поредната хитрост и измама.
  Обявиха че прословутите 24 лв за работници от затворения бизнес ще се дават само на тези работещи по тр договор на 8 часа. И какво мислите започнаха да съставят споразумения към тр договор който е за четири часа, че се променя за 8 със задна дата.
  Понеже споразумението не се регистрира в НАП .

 65. 65 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Пък преди няколко години закриваха болници ,щото сме били с най - много на глава от населението и Хекимяните се мазнеха на Бойко по телевизора.
  Разни десни анализатори обясняваха ,че едни и същи лекарства у нас и в чужбина ,са по - скъпи у нас ,щото " пазара бил малък и беден" . Публичните харчове за здравеопазване намаляваха прогресивно с годините ,ама никой не го бригаше тая работа.
  Ся викат - болниците малко , докторите - и те.
  Като направиха здравеопазването " доставчик на здравни услуги" никой не хленчи .Викат - чемадан- - вакзал- Пхенян .
  Сега - ма няма доктори , няма болници в малките населени места...
  Няма да има ,сган мръсна ,алчна ,ненаядена ,свинска.

 66. 66 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#64] от "ve4e":

  Аз изобщо не гледам телевизии по тоя случай. Това са просто лъжи, а сложно манипулации с фактите. Това не са заразени, а позитивни проби само на ПЦР тестовете, което не е равно на броя заразени. Които не ги хващат и 1/3, защото масово хората работят и не се тестват изобщо, за да не ги заключат, и да изгубят работата си. Или за да не създават паника сред близките си.

 67. 67 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#66] от "Славейко":

  Маса народ си стоят вкъщи и го карат тихо, друга маса пък правят тестове, които излизат отрицателни, и те се успокояват и се юрват навън, въпреки че вероятно имат точно коронавирус. Просто други активни инфекции май няма. Да, за мнозина е безвреден, но за един от 10 е опасен. Но като се юрнеш навън, а занеш че ти има нещо, обричаш един от 10 на тежести.
  Въпреки това не народът е виновен, а управниците, защото нищо не направиха цяла година по въпроса. Плъзгат се пак по най-лесното - да затворим. Не всички сме китайци, не можем И НЯМА да мълчим.
  И на министъра на здравето, който днес е обвинявал населението, ще му кажа
  Слушай внимателно, дангалак такъв:
  В НК вината не може да бъде колективна, но може да бъде лична (индивидуална).
  Така че когато те питат на някой процес "защо обвиняваше народа", ще носиш ЛИЧНА отговорност, със или без шефа ти.

 68. 68 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#67] от "Славейко":

  И накрая да призова всичко китайско да се върне в Китай, Хуавей да се изгони от България, и да спрат визите за китайци. Освен бежанци от Хонконг.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  И защо ще протестират. Защото не спазват мерките за дистанция или че трябва да ги следи някой и да плащаме за това?

 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Хаосът става все по-голям

 71. 71 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Междувременно гнусните ГЕРБери са отказали да купят два медицински хеликоптера

 72. 72 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Туристическите фирми да вземат пример от круизните кораби!!! Този бизнес умря! Да търсят друго поприще.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  " От хотелиерската и ресторантьорска асоциация са готови да протестират"

  В тая държава или искаш пари и ги получаваш, или заплашваш с протести и неподчинение ! Дотам го докара тоя неадекватен сикаджията !

 74. 74 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Ресторантьорите, след като не само приватизираха 11-те % до 20-те ДДС, и дори още повече вдигнаха ценити, не заслужават никакво милосърдие.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#62] от "sowhat":
  Готин, една препоръка:
  Внимавай, когато употребяваш понятието "Света", защото светът е много голям и различен.
  Ама много различен, човече.
  Ако си нямал възможност да пътуваш и го видиш с очите гледай телевизия - има такива канали, цъкни по нета или просто се гмурни в гугъла.
  Светът няма нищо общо с това което е в главата ти и твоите наивни представи.

 76. 76 Профил на Андрешко
  Андрешко
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Не разбирам защо трябва да се компенсират бизнеси, които така или иначе няма как да продължат да съществуват в следващите няколко години. Сервитьорите могат лесно да се прекфалифицират в продавачи в Лидъл (1500 лв/месец), санитари в Пирогов (3000 лв/месец) и други актуални професии, където не достигат хора.

 77. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#76] от "Андрешко":
  Тия 3000 лв за санитари в Пирогов е фалшивка.
  Тотално неадекватния им "директор", който изобщо не е вдянал каква му е работата за позицията на която е съвсем се огелпи.
  Пирогов беше в окновата на есенната паника от грипа, ако не броим оня нещастник в Добрич, който пред Балтов напълни болницата с покашлящи "пациенти", но тогава не хвана дикиш и тогава мафиотите натиснаха Бълтов и той затанцува на ковид манежа драматичния си танц с късане на дрехи и номерата му хванаха дикиш.
  Все пак Пирогов не е Добрич.
  София се паплачоса и им се получи.
  Тоя палячо, дотолкова се вживя в ролята си на клоун, че дори преигра с простотиите си като обяви по дено време "етаж от Пригов за служители на Пирогов с положителен ковид тест".
  И продължава д ами говори за "здравната система".
  Който може да мисли с кратунката може да оцени за какво иде реч.


 78. 78 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#63] от "Славейко":

  трудна работа. конспираторите вярват във всяка конспирация :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#78] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  Пич, свиквай.
  Всичко което не е одобрено от СЗО и СНН е тотална конспирация.
  Ще има много подобни в бъдещето.
  Като почнете да горите "конспираторите" по площадите ще се крием в тълпата, за да оцелеем.
  Дали наистина се надявате да стигнете до там?...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK