Коронавирусът: данните на 29 ноември


"Дневник" публикува актуалните данни, свързани с разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. По-надолу в статията могат да се видят графики, които очертават тенденциите от последните месеци по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, броя на пациентите в болници и в интензивни отделения и съотношението между общия брой направени PCR тестове и положителните резултати от тях.


Първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в единната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.
В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове, в скоби към основните показатели е посочена промяната в %, за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след усредняване за периода и т.н.). Стрелките показват непрекъсната тенденция нагоре по всички показатели в последните седмици, която според прогнозите на експертите ще продължи.


Заразени, излекувани, починали


Официалната статистика отчита като заразени единствено хората, за които в някоя от одобрените от държавата лаборатории е получен положителен PCR тест. Засега към тях не се добавят данните от набиращите популярност антигенни тестове. Според математика на Националния оперативен щаб истинският брой заразени е осем пъти по-голям от обявените активни случаи (към 12 ноември това прави близо 470 хил. случая).


След 13 октомври статистиката отчита като излекувани всички заразени, чиято 14-дневна карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания. За излекувани се смятат и всички пациенти, които са били в болнични заведения с COVID-19 и са изписани. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус. По този показател от началото на епидемията в много държави има спор доколко коректно е отчитането заради ролята на придружаващи заболявания на пациентите.Колко са положителните тестове


Статистиката отчита единствено PCR тестове, и то само ако са направени в одобрените от държавата лаборатории. Изчислението каква част от тях са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не дават разграничение колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същи пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания би следвало да са намалели.Лечението в болници


Необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. В България в момента всички болници в областите с над 120 заразени на 100 хил. души население (а в момента това е цялата страна) са задължени да отделят легла за лечение на COVID-19. Данни за това каква част от тях са запълнени се обявяват веднъж седмично - на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък. По данни от 5 ноември са запълнени около 30% от леглата в лечебните заведения и около 20% от леглата в интензивните отделения.


В болница и в интензивно


По индикатора болни на 100 хил. души население, който се следи като основен в повечето европейски държави, България в момента е над 300 над 100 хил. Това е свързано с налагане на по-строги ограничителни мерки.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Стабилно понижение както всяка неделя у нас.
  Явно тогава и Господ и Ковидко си почиват.
  Сам тук не.
  Ще се изпишат сумати коментари от Ташунковитковци о никой няма да призове наборите си се пазят сами.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Любопитно

  До коментар [#1] от "dedoliben":

  Деде, една позната вчера погреба болната си майка (тежки проблеми със сърцето, не е ясно дали има и някакъв вирус), а попът бил споменал, че това му е петото погребение за деня и такова нещо не му се е случвало. Дали е вирус или не е, но думите на Мутафчийски пред Бенатова, поне частично са с покритие...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2911 Весело

  Данните в "Дневник" от статиите за за 28 ноември и за 29 ноември са едни и същи!
  Нищо не можеш да сравниш!
  Що ли?
  Извинявам се за риторичния въпрос.
  Важна е генералната линия- колкото по-омотано, толкова повече лъжи и манипулации минават незабелязано.

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Така наречените "излекувани" намаляват след влизане в сила на мерките.
  Случайност? Не мисля.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Поредната каша от данни и графики. Плаши се народе. А утре, отново : о, УжастЪ! Иде армагедон. И второто пришествие!

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3167 Любопитно

  Направените тестове устойчиво падат, процентът положителни устойчиво се покачват, увеличават се и хората в болниците, както и починалите, за съжаление.
  Не може с толкова малко тестове да се даде даже приблизителна картина на проникването на заразата, така че се пазете и пазете възрастните си близки.
  Поне една трета от близки и приятели вече го изкараха вируса, слава богу - в огромното си мнозинство без усложнения. Ако трябва да направя приблизителна оценка - поне 8-10 пъти повече от обявените 140 000 в България вече са се срещнали с вируса.

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Аз не твърдя че не се умира от Ковид.
  Аз твърдя че най лесно изолируемата група в обществото са пенсионерите както и най застрашени.
  Но и най многобройни и сигурни гласоподаватели.
  И вместо политиците да предплиемът адекватни мерки за тяхното изолиране по домовете и подпомагане на самотните.
  Те предптиемат всеобхватни псевдо карантини за да симулират загриженост.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Фактически данните в първата и третата графика не могат да се нарекат статистика- те не са подложени на никокво статистическа обработка-първичните данни просто са нанесени върху графиката..
  Затова най-меродавна (но също приблизително) е графиката с процентите на положителните проби от извършените тестове.
  След като антигенните тестове не се зачитат, тази графика показва каква част от подозиращите , че имат короновирус, и тествани с PCR, действително са заразени.
  А общият брой на PCR-тестваните няма как да се манипулира от държавата- не тя посочва, колко хора решават да бъдат тествани в един или друг ден.

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  В момента данните показват ,че все още сме в началото след пика , увеличиха се излекувалите , а намаляват новозаразените ,въпреки ,че болните са 10 пъти повече от ПСР положителните .Тенденцията ще е стабилно надолу , целта е поне двойно да падне наплива към болниците на пациенти в усложнено състояние с пневмонии и нужди от кислород ,защото кислороните легла са най дефицитното в лечението на вируса .

 10. 10 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Данните са стандртни.

 11. 11 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 74 Весело

  Ами то започна да спада и въведоха локдаун! Какво очакваш от фатмаци?! Както казваше старшината:

  Чакаме, за да бързаме, и бързаме, за да чакаме!

 12. 12 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  1 до 28 ноември - 2426

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  За да се преодолее епидемията от Ковид 19 , трябва да спре с епидемията на СТРАХА. Тази ежедневна справка на заразени ,в болницата ..и тн прави единствено това - да внушава СТРАХ. Ако преди Ковид 19 съзтавяхме такива ежедневни СПРАВКИ ..щеше да е също, защото броя на починалите през 2019 и 2020 са идентични. Има известно увеличване единствено за месец НОЕМВРИ. За останалите месеци смъртностт през 2020 е по малка от тази през 2019. Всеки може да го проверитези неща в НСИ!! Слава богу все още матамтиката не е станала ЛИБЕРАЛНА...

 14. 14 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Нормално. Четвърта поредна седмица на плато от новорегистрирани случаи.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  За първи път тази седмица се проявява тренд на спад. Прогнозата ми е, че следващата седмица този спад ще се прояви още по-ясно. Случаите ще падат защото вървим към групов имунитет поне 50% от активното население на страната се е срещало с вируса.

  Очаква ни също и спад на смъртните случаи след седмица, две, тъй като те се движат с известно забавяне.

  И не спада НЕ се дължи на "мерките", спада се прояви още преди мерките да бъдат въведени. Същата заблуда се получи и в редица европейски държави. За да дадат резултат мерките, трябва да минат поне две седмици от въвеждането им.

  Просто Европа се движи към групов имунитет и в един момент се оказва, че психозата е излишна.


  Който разбрал, разбрал.

 15. 15 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  За да се преодолее епидемията от Ковид 19 , трябва да спре с епидемията на СТРАХА. Тази ежедневна справка на заразени ,в болницата ..и тн прави единствено това - да внушава СТРАХ.
  —цитат от коментар 13 на dejmos


  Много точно казано, страх и психози, за да си прокарват драконовските мерки, тотално затваряне на заведения, които ще фалират, имунизации с набързо разработени ваксини ...

 16. 16 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#14] от "pxn28694177":

  Може и да си прав. Аз също мисля, че може би вървим към групов имунитет.

  Обаче има много неизвестни. Например какъв е този спад от цели 50% при смъртните случаи за един ден? Може би и тези данни се манипулират, поне до известна степен, или не се отчитат правилно.

  С нашата статистика е трудно да преценим какво става в действителност.

 17. 17 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 94 Неутрално

  До коментар [#16] от "kazushi":

  Ами нормално е да има такива флуктуации. Все пак става дума за много ниски стойности при смъртните случаи.

  Плюс това масово смъртните случаи настъпили през уикиенда се оповестяват наведнъж най-често във понеделник, което допълнително засилва психозата.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Любопитно

  До коментар [#12] от "Nevena Stoilova":

  Починали ОТ, или починали СЪС коронавирус?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Любопитно

  До коментар [#13] от "dejmos":

  Увеличението е за сметка на починалите в къщи, по пътя за болниците, или обикалящите за настаняване в тях (понеже нямат положителен тест).

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#16] от "kazushi":

  Нашето е стъкмистика, а не - статистика.

 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Има си обективни причини за намалелите пср тестове. Хората масово вече не искат да се тестват с пср заради тъпата карантина дето ги задължават да стоят домашен арест и те и близките им. Хората вече не могат да си го позволят освен ако не са на държавна работа. Аз познавам вече доста хора с положителен тест от другите дето изобщо не искаха да си правят пср, да не говорим че познавам и такива със симптоми, които не си правиха никакъв тест и напълно одобрявам решението им. Задължителната карантина и така наречените "мерки" само усложниха ситуацията.

 22. 22 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Уникални са поддръжниците на ОПГ-то.
  Сега, изглежда е спусната нова опорка: Каквото и да се прави, ще се мре, който е умрял, сам си е виновен. И чакаме груповия имунитет.
  Важно е въпросът за вината на Вожд и клакьори да се убие в зародиш.
  А срамното първо място по смъртност от КОВИД не е вярно и е пъклен план на враговете на народа и лично на Вожда.
  Че не можем да се сравняваме с богатите държави е факт. Но сравнението със съседите ни е тъжно и позорно.
  https://bit.ly/2J6u25X

  България, брой жертви 3749
  Сърбия, брой жертви 1484

  2265 жертви повече. С помощта на ГЕРБ и симпатизанти.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 23. 23 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 94 Неутрално

  До коментар [#22] от "UJC4040":

  Пълни глупости и долни лъжи.

  Страни като Белгия, Испания, Италия и куп други имат в пъти по-висока обща смъртност от Ковид на милион жители. Дори и линка който давате го показва всяка държава си има индекс на България индекса е 539 на Белгия 1411.

  Това, което показвате е някаква моментна стойност и нищо повече. Просто много удобно премълчавате че март, април и май умираха със хиляди в горните държави.


 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dariya Koleva":

  Стига с тия заведения бре!
  Идеята на българина за " бизнес" от десетилетия се простира до ресторант или " бутиков" магазин с парцали от Илиянци .
  Да не говорим как изкупуват читавата стока от магазините втора ръка и ги предлагат в " бутиците" си с четирицифрена надценка.
  Няма меринджей на секънд хенд ,дето да кара кола под 120000 лева.
  За тия ли да плачем?
  Или за големите авиокомпании като Луфтханза ,дето нагушиха държавна пара до гушата , въпреки ,че от години пропадат в качеството на обслужване , обновяване на самолетите и прочие.
  Катар и Тюркиш ги удариха в земята .
  През 2018-та трима души одихме в Токио за 2400 евро отиване и връщане до Варна.

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#21] от "Billy Pilgrim":

  Не спряха да мрънкат за тия тестове.
  Обясниха им - пициар до пети ден след заразяването-68% достоверност на положителния. До осмия намалява до 22%.
  Сума народ умря с отрицателни тестове по време на паниката през пролетта ,като в смъртния акт писаха Ковид заради пневмониите.
  Така и не обясняват на какво основание ше предписват карантина на човек с отрицателен тест ,но с кашлица и задух.

 26. 26 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#23] от "pxn28694177":

  Не знам дали си гербаджия или симпатизант.

  Ето цифрите, повтарям !

  България, брой жертви 3749
  Сърбия, брой жертви 1484

  2265 жертви повече. С помощта на ГЕРБ и симпатизанти.

  Тук не става дума за моментни стойности, а общо. Но се иска умения за осмисляне.
  Сравняват се сравними неща. Ябълки с ябълки. Тикви с тикви.
  Ако човек има нещо в главата, няма да защитава ОПГ-то.

  И е срамно, че България е болна от ГЕРБ.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 27. 27 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 94 Неутрално

  До коментар [#26] от "UJC4040":

  Аз цитирах цифри и факти от линка, който сам дадохте и показах къде бъркате в твърденията си а именно България далеч НЕ Е на първо място по смъртност на 1 милион жители.

  Не знам какво общо има това с Герб или Сърбия. Сърбия просто отлага неизбежното а то е от 0.05 до 0.2% от населението (99% от тях хора на възраст и с придружаващи заболявания) да починат преди да настъпи така нареченият групов имунитет. Това са статистическите изследвания на СЗО по въпроса.

 28. 28 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2911 Весело

  До коментар [#22] от "UJC4040":

  "2265 жертви повече. С помощта на ГЕРБ и симпатизанти."

  Хе-хе!
  Откога протестутите и протестутките ги слагаш към симпатизаните на ГЕРБ?
  Само погледни графиките на интензитета на заразяванията и се опитай да си спомниш датите на "великите въстания".
  Корелацията ще ти извади очите.
  Ако не са с кепенци, де!
  Но и да са с кепенци, няма да ти помогне- тези , които ще гласуват са с широко отворени очи.

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#9] от "edin drugii":

  Аре сега пък "кислородните легла" не стигали и да продължамваме с маймундужулуците заради "кислородните" легла.

  Да ти припомня през какво минахме, щото се забравя:

  - Среднощен брифинг. Затваряме всичко се опаковаме, защото иде нещо средно между чума и холера. Да, записваме в Закон - ковид-19 до чумата, холерата, шарката и другите гадории.
  - КПП-та на големите градове, в селата кучета ги яли, Витоша, парковете с пейките (в Бургас направо изкъртени). Мундира - разбирач по телевизията кахърен - трябват ни ветилатори, а нямаме. Нямаме ни чорапи, ни маски, ни наметала.
  - Намахан бизсимен ще осигури венитлатори, ама нетговите хора да се с предимство.
  - Намират венитлатори. Китайски-митайски, стари-нови. Има венитлатори и почват да надуват хората като плондери. Иначе - вярвайте в "науката", ни знаем какво правим. Ами надуваха ги и от вентилаторите - в моргата. След три месеца "науката" разбра, че с венитлатори трепали, ама "науката" иска жертви.
  - затваряй черквите и не пипайте лъжицата с виното. "Науката" така казва, та се тръшка.Ама как респираторен вирус ще оцелее в алкохол, и то през устата в хранопоровода - шът бе плоскоземци, кво разбирате вие от наука.
  - По едно време някъв френски доктор се появи по телевизцията, един тъкав артистичен с дълга коса и дебел златен пръстен, сигур от времето на Нострадамос и рече и отсече след 50 наблюдавани случая. "ЕВРИКА!"Хлорокуин! Само това е - рупайте хлорокуин и не се бойте! "Науката" моментално потвърждава, мимоходом "науката" разкара вентилаторите без много да шуми по темата. И се урна народа на хлора-там-кво беше. Американския президент чул не до чул - "А бе пробвайте с белина! Тва нили беше хлор, също?" И белина пробваха.
  - Време минава, "науката" бръмчи на шест и вади ремедисивира. Верно, скъп е, ама давайте мило и драго за ремедисивир. 100% помага, знаш колко много хора са го взели и не са умрели?.
  - От Индия дойде модата на "плазмата". Давй спешно плазма. Веземеш ли плазма на колко щеш да си години, от квото и да си болен, дори рак или сърце плазмата ша тъ опрай. Ех, сега да имахме достатъчно плазма - нямаше да имаме хич проблем. Кръвната мафия се организира и само плазма да ти трябва - бецалиш хилядарка и имаш плазма от нашия контингент.
  - До къде стигнахме? А, да не забравим анитбиотиците. "Начуните" доктори направо изтрещяха - "Взимай поне по 3 чешита профилактично." Верно, че на вируса не му влияят, ама да не развиеш пневмония, която може да стане бактериална. Слушай кво ти пее радиото - поне по 3 вида антибиотик за профилактика.
  - Чакаме ваксините. Ей, ги на идат. 90%, 95% а бе направо 120% работят. От 20000 неваксинирани за ? (казва ли ти някой) месеца намериха ковид у 100 неваксинирани и 5 ваксинирани от другите 20000.
  Значи 95% пази ваксината, заключение бързо. Готово - пущаме дозите, а вие подпишете тук, и тук и тук моля, че ако стане нещо няма да ни търсите щото е екстрена ситуацията и платете на касата и после при сестрата да ви боцне. Следващия, моля.

  И така досега - ветилатори, холорни съединения, ремедисивири, плазми, антибиотици и сега "науката" вади последната мода - кислород. Всеки да си купи оксиметър и си мери сатурацията през 10мин и ако почне да пада да се запаси с бутилка кислород да може да оцелее докато стигне до заветното ковид легло в ковид отделението и там ще му дадат "лечебен" медицински кислород и ще си спаси животеца.

  И понеже в болинците не достига кислорода за хипохондриците, аре всички залягайте под леглата и да не сте шукнали, докато не ви кажем да излезете.

  Защото НИЕ, управлаващите в съюз с "науката" както винаги знаем всичко най-добро за вас и без НАС вие просто ще измрете.

  Е ми това е.
  От НАС зависи докога ще ви търпим маймунджилъците...

 30. 30 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#23] от "pxn28694177":

  Прав си, но за последната седмица единствено Словения е страната пред нас по този показател. Номер две сме в целия свят. Който както иска да си го тълкува това.

  Пък груповият имунитет може да настъпи преди да умрат 0.05-0.2% от хората, ако заразата бъде "удържана" до идването на ваксините.

 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#30] от "kazushi":
  Показатели разни.
  На кой както му се хареса.
  Аз си мисля, че сме добре, защото в сравнение с Китай където близо 1 на десет заразен умира от ковид, ние сме около 2%, ако отчетем и тия дето нямат писиари се въртим около 0.2%.
  А в Китай - 1 от 10 се гътва по официалните им данни.

 32. 32 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#30] от "kazushi":Показатели разни.На кой както му се хареса.Аз си мисля, че сме добре, защото в сравнение с Китай където близо 1 на десет заразен умира от ковид, ние сме около 2%, ако отчетем и тия дето нямат писиари се въртим около 0.2%.А в Китай - 1 от 10 се гътва по официалните им данни.
  —цитат от коментар 31 на k_


  Ако има разлика в смъртността, тя се дължи само на това, че не всички заразени са открити. Или на възрастовата пирамида. При нас с абсолютна сигурност е първото.
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.23.20160895v6.full.pdf

 33. 33 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2911 Весело

  До коментар [#29] от "k_":

  "От НАС зависи докога ще ви търпим маймунджилъците..."

  Е , ние търпяхме вашите почти пет месеца, докато не се сварихте в собствения си сос.
  И разнасяхте заразата, паралелно с вмирисването на Орлов мост и терора над гражданите.
  Сега и вие ще потърпите.
  Пак около пет месеца.
  До изборите.
  След които, през лятото- отново ще ви търпим.
  Но вече сварени.
  В собствения сос.
  С местна отрова и подправки от Европа.
  За които кадрите на КТБ Радан депозитарът и Ленчето перачката много се трудиха.
  И чийто труд беше високо оценен.
  От "народа на Радев" и присламчилия се Бойкикев.
  И който така впечатли "дебилите" от остатъчната седеммилионна мафия, че дълго ще им държи влага.
  Поне до изборите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK