Премиран проект: Спа център и дори басейн на покрива на Централна баня

Два кръгли басейна с топла минерална вода на покрива на Централната баня, визуализация

© "Софийски терми"

Два кръгли басейна с топла минерална вода на покрива на Централната баня, визуализацияМодерен спа център в Централната минерална баня предлагат и трите концепции, разработени за бъдещето на северното и източното крило на сградата. Те не бяха превърнати в музей, както южното и през месец май общинското предприятие "Софияплан" организира открита покана за архитектурен и бизнес план, както и модел за управление на това пространство.


Комисия от 15 души, сред тях главния архитект на София Здравко Здравков, урбанисти, икономисти и общински съветници, избра трите най-добри идеи като най-много точки - 93, получи екипът "Софийски терми". След тях се наредиха Kengo Kuma&Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс" - с 82 и "Историческа баня" - със 70 точки.


Открит басейн на покрива на сградата на Централната минерална баня е едно от предложенията на екипа на "Софийски терми". Той ще е кръгъл с диаметър 4 м и друг по-малък - 1.5 м. Те ще са на покрива върху съвсем нова конструкция, която ще се монтира като своеобразен мост между източното и западното крило на сградата.
"Има зона в центъра на сградата, който Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) позволи да се преустройва. Всички екипи разглеждат функциите в това пространство, където ни се разрешава да се правят промени", обясни арх. Мая Шопова от екипа на "Софийски терми" пред "Дневник". Още един нов открит басейн - във вътрешния двор на сградата, предвижда този проект.


Японският архитект Кенго Кума също предвижда спа център в северното и източното крило. Той предлага и бизнес модел с включване на частни фондове и финансова подкрепа от Япония.


Главният архитект на София: Връщане на минералната вода в сградата


"Анализите на екипите е много задълбочен и дава реална посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна - връщане на минералната вода в сградата и създаване на термален център", заяви главният архитект на София Здравко Здравков.


И трите концепции акцентират върху отварянето на сградата към околното пространство, както и оформянето на пешеходни маршрути и атрактивни обществени пространство. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня.


Предизвикателство е намирането на модел за мирно съжителство на бъдещия термален център с действащия Регионален исторически музей на София.


Икони и богослужебни книги са експонирани в музея за история на София в южната част на сградата.

© Велко Ангелов

Икони и богослужебни книги са експонирани в музея за история на София в южната част на сградата.


Бизнес планове за бъдещо печелившо управление


Публично-частно партньорство за развитието на термалния център предлагат и трите екипа. Според експертите реализацията на бъдещия проект има потенциал да кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период 2021-2027 г.


"Представените концепции не са просто интересни идеи или архитектурни проекти. Те са обмислени и създадени от широк кръг специалисти от различни сфери, работили заедно (седем месеца), за да представят цялостни решения за бъдещето на сградата", посочи арх.Любо Георгиев, ръководител на "Софияплан" и на екипа, изработил "Визия за София 2050".


Според арх.Здравков бизнес моделът, който представят и трите екипа може да бъде реализиран, "тъй като анализите им показват, че дебитът на минералната вода е достатъчен за всички спа процедури и допълнителни изисквания на ХХI век".


Дебитът на извора е над 20 л/сек


Основен довод срещу връщането на термалната дейност в Централната баня е намалелият дебит на извора. Твърди се, че той се е свил от 16 л/сек до 12 л/сек след строежа на метрото, което минава на 50 м. Проучванията на екипа на "Софийски терми", показват 20-22 л/сек дебит на централния извор, който е до джамията Баня башъ, посочи арх. Слава Савова.


Световни курорти като Баден-Баден и Карлови вари ползват дебит до 12 л/сек. От софийския извор само малка част от минералната вода се оползотворява за свободно наливане в туби от чешмите. Друга част се ползва през зимата за отопление на музея в южната част на сградата. Останалото се излива направо в канализацията! 524 млн.литра топла минерална вода се губят годишно, уточни арх.Савова.


Общината откупи и трите проекта


Столичната община купи трите премирани проекта - всеки по 10 хил.лева. На тяхна база ще бъде изготвено задание за бъдещ архитектурен конкурс. В него ще могат да участват и трите екипа с детайлно разработени проекти по своите концепции.


До края на декември "Софияплан" ще събира коментари по представените концепции на [email protected]. След това ще бъде изготвен доклад с план за действие, който ще бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 г.


"Ще съдействам заедно с екипа на "Софияплан" да довършим работата до край", врече се арх.Здравков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK