Братя Бобокови за обвиненията: Борисов режисира, Пеевски се възползва, и Гешев е в триумвирата

Братя Бобокови за обвиненията: Борисов режисира, Пеевски се възползва, и Гешев е в триумвирата

© Надежда ЧипеваБългария се управлява от триумвират Бойко Борисов - Делян Пеевски - Иван Гешев". Премиерът е започнал да се изживява като режисьор, Пеевски се възползва, а прокуратурата добре знае кой внася нелегалния боклук в България - това са Христо Ковачки и фирма на близки до Бойко Борисов. Това обявиха пред Би Ти Ви в първото си общо интервю след обвиненията срещу тях за незаконен внос на отпадъци братята Атанас и Пламен Бобокови в неделя вечер (29 ноември). Те бяха директни и остри в реакциите си към управлението и специализираната прокуратура и определяха обвиненията срещу тях като "глупости" и целящи да ги унищожат. Бобокови твърдят, че прокуратурата няма никакви доказателства по обвиненията срещу тях.


Според Атанас Бобоков чужди партньори определили случващото се спрямо тях като "hostile takeover Bulgarian style" ("враждебно превземане по български").


Пламен Бобоков твърди, че доказателства показани срещу него са били от подслушване на президента Румен Радев, защото не са били от устройствата, които е предал на прокуратурата (бел.ред. става дума за есемес от него до Радев, който прокуратурата показа). Той каза, че е комуникирал няколко пъти с президента и го познава от пътуване до Армения, а че до съпругата му Десислева Радева бил изпращал поздравления за различни празници. Определи комуникацията си с Радев като "формална".
Атанас Бобоков говори за първи път след излизането от ареста под гаранция от 2 млн. лева, наложена му от съда през тази седмица. Той я определи като "гавра".


От къде идва атаката


"Единственият човек, който е искал да придобие бизнеса ни е Делян Пеевски. Но човекът, който е организирал цялата интрига е Бойко Борисов. Този, който всички познават като прекрасен актьор. В последните 10 години управление е поне за десет награди "Оскар" за главна мъжка роля. Сега се опитва да се изживява като режисьор", това заяви Пламен Бобоков. Двамата с брат му Атанас, както и още няколко души, сред които и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, са с обвинения от края на месец май за участие в организирана престъпна група за незаконен внос на отпадъци.


Пламен Бобоков бе освободен от ареста с гаранция от 1 млн. лева, но скоро след това получава второ обвинение - за търговия с влияние, в което е разследван и президентският секретар Пламен Узунов. Прокуратурата показа като доказателство съобщения между двамата, както и такива с президента Румен Радев.


"Категорично в тези електронни устройства, които са иззети, не съм имал телефона на президента. Показаха съобщение, което вероятно е засечено от друг телефон, до който те нямат достъп. Нямат другия мой апарат. Излиза, че най-вероятно те са подслушвали президента. Прокуратурата е снела това съобщение от апарата на президента, а не от моя апарат", обясни Бобоков, като добави, че не вижда нищо укоримо в комуникацията с президента.


Атанас Бобоков обясни евентуалната причината за режисирането на целия случай от страна на премиера с навързването на познанството на Бобокови с Васил Божков (с 18 обвинения от началото на годината), който както твърдял Борисов искал да свали правителството. А впоследствие било замесено и името на Румен Радев.


"Борисов е много страхлив човек. Изпитва страх и ужас, че е възможно всичко, което е причинил на хората да му се върне. Не мога да вляза в главата на този човек, то е патология, трябва да се намесят специалисти", твърди Бобоков.


По повод показаните в началото на юли от самия Бобоков разменени съобщения с премиера Борисов, в които го нарича "бос", той бе попитан дали продължава комуникацията си с премиера.


"Отдавна не му говоря (на Бойко Борисов - бел. ред.), от началото на годината. Не виждам смисъл да общувам с този човек. Сега е в позиция, в която е доказал, че е един голям лъжец, манипулатор. Интервюто във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" например - всичко, което казва, е лъжа. Отрича, че намерените неща в неговите чекмеджетата са негови. Аз съм уверен, че са. Начинът, по който се защитава, издава човека. Проблемът е, че живеем в страна на лъжци", твърди още Пламен Бобоков. (За интервюто на Борисов - тук)


Бобоков продължи темата, като добави имената на главния прокурор Иван Гешев и депутата от ДПС Делян Пеевски и обясни връзката между тримата.


"Ако политиците са лъжци, дори патологични, като Бойко Борисов, това донякъде е приемливо за народа. Хората са свикнали политиците да лъжат. Но когато Главният прокурор лъже... Има един триумвират, който управлява тази държава - Борисов, Пеевски и Гешев. Въпросният Гешев е изнесъл неистини в писмо, подписано от зам.главния прокурор Машева за мен и брат ми. В това писмо до комисията LIBE (бел.ред. - това е Комисията по граждански свободи (LIBE) в Европейския парламент, които изпратиха въпросник до прокуратурата, свързан с върховенството на закона и борбата с корупцията), ние с брат ми сме посочени като придобили имуществото си по престъпен начин. Прокуратурата няма доказателства и те много добре го знаят", заяви Пламен Бобоков.


Пламен Бобоков, повтори тезата си, казана в интервю пред "Дневник", че депутатът от ДПС Делян Пеевски се е възползвал от ситуацията за да опита да превземе бизнеса им. "Пеевски ни е поръчал, в тази държава всичко се знае. Той е такъв - използва момента. Видял е, че Борисов е тръгнал нещо да прави срещу нас и е решил в последния момент да се възползва."


Братя Бобокови твърдят още, че прокуратурата е наясно кой внася отпадъци в България. "Бизнесменът, показан от италианските служби е Ковачки (Христо Ковачки - бел.ред.), той се е откупил по някакъв начин. Другите се наричат "Людон Транс", близки до сърцето на Бойко Борисов. 500 000 тона експериментално изгаряне в Бобовдол и 250 000 на "Людон Транс". "Монбат" никога не се е занимавал с боклуци за горене, внасяме скрап оловна за преработка."


"Дневник" ще потърси за коментар споменатите фирми и хора в понеделник


Как "удря" прокуратурата


"Това е Специализиран съд, може да каже каквото си иска, няма контрол", заяви Атанас Бобоков. Прокуратурата пък определи като "садистична организация", като припомни, че семейство Арабаджиеви и Миню Стайков са репресирани по същата схема като него. "Не те удрят лично, удрят ти семейството - Елена на Божков стоя 8 месеца без да има общо с хазарта. Те искат да покажат, че нещо вършат. Мъчат хората. Прокуратурата е садистична организация, основното правило там е да ти е гадно и лошо", заключи Бобоков.


Той заяви, че съди държавата и ще създаде фондация, която да се бори за правата на арестантите и затворниците след това, което е видял в ареста.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK