На живо

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталПоследният ден преди влизането в сила на новите ограничения, които ще продължат 3 седмици, започна с отчитането на рекорден брой излекувани. Министерството на труда описа в заповед всички затворени от държавата дейности, заетите в които ще могат да получат обезщетение от 24 лв. на ден. На учениците, които от понеделник ще участ изцяло онлайн, бяха дадени два дни ваканция - на 22 и 23 декември.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време, а събитията и коментарите можете да проследите в хронологията.

Кои служители в затворени дейности имат право на помощ

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед за икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените ограничения на дейността в периода от 27 ноември до 21 декември.


Подкрепа могат да получат заетите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Право на компенсации имат и работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения.


Допустими за подпомагане са всички търговски обекти в случай, ако се намират в мол с изключение на магазините за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, които остават отворени


Компенсации ще може да получи и персоналът детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други заведения за развлечения на закрито.


Право на такава подкрепа имат и заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти.


За компенсации ще могат да кандидатстват и заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.


Зимната ваканция започва два дни по-рано

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Георги Кожухаров


Детските градини ще възстановят работата си на 21 декември, но учениците ще излязат в зимна ваканция в двата работни дни преди коледните празници - на 22 и 23 декември. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев.


Тази вечер влизат в сила нови ограничителни мерки, с които се закриват детските ясли и градини, а обучението в училище преминава изцяло онлайн. Срокът на ограниченията е 21 декември.


Какво още каза министърът четете тук.

Галериите искат разрешение да работят

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Анелия Николова


Съюзът на българските художници възразява срещу решението на властта художествените галерии да бъдат затворени изцяло за следващите три седмици.


"За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с COVID-19", се казва в писмо до премиера Бойко Борисов, подписано от председателя на професионалната организация Любен Генов.


Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес, отбелязва съюзът. "Допускаме, че изложбената дейност не е свързана с по-големи рискове, отколкото продължителният престой в театралния салон или в малките пространства на търговските обекти, които не би следвало съгласно същата заповед да бъдат затваряни" продължава писмото.


За художниците заповедта на здравния министър е неприемлива.

Дончев: В понеделник ще обявим нова мярка за бизнеса

Вицепремиерът Томислав Дончев анонсира пред журналисти нова мярка в подкрепа на затворените заради епидемията бизнеси. Обяви, че тя ще бъде за поне 170 млн. лв. и ще компенсира процент от оборота на фирмите, които не работят заради заповедта на здравния министър. Допълни, че всички детайли се надява да бъдат оповестени в понеделник, а кандидатстването щяло да бъде изцяло онлайн като целта е парите бързо да стигнат до бизнеса.


"Нека всички предприемачи да знаят, че когато бизнесът им е в невъзможност да бъде осъществяван, ще могат да разчита на допълнителна подкрепа от държавата", обяви той.

Туризмът изчисли щетите от пълно затваряне на 1.2 млрд. лв

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Юлия Лазарова


Евентуално пълно затваряне на туристическият бранш, каквото поиска Германия за територията на всички държави членки на ЕС, би довело до загуба на 1.2 млрд. лв. В България, каза пред Би Ти Ви председателят на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес Румен Драганов.


Вчера министърът на туризма Марияна Николова в официална позиция обяви, че трите най-големи зимни курорта у нас – Боровец, Банско и Пампорово, отговарят на всички изисквания за въвеждане на противоепидемични мерки и ще посрещат туристи Според Драгано има бум на т. нар. "устойчив туризъм" - семейни хотели, къщи за гости, вили и малките корпоративни хотели".


Курортите ще следват специални указания за прилагане на противоепидемичните правила. В лифтовете и влековете ще се дезинфекцира по график, всички ще трябва да носят маски, а при определени случаи ще се ограничава и броя на пътуващите.

България стана първа в ЕС по смъртност от вируса

България е на първо място по смъртност от коронавирус сред страните от Европейския съюз, показват данните на Европейския център по контрол на заразните болести. За последните две седмици смъртните случаи в страната са 21 на 100 000 души население. След България са Белгия и Чехия, където случаите са съответно 19.4 и 19.2 на 100 000 души.

И КРИБ се обяви срещу плана за възстановяване

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България стана поредната организация, която се обяви срещу оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост. Според работодателската организация той не отговаря на едно от основните изисквания - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия. От КРИБ искат отсрочка на плащането на данъци и осигуровки по специална схема. Организацията
смята, че трябва да се предвидят повече и с по-сериозен бюджет целенасочени мерки за подкрепа на бизнеса.
С критични бележки по плана вече излязоха от Българската стопанска камара и от КНСБ.

Обмисля се градският транспорт в София да спира по-рано вечер

Центърът за градска мобилност ще предложи на Столичния общински щаб временно намаляване на работното време на градския транспорт заради намаляване броя на пътниците в срока на допълнителните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи "Нова телевизия". Предложението предвижда от 30 ноември до 21 декември последните курсове на градските линии да са около 22 часа, а на извънградските - около 22.30 часа.


Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Велко Ангелов

Властите отчитат 10-15% скрита заболяемост

Вече знаем, че започва да се оформя заболеваемост средно около 10-15%, която е скрита, защото хората, избягвайки ограничителните мерки, не искат да си направят допълнителния PCR тест (след като имат положителен резултат на антигенен, б.а), това каза днес пред "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че заради това се обмисля всеки положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR, за сметка на държавата, след което да се задействат всички последващи мерки.
Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Юлия Лазарова


Като проблем Ангел Кунчев посочи, че на пазара има много различни антигенни тестове, като при някои достоверността е 30-40%, докато при други е над 99 а сто. "В България има 40-50 фирми които предлагат такива и те не са равностойни", каза експертът.


Кунчев обобщи, че държавата е закупила немалък брой антигенни тестове. "В момента сме в процедура по осигуряване на 1 млн. теста, така че да сме сигурни, че всеки ще има достъп до тях", допълни той.


Повече тук

Очакваме рязък спад на заболеваемостта и смъртността след около две седмици вследствие на по-строгите мерки, каза днес пред Би Ти Ви директорът на Александровска болница д-р Борис Богов. "Това са анализи, които се правят на базата на критерии, които следваме от развити европейски страни. Отпускането на мерките след 21 декември обаче ще бъде плавно. Отново ще призоваваме за дистанция и носене на маски", обясни той.


Богов каза още, че училищата, детските градини и моловете са огнищата на инфекциите.

Повечето дефицитни лекарства вече са по аптеките

Намалява търсенето и презапасяването с лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. Почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа с изключение на някои антитромботични лекарства, съобщи за БНР председателят на организацията Николай Костов. След многократните призиви да не се презапасяваме с лекарства се усеща намаляване на търсенето, отчита той.


"Доста намаля търсенето и вече не е такова, каквото беше. Аз мисля, че доста хора сами си направиха локдаун. Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни", е неговото мнение.


От Асоциацията отбелязват, че лекарствата, които бяха изчезнали от аптечната мрежа, вече са налични. Все още обаче има липса на антитромботични медикаменти.

Доц. Кунчев: Надяваме се поне да достигнем плато

Най-добрият резултат, на който се надявам след трите седмици нови ограничителни мерки, е намаляване на заболяемостта с 30 - 35%, но това е трудно изпълнимо, каза днес пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че щабът би бил доволен и на достигане на плато, тоест спиране на ръста на заболелите и починалите. Кунчев поясни, че ако това се случи, първото разхлабване на мерките ще се изрази във връщане на децата в ясли и детски градини, и на училище, за тези до четвърти клас включително.


Подробности четете тук

Над 100% ръст на излекуваните за седмица

Новозаразените с коронавирус през последното денонощие са 3568, показват данните на Единния информационен портал. Това е най-ниският брой за седмицата, ако не се брои вторник, когато се натрупват данни от почивните дни.


Направените тестове са 9093, като положителни са се оказали 39.24% от тях. За първи път от началото на седмицата делът на положителните е под 40 на сто.


Починалите за денонощието са 162-ма, като за седмица се отчита повишение от 30%. По отношение са излекуваните за същия период ръстът е 101%. За последното денонощие те са 2255.


Всички данни за последното денонощие вижте тук

Очакват се опашки в моловете

Опашки се очакват днес в моловете, тъй като е последният ден преди да затворят за три седмици, като част от новите ограничителни мерки (повече за тях четете тук). Много магазини са обявили черен петък с промоции и намаления. Предвижда се и и те да работят с удължено работно време.
Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

От утре сутрин в моловете ще работят само магазини за стоки от първа необходимост: за храна за хора и животни, аптека, дрогерия, оптика, офиси на банки; застрахователи; места, където се плащат сметки или се издават карти (т. нар. доставчици на платежни услуги); офиси на мобилните оператори.


Магазините, които не са в търговските центрове, ще продължат да работят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK