Замърсяването на въздуха в София е поне два пъти над нормата, буферните паркинги са безплатни

Замърсяването на въздуха в София е поне два пъти над нормата, буферните паркинги са безплатни

© Николай ДойчиновЗамърсяването на въздуха в София днес е над нормата от 50 микрограма на куб. м на фините прахови частици, съобщи Столичната община. Според петте автоматични станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в града показателите са над 100 µg/куб.м в кв. "Павлово", 97µg - в кв."Надежда", 82 µg - кв."Хиподрума", 73 µg - в "Младост" и 38 µg - в жк "Дружба".


"Данните са лоши от нашите 350 станции в София, но няма предприети мерки - на никого нищо не е забранено! А при автомобилния транспорт, отопление на твърдо гориво и температурна инверсия става много лоша комбинация", коментира Стефан Димитров от гражданското сдружение за измерване на въздуха AirBG.


По обяд техните станции, разположени в цяла София, са с показатели между два и пет пъти над нормата. Най-голямо е замърсяването на въздуха в кв. Филиповци и в район "Красна поляна", посочи Димитров за "Дневник". На много места в града то е между два и четири пъти над нормата от 50 µg/куб.м - от Суходол, "Овча купел" и "Люлин" до "Дианабад"... Всеки може да види актуалните показатели в своя квартал на airsofia.info.
Буферните паркинги са безплатни днес и утре


Общината днес не предприе мярката "Зелен билет", тъй като условието за прилагането й е замърсяването на въздуха да е 4 пъти над нормата - 200 µg/куб.м. Днес то е 2 пъти, а прогнозата за утре, петък, e да е 3 пъти - 150 µg/куб.м. "Зелен билет" е еднодневна абонаментна карта на стойност 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столичната община.


Днес и утре обаче могат да се ползват безплатно буферните паркинги до метростанциите на бул. "Цариградско шосе", "Бели Дунав" в кв. "Надежда" и на бул. "Драган Цанков", до националния стадион "Васил Левски". Това обяви общината на страницата си. Там е публикуван и призив към гражданите, които се отопляват на твърдо гориво, при възможност да минат на алтернативно отопление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK