Парламентът ще ограничи правото на жалби на затворниците

Ако управляващите искат да разтоварят съдилищата, тогава е редно да подобрят условията в затворите, а не да орязват жалбата до ВАС, смятат адвокати.

© Надежда Чипева, Капитал

Ако управляващите искат да разтоварят съдилищата, тогава е редно да подобрят условията в затворите, а не да орязват жалбата до ВАС, смятат адвокати.Делата на затворниците, които обжалват строгостта на режима, при който изтърпяват присъдите си - например преместване от затвор в затворническо общежитие, както и обжалването на наказания, наложени от затворническата администрация, няма да стигат до Върховния административен съд (ВАС). Вместо това решението ще се взема от местния административен съд.


Това ще капсулира осъдените, ще ограничи правата им и ще създаде риск от създаване на разнородна съдебна практика по региони, посочиха специалисти по наказателно право, с които "Дневник" разговаря. Нарушаването на правата на затворниците в България е проблем, посочван неведнъж от Съвета на Европа и в решенията на съда в Страсбург.


Поправката беше приета от Народното събрание в четвъртък на първо четене в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража с мотива, че така ще се пестят пари от конвоирането на лишени от свобода до София и че Върховният административен съд (ВАС) ще се разтовари от подобни дела за сметка на по-малко натоварените административни съдилища. Текстовете бяха предложени от ГЕРБ и бяха подкрепени от всички парламентарни сили - с 83 гласа "за", от които 3 дистанционно, и 1 "въздържал се".

Според новите разпоредби делата на затворниците ще се гледат в рамките на един и същи съд - административния съд в района, в който се намира затвора. Като първа инстанция, ще се произнася един съдия, а като втора, когато изобщо я има - тричленен състав от същия съд.

Според адвокати има опасност да се ограничи достъпът до правосъдие с мотиви от битов характер. Освен това има риск от създаване на разнопосочна практика, без да е предвиден механизъм за преодоляването й.
Така например проблемите в затвора в Бобов дол ще се капсулират на местно ниво и ще стигат само до Административния съд в Кюстендил, даде пример адвокат Стоян Мадин, който е бил съдия и прокурор. Той посочи и че част от делата, водени от затворници, стават едноинстанционни - според гласувания проектозакон само наказанието изолация ще има обжалване на две инстанции, другите наказания ще се оспорват само на една, което е ограничаване на правото на жалба.


Ако поправката мине и на второ четене, всеки затворник, който има право на преместване в по-леки условия в общежитие от открит тип например, ще може да подаде молба до администрацията на затвора. При отказ от нейна страна, жалбата ще стига до административния съд в региона. Ако съдията, който разглежда жалбата, постанови отказ, делото приключва. Така определени затворници, неудобни на властта, може никога да не успеят да получат правосъдие, ако затворническата администрация има влияние в местния съд.


Според друг адвокат двуинстанционното производство, ограничено в рамките на един съд, на практика се приравнява на ограничена възможност от двуинстанционен контрол. Принципната цел на това производствата да се гледат на две инстанции е именно "да се излезе" от рамките на една и съща сграда и съдебен район и делата да стигат до друг, по-горен съд - както заради компетенциите, така и заради по-големия опит и практика на магистратите.


Според вносителите от ГЕРБ по този начин ВАС ще бъде разтоварен от подобни дела, а същевременно те ще се разпределят на административните съдии, които не са чак толкова ангажирани. Освен това ще се намалят разходите по конвоирането, като се ограничи преместването на лишените от свобода от арестите и затворите до административния съд в същия съдебен район, а не както е до сега - да бъдат водени в сградата на Върховния административен съд в София от местата за лишаване от свобода в цялата страна.


Ако управляващите искат да разтоварят съдилищата, тогава е редно да подобрят условията в затворите и да има човешко отношение там, а не да предвиждат липса на жалба до ВАС и едноинстанционни производства, подчерта друг бивш прокурор пред "Дневник".


Опасност от дискриминация и създаване на феодални практики


Тази законодателна "хрумка" на ГЕРБ ще доведе до занижаване на качеството на правото на съдебна защита на лишените от свобода, а със законопроекта ще се създадат феодални практики в отделните административни райони, при които масово съдии ще потвърждават решения на свои колеги.


Това обясни пред "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев и посочи, че със законопроекта се нарушава принципа, залегнали в Конституцията за равенство на правото на съдебна защита. Ще се наруши и принципа, според който ВАС трябва да следи за уеднаквяване на практиката.

"Целеният резултат е всички дела на затворници, с които те искат подобряване на техните хигиенни, битови условия или промяна на режима за изтърпяване на наказанията или наказания като изолация в наказателна килия, да се гледат по този леко перверзен от процесуална гледна точка начин - вместо типична втора инстанция те да се гледат от 3-членен състав от регионалните административни съдилища", обясни адвокат Екимджиев.

По думите му, това е дискиминационно отношение към затворниците на база обществено положение, което е забранено от чл. 6 от Конституцията. "Става въпрос за лица, лишени от свобода, дали под формата на задържане под стража или след влязла в сила присъда - всички те са дискриминирани по отношение на ефективността на правото им на съдебна защита. Останалите хора, които обжалват административни актове имат достъп до две съдебни инстанции", подчерта Екимджиев.


По думите му, философията на инстанционния контрол е свързана с това той да е ефикасен. Тази ефикасност се осигурява по две направления - в него да има по-голям брой съдии, но не по-малко важно е и качеството на съдебните състави от гледна точка на компетенции, професионален опит и независимост.


"В горната съдебна инстанция трябва да са съдии с доказана ерудиция, професионализъм и независимост. Съдиите във ВАС, в най-висшата съдебна инстанция, са доказали своя професионализъм. В случая затворниците са лишени от този качествен аспект на защита. Вместо това ще се решават от тричленен състав, но не се осигурява това институционално качество", обясни юристът.


Той открои и други проблеми, които са на битово и организационно ниво като се нарушава изискването за пространствена дистанция. "Хипотетично е възможно да се стигне в ситуация, в която решение или определение от административния съдия в София-град да се обжалва пред негови колеги в 3-членен състав, с които да работят в една стая. Това не е битовизъм, а става дума за изискването за независимост на съда", подчерта Екимджиев и добави, че принцип на второинстанционните производства е и да няма няма близки служебни контакти между съдията, който ще се произнася като едноличен съдебен състав и останалите, които ще се произнасят като 3-членен.


Тези промени в закона все още не са окончателни - предстои да бъдат обсъдени и гласувани и на второ четене, преди да влязат в сила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  И тая мозъчна буря скоро ще я отменят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1501 Весело

  Въх, ЕСПЧ остана без работа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  И тая мозъчна буря скоро ще я отменят.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Видяха, че някои видни мъже на жените си ще станат клиенти на Бай Ставри и дай да им ограничим правата!
  ууууу! Долу! Оставка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Българският престъпник ,най онеправдан ,болен и без права в света ,горкия , да го оплачеш .

 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1501 Весело

  Въх, ЕСПЧ остана без работа.
  —цитат от коментар 2 на zz_s


  ..... и присъдружните му адвокати.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Определено си на нивото на поредната "умност".

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Какво друго да родят ГЕРБ? Като милиционерска партия тях ги интересуват парите за "делегация". А също и това затворникът да не може да оспори тормоза на затворническата администрация. Достойни наследници на Гогов, Газдов и Горанов.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  А също и това затворникът да не може да оспори тормоза на затворническата администрация.
  —цитат от коментар 7 на spiegel


  Ами да не са влизали в затвора, никой не е вкаран там, защото на някой милиционер му е доскучало.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  Ето го типичното милиционерско мислене - "да не са влизали в затвора, като са влезли, направо да ги избиваме с тояги, като в Ловеч". Обаче да знаеш, че се случва и милиционер да влязе в затвора.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мизийски":

  Да не са ти присадили мозъка на Мирчо Спасов?

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Честито за поредното осъдително дело. Кога нашите управляащи ще се научат? Може би когато държавата започне да завежда риверсивни искове?

 13. 13 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Въх, ЕСПЧ остана без работа.
  —цитат от коментар 2 на zz_s


  Напровтив. Ще им се отвори много работа. ЕСПЧ е над националното законодателство и когато националните съдилища не съдят (както ще стане) направо ще ходят там, без да чакат други инстанции.

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  "Делата на затворниците, които обжалват строгостта на режима, при който изтърпяват присъдите си - например преместване от затвор в затворническо общежитие, както и обжалването на наказания, наложени от затворническата администрация, няма да стигат до Върховния административен съд (ВАС). Вместо това решението ще се взема от местния административен съд."
  *
  Има затворници, които от нямане какво да правят заливат съда с жалби за какво ли не. И според адвокатите, тези жалби трябва да се разглеждат задължително от няколко инстанции.
  Дали адвокатите смятат, че местните административни съдилища са некомпетентни да разглеждат жалби на затворници? Защото ако е така, те не би трябвало да разглеждат и други дела и по този начин съществуването им се обезсмисля, щом като накрая делата така и така отиват във ВАС. Колкото и убедителни аргументи да имат местните съдилища за отхвърляне на жалбите, това не спира жалбоподателите и техните адвокати да обжалват на всички възможни инстанции.

 15. 15 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Когато България стана демократична държава преди 30г. едно от първите неща, които въведе и които са индикатор за гарантиране на правата на гражданите и върховенството на правото в обществото, бе да въведе триинстанционното производство. Тенденцията особено в административното правораздаване то да се превръща в едноинстанционно което вече е факт(дисциплинарните наказания) и двуинстанционно(квази),но в един и същ съд с аргументи за икономии и натовареността(„разстоварване”) на ВАС не е особено адекватна.

 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Тия тъпаци изобщо не се замислят за собственото си светло бъдеще...

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Това, че с някакъв процент дела ще се намалят доходите на адвокатите по наказателно право е вярно, но все ми се струва, че преди правата на затворниците, ще е по-добре да се погрижим за правата на законосъобразните данъкоплатци. Ние плащаме издръжата на затворниците, подръжката и подобряване на инфраструктурата в затворите и заплатите на затворничеката администрация, така че който плаща, той поръчва.
  Нека всичко да върви по реда си, мисля че е редно да има приоритети, а не да се поставят проблемите на куп, като в циганска торба.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2105 Любопитно

  Много ьатворници, особено осъдени доживот, са превърнали писането на жалби в спорт и развлечение. Съда не е развлечение и тезо злоупотреби трябва да се спрат!
  Естествено адвокатите имат интерес от колкото може повече дела и инстанции. Зстеорниците дори и да загубят делото печелят разходка до София, което в тяхното положение си е кеф, платен от нас.

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 829 Неутрално

  ГЕРБ(БКП2)=болшевишко милиционерско мислене и действие.
  Лагерите в Белене и Куциан са продукт на подобни изверги.
  За тях няма баланс между престъпление и наказание.
  ----
  Иронията е че понякога и те самите падат жертва на терора, който творят :)

 20. 20 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":.......Има затворници, които от нямане какво да правят заливат съда с жалби за какво ли не. И според адвокатите, тези жалби трябва да се разглеждат задължително от няколко инстанции.....

  Ами такъв беше случая с Джок, наречен от народа "Австралийския касапин", дето закла едно българче пред църквата св. Неделя и пак там изкорми друго, дето едва оживя.
  След множество жалби и вой на разни НПО-та и финансирани от тях клакьори пуснаха убиеца предсрочно.
  "Смелчагата" се изули от България като пр@дня от гащи, веднага щом му вдигнаха забраната да напуска страната. Не плати нито стотинка от това което съда определи за родителите на заклания младеж и на родителите на младежа дето се опита да заколи, но не успя.

 21. 21 Профил на yxy36648763
  yxy36648763
  Рейтинг: 106 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":.......Има затворници, които от нямане какво да правят заливат съда с жалби за какво ли не. И според адвокатите, тези жалби трябва да се разглеждат задължително от няколко инстанции.....Ами такъв беше случая с Джок, наречен от народа "Австралийския касапин", дето закла едно българче пред църквата св. Неделя и пак там изкорми друго, дето едва оживя.След множество жалби и вой на разни НПО-та и финансирани от тях клакьори пуснаха убиеца предсрочно."Смелчагата" се изули от България като пр@дня от гащи, веднага щом му вдигнаха забраната да напуска страната. Не плати нито стотинка от това което съда определи за родителите на заклания младеж и на родителите на младежа дето се опита да заколи, но не успя.
  —цитат от коментар 20 на nhh18551388


  Джок беше пуснат от съдията Калин Калпакчиев !

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  Толкова им стига правната експертиза. Не знам , защо още не ни е бил шута ЕС. Ние сме бетер от Унгария и Полша.

 23. 23 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Ха ха ако наркомана беше убил рома дали штеха монови да платат компенсация АААААААААААААААА????????????????????

 24. 24 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Маи го убиха рома за да не е свидетел и затова не се показа на делото?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK