Полицаи протестираха с искане за ново увеличение на заплатите (допълнена)

Полицаи протестираха с искане за ново увеличение на заплатите (допълнена)


Полицаи и пожарникари излязоха на втори национален протест в центъра на София. Те отново настояха за повишение на заплатите с 30%, каквото получиха над 30 структури в администрацията, които са на първа линия в борбата с коронавируса. С приетия тази седмица държавен бюджет заложеното увеличение за служителите в системата на МВР е 15%.


Валентин Попов, представител на най-големия синдикат в системата на МВР, заяви, че 15% увеличение на заплатите би могло да е добра база за следващи преговори, но не и да бъде прието. Той добави, че нищо не е променено вследствие на направените реформи в системата през последните години. Бе оповестено, че част от недоволните полицаи, които са планирали да посетят протеста, са възпрепятствани, тъй като в момента се лекуват от вируса. Останалите полицаи, желаещи да подкрепят протеста, могат да го направят, като включат, когато и където това е възможно, за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация на патрулните автомобили.


По същото време контрапротест на площада пред Министерския съвет организираха майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Той е провокиран от "недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила". От "Системата ни убива" призовават полицаите да настояват за реформи в системата на МВР.
По-късно в предаването "120 минути" на Би Ти Ви Валентин Попов от синдикалната организация на служителите обясни, че полицаите не държат повишението да е 30%. "Увеличение с 15% е пренебрежимо малко. Искаме с нас да се води диалог, в който да сме равностойни партньори", каза Попов. Той обясни, че полицаите протестират най-вече за да защитят понятията достойнство и чест.


По повод доводите на контрапротеста на майките от "Системата ни убива" Попов каза, че полицаите отдавна искат истинска реформа в сектора, която трябва да продължи поне 10 години. Последните министри се опитват да правят нещо за по 5-6 месеца, което няма как да даде нужния резултат, добави той.


Снимки от протеста на полицаите и пожарникарите - вижте тук.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK