Съдът отмени запори на имоти на жената на Божков и негов съдружник

Елена Динева прекара 8 месеца в ареста, а на 23 октомври бе освободена с най-леката мярка за неотклонение "подписка" - тя излежа максималния срок на предварително задържане под стража.

© Велко Ангелов

Елена Динева прекара 8 месеца в ареста, а на 23 октомври бе освободена с най-леката мярка за неотклонение "подписка" - тя излежа максималния срок на предварително задържане под стража.Двама различни съдии от Административен съд - София-град, са отменили запорите на НАП върху имуществото на съпругата на Васил Божков Елена Динева и близкия до него бизнесмен Александър Тумпаров, съобщава Mediapool.


Според НАП Динева е участвала в 7 "симулативни сделки" с недвижими имоти. В справката на НАП - София, представена на съда, се посочва, че тя и Васил Божков са купили седем апартамента в София, след което жилищата били дарени на сестрата на Елена Динева - Милена.


Данъчните твърдят, че сделката по даряването е симулативна, като целта е да се спести плащането на близо 760 000 лева данъци. НАП претендира, че Елена Динева е получила неправилно и дивиденти в размер на 236 1010 лв. от фирма, която не е извършвала дейност и няма отчетени приходи, пише още Mediapool.
За да се обезпечат взиманията, НАП - София, успява да издейства запор върху три апартамента на Динева на стойност над 1 млн. лв. по данъчна оценка. В решение си съдът посочва, че НАП - София, не е успяла да обоснове размера на дължимия данък по никакъв начин. Освен това при служебна проверка от страна на съда било установено, че Динева и Божков не са дарили седем апартамента на Милена Динева, както се твърди, а четири.


В два от случаите самата Елена Динева е получила под формата на дарение апартаменти, а при последното дарение сестра й Милена е дарила жилище на съвсем различен човек. Това води до извода, че данъчните са използвали съчинени от тях данни, за да изчислят дължимите данъци и да обосноват наложените запори върху имуществото на гражданин, пише Mediapool.


Освен това стойността на трите запорирани апартамента на Елена Динева е изчислена по данъчна оценка към момента на тяхното придобиване, а към момента на запора стойността им със сигурност е била по-висока.


"НАП няма право да иска налагането на свръхобезпечени ограничителни мерки върху длъжниците", посочва съдебният състав и допълва, че обезпеченията следва да съответстват на размера на вземането на държавата. НАП - София, губи запорите и трябва да плати 3010 лева на Елена Динева.


По друго дело съдът е отменил и запори, наложени аналогично на Александър Тумпаров. НАП - София, твърди, че Тумпаров не е платил данък върху облагаемия си доход за 2016 година.


Преди четири години той е декларирал облагаем доход в размер на 1.434 милиона лева. НАП - София, изчислява, че предполагаемите му публични задължения са в размер на 179 хиляди лева. Остава въпросът защо НАП - София, получава запор върху земя и сгради на Тумпаров с оценка 1.173 милиона лева, което е близо шест пъти повече от стойността на предполагаемия дължим данък. Очаквано съдът отменя запора поради свръхобезпечение.


Тумпаров заедно с Васил Божков и Стефан Найденов са основатели на "Еврофутбол". Синовете на Найденов - Боян и Цветомир Найденови, са основни свидетели на прокуратурата по разследването срещу Божков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK