На живо

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталПоследният ден преди влизането в сила на новите ограничения, които ще продължат 3 седмици, започна с отчитането на рекорден брой излекувани. Министерството на труда описа в заповед всички затворени от държавата дейности, заетите в които ще могат да получат обезщетение от 24 лв. на ден. На учениците, които от понеделник ще участ изцяло онлайн, бяха дадени два дни ваканция - на 22 и 23 декември.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време, а събитията и коментарите можете да проследите в хронологията.

Кои служители в затворени дейности имат право на помощ

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед за икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените ограничения на дейността в периода от 27 ноември до 21 декември.


Подкрепа могат да получат заетите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Право на компенсации имат и работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения.


Допустими за подпомагане са всички търговски обекти в случай, ако се намират в мол с изключение на магазините за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, които остават отворени


Компенсации ще може да получи и персоналът детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други заведения за развлечения на закрито.


Право на такава подкрепа имат и заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти.


За компенсации ще могат да кандидатстват и заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.


Зимната ваканция започва два дни по-рано

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Георги Кожухаров


Детските градини ще възстановят работата си на 21 декември, но учениците ще излязат в зимна ваканция в двата работни дни преди коледните празници - на 22 и 23 декември. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев.


Тази вечер влизат в сила нови ограничителни мерки, с които се закриват детските ясли и градини, а обучението в училище преминава изцяло онлайн. Срокът на ограниченията е 21 декември.


Какво още каза министърът четете тук.

Галериите искат разрешение да работят

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Анелия Николова


Съюзът на българските художници възразява срещу решението на властта художествените галерии да бъдат затворени изцяло за следващите три седмици.


"За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с COVID-19", се казва в писмо до премиера Бойко Борисов, подписано от председателя на професионалната организация Любен Генов.


Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес, отбелязва съюзът. "Допускаме, че изложбената дейност не е свързана с по-големи рискове, отколкото продължителният престой в театралния салон или в малките пространства на търговските обекти, които не би следвало съгласно същата заповед да бъдат затваряни" продължава писмото.


За художниците заповедта на здравния министър е неприемлива.

Дончев: В понеделник ще обявим нова мярка за бизнеса

Вицепремиерът Томислав Дончев анонсира пред журналисти нова мярка в подкрепа на затворените заради епидемията бизнеси. Обяви, че тя ще бъде за поне 170 млн. лв. и ще компенсира процент от оборота на фирмите, които не работят заради заповедта на здравния министър. Допълни, че всички детайли се надява да бъдат оповестени в понеделник, а кандидатстването щяло да бъде изцяло онлайн като целта е парите бързо да стигнат до бизнеса.


"Нека всички предприемачи да знаят, че когато бизнесът им е в невъзможност да бъде осъществяван, ще могат да разчита на допълнителна подкрепа от държавата", обяви той.

Туризмът изчисли щетите от пълно затваряне на 1.2 млрд. лв

Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Юлия Лазарова


Евентуално пълно затваряне на туристическият бранш, каквото поиска Германия за територията на всички държави членки на ЕС, би довело до загуба на 1.2 млрд. лв. В България, каза пред Би Ти Ви председателят на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес Румен Драганов.


Вчера министърът на туризма Марияна Николова в официална позиция обяви, че трите най-големи зимни курорта у нас – Боровец, Банско и Пампорово, отговарят на всички изисквания за въвеждане на противоепидемични мерки и ще посрещат туристи Според Драгано има бум на т. нар. "устойчив туризъм" - семейни хотели, къщи за гости, вили и малките корпоративни хотели".


Курортите ще следват специални указания за прилагане на противоепидемичните правила. В лифтовете и влековете ще се дезинфекцира по график, всички ще трябва да носят маски, а при определени случаи ще се ограничава и броя на пътуващите.

България стана първа в ЕС по смъртност от вируса

България е на първо място по смъртност от коронавирус сред страните от Европейския съюз, показват данните на Европейския център по контрол на заразните болести. За последните две седмици смъртните случаи в страната са 21 на 100 000 души население. След България са Белгия и Чехия, където случаите са съответно 19.4 и 19.2 на 100 000 души.

И КРИБ се обяви срещу плана за възстановяване

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България стана поредната организация, която се обяви срещу оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост. Според работодателската организация той не отговаря на едно от основните изисквания - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия. От КРИБ искат отсрочка на плащането на данъци и осигуровки по специална схема. Организацията
смята, че трябва да се предвидят повече и с по-сериозен бюджет целенасочени мерки за подкрепа на бизнеса.
С критични бележки по плана вече излязоха от Българската стопанска камара и от КНСБ.

Обмисля се градският транспорт в София да спира по-рано вечер

Центърът за градска мобилност ще предложи на Столичния общински щаб временно намаляване на работното време на градския транспорт заради намаляване броя на пътниците в срока на допълнителните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи "Нова телевизия". Предложението предвижда от 30 ноември до 21 декември последните курсове на градските линии да са около 22 часа, а на извънградските - около 22.30 часа.


Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Велко Ангелов

Властите отчитат 10-15% скрита заболяемост

Вече знаем, че започва да се оформя заболеваемост средно около 10-15%, която е скрита, защото хората, избягвайки ограничителните мерки, не искат да си направят допълнителния PCR тест (след като имат положителен резултат на антигенен, б.а), това каза днес пред "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че заради това се обмисля всеки положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR, за сметка на държавата, след което да се задействат всички последващи мерки.
Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

© Юлия Лазарова


Като проблем Ангел Кунчев посочи, че на пазара има много различни антигенни тестове, като при някои достоверността е 30-40%, докато при други е над 99 а сто. "В България има 40-50 фирми които предлагат такива и те не са равностойни", каза експертът.


Кунчев обобщи, че държавата е закупила немалък брой антигенни тестове. "В момента сме в процедура по осигуряване на 1 млн. теста, така че да сме сигурни, че всеки ще има достъп до тях", допълни той.


Повече тук

Очакваме рязък спад на заболеваемостта и смъртността след около две седмици вследствие на по-строгите мерки, каза днес пред Би Ти Ви директорът на Александровска болница д-р Борис Богов. "Това са анализи, които се правят на базата на критерии, които следваме от развити европейски страни. Отпускането на мерките след 21 декември обаче ще бъде плавно. Отново ще призоваваме за дистанция и носене на маски", обясни той.


Богов каза още, че училищата, детските градини и моловете са огнищата на инфекциите.

Повечето дефицитни лекарства вече са по аптеките

Намалява търсенето и презапасяването с лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. Почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа с изключение на някои антитромботични лекарства, съобщи за БНР председателят на организацията Николай Костов. След многократните призиви да не се презапасяваме с лекарства се усеща намаляване на търсенето, отчита той.


"Доста намаля търсенето и вече не е такова, каквото беше. Аз мисля, че доста хора сами си направиха локдаун. Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни", е неговото мнение.


От Асоциацията отбелязват, че лекарствата, които бяха изчезнали от аптечната мрежа, вече са налични. Все още обаче има липса на антитромботични медикаменти.

Доц. Кунчев: Надяваме се поне да достигнем плато

Най-добрият резултат, на който се надявам след трите седмици нови ограничителни мерки, е намаляване на заболяемостта с 30 - 35%, но това е трудно изпълнимо, каза днес пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че щабът би бил доволен и на достигане на плато, тоест спиране на ръста на заболелите и починалите. Кунчев поясни, че ако това се случи, първото разхлабване на мерките ще се изрази във връщане на децата в ясли и детски градини, и на училище, за тези до четвърти клас включително.


Подробности четете тук

Над 100% ръст на излекуваните за седмица

Новозаразените с коронавирус през последното денонощие са 3568, показват данните на Единния информационен портал. Това е най-ниският брой за седмицата, ако не се брои вторник, когато се натрупват данни от почивните дни.


Направените тестове са 9093, като положителни са се оказали 39.24% от тях. За първи път от началото на седмицата делът на положителните е под 40 на сто.


Починалите за денонощието са 162-ма, като за седмица се отчита повишение от 30%. По отношение са излекуваните за същия период ръстът е 101%. За последното денонощие те са 2255.


Всички данни за последното денонощие вижте тук

Очакват се опашки в моловете

Опашки се очакват днес в моловете, тъй като е последният ден преди да затворят за три седмици, като част от новите ограничителни мерки (повече за тях четете тук). Много магазини са обявили черен петък с промоции и намаления. Предвижда се и и те да работят с удължено работно време.
Коронавирусът в България: Ограниченията влизат в сила, туризмът очаква над 1 млрд. загуби (хронология)

От утре сутрин в моловете ще работят само магазини за стоки от първа необходимост: за храна за хора и животни, аптека, дрогерия, оптика, офиси на банки; застрахователи; места, където се плащат сметки или се издават карти (т. нар. доставчици на платежни услуги); офиси на мобилните оператори.


Магазините, които не са в търговските центрове, ще продължат да работят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Този петък ще стане черен и в буквален смисъл. Поради глупостта на управляващите. Но явно това сме заслужили. Мъдрите държавници са ни тези.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  " Опашки се очакват днес в моловете, тъй като е последният ден преди да затворят за три седмици, като част от новите ограничителни мерки (повече за тях четете тук). Много магазини са обявили черен петък с промоции и намаления. Предвижда се и и те да работят с удължено работно време."


  Истерията на тълпата ! Като ще затворят моловете, сякаш ще затворят цялата търговска дейност у нас ! Това по - малки търговци, онлайн пазаруване, които много често дават далеч по - добри търговски отстъпки, сякаш нищо не значи за мутрите с джиповете ! В мола да се изтъпанчим с мутресите си - съвсем друго си е !

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Съпруга води в болница тежко болния си 63-год. съпруг, знае, че ще го приемат, от болницата са заявили, че свободни легла нямат, но срещу заплащане ще ги приемат. Та, приемат го, излекуват го, изписват го след 8 дни, и на касата заплащат сумата от 3 800 лв., плащат ги, и вчера в късния следобяд бяха при нас за лекарства. Болницата е небезизвестната "Дева Мария", с претенциозното и необосновано наименование "Университетска", в кв. Ветрен, Бургас.
  Та прав е министъра, свободни легла има...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  " Коронавирусът в България: надяваме се с новите мерки поне да достигнем плато, каза доц. Кунчев"

  С такива като вас на власт е сигурно, че само се свличаме надолу, но къде е дъното, никой не знае.....

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Тежка задача имат лекарите от щаба - да се борят с престъпното безхаберие на Бойко Борисов, за да откопчат човешки животи. От това число изключвам здравния министър, който с подгъзуването на Бойко и возенето в жипката вече трудно може да бъде наречен лекар.

 6. 6 Профил на beroesz
  beroesz
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Болни хора не ходят по заведения, това е удар по бизнеса и свободата на хората да се прехранват! Алианса на лекарите от цял свят ясно доказателство че това е политически цирк, не медецински!

  Направете 4-5 аутопсии да разберем с кво ни трепете освен с паниката. Новичок? Н9871? За Навални пропищяхте света, че бил отровен..
  Това е поредният комунистически цирк, но ще е последен!

 7. 7 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 392 Неутрално

  За това сме на такова дередже, щото 8 месеца се надявах те.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#6] от "BeroeSZ":

  Хубаво си сложил състояние "разстроено" по липса на "умствено разстроено".

 9. 9 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Пролетта избрах да не ви вярвам на мерките и познах. Сега защо да ви вярвам?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#6] от "BeroeSZ":
  Но болен персонал работи в заведенията ,не искат да се изследват защото тестовете струват пари , осигуряват ги на минимални заплати от известно време на 800 лв а при болничен няма бакшиши основният и им източник на доходи .
  И това го знам от хора които работят в супер скъп ресторант посещаван от елита .
  Представям си какво е по най обикновените кръчми.
  Докато не тръгнат масови проверки навсякъде и идиотите не започнат да бъдат глобявани а глобите събирани нищо няма да се промени .
  Правителство ще говори че взима мерки , а населението както винаги ще търси вратички да ги заобикаля.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  "От това число изключвам здравния министър, който с подгъзуването на Бойко и возенето в жипката вече трудно може да бъде наречен лекар."

  Не ми харесва това черногледство, колега.

  Ако не се беше возил в жипката, щеше ли да види уникалната хоризонтална маркировка на шосето, дето вика рррррррът! рррррррррът! рррррррррът! всеки път, като я настъпи колелото?!

  Ето такива епохални постижения на ГЕРБ карат светът да гледа с възхита и завист на съвременна България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Така е, не съобразих. Здравният министър е искал да се увери, че катафалките няма да друсат по новите пътища.

 13. 13 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Много точно! А другият подг..ник на ББ е образователният министър. Адски ме дразни и той.

 14. 14 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Само че как ще разберат че сме стигнали плато, като явно сме стигнали повече от месец максимума на тестове които се прявят. То целия ноември е плато, ако гледаме броя на новите положителни тестове, при направени макс. 11000 и средно 9000 или от сорта...
  При над 40% постоянни положителни проби, трябваше тестовете вече да са по 20-30000 поне, за да има поне бегла картина какво се случва.

 15. 15 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ходят и скачат из дискотеките , после " костана, дейба"..

  А иначе заразен персонал има в автобуси, влакове, ресторанти, шивашки цехове , фабриките за авточасти, по строежите , в месопреработвателните фирми, в кравефермите, в мелниците, бирените фабрики, пълначните цехове за безалкохолно и "Кока Кока" и къде ли не..


  ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ, НЕ ОТИВАЙТЕ!
  Не ставай, Българино, сутрин та да се помъкнеш към заразите.
  Без тебе да тръгнат автобусите!

  Стой си в мекото легло!
  Бъдете отговорни!

 16. 16 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 39 Неутрално

  последният път се надявахте, че носенето на маски ще направи това плато и намали всичко с поне 30%. Какво се оказа - всички държави със строги мерки имат най-лоши показатели.
  Скандинавските страни, Беларус и някои страни в Азия, възприели минимални или никакви мерки, имат най-добри показатели като смъртност и заболели на един милион население. Никой не обяснява това.

 17. 17 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 343 Неутрално

  "...не искат да си направят допълнителния PCR тест (след като имат положителен резултат на антигенен..."

  Ами признайте антигенният тест за диагностика на вируса така както го направиха редица държави в Европа.
  Или се притеснявате, че PCR тестовете ще станат излишни и няма как да си оправдаете лобистките решения? Ще вземе Марешки, Домусчиев и компания нещо да се разсърдят, че няма на кой да си продават тестчетата.

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  последният път се надявахте, че носенето на маски ще направи това плато и намали всичко с поне 30%. Какво се оказа - всички държави със строги мерки имат най-лоши показатели. Скандинавските страни, Беларус и някои страни в Азия, възприели минимални или никакви мерки, имат най-добри показатели като смъртност и заболели на един милион население. Никой не обяснява това.
  —цитат от коментар 16 на usernotfound


  Аз съм го обяснявал няколко десетки пъти.

  Заразяването е НАВСЯКЪДЕ.
  Активно живеещите в България са няколко милиона.

  Излизат ВСЯКА СУТРИН , да ходят на работа .. в заводи, шивашки цехове , строежи , заводи ..
  Ходят на магазин, на сервиз за колата , да си оставят и вземат децата от детските заведения и т.н.

  Давал съм и данни - за огнища с по 40 - 50 заразоносители в цехове , строителни площадки и заводи.
  Шивачките - от Айтос, май бяха над 60 жени - да не са ходили на дискотеки и барове?
  Да не са се заразили в паркове?

  Не са.. така че хората си се заразяват и с мерки, и без мерки.
  Мерките , едва ли влияят и на 10% от разпространението.

  Хората живеят, имат контакти и Мерките , нито увеличават , нито намаляват заразяването..

  Мерките са ей така .. да се поуспокоят ковидистите.

 19. 19 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  1 до 26 ноември - 2113

 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1721 Любопитно

  Съпруга води в болница тежко болния си 63-год. съпруг, знае, че ще го приемат, от болницата са заявили, че свободни легла нямат, но срещу заплащане ще ги приемат. Та, приемат го, излекуват го, изписват го след 8 дни, и на касата заплащат сумата от 3 800 лв., плащат ги, и вчера в късния следобяд бяха при нас за лекарства. Болницата е небезизвестната "Дева Мария", с претенциозното и необосновано наименование "Университетска", в кв. Ветрен, Бургас.Та прав е министъра, свободни легла има...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf

  А ако нямаш пари - легла има ли?

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#20] от "Virgin":

  Ами не, няма, нали за това става дума.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  За автобусите е редно да спират по-рано, веднъж ние плащаме заплати, амортизация и гориво, без значение дали ги ползваме или не, второ те празни се дрънкат из града и само добавят, макар вече много по-малко от преди финни и не чак токова финни частици във въздуха.

 23. 23 Профил на M
  M
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И какво като спира по-рано, младежките партита се правят с преспиване и без това.

 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  И хората, които работят на смени как ще се приберат? С магия? И после ето ви тук градсаки транспорт, ползвайте го ... 100 пъти съм писал, че без кола в България не става и щеш не щеш, трябва да имаш. С градския НЕ СТАВА.

 25. 25 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 335 Неутрално

  В Гърция имат по 2000 случая на ден с много по-сериозни мерки. Тоест от ограниченията има ефект, но не е кой знае какъв. Но ми направи сериозно впечатление факта, че в Швеция имат пъти повече заразени в момента, но нямат смъртни случаи.......
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  Изводите са ясни:
  1. Болна нация сме, тлъсти, с високо кръвно и ниска здравна култура.
  2. Нямаме дисциплина. И това си го знаем.
  3. Много пушим тютюн. Както и в Гърция.
  4. Здравната ни система е ..... място за правене на доста пари. Нека си спомним отношението ни към корупцията в болниците и нуждата от "връзки".

  Следователно ще си мрем. Няма накъде.

 26. 26 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "Защото хората, избягвайки ограничителните мерки, не искат да си направят допълнителния PCR тест (след като имат положителен резултат на антигенен, б.а), това каза днес пред "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев."

  Може ли да е толкова нагъл този човек. Не е въпрос дали искат да си направят тест. Въпросът е, че ги карат сами да си го плащат. Дори и след положителен антигенен тест, ПСР-ът не се поема от държавата и хората трябва и за него да платят (на теория се поема, но на практика нещо не се случва така). А защо да го правят? Дали са 40 лв. за антигенен. След това да дадат и 120 лв. за ПСР и да не им останат никакви пари за лекарства ли (а както писаха по-горе и за да влезеш в болница и да намерят за теб място си трябва сериозна сума).
  Не може да бориш пандемия като караш хората сами да плащат за тестовете си, сами да се изолират и сами да се лекуват, сами да си намират болница и да влизат срещу заплащане. И накрая понеже е каша с болничните, времето през което са боледували да си е за тяхна сметка.
  За какво тогава са ни тези от щаба и какво точно ѝ управлява правителството на кризата?
  Всички плюят по хората какви са безотговорници, но не е вярно. Ако хората не бяха отговорни и не бяха свикнали да се оправят сами за всичко, сега положението щеше да е много по-критично.

 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Баси - варирали били от 30-40% точност до 99%.
  Те един стандарт юесбита за телефони още не могат да направят общ за всички модели , мерни единици ,ний искаме унифицирани тестове.
  Мама ви свинска ,алчна ,ненаядена!
  Кога ли ще излезе наяве цялата уйдурма и пейзаните ше се хванат за сопите и пушките?

 28. 28 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Хубава цена за един филтър, който не е нищо особено технологично, вероятно са произведени от НАСА и пак доставени само от една "наша" фирма.

 29. 29 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Може да минат на хоум офис.

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#20] от "Virgin":Ами не, няма, нали за това става дума.
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  Именно, министъра излъга нагло.
  Нормално - министър на ГЕРБ е.

 31. 31 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 39 Неутрално

  В Гърция имат по 2000 случая на ден с много по-сериозни мерки. Тоест от ограниченията има ефект, но не е кой знае какъв. Но ми направи сериозно впечатление факта, че в Швеция имат пъти повече заразени в момента, но нямат смъртни случаи.......https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/ Изводите са ясни:1. Болна нация сме, тлъсти, с високо кръвно и ниска здравна култура.2. Нямаме дисциплина. И това си го знаем.3. Много пушим тютюн. Както и в Гърция.4. Здравната ни система е ..... място за правене на доста пари. Нека си спомним отношението ни към корупцията в болниците и нуждата от "връзки".Следователно ще си мрем. Няма накъде.
  —цитат от коментар 25 на Tod


  Много сте прав. Българите сме една от най-болните нации в света, с най-ниска продължителност на живот в Европа. Хората се хранят лошо и нездравословно, и имат лош начин на живот, не се движат, не спортуват, което е следствие от десетилетия поддържана мизерия и ниски доходи, за което се сещаме кой е виновен. Тровят те с храна, вода, прах, въздух в пъти повече замърсен над нормите и какво ли още не, и искаме да сме здрави. Няма как да стане!
  Лошото е, че хора на 30-40 години са толкова амортизирани и грохнали, че е страшно. А това е масово явление.

 32. 32 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Трябваше локдаун още преди седмици, държавата да поеме 80% заплати на затворените бизнеси, и безплатни ПСР тестове.
  Да, щеше да срути бюджета, ама щеше да има по-малко разболели и умрели хора.
  Един човек и гладен да остане, след време ще се оправи и ще продължи.
  С умрял човек нищо не може да се направи повече.

 33. 33 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 77 Любопитно

  Трябваше локдаун още преди седмици, държавата да поеме 80% заплати на затворените бизнеси, и безплатни ПСР тестове.Да, щеше да срути бюджета, ама щеше да има по-малко разболели и умрели хора.Един човек и гладен да остане, след време ще се оправи и ще продължи.С умрял човек нищо не може да се направи повече.
  —цитат от коментар 32 на rainbou1


  Че то ПСР можеш да си направиш безплатно с направление у ВМА? Не?

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 34. 34 Профил на army
  army
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Викате след 22 ч. с таксита е по-безопасно ли?! хаха

 35. 35 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#33] от "Петърчо":

  Направление за ПСР? Кой го издава? Личните лекари до момента издават направление за антигенен тест и въпреки направлението на много места той е платен за пациента. Направление за ПСР могат да издават лекарите по определени специалности. Тук в задачата се пита на колко опашки трябва да чакаш и колко хора да заразиш, за да стигнеш до заветното направление. Съвестните хора правят едно от двете: 1. самоизолират се без тест или 2. плащат си сами ПСР-а.

 36. 36 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 305 Неутрално

  всички държави със строги мерки имат най-лоши показатели.
  —цитат от коментар 16 на usernotfound


  Спри да повтаряш тази опорка - не е вярна. От скандинавските страни, единствено в Швеция, която не въведе мерки изпозимряха масово старци през пролетта, а сега смъртността там пак се вдига. Финландия, Норвегия и Дания и през пролетта и сега са по-добре.

 37. 37 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Пропагандата Върви с Пълна сила въобще не сме първи по Смъртност"Изсмукана от пръстите". Ма Българина не вярва в себе си та така или иначе е Мъртъв. Има си статистики който иска може да прочете ако иска и да сметне

 38. 38 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#32] от "rainbou1":

  Абе Вие как ги Гледате тези цифри Безсмъртни Хорица. Починали за 9 Месеца Глупост колкото за 11 дни всяка година
  Телевизорите Ви специални модели ли са. Какво Ви Прожектират та дай да Убием хората от Глад Защото гледаш през криво огледало.

 39. 39 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#32] от "rainbou1":

  Абе Вие как ги Гледате тези цифри Безсмъртни Хорица. Починали за 9 Месеца Глупост колкото за 11 дни всяка година
  Телевизорите Ви специални модели ли са. Какво Ви Прожектират та дай да Убием хората от Глад Защото гледаш през криво огледало.

 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#36] от "stefan_b":

  Стефчо,стига с тая Скандинавия.
  Кажи за франсетата и испанците и италианците как са.
  Щото там QR кодове , маски седем месеца и на улицата ,съвестно население неподвластно на мангър- Първановщината и така нататък.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "И КРИБ се обяви срещу плана за възстановяване"
  Не може да бъде. Домусчиев досега всичко харесваше и подкрепяше Борисов. Сега какво се обърка.

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Когато не тества някой нов автомобил, гледа DVD-та, за да представи най-новите заглавия

  Ясно сваля торенти.

 43. 43 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 611 Неутрално

  ОПАААА Още малки и бюджета на БЮРМ ще докарате. Бирници всички ви знаем какво предлагате, какво искате и какво има в околните на България страни на МАЛКО ПО РАЗЛИЧНИ ЦЕНИЧКИ

 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Въх хотелите?
  Собственост на бивши корумпирани министри и мутри?
  Перачници на пари?
  И сега къде и как ще перат?

 45. 45 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#44] от "Таралеж":

  Ами да те светна, че в хотелите работят НЕ бивши министри, мутри и какви ли не други, а всякакви хора, някои от които са учили доста за това. Има също така едни неща, които се предлагат в хотелите - храна, напитки, анимация... и всичко това се прави от хора, които имат какво да сложат за вечеря в къщи заради това, че работят в/за хотел, ресторант, бар или каквото ще да е.

  Ако хотели/ресторанти/барове живеят "на сиво", вината е на ДЪРЖАВАТА. Просто е: ако един от ресторантите работи на сиво, другите няма как да са на светло - просто са неконкурентни с цена. Та такива ми ти работи...

  Щом затваряш бизнеса не заради нарушение на конкретния обект, а по друга причина - трябва да помогнеш. Все пак сме в най-стабилната икономика на Европа (според ББ), имаме най-добрите показатели...

 46. 46 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Мислам дека школите стварно треба да се запечатат поради наездата на вирусов. Стварно поекье не е безбедно.
  У Скопйево поекьето одделенийа и доста дечиньа си учат на далечина.

 47. 47 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Защо временно не се сменят ваканциите? Голямата ваканция да е през зимата,когато вълната на корона вируса е най голяма,а да се учи присъствено през лятото,когато вируса е с по малка активност?

 48. 48 Профил на pataran
  pataran
  Рейтинг: 249 Разстроено

  А аз отново ще ям един ГОЛЯМ БАХУР! Реално моята дейност не е затворена, но са затворени ВСИЧКИТЕ МИ КЛИЕНТИ!

 49. 49 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """"В кои затворени дейности служителите имат право на помощ""""" ........ Браншовото деление на хората относно помощи е престъпление ........ А производствена фирма която затвори заради масова зараза и не е в списъка ????...... Абсолютно неадекватно решение....... Че и е дискриминационно ......

 50. 50 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пък братушките удължават мерките в училищата до 2022 г.

  https://russian.rt.com/russia/news/807272-rospotrebnadzor-mery-shkoly

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ходят и скачат из дискотеките , после " костана, дейба"..А иначе заразен персонал има в автобуси, влакове, ресторанти, шивашки цехове , фабриките за авточасти, по строежите , в месопреработвателните фирми, в кравефермите, в мелниците, бирените фабрики, пълначните цехове за безалкохолно и "Кока Кока" и къде ли не..ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ, НЕ ОТИВАЙТЕ!Не ставай, Българино, сутрин та да се помъкнеш към заразите.Без тебе да тръгнат автобусите!Стой си в мекото легло!Бъдете отговорни!
  —цитат от коментар 15 на simChо


  Спри се, не отивай.

  Не излизайте от къщи!

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Пък братушките удължават мерките в училищата до 2022 г.https://russian.rt.com/russia/news/807272-rospotrebnadzor-mery-shkoly
  —цитат от коментар 50 на varna_moreto81


  Путин се писа пръв ковидист!

  А русофилите у нас, все гледат към Матушката си и коментират "братушките" си..
  Те искат и у нас , да е като в Русия - помните как там се раздухваше от властите ковидна истерия, нали?

  Кремъл така може да властва - като насажда страх!
  За това и проруските тролове , са така мобилизирани по ковидна линия!

  Всяването на паника в Европа е стара тактика на Хибридната война.

  Руснаците нищо ново не са научили и нищо старо, не са забравили!

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Трябваше локдаун още преди седмици, държавата да поеме 80% заплати на затворените бизнеси, и безплатни ПСР тестове.Да, щеше да срути бюджета, ама щеше да има по-малко разболели и умрели хора.Един човек и гладен да остане, след време ще се оправи и ще продължи.С умрял човек нищо не може да се направи повече.
  —цитат от коментар 32 на rainbou1


  Трябваше, както когато Мутафчийски затвори Банско!
  Всички да са цяла нощ в колите и да тракат със зъби!

  Ми Жандармерията, как глобяваше по 5000 в парковете?!
  Мачкай , да трепери раята!

  Иначе по точни данни, най-много хора, са се заразили в шивашки цехове.

  В Айтос на първо място, после Гоце Делчев, после два цеха в Доспат и Сърница , за играчки и шивашки, после предачки в Ямбол, после заварчици в депото в Гара Септември.

  Обявени от 62 до 28 човека.

  Но не може, да не са и повече - предачките в Ямбол са били общо към 700 в завода на "Миролио".

  И не става ясно, какъв бе смисълът от всякакви Мерки, щом това въобще не повлия за възникването на огнища.

  Шивачките от Сатовча, са били по молове???

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  ....Докато не тръгнат масови проверки навсякъде и идиотите не започнат да бъдат глобявани а глобите събирани нищо няма да се промени. Правителство ще говори че взима мерки , а населението както винаги ще търси вратички да ги заобикаля.
  —цитат от коментар 10 на lout66


  Да, държавни служители обикалят и глобяват "идиотите", които искат да работят и да се изхранват. Да работиш, а да не крадеш е "идиотско" за гербераста.
  Проблем ще е, че абсолютно всички обжалвани глоби отпадат! Всички!

  Защо ли?

  Ами защото ограниченията не са обнародвани в Държавен вестник, а само на сайта на министерството на здравеопазването.
  Отде у тиквата на милиционер толкова мозък?


 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До 44:"Таралеж"...Въх хотелите?Собственост на бивши корумпирани министри и мутри?Перачници на пари?И сега къде и как ще перат?..."

  Изброените корумпета перат на Дондуков 1. Те даже не се крият.

 56. 56 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#18] от "simChо":

  Да съгласна съм. Най много заразени са в големите производствени предприятия. Наскоро позната ,която работи в един от големите заводи на чужда фирма ми каза, че шефът им е забранил да ходят да се тестват. Казал само някой да ми се е обадил , че си е направил тест, да знае уволнен е. Всеки който не се чувствал добре му казвали да си седи вкъщи и да идва след 3-4 дни.
  Тези мерки са прах в очите на ковидистите и малко предизборна пушилка. Правителството се грижи ,прави каквото може. Хем мерки, ама и не толкова. Пък и ако няма фалирали браншове как да оправдаем парите от ЕС.
  слушах някакъв човек от бизнеса с фитнес центрове. Жалваше се, че никой не е извискал техен представител да говорят преди решението. Никой не бил направил анализ колко опасни са залите и че можело други правила да се въведът, като по малко клиенти в залата да се затворят съблекалните, а не пълно затваряне. Мисля си, че този човек се е объркал . Ако някой мислеше как да се постъпи за да работи този бизнес щяха да те извикат и да се намери начин. Когато целта е да има затворен бизнес , за да се усвояват пари никой не те вика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK