Преди частичното затваряне заради коронавируса: забраните и въпросите около тях

Преди частичното затваряне заради коронавируса: забраните и въпросите около тях

© Велко АнгеловПоловин час преди полунощ тази вечер (27 ноември) в България влизат в сила поредица от забрани, на спазването на които властите разчитат да ограничи разпространението на коронавируса, а в резултат - да отслабне натискът върху изнемогващата здравна система. През днешния ден - до 23.30 ч., действат досегашните правила, а новият режим след това ще продължи до 21 декември. При достигане на очакваните резултати за коледните и новогодишните празници - според заявките на управляващите - се очаква частично отпадане на ограниченията.


"Дневник" обобщава влизащите в сила забрани, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, и допълва детайли, базирани на читателски въпроси по актуалните мерки, след проверка на текстовете и въпроси до институции. Част от обясненията са свързани с актуалните мерки, други са валидни отпреди 27 ноември и са въведени с предишни заповеди.


При обявяването на мерките министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на няколко пъти обясни логиката на тълкувание на ограниченията: всичко, което не е забранено, е разрешено. Трябва да се има предвид, че във всички случаи неотменно важат най-общите противоепидемични мерки: да се носят маски, да се спазват хигиена и дистанция от най-малко 1.5 метра.
Преустановяват се присъствените учебни занятия (включително учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) .


27 ноември е последният ден до 21 декември, в който учениците ще ходят в училище. В последния месец в електронна среда учеха гимназистите в почти цялата страна, докато по-малките ученици не са спирали да ходят в клас от началото на учебната година. Сега всички трябва да преминат онлайн. На 27 ноември присъственото обучение е разрешено, защото заповедта влиза в сила от 23.30 ч.


Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.


Ограниченията, които важаха за големите ученици, вече са в сила и за по-малките. Това означава, че ако детето посещава занимания по спорт, шах, дебати, изкуства, езици в извънучебно време, от понеделник не може да присъства физически на тях, независимо дали са в сградата на училището, или в школа, занималня и др. Заниманията могат да продължат, но ако са онлайн. Обяснението за въведените промени е, че децата най-често са безсимптомни преносители на коронавируса и така могат да заразят неволно възрастните около себе си.


Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.


Както учениците, така и студентите трябва да учат онлайн. Изпитите им също трябва да бъдат в електронна среда. Присъствени може да бъдат само държавните изпити на специализанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи.


Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.


Ключовата дума тук е "групови". Тази точка означава, че ученето на език или обучението и образованието в каквото и да било друго в група трябва да е онлайн.


Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.


Децата не могат да ходят на детска градина, независимо, дали е частна или общинска. Ключовото словосъчетание тук е "групови услуги". Но на 27 ноември занимания ще има.

Ще работят ли детските кухни?
Да, би трябвало да работят, освен ако не бъдат временно затворени заради заразен служител. В заповедта няма изрична забрана за детските кухни. Някои от общинските детски кухни се намират в сграда на детска градина, но това, че посещенията на детски групи в детска градина не са разрешени, не означава, че не може да се взима храна оттам. В този смисъл детските кухни се явяват по-скоро заведения, а от тях в заповедта изрично е посочено, че може да се взима храна на място.


Конкретно за София тази логика се потвърждава и от публикация във Фейсбук на зам.-кмета Дончо Барбалов:Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.


След 23.30 ч. на 27 ноември не може да се организира или да се присъства на конгрес, конференция, семинар, конкурс, обучение, тиймбилдинг, изложение или друго обществено събитие, освен ако не е онлайн.


Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други).


Театралните представления остават единственото изключение от ограниченията в сферата на културата. Там продължават да важат действащите правила: може да се запълва само една трета от капацитета (ако залата има 100 места, то трябва да са заети най-много 33), зрителите да носят маски през цялото време и да седят на най-малко 1.5 м един от друг.


По думите на министъра на здравеопазването за театралните постановки е допуснато изключение, защото публиката там е статична и лесно може да се спазва дистанция. Не е известно защо тази логика не се прилага за прожекциите в кино-салоните или например за симфоничните концерти, но забраната ясно посочва като изключение само театрите.


Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

Само по домовете ли могат да се правят частни събирания?
В заповедта не е посочено къде могат да се събират до 15 души, така че, следвайки заявената от министъра логика, че "всичко, което не е включено в настоящата заповед, е разрешено", то това би означавало, че хората може да се събират и на други места, за които обаче няма изрична забрана, както за заведенията.
Може ли в парти центрове?
Не би трябвало, ако става дума за събиране на деца, доколкото "груповите услуги" са изрично забранени. Но ако сте собственик на парти център, вероятно не можете да бъдете санкционирани в случай, че съберете в частната си собственост общо до 15 души.
На кого да се обадя, ако мисля, че има нарушител?
За спазването на мерките от здравен характер следят регионалните здравни инспекции, така че би трябвало да се обадите на тях. Другият вариант е позвъняване на 112. Това, разбира се, не гарантира проверка, тъй като като цяло властите многократно са заявявали, "не можем да се сложим охрана навсякъде" и че се разчита на съвестта на хората да пазят себе си и околните от коронавируса.


Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.


Децата не могат да спортуват, нито поединично, нито в група, независимо, дали са професионалисти или аматьори, независимо дали тренират или се състезават. Единственото изключение е: ако състезанието е започнало преди петък 23.30 ч. и е международно, като трябва да е без публика.


Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

Ще има ли футболни мачове?
Да, както и срещи в другите колективни спортове. Те обаче не могат да се гледат на стадиона или в спортна зала, а само пред екран (той не може да е в заведение или фитнес).


Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

Разрешени ли са организирани занимания по танци, карате, аеробика и т.н. в клубове?
Не са забранени, ако са за хора над 18-годишна възраст, независимо от конкретния спорт. Правилото обаче важи само в случай, че се практикуват в зали, които не са част от фитнес центрове.


Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.


Заведенията от какъвто и да било характер - от кафене, през бар, ресторант, сладоледен салон, до винарна или място за бързо хранене (детайлно описание кои са заведенията дава чл. 124 от Закона за туризма) - не могат да настаняват клиенти. Но може да се доставя храна до адрес или да отидете до избраното място и да си вземете. Проверки на заведенията могат да правят и служителите на Агенцията по храните.

Мога ли да правя частно парти в заведение?
Ако сте собственик на заведение, вероятно не можете да бъдете санкционирани, стига да сте се събрали общо до 15 души. Но ако искате да направите парти в чуждо заведение, това е нарушение.


Преустановяват се посещенията на търговските центрове и центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори.


Ако отидете до някой от моловете от събота нататък, то там ще работят магазини за стоки от първа необходимост: за храна за хора и животни, аптека, дрогерия, оптика, офиси на банки; застрахователи; места, където се плащат сметки или се издават карти (т. нар. доставчици на платежни услуги); офиси на мобилните оператори. Останалите магазини - за дрехи, мебели, спортни принадлежности, книжарници или други стоки, ще са затворени. Същите магазини обаче, които не са в търговските центрове, могат свободно да приемат клиенти.

Големите магазини за играчки, мебели, спортни стоки, строителни стоки и техника ще затворят ли?
Не, няма да затворят, ако не се намират в мол или търговски център.
Ще работят ли супермаркетите в моловете?
Да, ще работят. Те са на първо място хранителни магазини, въпреки че в тях има редица други стоки. Въпреки че са в мол, то те предлагат и стоки от първа необходимост.


Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.


Това е точката за т. нар. зелен коридор за пазаруване на възрастни. До 27 ноември в 23.30 часа важат следните правила:

- между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
- между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките

От събота отпада напълно ограничението в аптеките, а в магазините за хранителни стоки хората, които са на възраст под 65 години, няма да могат да влизат само в интервала 8.30-10.30 ч.


Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.


Тази точка означава, че туроператорите не могат да организират почивки и екскурзии в и извън България. Тук не пише обаче, че хотелите, къщите за гости, хижите не могат да посрещат въобще гости, стига да не са "групови туристически пътувания". От точката за частните събития по-нагоре следва да се заключи и, че не би трябвало да се събират на едно място повече от 15 души.

След като хотелите ще работят, услугите, които те предлагат - СПА центрове, басейни и т.н. остават ли отворени за ползване?
Хотелите поне засега изглежда, че решават сами, дали имат изгода от това да работят, при положение, че не могат да посрещат туристически групи. От изрично написаните забрани в заповедта, следва да се очаква, че заведенията и фитнесите в хотелите не могат да работят. Но за басейните и СПА услугите няма забрана.


Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

Библиотеките остават ли отворени?
Да, но не трябва да се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м., а посетителите трябва да са с маски.
Фризьорските салони ще работят ли?
Да, но пък при изискването за допускане на не повече от 1 човек на 3 кв. м. и то с маски. Същото важи и за другите места за услуги за разкрасяване.


На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.


Тази регулация е в сила вече от месец. В категорията "пазари, тържища и базари" влизат и коледните базари - те са разрешени, но всички с маски и при дистанция.


Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.


Също действаща отдавна мярка, с която държавата стимулира работата от вкъщи, когато е възможно. На място в офиса трябва да работят най-много 50% от служителите. Проверки за спазване на мерките може да се правят и от Инспекцията по труда.


Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.


Както преди 23.30 ч. на 27 ноември, така и след тази дата прегледите са разрешени. През пролетта беше различно, защото тогава профилактичните прегледи и имунизации за всички бяха изрично забранени. След преглед обаче, ако случаят не е спешен, лекарят не може да приеме пациента си за настаняване в болница. Операциите, които не са спешни, също трябва да се отложат. Изключенията са изброени.


Да, със сигурност може да се намерят много основания "защо затваряте това, а не затваряте това?" Ние не претендираме за изчерпателност на всички конфликтни ситуации, които биха довели до разпространяване на заразата. С тези мерки се претендира да се намали рискът от заразяване с повече от 50%


ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски,

председател на щаба за коронавируса


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Мерките трябва да се спазват възможно най стриктно , да се престане с търсене на начини да се излъже държавата ,за да си направи някой партито и шоуто ,а после като му застане половината семейство пред болницата без места ,почва да поскача ,че правителството му е виновно и здравната система , стриктно спазване и стоене максимално без никакви контакти , за да се запази здравето на максимално много хора ,дано успеят мерките и намалим натиска върху системата .

 2. 2 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Мерките са леко объркващи. Затварят фитнес и, но клубовете по танци, карате остават отворени, затварят магазина за играчки в Мола, но Джъмбо ще е отворен.

  В крайна сметка най-важното е да има контрол, защото иначе всичко остава про форма.

 3. 3 Профил на M
  M
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да заключат рисковата група, защо децата трябва да понесат всички ограничения, а за остсналите на практика няма такива. Не може школата по английски да работи, с групи по 8 деца, а снощи на главата ми парти до три часа може, защото са до 15 човека? Бабите да ходят в Била и Джъмбо - може, а детски тенис- не....Това е ужасно погазване на основните права на цяло едно поколение деца- правото на спорт и образование.

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Този уикенд "джъмбо" ще бъде най-сигурният разпространител на вируса. Ами не ходете там.

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Магазин за пластмасови боклуци и вируси.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Всъщност не е rocket science - откакто има пандемия, разумните хора спазват социална дистанция, носят маски, не ходят на заведения, не ползват обществен транспорт, не си кашлят и кихат един на друг в лицата (това последното и без пандемия не е желателно), не се ръгат по фитнеси, чалготеки и стадиони и общуват помежду си чред постиженията на цивилизацията.

  За останалите въздържането от всичко това може да е тегоба, посегателство върху човешките им права и фашизъм, но интубирането е по-неприятно. Изборът е техен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#3] от "M":

  на цели 80% се погазват правата с разни ограничения :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 518 Неутрално

  детските градини вероятно не са източник на заразяване. Но щабът не се сети десет месеца да направи едни масови тествания в няколко градини и училища за да знае наистина какво и къде се случва...

  това за индивидуалния спорт на деца пък е най-голямата тъпотия. ТО ЗАРАЗАВЯНЕТО НЕ СТАВА от спортуващи деца - ще става като следобед си ходят на гости, събират се в парковете и тн. Спортуващите редовно деца вируси не ги ловят, това ще ви каже всеки родител

 9. 9 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Добре е да се пазим и сами! Вирусът, дори в по-лека форма, каквато го минах аз е много, много гаден. Бих казал след половин вековен живот - най-гадия!

  dame
 10. 10 Профил на M
  M
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#3] от "M":на цели 80% се погазват правата с разни ограничения :)
  —цитат от коментар 7 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Да, ама така няма как да са ефективни мерките, ще продължи още 6 месеца, защото на практика разпространяването продължава. В момента по офисите е пълно със заразени, магазините извън моловете си работят (каква е разликата между магазин Метро/Лидъл/Джъмбо и мол?) Младежите правят яко домашни партита (защото гимназистите са по къщите си вече втори месец, не мога да ги виня) Да не споменавам втурването по моловете последната седмица, като разбраха, че ще затварят, в комбинация с черния петък....защо стояха тогава училищата за по-големите затворени вече месец? няма никаква логика. Резултатът от черния петък ще е видим след 3 седмици, няма какво да се заблуждаваме, че тогава ще свършат ограниченията. Аз мога да си спазвам всички мерки, ама когато мерките са неадекватни ще се гърчим още дълго.

 11. 11 Профил на beroesz
  beroesz
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Болни хора не ходят по заведения, това е удар по бизнеса и свободата на хората да се прехранват! Алианса на лекарите от цял свят ясно доказателство че това е политически цирк, не медицински!

  Направете 4-5 аутопсии да разберем с кво ни трепете освен с паниката. Новичок? Н9871? За Навални пропищяхте света, че бил отровен..
  Това е поредният комунистически цирк, но ще е последен!

 12. 12 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Доста неразбираемо, хората са яко объркани, кое може и кое не може.

 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Всъщност не е rocket science - откакто има пандемия, разумните хора спазват социална дистанция, носят маски, не ходят на заведения, не ползват обществен транспорт, не си кашлят и кихат един на друг в лицата (това последното и без пандемия не е желателно), не се ръгат по фитнеси, чалготеки и стадиони и общуват помежду си чред постиженията на цивилизацията.За останалите въздържането от всичко това може да е тегоба, посегателство върху човешките им права и фашизъм, но интубирането е по-неприятно. Изборът е техен.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz

  Абсолютно съгласен. Само не ми се връзват всенародните въстания и спазването на социална дистанция и носенето на маски.

 14. 14 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ":
  Очевидно е, че на който не му се налага и има акъл в главата, няма да ходи там.
  Но за фризьрските салони с маска е яко, добре че намаляха бръснарските услуги като цяло, че ...Но дамите имат някои процедури, при които маските малко пречат, мисля.

 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alarmstufe: Rot":

  е те нали са един файтон хора, не нарушават ограниченията.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alarmstufe: Rot":е те нали са един файтон хора, не нарушават ограниченията.
  —цитат от коментар 15 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Да де, само че после всеки един от файтона тръгва нанякъде и пръска зараза.

 17. 17 Профил на Violin Ivanoff
  Violin Ivanoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затварят здравите и работещите, за да се разболява като болните ... от стрес и безпаричие. Липсата на пари значи икономия откъм храна, а лошата храна е бедна на нуетриенти. Скоро ще почнат да измират хората.

 18. 18 Профил на Tsvetomir Bogdanov
  Tsvetomir Bogdanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  На 2 места сте объркали "27 ноември" с "27 декември", оправете си го, моля ;)

 19. 19 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Много неадекватно поведение на правителството - в един момент всичко е разрешено, в следващия почти тотален блокаж.

  Нека споменем основния разпространител - присъствената форма на образование - групи от 30 деца половин ден висят заедно в една стая, след това всяко прекарва другата половина с роднинит, често с баба или дядо! И така ден след ден.

  Също и дискотеки/чалготеки - 100 човека наблъскани в тясно заведение часове наред, на под метър един от друг, ако се танцува и дишат усилено, и така всяка седмица по веднъж примерно.

  На другия полюс, в молове или магазини, я имаш контакт с някой за 15 секунди, я нямаш.
  Различните видове спорт са напълно различни, при едни има контакт, при други няма, примерно стрелба, не може да се подвежда всичко под общ знаменател и да се унищожават на хората кариерите и живота защото на някой политик не му се мислело по-здраво.

  Та, трябваше да променят училищата в дистанционна форма на обучение още октомври месец, когато видяхме пика след началото на учебната година, а не да ги държат присъствено на инат.
  Да бяха затворили и чалготеки и барове и нямаше да видим осезсемо покачване на случаите.

 20. 20 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Да заключат рисковата група, защо децата трябва да понесат всички ограничения, а за остсналите на практика няма такива. Не може школата по английски да работи, с групи по 8 деца, а снощи на главата ми парти до три часа може, защото са до 15 човека? Бабите да ходят в Била и Джъмбо - може, а детски тенис- не....Това е ужасно погазване на основните права на цяло едно поколение деца- правото на спорт и образование.
  —цитат от коментар 3 на M


  Точно така. Излиза, че за да се запази правото на шматкане на рисковите групи ограничават сериозните и здравословни занимания на децата.

 21. 21 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Нека споменем основния разпространител - присъствената форма на образование - групи от 30 деца половин ден висят заедно в една стая, след това всяко прекарва другата половина с роднинит, често с баба или дядо! И така ден след ден.
  —цитат от коментар 19 на everlast666

  Абе ти деца имаш ли? Понеже аз имам и все не мога да намеря потвърждение на това което казваш. Поддържаме контакт с родители на съученици на моите даца племенници и др. Отделно с учители, които следят заболяването както на децата така и на техните роднини.
  Много хубава теория, но пълна глупост. Въпреки твъденията намного хора включително и специалисти. Такова заразяване няма нито тук, нито някъде другаде по света.

 22. 22 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Така е, но и не можеш да държиш децата заключени в къщи с месеци. Трябва да се търси някакъв баланс.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 23. 23 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#8] от "Батков-вън":

  "Какво тук значи някаква си личност....." заповедта е обща. Защо трябва да се мисли дали индивидуалният спорт е безопасен. Просто спорта и това е. Колко лесно и просто. Децата до 18 г. И толкова. А тези на 19 те могат и групов и индивидуален спорт. Къде е разриката. Цели футболни отбори са заразени. Значи и при 20 год има заразяване. Ще ги унищожат и децата и младежите.

 24. 24 Профил на zlatinaze
  zlatinaze
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tsvetomir Bogdanov":

  Благодаря, оправих :)

 25. 25 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  забравил си да добавиш че георге шорош ,биле гатес и роке фелер мислят за нас и скоро ще ни избавят от вируси и пандемии.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Значи... грижа за възрастни:
  след просто безсмислие тесен зелен коридор (сравнително кратко),
  широко летуване през летен сезон и сложно безсмисле, кратко,
  back to normal: просто безсмислие тесен зелен коридор.

  Ами те младите -- по време на тесен коридор с червен стоп за млади,
  или бързат за работа или вече работят или в home office за млади
  или в природа фитнес спортуват или спят вкъщи до пладне.

  Обяснете молим?

  "Магазините за хранителни стоки организират работата си,
  като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти
  в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

  Това е точката за т. нар. зелен коридор за пазаруване на възрастни.
  До 27 ноември в 23.30 часа важат следните правила:
  - между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
  - между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г.
  могат да влизат в аптеките

  От събота отпада напълно ограничението в аптеките, а

  в магазините за хранителни стоки хората,
  които са на възраст под 65 години,
  няма да могат да влизат само в интервала 8.30-10.30 ч."

 27. 27 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Има поне 9 тъпанара в тази страна. Тези с минусите. Но ще се увеличат.

 28. 28 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#3] от "M":

  Ама ти май нямаш "пипе "!

 29. 29 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Мерките са леко объркващи. Затварят фитнес и, но клубовете по танци, карате остават отворени, затварят магазина за играчки в Мола, но Джъмбо ще е отворен.В крайна сметка най-важното е да има контрол, защото иначе всичко остава про форма.
  —цитат от коментар 2 на Rational

  Ох, майко, какво беше онзи ден: гледам стая 20кв.м и вътре 30 души играят хора - хванати за ръце, целите потни, крещят и викат. Със сигурност е много по-опасно от един фитнес.

 30. 30 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дано мина мерките за сигурност ...

  Преди мереха температурата на влизащите в летище София, моята довчера беше 37 градуса. И ме пуснаха вътре, без родителите ми.

  Es muß Geld fließen!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK