Преди частичното затваряне заради коронавируса: забраните и въпросите около тях

Преди частичното затваряне заради коронавируса: забраните и въпросите около тях

© Велко АнгеловПоловин час преди полунощ тази вечер (27 ноември) в България влизат в сила поредица от забрани, на спазването на които властите разчитат да ограничи разпространението на коронавируса, а в резултат - да отслабне натискът върху изнемогващата здравна система. През днешния ден - до 23.30 ч., действат досегашните правила, а новият режим след това ще продължи до 21 декември. При достигане на очакваните резултати за коледните и новогодишните празници - според заявките на управляващите - се очаква частично отпадане на ограниченията.


"Дневник" обобщава влизащите в сила забрани, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, и допълва детайли, базирани на читателски въпроси по актуалните мерки, след проверка на текстовете и въпроси до институции. Част от обясненията са свързани с актуалните мерки, други са валидни отпреди 27 ноември и са въведени с предишни заповеди.


При обявяването на мерките министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на няколко пъти обясни логиката на тълкувание на ограниченията: всичко, което не е забранено, е разрешено. Трябва да се има предвид, че във всички случаи неотменно важат най-общите противоепидемични мерки: да се носят маски, да се спазват хигиена и дистанция от най-малко 1.5 метра.
Преустановяват се присъствените учебни занятия (включително учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) .


27 ноември е последният ден до 21 декември, в който учениците ще ходят в училище. В последния месец в електронна среда учеха гимназистите в почти цялата страна, докато по-малките ученици не са спирали да ходят в клас от началото на учебната година. Сега всички трябва да преминат онлайн. На 27 ноември присъственото обучение е разрешено, защото заповедта влиза в сила от 23.30 ч.


Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.


Ограниченията, които важаха за големите ученици, вече са в сила и за по-малките. Това означава, че ако детето посещава занимания по спорт, шах, дебати, изкуства, езици в извънучебно време, от понеделник не може да присъства физически на тях, независимо дали са в сградата на училището, или в школа, занималня и др. Заниманията могат да продължат, но ако са онлайн. Обяснението за въведените промени е, че децата най-често са безсимптомни преносители на коронавируса и така могат да заразят неволно възрастните около себе си.


Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.


Както учениците, така и студентите трябва да учат онлайн. Изпитите им също трябва да бъдат в електронна среда. Присъствени може да бъдат само държавните изпити на специализанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи.


Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.


Ключовата дума тук е "групови". Тази точка означава, че ученето на език или обучението и образованието в каквото и да било друго в група трябва да е онлайн.


Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.


Децата не могат да ходят на детска градина, независимо, дали е частна или общинска. Ключовото словосъчетание тук е "групови услуги". Но на 27 ноември занимания ще има.

Ще работят ли детските кухни?
Да, би трябвало да работят, освен ако не бъдат временно затворени заради заразен служител. В заповедта няма изрична забрана за детските кухни. Някои от общинските детски кухни се намират в сграда на детска градина, но това, че посещенията на детски групи в детска градина не са разрешени, не означава, че не може да се взима храна оттам. В този смисъл детските кухни се явяват по-скоро заведения, а от тях в заповедта изрично е посочено, че може да се взима храна на място.


Конкретно за София тази логика се потвърждава и от публикация във Фейсбук на зам.-кмета Дончо Барбалов:Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.


След 23.30 ч. на 27 ноември не може да се организира или да се присъства на конгрес, конференция, семинар, конкурс, обучение, тиймбилдинг, изложение или друго обществено събитие, освен ако не е онлайн.


Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други).


Театралните представления остават единственото изключение от ограниченията в сферата на културата. Там продължават да важат действащите правила: може да се запълва само една трета от капацитета (ако залата има 100 места, то трябва да са заети най-много 33), зрителите да носят маски през цялото време и да седят на най-малко 1.5 м един от друг.


По думите на министъра на здравеопазването за театралните постановки е допуснато изключение, защото публиката там е статична и лесно може да се спазва дистанция. Не е известно защо тази логика не се прилага за прожекциите в кино-салоните или например за симфоничните концерти, но забраната ясно посочва като изключение само театрите.


Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

Само по домовете ли могат да се правят частни събирания?
В заповедта не е посочено къде могат да се събират до 15 души, така че, следвайки заявената от министъра логика, че "всичко, което не е включено в настоящата заповед, е разрешено", то това би означавало, че хората може да се събират и на други места, за които обаче няма изрична забрана, както за заведенията.
Може ли в парти центрове?
Не би трябвало, ако става дума за събиране на деца, доколкото "груповите услуги" са изрично забранени. Но ако сте собственик на парти център, вероятно не можете да бъдете санкционирани в случай, че съберете в частната си собственост общо до 15 души.
На кого да се обадя, ако мисля, че има нарушител?
За спазването на мерките от здравен характер следят регионалните здравни инспекции, така че би трябвало да се обадите на тях. Другият вариант е позвъняване на 112. Това, разбира се, не гарантира проверка, тъй като като цяло властите многократно са заявявали, "не можем да се сложим охрана навсякъде" и че се разчита на съвестта на хората да пазят себе си и околните от коронавируса.


Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.


Децата не могат да спортуват, нито поединично, нито в група, независимо, дали са професионалисти или аматьори, независимо дали тренират или се състезават. Единственото изключение е: ако състезанието е започнало преди петък 23.30 ч. и е международно, като трябва да е без публика.


Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

Ще има ли футболни мачове?
Да, както и срещи в другите колективни спортове. Те обаче не могат да се гледат на стадиона или в спортна зала, а само пред екран (той не може да е в заведение или фитнес).


Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

Разрешени ли са организирани занимания по танци, карате, аеробика и т.н. в клубове?
Не са забранени, ако са за хора над 18-годишна възраст, независимо от конкретния спорт. Правилото обаче важи само в случай, че се практикуват в зали, които не са част от фитнес центрове.


Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.


Заведенията от какъвто и да било характер - от кафене, през бар, ресторант, сладоледен салон, до винарна или място за бързо хранене (детайлно описание кои са заведенията дава чл. 124 от Закона за туризма) - не могат да настаняват клиенти. Но може да се доставя храна до адрес или да отидете до избраното място и да си вземете. Проверки на заведенията могат да правят и служителите на Агенцията по храните.

Мога ли да правя частно парти в заведение?
Ако сте собственик на заведение, вероятно не можете да бъдете санкционирани, стига да сте се събрали общо до 15 души. Но ако искате да направите парти в чуждо заведение, това е нарушение.


Преустановяват се посещенията на търговските центрове и центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори.


Ако отидете до някой от моловете от събота нататък, то там ще работят магазини за стоки от първа необходимост: за храна за хора и животни, аптека, дрогерия, оптика, офиси на банки; застрахователи; места, където се плащат сметки или се издават карти (т. нар. доставчици на платежни услуги); офиси на мобилните оператори. Останалите магазини - за дрехи, мебели, спортни принадлежности, книжарници или други стоки, ще са затворени. Същите магазини обаче, които не са в търговските центрове, могат свободно да приемат клиенти.

Големите магазини за играчки, мебели, спортни стоки, строителни стоки и техника ще затворят ли?
Не, няма да затворят, ако не се намират в мол или търговски център.
Ще работят ли супермаркетите в моловете?
Да, ще работят. Те са на първо място хранителни магазини, въпреки че в тях има редица други стоки. Въпреки че са в мол, то те предлагат и стоки от първа необходимост.


Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.


Това е точката за т. нар. зелен коридор за пазаруване на възрастни. До 27 ноември в 23.30 часа важат следните правила:

- между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
- между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките

От събота отпада напълно ограничението в аптеките, а в магазините за хранителни стоки хората, които са на възраст под 65 години, няма да могат да влизат само в интервала 8.30-10.30 ч.


Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.


Тази точка означава, че туроператорите не могат да организират почивки и екскурзии в и извън България. Тук не пише обаче, че хотелите, къщите за гости, хижите не могат да посрещат въобще гости, стига да не са "групови туристически пътувания". От точката за частните събития по-нагоре следва да се заключи и, че не би трябвало да се събират на едно място повече от 15 души.

След като хотелите ще работят, услугите, които те предлагат - СПА центрове, басейни и т.н. остават ли отворени за ползване?
Хотелите поне засега изглежда, че решават сами, дали имат изгода от това да работят, при положение, че не могат да посрещат туристически групи. От изрично написаните забрани в заповедта, следва да се очаква, че заведенията и фитнесите в хотелите не могат да работят. Но за басейните и СПА услугите няма забрана.


Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

Библиотеките остават ли отворени?
Да, но не трябва да се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м., а посетителите трябва да са с маски.
Фризьорските салони ще работят ли?
Да, но пък при изискването за допускане на не повече от 1 човек на 3 кв. м. и то с маски. Същото важи и за другите места за услуги за разкрасяване.


На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.


Тази регулация е в сила вече от месец. В категорията "пазари, тържища и базари" влизат и коледните базари - те са разрешени, но всички с маски и при дистанция.


Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.


Също действаща отдавна мярка, с която държавата стимулира работата от вкъщи, когато е възможно. На място в офиса трябва да работят най-много 50% от служителите. Проверки за спазване на мерките може да се правят и от Инспекцията по труда.


Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.


Както преди 23.30 ч. на 27 ноември, така и след тази дата прегледите са разрешени. През пролетта беше различно, защото тогава профилактичните прегледи и имунизации за всички бяха изрично забранени. След преглед обаче, ако случаят не е спешен, лекарят не може да приеме пациента си за настаняване в болница. Операциите, които не са спешни, също трябва да се отложат. Изключенията са изброени.


Да, със сигурност може да се намерят много основания "защо затваряте това, а не затваряте това?" Ние не претендираме за изчерпателност на всички конфликтни ситуации, които биха довели до разпространяване на заразата. С тези мерки се претендира да се намали рискът от заразяване с повече от 50%


ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски,

председател на щаба за коронавируса


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK