ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

ВАС ще решава колко пъти човек може да бъде обявяван за сътрудник на ДС

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради противоречива съдебна практика

© Асен Тонев

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради противоречива съдебна практикаОбщото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) гласува да се преформулира въпросът по тълкувателно дело №9 от 2019 г., свързан с прилагането на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.


Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради противоречива съдебна практика при прилагането на закона по отношение на лица, за които с влязъл в сила акт е установена принадлежност, а именно издаването на втори, трети и последващи актове от Комисията по досиетата за едно и също.


Въпросът, поставен от Цацаров през лятото на миналата година, по който се искаше тълкуване, звучи по следния начин: "Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материалноправна компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения за конкретно лице с обявена принадлежност към органите по чл. 1 от същия закон при едни и същи доказателства, след като то е заемало и друго публично качество, след постановяване на първоначалния административен акт, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?"
Върховните съдии гласуваха единодушно въпросът да се преформулира в следния смисъл: "Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив "обявява установената и обявена принадлежност" към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?"


Тълкувателното дело започва, след като различни състави на съда са се произнасяли по различен начин по случаи, в които за втори, трети или друг пореден път публично се обявява принадлежност към Държавна сигурност на едни и същи хора, след като са заели различни постове (за които се изисква проверка за принадлежност), но без да са налични нови данни и обстоятелства в архивите.


Това е една от първите фази по тълкувателното дело, съобщиха от съда. Предстои след месеци докладчикът, съдия Румяна Лилова, да определи от кои страни да поиска становища. Тези становища ще бъдат изпратени в писмен вид или изслушани на следващо заседание. По процедура следва приемане или отхвърляне доклада на съдията докладчик и едва след това ще се пристъпи към същинско обсъждане на въпроса, както и към изготвяне на мотивите към решението. Очаква се делото да се точи с години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK