София е сред градовете с най-мръсен въздух в света днес

София е сред градовете с най-мръсен въздух в света днес

© Иван БелитковСофия е сред градовете с най-мръсен въздух в света към обедните часове на 28 ноември. Това показват данните на швейцарската организация IQAir. До обяд София беше лидер по негативния показател, преди да бъде изместен от столицата на Косово Прищина. Останалите градове с най-мръсен въздух в света са Красноярск (Русия), Сараево (Босна и Херцеговина), Делхи (Индия), Дака (Бангладеш).


Сайтът AirBG, който отчита моментното състояние на въздуха в София по квартали, показва най-високи стойности на фини прахови частици в северните и северозападните части на града. Те са в пъти над нормата от 50 микрограма на 1 куб.м.


Средноденонощни стойности на фини прахови частици, получени от измервателни станции, разположени в града, можете да видите тук. През нощта е отчетено замърсяване 7 пъти над нормата в кв. "Надежда". Останалите станции с най-високи стойности са в кварталите "Хиподрума" и "Павлово".


Това е пореден ден, в който въздухът над града е замърсен. Буферните паркинги, които бяха безплатни в предишните два дни с цел хората да се придвижват с градски транспорт, днес вече са платени. Столична община призовава гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление. Столичен инспекторат съобщава, че инициира извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Столичен инспекторат и дирекция "Общински строителен контрол" пък предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK