Рециклирането на стария домашен уред в коронакриза е въпрос на...търпение

Рециклирането на стария домашен уред в коронакриза е въпрос на...търпение

© Цветелина Белутова, КапиталЕпидемия, извънредна епидемична обстановка, а точно в този момент уредът, без който не можете, а именно хладилникът, решава да ви предаде. Той е на поне 15 години и по принцип сте смятали да го смените, макар да си работи. Моментът не е особено подходящ за покупка по ред причини, а още по-малко ви се иска да поканите майстор в дома си. Големите вериги за бяла техника още в аванс обясняват, че ще доставят уреда, но няма да Ви вземат стария, нито пък ще качат новия, защото има епидемия. След като успявате да се справите с всичко това остава да се отървете от стария уред. Не по стар български обичай като просто го завлечете с помощ от приятел до кофите (което е забранено и подлежи на глоба), а като го предадете за рециклиране. Но пък не е тостер да го вземете под мишница и да го занесете в пункта за изкупуване на излязло от употреба оборудване.


И така се оказвате пред компютъра да видите как да се спасите от недоволните погледи на съседите заради доста обемистия боклук в общото пространство. Има множество фирми, които допреди въвеждането на извънредното положение се отзоваваха на адрес в рамките на 1-2 дни, дори плащаха малка сума за взетия уред.


Епидемията обаче е променила всичко.
Немалко фирми ви отказват изобщо да поемат поръчката точно в този момент и казват да им звъните периодично за този адрес, други ви записват телефона и ви поръчват да чакате обаждане, което предупреждават, че може да получите и след месец, защото са претоварени, а екипите работят на смени.


Тихомир Бакалов, изп. директор на "Елтехресурс" АД обясни, че затрудненията са налице заради кризата с коронавируса и са се задълбочили през последния месец - месец и половина, което съвпада със смятаното за втора вълна развитие на заразата. Служителите, които взимат техниката от домашните адреси, са разделени да работят по такъв график, че да се ограничи евентуалното заразяване между тях. Бакалов посочва, че въпреки всички мерки имат вече такива случаи.


Разпределянето на мобилните екипи на смени


на практика намалява двойно капацитета за поемане на уреди. Отделно, в случай на зараза, се поставя под карантина целият екип.


Оценката на Бакалов е, че вече с изпълнението на заявки са "понаваксали", но обичайно покрай празниците, каквито предстоят, обажданията се увеличават и доста се удължава срокът и без наличната в момента криза. Не може да каже колко е сега средно срокът от заявката до взимането на уреда, тъй като зависи от много неща - от броя на поръчките в даден квартал, от натрупването им и т. н.


Общината смята, че срокът е 14 дни - двойно на обичайния. Такъв отговор дава на запитване на "Дневник" за затрудненията в управлението на тези отпадъци посред коронакризата.


Столичната община има договори с две фирми, контакт с които е поместила и на сайта си, които се откриват при много силно желание от страна на потребителя. По-лесно се стига до тази секция чрез търсене в "Гугъл". От нея се разбира, което потвърждава и общината в отговорите си до "Дневник", че


Столичната община има сключени договори с две организации,


притежаващи разрешение за събиране на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване - "Екобултех" АД за районите "Красна поляна" и "Овча купел" и "Елтехресурс" АД - за всички останали райони в града. Двете организации събират различни категории електронно и електрическо оборудване - топлообемно оборудване, екрани, монитори и оборудване, част от което са екрани с повърхност, по- голяма от 100 кв. см, лампи, електроуреди, сред които перални, хладилници, електрически печки.


"Излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване се събира по категории и се рециклира по установена технологична последователност в рециклираща инсталация", уверяват от общината. Актуалният срок за изпълнение на услугата е 14 дни при 7 дни преди кризата, но с всички условности, за които вече стана дума.


Столичният инспекторат контролира,


или по-точно има това задължение, дали някой изхвърля въпросните отпадъци нерегламентирано. А именно да си домъкне въпросния хладилник или друг уред и най-безгрижно да го остави до кофите за смет. Глобите за подобно поведение са чинно определени - до 1000 лв. за физически лица, а за юридически и едноличните търговци санкцията е от 700 до 20 хил. лв. С уговорката, че нарушителят трябва да бъде хванат. По данни на общината от началото на годината са открити...13 нарушения, за които са съставени 7 акта и 6 глоби с фиш.


Истината е, че никой не е в състояние да контролира всекидневното безраборно изхвърляне на какъв ли не боклук до кофите за смет. Единствено тежестта на някои уреди пази от това, но донякъде.


От общината посочват, че след въвеждане на дейността по събиране на излезлите от употреба уреди от посочения от гражданите адрес, все по рядко се наблюдава изхвърляне на такива отпадъци в или до контейнерите за битови отпадъци. "Търговските обекти също популяризират възможността за получаване на отстъпка при купуване на нов уред, ако върнете стар, а двете организации, с които общината има такъв договор, предлагат отстъпка в определени търговски обект при предаване на излязъл от употреба уред", пишат от общивата до "Дневник". Реалността обаче е, че всичко това не е актуално в момента. Никой не предлага нито пари, нито отстъпки, нито ваучери и съвестният гражданин е благодарен, че се е отървал, макар и чакал доста време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 743 Весело

  В кризата хладилникът предал богу дух.....Росенеееее, четеш ли , телевизорът надживя хладилника.......

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5644 Любопитно

  В рубриката "битовизми", дано да видим такива статии, не само за споминали се хладилници, а защо не и за загинали кухненски печки, миялни машини, бойлери, перални и климатици! Ще бъде интересно и вълнуващо!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1309 Весело

  Ми някои неща при мен са се разваляли, но тъй като не съм с две леви ръце съм ги ремонтирал или съм използвал частите за други проекти, които по друг начин са ми улеснявали живота :))

  Например от частите за пералня и други уреди, няколко сензора, си бях направил система за поливане на цветята вкъщи, щото ме мързи :)))

  Защо да давам нещо, за 5, 10% отстъпка и да си купя нов ако мога даго ремонтирам за 5 лева или да използвам частите, които са по скъпи от 5%, 10 % ?

 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Верно е че откакто почна корона-драмата не дават ваучери и идват доста по-бавно. Но пък и човек рядко му е спешно да махне стария уред в съвсем кратък срок така че седмица-две чакане за да ти го изнесат на ръце от апартамента си е приемлив срок. Ваучерите бяха за 2-3лв за уред така че също не е такъв проблем.

 5. 5 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "Не по стар български обичай като просто го завлечете с помощ от приятел до кофите (което е забранено и подлежи на глоба)"

  Аз като стар българин спазвам обичаите.
  Изнесох старата неработеща пералня до казаните.
  След 10 минути (буквално - докато ида до магазина да купя разни неща и се върна), вече я нямаше там.
  Отнесоха я скакалците, да изкарат и те някой лев.

  Та по-бърз и сигурен начин за рециклиране аз не знам.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#5] от "Athanatos":


  Всъщност ако се замислиш, българите живеем по зелено от другите, защото не правим толкова бунища от техника(или да я пращаме към Индия и други страни да се тровят другите) и използваме всичко до дупка или сме креативни с разваленото...

  Защо никои не ни хвали, че не замърсяваме толкова ?

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#5] от "Athanatos":Всъщност ако се замислиш, българите живеем по зелено от другите, защото не правим толкова бунища от техника(или да я пращаме към Индия и други страни да се тровят другите) и използваме всичко до дупка или сме креативни с разваленото... Защо никои не ни хвали, че не замърсяваме толкова ?
  —цитат от коментар 6 на Ramon Asvalda


  Внасят се хиляди тонове употребявана бяла техника от Европа! Бизнеса е близък до герберите защото няма следи за много приходи в хазната от него!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  В рубриката "битовизми", дано да видим такива статии, не само за споминали се хладилници, а защо не и за загинали кухненски печки, миялни машини, бойлери, перални и климатици! Ще бъде интересно и вълнуващо!
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Перални машини Баукнехт дават един проблем, след няколко години горят някакви елементи на платката и пералнята умира. Вградена конструктивно слабост, за да я хвърлиш и си купиш нова!

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Изнесох старата неработеща пералня до казаните.След 10 минути (буквално - докато ида до магазина да купя разни неща и се върна), вече я нямаше там. Отнесоха я скакалците, да изкарат и те някой лев.Та по-бърз и сигурен начин за рециклиране аз не знам.
  —цитат от коментар 5 на Athanatos


  На мен преди години в Пловдив ми дадоха 50 лева за една стара пералня, само че мъжът ми трябваше да им я закара в Столипиново на адрес.

 10. 10 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Научи мързеливия на труд за да те научи на акъл:

  В ранна пролет сменях пералня, закарах си я сам до пункт за вторични суровини между Горубляне и Младост-3. "Приходът" покри транспортния разход, остана ми удовлетворението, че не съм я захвърлил до кофата.

 11. 11 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Сложно е ! Мъничко черничко , прилича на телевизорче !!! И се върти като пералня ? :)

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 12. 12 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ми някои неща при мен са се разваляли, но тъй като не съм с две леви ръце съм ги ремонтирал или съм използвал частите за други проекти, които по друг начин са ми улеснявали живота :)) Например от частите за пералня и други уреди, няколко сензора, си бях направил система за поливане на цветята вкъщи, щото ме мързи :)))Защо да давам нещо, за 5, 10% отстъпка и да си купя нов ако мога даго ремонтирам за 5 лева или да използвам частите, които са по скъпи от 5%, 10 % ?
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Защото хората обикновено се специализират в работата си - по-добре изкарай с труд за същото време 10 пъти повече и си купи система за поливане и ще ти останат пари и за друго. Освен ако не си безработен лентяй де.

  Иначе това старо нашенско как всеки е майстор тричко прави всичко - затова БВП е толкова ниско.

 13. 13 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Научи мързеливия на труд за да те научи на акъл:В ранна пролет сменях пералня, закарах си я сам до пункт за вторични суровини между Горубляне и Младост-3. "Приходът" покри транспортния разход, остана ми удовлетворението, че не съм я захвърлил до кофата.
  —цитат от коментар 10 на jinx


  Приходът на дали ще компенсира ако си пре*беш кръста докато мъкнеш пералнята точно до автомобила - после цял живот ох ах

 14. 14 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#12] от "stanishev":

  Е то може да му е нещо като хоби...

  Pure Chewing Satisfaction
 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  сутринта гледах едни фрийлансъри в квартала, доста сръчно подхванаха за утилизация наред - уреди, бутилки, бакър...

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#15] от "karatista":

  Тези са от клуба "жица жица- пълна паница"!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":

  да, де... то най-вероятно затова няма глобени за изхвърлени уреди, понеже не се задържат много, много.

 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Не знам как е в други градове, но в Пловдив си имаме частни рециклитори.

  Дори няма нужда да носиш до казаните, мъжът ми оставя пред къщата стари джанти, износени гуми, стари мебели и други неща. До няколко часа изчезват, някой ги прибира като с невидима ръка!

 19. 19 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Не знам как е в други градове, но в Пловдив си имаме частни рециклитори.Дори няма нужда да носиш до казаните, мъжът ми оставя пред къщата стари джанти, износени гуми, стари мебели и други неща. До няколко часа изчезват, някой ги прибира като с невидима ръка!
  —цитат от коментар 18 на Dariya Koleva


  еми при вас 21 век още не е дошъл ....

  Pure Chewing Satisfaction
 20. 20 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  И къде точно е проблема стария хладилник да почака до пролетта, че сте надраскали цяла 5 км статия по въпроса?! Важно е да може да се достави нов работещ, това е.

 21. 21 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#20] от "Гражданин":

  И къде да изчака?
  Особено, докато трае онлайн обучението и домашния офис, за хората няма място.

  Е, ако имаш декар къща, сигурно ще се намери място.

 22. 22 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много е важно нещо да си функционира,ама ти да го смениш само щото било станало на 15год.Дано по-скоро дойде времето в което много ресурси като медта,фосилните горива и въглищата,чистата питейна вода да бъдат изчерпани изцяло.Едва тогава ще видим и края на хищническото потребление,на каубойския тип капитализъм "след нас и потоп" и на консумеризма.Очевидно умствения ни багаж като биологичен вид стига само дотам че за да свърши каменната ера наистина първо трябва да свършат камъните...Жалко и грозно.Още карам на телевизор с кинескоп и с кола на 20год. пък не съм умрял...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  ти да видиш! Пак измислена футболна драма в София. :-)

 24. 24 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#22] от "tqh42306221":

  Понякога излиза твърде скъпо да поддържаш в добра форма стара кола.
  Иначе съм съгласен, че уредите трябва да се ремонтират, докато може, стига да не застрашават безопасността на хората край тях.

 25. 25 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Има продавачи на големи домакински уреди, които вършат тази услуга без проблем. "Техномикс" София например. Суперобслужване!
  А защо фирмите за рециклиране не си вършат работата, да видят инспекторите на Столична община и подобните извън София.

 26. 26 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Па нашия хладилник издържа цели 25 г. без нито един ремонт. Герой! Но му дойде края и на него. Когато взехме друг, двамата мъже докарали го на адреса от магазина, отказаха да ми го качат, не защото имаше Ковид 19, далеч, далеч преди първите съмнение, че може да има нещо такова, а защото си поискахада 20-чка левова да го качат. Иначе търговеца 3 пъти дебело подчерта че доставката е безплатна. Друг път тия ги приказвай на бабините си гащи. Единият от двата тв. е на кинескоп - 19 год. е. Сменихме другия с модерният плосък екран, от по-малките е, то и ненам къв инчов да е екрана, по него светлото бъдеще няма да гледаш, но след 20 г. вярна служба. Е, дорде нещо не се разпадне на атоми и молекули, на трески и конци и служи ли, що да го сменят с нов? Заради фукнята пред съседите ли? А за да бъде наказуемо изхвърлена битова техника до казаните, как аджеба ще се знае кой я е оставил там, та да му търсят отговорност за което? Веднъж по първи петли оставих осатътък от стар радиатор. Докато пропее петела и го нямаше.

 27. 27 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#26] от "Petia Nikolova":

  Когато бях в Щатите за пръв път, гледах по ТВ някакви репортажи, как на извънградски път някакъв пикап спира и двама юнаци изхвърлят пералня. Друг път - хладилник, печка, телевизор...
  Междувременно вече бях виждал по пътя до офиса един фотьойл в канавката.
  Питам местните колеги, каква е тая работа и те ми обясниха, че таксата за изхвърлен уред е много висока и доста хара си ги хвърлят на пътя...
  Обаче, има тайни полицейски коли, които само дебнат за такива тарикати. А и доста хора с видеорегистратори помагат. Оттам и репортажите по ТВ.
  Глобата била умопомрачителна, но все имало хора, които държат да изпитат късмета си.
  При втори или трети случай, отиват в затвора...

  Сега, когато на всеки стълб, вход, магазин или офис има камери, няма да е толкова трудно да се разбере, кои са нарушителите.

 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Перални машини Баукнехт дават един проблем, след няколко години горят някакви елементи на платката и пералнята умира. Вградена конструктивно слабост, за да я хвърлиш и си купиш нова!
  —цитат от коментар 8 на Dariya Koleva


  Да-да... Знаеш ли кога пак ще си купя от същата фирма след подобен номер? Питай Беко, дето ми се развали хладилника след година и нещо. :)

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#5] от "Athanatos":

  Проблемът е, че като минеш 65 трудно сваляш пералнята по стълбите. Дори и да се двама (все над 65). Пералнята, както и съвременният хладилник са по-големички от тостер.

 30. 30 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#26] от "Petia Nikolova":

  Не ги качват за друго. Аз преди 2 месеца си купих нов хладилник и отказаха да ми го качат. Предложих им 50 лева да го качат или поне да ми дадат количката и откзаха. Ако ги хванели щели да ги уволнят. Оказа се, че ако има после някакъв проблем отказват гаранцията, защото са ти го оставили работещ пред вас, ти си разписал, че си го получил и после си го прецакал докато го качваш... Понеже хладилникът е с голям обем и нямаше как да го кача се наложи да ходя до съседния строеж и да дам 20 лева на един от малцинствата да го качим по стълбите, защото не се събираше в асансьора, та така.
  Същото нещо с баща ми - поръчва си диван, идва на кашони, качва кашоните ( отказаха да му ги качат ) - дамаската е СРЯЗАНА. Звъни им, идват, ами вие като сте я отваряли сте я срязали. Очевидно няма как да стане, баща ми не е малоумник, разправяше се, отказаха да му сменят тая част от секцията. Тея търговци и услуги се надявам да фалират до един.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 31. 31 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pow":

  Да не се налага, но такива след заплаха да напишеш всичко в нета омекват и започват да стават сговоричиви. Знаят, че имат ли 4-5 лоши отзива и ще цъфтят с години в интернет и ще загубят много клиенти.

 32. 32 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 791 Весело

  Няма пролем. Миналия месец се повреди компресорът на хладилника, отворих прозореца и по стар български обичай литна от седмия етаж. Бързо и сигурно.

  No Pain No Gain
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1735 Весело

  Ми кофти материал със сбъркан чип. Господ му докарал средата да пази лесно диета (счупен хладилник, зелени коридори за трудно пазаруване, затворени ресторанти и закусвални) и трудно да се изкуши, а и да си промени малко режима и храните към по-здравословно (ябълките нямат нужда от хладилник), ама не та не. Хем и тъп материала, щото вместо да звънне в магазина и да каже: "Имам пари за нов хладилник, ама стария пречи, и който го изнесе от него ще купя новия...вие сте третите дето получават офертата..." тъпака седнал статии да пише.

  Наистина всеки народ си заслужава политиците и дереджето.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dariya Koleva":

  Понякога нещата изчезват ама много често биват разбити и разнесени по цялата улица. А ако си имате клошар наблизо, както ние си имаме в Красно Село, ще ги завлече в леговището си в някоя градинка и ще я превърне в сметище.

 35. 35 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Някой вече писа, че много често става дума за конструктивни дефекти, които са известни отдавна. И понеже са известни отдавна има куп инфо в нета как да се справиш сам с минимум разходи и усилия. Аз като виден член на клуба "Две леви ръце" успях да се справя с една миялна и един кафеавтомат с клипове от тубата. Даже заниманието ми достави удоволствие. На познат големият проблем на големия хладилник се оказа малък сензор, който струва никакви пари. Затова статията ми звучи малко тенденциозна... всъщност не малко, а направо си е реклама.

 36. 36 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":

  за пералнята хващаш двама циганина, и всичко е ОК. Но по-добре ще е да я извадиш на площадката, и да не влизат в дома ти

 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Статията се опитва доста тенденциозно да покаже, че някой друг (в частност, общината) е задължен да се занимава със старите електроуреди на населениет, че и пари да плаща.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yotce":

  И защо да е тенденциозно?. Отделно точно затова се плаша продуктова такса при внос на всякаква техника - за да се финансира рециклирането на тази техника. Общината само "рекламира" целия процес. Който между другото си работи доста добре поне в София, от години ги ползвам тия фирми.

 39. 39 Профил на Jones Doe
  Jones Doe
  Рейтинг: 8 Весело

  Хладилника, как да е, в него осевн компресор и термостат друго няма. Другите уреди, ако има място в мазето се пускат на части. Моторче от климатик върви 100-120 лева, платка от климатик може и 200 да стигне. магнетрон от микровълнова 20 кинта...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK