ВАС ще решава колко пъти човек може да бъде обявяван за сътрудник на ДС

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради противоречива съдебна практика

© Асен Тонев

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради противоречива съдебна практикаОбщото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) гласува да се преформулира въпросът по тълкувателно дело №9 от 2019 г., свързан с прилагането на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.


Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради противоречива съдебна практика при прилагането на закона по отношение на лица, за които с влязъл в сила акт е установена принадлежност, а именно издаването на втори, трети и последващи актове от Комисията по досиетата за едно и също.


Въпросът, поставен от Цацаров през лятото на миналата година, по който се искаше тълкуване, звучи по следния начин: "Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материалноправна компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения за конкретно лице с обявена принадлежност към органите по чл. 1 от същия закон при едни и същи доказателства, след като то е заемало и друго публично качество, след постановяване на първоначалния административен акт, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?"
Върховните съдии гласуваха единодушно въпросът да се преформулира в следния смисъл: "Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив "обявява установената и обявена принадлежност" към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?"


Тълкувателното дело започва, след като различни състави на съда са се произнасяли по различен начин по случаи, в които за втори, трети или друг пореден път публично се обявява принадлежност към Държавна сигурност на едни и същи хора, след като са заели различни постове (за които се изисква проверка за принадлежност), но без да са налични нови данни и обстоятелства в архивите.


Това е една от първите фази по тълкувателното дело, съобщиха от съда. Предстои след месеци докладчикът, съдия Румяна Лилова, да определи от кои страни да поиска становища. Тези становища ще бъдат изпратени в писмен вид или изслушани на следващо заседание. По процедура следва приемане или отхвърляне доклада на съдията докладчик и едва след това ще се пристъпи към същинско обсъждане на въпроса, както и към изготвяне на мотивите към решението. Очаква се делото да се точи с години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2513 Весело

  Само веднъж, но завинаги.

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Агент Ивайло, няма да е много доволен от това!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "Сътрудник на ДС" трябва да е титла, която винаги да се слага пред името, когато се споменава. Като Доктор и Доцент.

 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Според мен, за да си отдъхнем, трябвада ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се реципира (кх-кх!) законодателството на белите, десни и демократични държави по въпроса.

  Преписват се 1 към 1 законите на САЩ, Британия, Франция, Израел и пр., как се разкриват и обявават публично всички служители на ЦРУ-то, МИ-6, МОСАД и Франция (не им знам службата), служили на предишните режими в съответните държави...

  Пр. как САЩ са разкрили при Тръмп всички служители на ЦРУ от времето на режима на Обама, Обама на Буш, Буш на Клинтън и т.н.

  След като се реципират законите от горните държави как се разкриват имената, ЕГН-тата и пр., да се възприеме изцяло и съдебната им практиката по тези закони - т.е. по колко пъти да се обявяват в ДВ лицата...

  Какво толкова сложно има - не мога да разбера!

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  "Сътрудник на ДС" трябва да е титла, която винаги да се слага пред името, когато се споменава. Като Доктор и Доцент.
  —цитат от коментар 3 на stanchopansa


  Сакън!
  Ще останем без жълтопаветен елит...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Колкото трябва и колкото пъти питат.

 7. 7 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#5:"Аскет"][/quote]

  Без парламентарен елит ще останем, да ти кажа аз.

 8. 8 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аскет":

  Следва да се направи едно уточнение във връзка с Британския закон за разкриване имената на служителите и сътрудниците на МИ-6 при предходни режими...

  Т.к. Е2 е бая години Царица на Британия, то и следвало да се посочи някакъв срок, защото служилите при баща едва ли са много.

  За целите на нашия Закон може да се помисли, дали при реципирането на Британския закон да не се вземе за отправна точка правителствата, а не царете (цариците.)

 9. 9 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 522 Весело

  Ама то от веднъж става ли се?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#5:"Аскет"][/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Този път "изби рибата "! Сега ще видим на база минуси колко жълтопаветници или техни фенове пишат в "Дневник " ! На Радев вече ги знаем - всички без малко !

 11. 11 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аскет":

  Ти слагаш знак на равенство между служител на ЦРУ и доносник на мракобесната Живкова Държавна сигурност? Удивително!

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4616 Весело

  Крайно време е да се обявяват и пълните адресни , икономически , социални , политически и т.нат. данни , което не би следвало да е забранено , защото това единственият начин да се благодари за .........( да се въздържи човек е въпрос на добро възпитание...).

 13. 13 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 600 Неутрално

  ВИЖ ТИ КАКВА БИЛА ПЪРВАТА ГРИЖА НА ЦАЦАРОВ!!!!
  МЕЧТАЕЛ СИ САМО ДА ПОКРИВА,ЧЕКИСТИТЕ,МИЛИЯТ.
  И ТИЯ МИШОЦИ МУ УЙДУРДИСВАТ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK