На живо

Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

© Велко АнгеловНад 600 хил. ученици от днес се обучават онлайн, след като в опит да ограничат разпространението на коронавируса властите забраниха посещенията в училище. Образователната система преминава за втори път тази година в режим на обучение от дистанция, а ресорният министър Красимир Вълчев увери, че едва 5 на сто от учениците ще останат извън нея. Днес министерството реши и да удължи учебната година за част от учениците.


В първия работен ден, откакто действат по-строгите мерки, държавата се закани да проверява масово къщите за гости преди идващия студентски празник - 8 декември, заради медийни сигнали, че собственици са склонни да допускат повече от позволените до 15 гости. Властите удължиха и ограниченията за влизане в страната. Софийският оперативен щаб пък не прие предложението на Центъра за градска мобилност за намаляване работното време на градския транспорт вечер.


Официалната статистика отчете рязък скок на излекуваните от COVID-19, а София вече не е сред областите с най-висок брой заразени, което се очаква да отслаби натиска върху болниците в най-големия град на България. Здравният министър Костадин Ангелов пък увери, че първите дози от ваксината срещу коронавирус ще са в България по Нова година.
Най-важните новини около коронавируса от деня можете да прочетете в хронологията в статията. Най-важното по темата от света - тук.

Още работодатели ще могат да получат компенсации за служителите си

След като на 27 ноември министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед за икономическите дейности, в които работещите могат да получат компенсации от 24 лв. на ден заради въведените ограничения на дейността до 21 декември, три дни по-късно тя я допълни. Така работодателите, които са преустановили дейност от 29 октомври 2020 г., също може да поискат средства за служителите си за до 60 дни. Такива са собствениците на барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, на езикови и образователни центрове, на други обучителни центрове и школи, както и на фирми, които организират конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Мярката се отнася и до заетите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масажи, фитнес и други.


Към тях сега се добавят и професионалните колежи. С промените в заповедта на министъра са включени пуснатите в неплатен отпуск след 27 ноември 2020 г. служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, перални, шивашки ателиета и химическо чистене, намиращи се на територията на търговски центрове, включително тип МОЛ.

Учебната година за част от учениците е удължена

За част от учениците учебната година се удължава. Това се разбира от заповед на образователния министър Красимир Вълчев, с която също се променя началото на втория срок за децата от първи до шести клас. Вторият срок за учениците от 7 до 12 клас ще започне на 4 февруари 2021 г., а за учениците от 1 до 6 клас - в зависимост от решението на съответното училище. За приключване на учебната година за учениците от първи до трети клас е посочена датата 23 юни, а за останалите - 30 юни.


Повече четете тук.

Преди окончателното гласуване ГЕРБ редактира предложението си от Закона за здравето да отпаднат текстовете, които регламентират болнично лечение на заразените с коронавирус. В момента в закона пише, че болните от заразни болести, в т.ч. и COVID-19, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". На първо четене по предложение на председателя на здравната комисия и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова бе прието да остане само "задължителната изолация", което според експерти е проблем, тъй като домашната изолация не е достатъчна, за да се предотврати разпространението на тежки заболявания.


Така няма законово основание да бъде задължен болен от заразна болест като холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне да постъпи в болница, ако той отказва.


Повече тук

Тематичен снежен човек

Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

© ВМА


Хората, занимаващи се с дезинфекцията на помещенията във ВМА направиха тематичен снежен човек от първия за тази зима сняг в София. Фигурата от сняг е облечена със защитно облекло, има маска и държи уред за дезинфекция.


"Усмивки от нашите дезинфектори, които освен срещу COVID-19, "пръскат" и свежо настроение.


И напомнят, че въпреки сложната пандемична обстановка, трябва да продължим да търсим красотата в малките неща, които ни радват.


И най-важното – да спазваме противоепидемичните мерки и да носим маските правилно!


Пазете се и бъдете здрави!", написаха по повод снимката на "Фейсбук" страницата на ВМА.

Градският транспорт в София няма да спира по-рано вечер

Софийският оперативен щаб не прие предложението на Центъра за градска мобилност за намаляване работното време на градския транспорт до 21 декември, докато са в сила въведените нови противоепидемични мерки, съобщи БНР. То предвиждаше последният курс на градските линии ще е в 22 часа, а на крайградските в 22.30 часа. Запазва се зимното разписание.


Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


До 20 часа се намалява работното време на Коледния базар в Градската градина. Без концертна програма ще бъдат запалени светлините на Коледната елха на 1 декември в 19.00 часа.


Продължават засилените проверки в търговските обекти в столицата за спазване на противоепидемичните мерки, съобщи по-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Тя уточни, че синята и зелената зона за платено паркиране ще продължат да работят.

Още 50 млн лв. за помощи за туроператори и туристически агенти

Министерството на туризма обяви, че е договорило 50 млн. лв. от Министерството на финансите за безвъзмездна помощ на туроператори и туристически агенти. Те са допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това е обявено на среща с организации в сектора. Министърът на туризма Марияна Николова обявила, че само светлият бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет и кандидатите не трябва да имат задължения към хазната.


Сега се приключват последните процедури, след което туроператорите и турагентите ще могат да подават заявления за субсидиране. Базата за разпределяне на средствата ще е оборотът от предходната година, а процедурата ще е максимално опростена, уверява ведомството. До момента този сегмент в туризма не е получил никаква помощ, а заявленията по осигурената субсидия от 10 млн. лв. още чакат разглеждане. "Дневник" изпрати въпроси по темата на Министерството на туризма и вече 2 седмици очаква отговори по тях.

Треньори и спортисти искат преосмисляне на мерките

Близо 30 треньори, спортисти и учители призоваха за преосмисляне и отхлабване на мерките срещу коронавируса, касаещи спорта. В открито писмо до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който издаде заповедта за влезлите в събота мерки, и до министъра на спорта Красен Кралев те оценяват решенията като "неадекватни". Инициатор е треньорът по плуване и водна топка в КВС "Бургас" Михаил Попов, а сред подписалите се са бившият национал и сегашен треньор по баскетбол Дечо Коешинов, участвалият на две олимпиади (Сеул 88 и Барселона 92) бивш плувец и настоящ треньор Георги Михалев, носителката на два сребърни медала от параолимпийските игри Стела Енева и световният рекордьор в маратонското плуване Цанко Цанков, пише "Сега". Те призовават да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни и да се разреши използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание.


Подробности тук

Седмичната статистика отчита рязък скок на излекуваните от коронавирус. Според Единната информационна система те се увеличават с над 73% и за периода 22 - 29 ноември надхвърлят 12 хил. души срещу 7 хил. за предходната седмица. По обясненията на здравния министър данните отчитат хората, които са били изписани от болници (как се отчитат оздравелите - тук)


Смъртните случаи за изминалата седмица се увеличават с близо една трета - до 929 (при 729 в седмицата 15 - 22 ноември). Възходящата тенденция идва в резултат от резкия скок на новоразени преди месец.При новозаразените тенденцията е към спад с 10 на сто (21 050 регистрирани през изминалата седмица при 23 262 в предходната). Това обаче най-вероятно се дължи на навлизането на бързите антигенни тестове - за тях се смята, че дават относително точни резултати, но не са официално признати, поради което статистиката отчита само положителните PCR изследвания. Косвено потвърждение на подобно предположение идва и от статистиката за направените тестове, които също са с почти 10 на сто по-малко (52 525 при 58 036 предната седмица).

Ваксината за COVID-19 се чака в България по Нова година

Първите дози ваксина срещу коронавируса се очакват в България в края на годината или в началото на новата, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на работно съвещание в Министерския съвет.


Той уточни, че става дума за 125 хил. дози на компанията "Пфайзер", с които ще бъдат ваксинирани първо медиците, възрастните хора в социални домове и учителите. Подчерта за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна. Подробности по темета - тук

Българската асоциация за здраве и фитнес настоява държавата да покрие от бюджета 60% от декларираните приходи от оперативна дейност на затворените в сектора обекти през съответните месеци на 2019 г. за периода на забрана за осъществяване на дейността през 2020 г.


Според асоциацията трябва да се разшири кръгът на допустимите за финансиране по схемите 60/40 и други на служители, включително и новоназначени в секторите, чиято дейност е забранена със заповед на здравния министър. Фирмите в сектора искат и чрез административна заповед държавата да изиска от общините да опрости на обектите такса смет за времето на затварянето им.


Асоциацията възразява срещу насаждането на мнение и страх сред населението, че спортните, фитнес, танцувални зали, зали за бойни спортове, групови занимания, басейни и други са рискови места за широко разпространение на COVID. Смятат, че със затварянето им се отнема основно човешко право за профилактика на здравето чрез физическа активност.

По-строгите мерки срещу коронавируса в България се ползват по-скоро с подкрепа, сочи телефонен сондаж на агенция "Галъп" сред 800 души, проведен в периода 27-29 ноември. Одобряват ги 56% от анкетираните, 42% - не ги харесват, а има и малко колебаещи се. Вероятно роля играят и немалките страхове заради тревожната официална статистика, коментират от агенцията.


Близо две трети от запитаните са се съгласили с твърдението, че кризата е объркала живота им, докато 34% не смятат така.

По официални данни София вече не е с най-висока заболяемост

Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

София излиза от областите с най-висока заболяемост от коронавирус, в които заразените надхвърлят 1000 на 100 хил. души население. Това сочат данни, обявени от здравния министър Костадин Ангелов на работно съвещание при премиера в понеделник. Той уточни, че в критичната група засега остават Габрово и Кюстендил, и изрази облекчение от това, че натискът над болничните заведения в столицата ще отслабне.
Оповестяваните от властите данни за заболяемост и смъртност на 100 хил. души население не са публични.


Според данните на Единната информационна система за последната седмица (от 22 до 29 ноември) новозаразените в столицата са 4939 души, което е с близо 20 на сто по-малко от предишната седмица. В тази статистика обаче влизат само резултатите от PCR тестовете, които са единствените официално признати изследвания и които намаляха видимо в последните седмици след навлизането на бързите антигенни тестове.


Ограниченията за влизане в страната се удължават до края на януари

Ограниченията за влизане в България, наложени като мярка срещу разпространението на коронавируса, се удължават до края на януари - това става известно от заповед на здравния министър Костадин Ангелов от 27 ноември.


Остават в сила действащите и до момента правила:


Позволява се за транзитно преминаване през България на гражданите на евросъюза, Шенгенското пространство и определен кръг други държави (пълния списък може да се прочете тук), включително и балканските страни. При пристигане от тези страни не се изисква отрицателен PCR тест.


За останалите пътуващи е необходим официален документ за отрицателен резултат от PCR изследване, издаден най-малко 72 часа преди влизането в страната. Изключения се правят за екипажите на автобуси, влакове, самолети и кораби, както и за определени категории служители.


Българските граждани и техните семейства, които пристигат от трети страни (извън ЕС, Обединеного Кралство Великобритания и посочените в заповедта на министъра) и не представят отрицателен резултат от PCR тест, подлежат на 10-дневна карантина на посочено от тях място. Още по темата - тук.

Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

През ноември стопанската конюнктура в страната се оценява като неблагоприятна, макар едва в края на месеца да бяха въведени по-строги ограничителни мерки заради епидемията, които засягат редица бизнеси.


Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо нивото си от октомври, като понижение на показателя е регистрирано в строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт. Повече по темата четете тук.

БЧК възстановява онлайн чата за психосоциална подкрепа

Българският Червен кръст (БЧК) съобщи, че отваря отново националния си онлайн чат за психосоциална подкрепа в отговор на нарастващата необходимост при усложняващата се епидемиологична обстановка в страната.


На сайта на организацията специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК, всеки работен ден от 12 ч. до 14 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка и които ще имат възможност да споделят своите притеснения и безпокойство. Нуждаещите се от помощ могат да се свързват с консултантите, работещи на чата във всеки един момент, а екипът, предоставящ услугата ще отговаря в рамките на посочените часове, се уточнява в съобщението.

Държавата заплаши къщите за гости с масови проверки за 8 декември

Министърът на туризма Мариана Николова обяви, че ще сезира регионалните здравни инспекции, Комисията за защита на потребители и МВР за извършване на масови извънредни проверки в къщи за гости и в хотели за студентския празник 8 декември.


Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Поводът е излъчен тази сутрин репортаж на "Нова телевизия", от който се разбира, че собственици на къщи за гости из страната са готови да прескочат забраната за събиране на над 15 души за частни тържества и правят резервации за по-големи групи с условието при проверка част от гостите да излязат и да се върнат по-късно.


Според влезлите в сила от нощта на петък срещу събота по-строги ограничителни мерки срещу коронавируса всички заведения в страната са затворени за посещения, а частните тържества могат да се събират до 15 души.

Част от детските градини остават отворени, за да осигурят грижи за децата на медиците, борещи се на първа линия срещу коронавируса. Дежурни градини и ясли има в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Бургас, съобщи Би Ти Ви.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова посети тази сутрин една от двете дежурни забавачки в София - 124-та градина "Бърборино", и съобщи, че интересът е слаб и тази сутрин са доведени три деца.

Започва кандидатстването за обезщетения

От днес започва кандидатстването за обезщетение от държавата при принудително излизане в неплатен отпуск заради новите ограничителни мерки. Право на компенсация има работещите в затворени бизнеси - заведения, магазини, образователни центрове и др.


Сумата е 24 лв. дневно, а задължително условие е работещият да е осигурен на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Заявления се подават в бюрата по труда от работодателите, чиито работници и служители желаят да получават компенсации. Подробности има на страницата на проекта.

Министърът увери, че едва 5% от учениците ще останат извън е-обучението

Коронавирусът в България: по-дълга учебна година и масови проверки в къщите за гости (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Между 35 хил. и 40 хил. деца няма да се включат активно в електронното обучение, като при част от тях причината е липсата на устройства и интернет, а за 10 десет на сто - липсата на отношение към училището. Това прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю за "Нова телевизия" в първия ден от новото затваряне на училищата.


От днес - за втори път в изминаващата година, близо 700 хил. ученици в България преминавават към онлайн обучение. Миналата учебна година завърши без връщане по класните стаи след затварянето в средата на март. Сега гимназистите в почти цялата страна учат от дистанция вече от месец, децата в 6 и 7 клас - от три седмици, а от днес и най-малките остават вкъщи поне до Нова година. Въпреки това Вълчев увери, че системата ще успее да компенсира образователните трудности. "Правим възможното, но ще има училища, в които не всички деца ще имат достъп до устройства", каза министърът.

Няма система, която да е осигурила равен достъп на всички деца до образование в електронна среда


Красимир Вълчев,

министър на образованието


Той допълни, че са отделени пари и са направени стъпки за поръчка на недостигащите устройства, но ведомството му среща две големи трудности: дългите процедури по Закона за обществените поръчки и липсата на устройства в световен мащаб.

Щабът в София решава дали транспортът да спира по-рано

Общинският щаб в София днес ще реши дали да намали работното време на градския транспорт до 22-22.30 ч., съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя даде брифинг в 124-та детска градина, приемаща деца, чиито родители работят на първа линия в борбата с коронавируса.


Фандъкова се аргументира, че както и през пролетта, пътниците в градския транспорт намаляват, а в късните часове почти няма пътуващи. Имало дни, в които в метрото в 1 влак е пътувал 1 пътник. Продължават засилените проверки на всички търговски обекти, които работят.

Ще следим внимателно пазарите и базарите на открито, ако има консумация на място, ще бъдат затворени, каза кметът и подчерта, че това се отнася и за коледния базар в Градската градина.

Образованието минава изцяло онлайн от днес

От днес всички ученици и студенти в България преминават към онлайн обучение до края на годината. Присъственото обучение е преустановено като част от влезлите в сила през нощта в петък по-строги ограничителни мерки, които властите наложиха в опит да ограничат разпространението на коронавируса. Те ще продължат до 21 декември, след което в зависимост от постигнатите резултати ще бъде взето решение дали и как ще бъдат смекчени.


В края на миналата седмица образователният министър обяви за неучебни двата присъствени дни преди коледната ваканция - 22 и 23 декември, така че учениците ще се върнат в класните стаи най-рано в началото на януари 2021 г. Гимназистите в почти цяла България са в този режим вече от месец, а сега по домовете си остават и по-малките ученици, както и децата, посещаващи детски градини и ясли. При студентите присъствени са единствено държавните изпити за бъдещите медици.

Дневните данни за понеделник традиционно са много ниски, което се дължи на забавеното попълване на информацията от почивната неделя. Тестовете за последното денонощие са едва 1965, като от тях са установени 739 заразени. Това прави положителните резултати 37.6 на сто от всички изследвания. Единната информационна система отчита 65 починали (при 60 миналия понеделник) - най-малко за последните седем дни, но обичайно във вторник този показател скача драстично при актуализирането на данните. Излекуваните са 815, което е между два и три пъти по-малко от предходните дни.


Почти без промяна остава броят на настанените в болници - 6869 души, от които 430 в интензивни отделения.


По традиция София води по брой на заразени, следвана от Бургас и Варна. Ето данните:

София - 129
Бургас - 118
Варна - 90
Кюстендил - 55
Плевен - 47

Спад в броя на направените тестове и установените новозаразени с коронавирус и ръст на починалите и оздравелите - това сочи официалната статистика за последните седем дни при усредняване на дневните показатели за периода. Най-сериозен е ръстът на отчетените оздравели - 69%. Смъртността се е увеличила с 25 на сто. Подробности - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Интересно ми е на колко учители и ученици са осигурени електронни устройства, за да може да се осъществи това онлайн обучение. До колкото ми е известно и учителите, и учениците са оставени да се оправят сами, но пък може и някъде все пак да са постъпили адекватно. При нас просто ни казаха какво сме ДЛЪЖНИ да осигурим на ученика като устройство. Не са ни питали имаме ли възможност.

 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Онлайн образование! По скоро имитация на образование. Не мога да си представя в медицинатаа как ще се обучат он-лайн. После ще искат и он-лайн да лекуват.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Да, от днес изцяло образованието минава в нелегалност. Столът под бесилката е съборен. Браво господа управляващи. Дайте чувал за трупа на образователната система . Разрушаваме и унищожаваме и малкото останала система.
  Най- ценните неща за подрастващите , които ще ги изградят като личности и хора а именно- образованието, спортът и развитието на таланти и обучения по интереси са забранени.
  Най -дискриминираната , най -ощетената група в обществото това са децата и младежите до 18 г.
  Отново заложихме на консуматорската кошница. хипермаркети, които имат повече стоки от един Мол са отворени. Хора вътре бол. Блъскат се пипат колички, стоки.
  Толкова ми е мъчно и тежко за подростващите, за младите хора като гледам как с истинска ярост / да използвам думите на оня гологлавия/ се унищожават, че просто нямам думи.

 4. 4 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 800 Неутрално

  ПП Воля по неадекватност в НС са първенци. А лидерът им бие всички политици по грандоманство. Освен това, че не били управлявали до сега друго нищо смислено не остава след тях. А остава и руската им връзка, тук се конкурират най-много с Атака.

 5. 5 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#4] от "ck":
  За другата статия е!

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  5% от учениците, ама може и да са 50% минимум .... И защо не отложат срока, или част от срока и да се учи лятото присъствено? .... Хем няма да се чудят родителите, кой ще им гледа децата лятото, когато нямат нито платена, нито неплатена отпуска....... Поне за малките до 6-7 клас.....

 7. 7 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Онлайн образование! По скоро имитация на образование. Не мога да си представя в медицинатаа как ще се обучат он-лайн. После ще искат и он-лайн да лекуват.
  —цитат от коментар 2 на kvasimodo


  Това е '' хуманния '' начин да се намали населението на земята .Ако не стане с веганство , вируси или неработеща здравна система , то ще трябва с война !
  Войната е бърз, шоков способ с гарантиран резултат , докато ''хуманния'' способ отнема време ......

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Отделили са 30 млн. лева за таблети и лаптопи, но поръчката ще дойде след месец...
  Успели са да купят за учителите!

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Той допълни, че са отделени пари и са направени стъпки за поръчка на недостигащите устройства, но ведомството му среща две големи трудности: дългите процедури по Закона за обществените поръчки и липсата на устройства в световен мащаб."

  Бахти лъжците! 9 месеца имаше да се подготвят, нищо не направиха, сега се мотаят и протакат допълнително за да минат метър. А таблети има навсякъде колкото си искате!!! ОСТАВКА!!!

 10. 10 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  "Той допълни, че са отделени пари и са направени стъпки за поръчка на недостигащите устройства, но ведомството му среща две големи трудности: дългите процедури по Закона за обществените поръчки и липсата на устройства в световен мащаб."Бахти лъжците! 9 месеца имаше да се подготвят, нищо не направиха, сега се мотаят и протакат допълнително за да минат метър. А таблети има навсякъде колкото си искате!!! ОСТАВКА!!!
  —цитат от коментар 9 на shisharko


  Таблети може и да има навсякъде, ама ние си чакаме специалните. Злите езици в бранша говорят, че става дума за определен допотопен модел, но затова пък на 3-на или 4-на цена.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 11. 11 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  1 до 28 ноември - 2426

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Да, от днес изцяло образованието минава в нелегалност. Столът под бесилката е съборен. Браво господа управляващи. Дайте чувал за трупа на образователната система . Разрушаваме и унищожаваме и малкото останала система. Най- ценните неща за подрастващите , които ще ги изградят като личности и хора а именно- образованието, спортът и развитието на таланти и обучения по интереси са забранени. Най -дискриминираната , най -ощетената група в обществото това са децата и младежите до 18 г.Отново заложихме на консуматорската кошница. хипермаркети, които имат повече стоки от един Мол са отворени. Хора вътре бол. Блъскат се пипат колички, стоки. Толкова ми е мъчно и тежко за подростващите, за младите хора като гледам как с истинска ярост / да използвам думите на оня гологлавия/ се унищожават, че просто нямам думи.
  —цитат от коментар 3 на ve4e


  Голяма тирада, на образованието не му е проблем 10-годишната системна разсипия, а едномесечното онлайн обучение. Ти да видиш. Само дето така и никой не обясни защо при присъственото обучение на лесните матури след 7-ми клас 1/3 от децата са с двойки по математика, а 1/4 с двойка по български. Защото излиза, че поне за 40% от децата присъственото обучение е безсмислено и води до неграмотност.

  Частта пък за хипермаркетите съвсем ми е непонятна. Какво предлагате, пълно затваряне на всичко? А децата какво ще ядат като родителите им са без пари? Или пък да стоят зимата на студено, че родителите не могат да си платят сметките? Голяма грижа за децата, няма що.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Голяма работа. После в ЮЗУ, НБУ и Библиотекарския - ще ги завършат без проблем! А с членство в МДПС или МГЕРБ - директно в държавната администрация. (да администрират на некой дедавиа).

 14. 14 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Министъра на образУванието да млъква. Понеже много научават електронно, затова не посмяха да включат в матурите електронно научения материал. Всички знаем че повечето само влизат в срещата и си правят нещо друго. Работят 1/10 от учениците за максимум 2 седмици. После почва да ги боли глава от седянето пред екрана всеки ден и спират. Все пак очите са по-важни от мокрите сънища на министъра.
  Относно броя случаи. Статистиката от последните седмици може да си я пъхнат на някое място. Повечето влизат в болница без да имат ПСР тест. Което значи, че хората се стремят до последно да избегнат среща с РЗИ. Е какво ни показва тогава статистиката на РЗИ.

 15. 15 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Мариана Николова обяви, че ще сезира регионалните здравни инспекции, Комисията за защита на потребители и МВР за извършване на масови извънредни проверки в къщи за гости
  —цитат от коментар 0 на Статия


  "Къщите за гости" са продукт на върхушката на герб! Продукт който беше изграждан с европейски средства! Собствениците-измамници, приоритетно и логично са членове и активисти на герб!
  Мариана Николова, която щяла да проверява "Къщите за гости" е продукт на националистите.
  При такива продукти, крайният резултат е предизвестен.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма страшно, вирусът намалява. Мангъров каза, а той е спец. Не ходете в болници и без това там не ви лекуват. При поява на симптоми пийте чай с аспирин и най-важното не носете маски че ще ви умрат невроните.

 17. 17 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Весело

  Аз едно не мога да разбера - явно ганьо е твърдо решен да си пробва късмета с вируса. Явно му липсва остро тръпката от търкането на талончета, та му трябват нови вълнения.
  Защо тогава изобщо се напъват за мерки и прочее? Да го оставят ганьо да си ходи където иска по молове, кръчми, стадиони и т.н. пък който оцелее - оцелее.
  И без друго малко естествен отбор няма да ни се отрази зле.

 18. 18 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Интересно ми е на колко учители и ученици са осигурени електронни устройства, за да може да се осъществи това онлайн обучение. До колкото ми е известно и учителите, и учениците са оставени да се оправят сами, но пък може и някъде все пак да са постъпили адекватно. При нас просто ни казаха какво сме ДЛЪЖНИ да осигурим на ученика като устройство. Не са ни питали имаме ли възможност.
  —цитат от коментар 1 на Smile


  Пичове, живеете в 21-и век!
  Всеки има лаптоп, компютър или смартфон.
  Аре стига с тия заяждания на дребно, че ми писнахте на мъжкия полов орган.
  В края на краищата, ако трябва ще купите и един таблет за 200лв.
  Цял свят се опитва да въведе електронното обучение, на прост Ганьо естествено му пречи нещо.

 19. 19 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Весело

  До коментар [#18] от "eqf28366123":

  Ема ако е за новия айфонь веднага намират как да изскочат 3 бона от джобовете сеш се...

 20. 20 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#18] от "eqf28366123":

  По принцип на моето дете съм осигурила каквото е нужно.
  Но не приемам за правилно в неделя сутринта да получавам съобщение от директора на училището какво да осигуря на детето, за да учи то от понеделник, защото:
  1. Може да съм на работа и да не мога да отреагирам
  2. Може да съм на село и да не мога в неделя да намеря магазин за техника
  3. Може да нямам пари (да представи си, има хора, които не могат да извадят ей така 500 лв. от днес за утре)
  4. Може да съм болна или под карантина и да нямам право да излизам от вкъщи (а доставката не става в рамките на същия ден).

  П.С. Таблет и телефон стават за екстремни ситуации, но не и за пълноценно учене повече от 2 дни. Имам поглед върху онлайн обучението - трябва си компютър с камера, микрофон, тонколонки (или за по-лесно лаптоп). На таблет да пишеш домашни по ИТ или по КМ си е мъка, както и безбройните презентации, които им искат по всичко.

  И това, че аз съм успяла да осигуря устройство на детето ми, не означава, че не ме е яд, че оставят всеки да се оправя сам както може. На мен работодателят ми е осигурил компютър, на който да работя, не ме е оставил да се оправям сама. А учителите ги оставиха. Децата пък имат право на безплатно образование (и задължение), ама нещо не е много безплатно. Там родителите да се оправят и ако не могат, да теглят бързи кредити.

  А парите за устройства на всички ученици ще се избият за две години вероятно, защото ще могат да им заредят всички учебници в електронен формат и няма нужда да се купуват хартиени учебници, нито да се мъкнат безумно тежки раници, но държавата не смята да прави този разход.

 21. 21 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 37 Неутрално
 22. 22 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#18] от "eqf28366123":

  Ако се абстрахираме от устройствата, които родителите трябва да осигуря... Имате ли представа как едно дете 1-ви клас, което още не може да чете и пише ще успее само да се включва, да си пише домашните и да ги прикачва в точно определен час.. За да не се затормозявате ще ви отговоря. Единият родител напуска работа и учи с детето.... А, ако дадено дете има само един родител, който трябва да работи и няма кой да помага какво правим???

 23. 23 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#18] от "eqf28366123":

  Пич, на смартфон или таблет учат само тия дето нямат намерение да учат. Колкото да ги запишат, че са вътре. Простия Ганьо си мисли, че като имаш устройство с камерка правиш електронно обучение.

 24. 24 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#22] от "edinotselo"

  Тези питанки ги отправете към оня главоч Борисов и кохортата му от "ГЕЙнии" в Министерски съвет, ние останалите във форума не сме хората.
  Аз лично по-скоро бих обявил нулева година, вместо тази откровена имитация на "образование" в момента, ма мен никой не ме е турил министерче с дебела заплатка и мноо ум да давам акъли на раята.

 25. 25 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#22] от "edinotselo":

  Да допълня реална ситуация. Контролно онлайн и вкъщи спира токът. Лаптопът има батерия, но интернет няма :(.
  Тук едно малко дете до колко ще се справи:
  1). Да се свърже с учителя веднага и да обясни какво е станало (защо е изчезнало от мийтинга)
  2). Да му повярва учителят и да не му пише веднага двойката.
  3). Да намери алтернатива за интернет (пр. мобилни данни от телефона)
  4). Да успее да шерне мобилни данни от телефон на компютър, за да си продължи контролното (ако учителят разреши).
  5) Това да се случи в рамките на няколко минути, за да има време и да реши контролното.

  Ако е малко дете и няма родител до него, да отреагира бързо, си е ненужен стрес за детето (ама як стрес по независещи от него причини).

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно
 27. 27 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:март - 8април - 58май - 74юни - 90юли - 153август - 246септември - 196октомври - 4821 до 28 ноември - 2426
  —цитат от коментар 11 на Nevena Stoilova


  Сега остава да разберем, колко от тях С Ковид и колко ОТ Ковид.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#1] от "Smile":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е!Преди доста години /около предната криза/Гърция по закон осигури компютър за всяко дете над 12 годишна възраст- цитирам по памет!У на , обаче нещата са много по-различни!"Всеки да се оправя , кой както може"- така се работи у нас!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#9] от "shisharko":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това е тотална подигравка!Дистанционното обучение само сваля допълнително нивото на образованието у нас!

 30. 30 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 225 Гневно

  "Заплаши"

  И после искайте хората да вярват на управляващите и да спазват мерките.

 31. 31 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Пък в София полицаите не посмяха да влязат в ресторант в центъра на града с 200 души клиенти вътре...сигурно и глобата ще се размине... за хотели няма да питам

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#22] от "edinotselo":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ако нямат баба или дядо /под ръка/ им е "спукана работата"!Нито работа, нито някакви прилични доходи и изобщо пълен хаос!

 33. 33 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#32] от "bat_plamen":

  Ако детето е първи клас, то има голяма вероятност баба и дядо все още да работят и да не са пенсионери. А дали и те могат да се оправят с техниката вече е съвсем друг въпрос.

 34. 34 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Най -дискриминираната , най -ощетената група в обществото това са децата и младежите до 18 г.
  —цитат от коментар 3 на ve4e


  А за учителите нито дума? Защото голяма част както и докторите са в напреднала възраст.

  Но и те са "косвена жертва" на безкрайния преход...

 35. 35 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За пореден път се убеждавам колко умни и предвидливи са от ПП ГЕБП,та направиха Манолев,Янаки Червеняков,Гамишев и другите "къщи за тъщи"-в които хем се наливаха пари-хем не гостуваше никой.То било заради коронавируса.Хвала на такива гиганти и титани на мисълта,които ни предпазваха от години насам от коронавируса,още отпреди да се е появил даже...Е тва се казва истински държавник,който предугажда опасността,а не реагира в последствие...Още 98мандата дано изкарат...Връщане на член 1ви,Борисов-пожизнен премиеро-президент и едновременно с това да е и цар-еврокомисар.Замяна на житните класове в герба с копито от суджук,добавяне на куплет в химна в който да се славослави тоя виден управник...А след време-с евросредства и мавзолей в Банкя...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 36. 36 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#32] от "bat_plamen":Ако детето е първи клас, то има голяма вероятност баба и дядо все още да работят и да не са пенсионери...
  —цитат от коментар 33 на Smile

  Според зависи от конкретния етнос.При един определен етнос има вероятност същевременно майката да е във втори клас,бабата в четвърти клас,дядото-в Бойчиновци,а прадядото-в пазарджишкия...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 37. 37 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Пичове, живеете в 21-и век!
  Всеки има лаптоп, компютър или смартфон.
  Аре стига с тия заяждания на дребно, че ми писнахте на мъжкия полов орган.
  В края на краищата, ако трябва ще купите и един таблет за 200лв.
  Цял свят се опитва да въведе електронното обучение, на прост Ганьо естествено му пречи нещо.
  —цитат от коментар 18 на eqf28366123

  Ъхъм. И ако имаш повече от едно дете на училищна възраст, какво правиш? Ами ако двете ти деца делят една стая и един компютър, а имат електронни часове по едно и също време? Ами ако са прекалено малки, за да им тикнеш електронни устройства в ръцете, и изведнъж ти сервират, че трябва да кихнеш една сериозна сума пари за такива и че трябва тепърва да учиш децата да работят с тях? И по-нагоре в коментарите беше казано - едно първолаче, което едва срича, как ще се оправя с техниката на достатъчно добро ниво?

  Честно, това е пълна тъпотия. Далеч по-адекватно би било да се обяви нулева година при такива обстоятелства. Не е толкова страшно това.

 38. 38 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално
 39. 39 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#2] от "kvasimodo":
  Вече лекуват онлайн. Личните лекари по телефона.

 40. 40 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#14] от "petiopit":

  "После почва да ги боли глава от седянето пред екрана всеки ден и спират." - вие най-вероятно нямате деца :) Повечето деца стоят пред компютъра с часове след училище- не твърдя, че е правилно или полезно, но е факт. Моето дете е на 8 и е единственото от класа, което няма собствен телефон/таблет. Дистанционното обучение не им е никакъв проблем, разцъкват Тиймс по-добре от мен. Единственото, което им липсва е контака с приятелите през междучасията, но за един месец нищо няма да им стане. Миналата година по никакъв начин не им се отрази, даже бих казала, че беше полезно и за родителите, някои си подобриха значително правописа :)

 41. 41 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#33] от "Smile":

  Благодарение на предходното дистанционно обучение и седемгодишното внуче майка ми доста си подобри компютърната грамотност, даже има Фейсбук вече ;)

 42. 42 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smile":


  До коментар [#37] от "Feniks_na_gril":


  Мхм. Как беше?...
  Който иска да направи нещо, ще го направи. Който не иска, ще си намери причина...

 43. 43 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smile":До коментар [#37] от "Feniks_na_gril":Мхм. Как беше?...Който иска да направи нещо, ще го направи. Който не иска, ще си намери причина...
  —цитат от коментар 42 на eqf28366123


  Глупости, които може да бъдат изречени единствено от човек, който никога и за нищо не е бил притискан от обстоятелства, върху които няма контрол.

 44. 44 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 373 Гневно

  До коментар [#18] от "eqf28366123":

  "...заяждания на дребно, че ми писнахте на мъжкия полов орган."

  Съдейки по изказването ти СИЛНО ме съмнява да имаш такъв орган.Ако имаше поне малко акъл в кухата глава нямаше да се изтропваш по такъв дебилен начин в такава важна тема.Явно си нЕк'ъв глезен тийн,а каво остава да имаш и деца - дано да нямаш де,щото горките с такъв бащичко!
  ---
  Доста хора са ти отговорили подобаващо,гледам...Дано ти влезе нещо в каруната!

 45. 45 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#41] от "tediblabla":
  Вие сте дискриминирали майка си в продължение на доста години. Предполагам, че почти всички нейни връстници и връстнички от обкръжението ѝ отдавна са придобили необходимата квалификация и са навлезли в социалните мрежи.

 46. 46 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#43] от "Feniks_na_gril":

  Да, аз понеже живея на друга планета и съм роден със сребърна лъжичка в устата. Никога не съм изпитвал трудности. Я, моля ти се! Вземи се стегни.
  За разлика от мрънкалата като теб, по форумите, Аз цял живот съм работил, точно за да не ме притискат обстоятелствата.
  Ама то трябва да имаш и амбеция и малко акъл. А не само да се жалваш колко си неоправдан от живота.


  До коментар [#44] от "deacon":

  Късно е да ми влезе нещо в главата, на 45 съм. От тук насетне само ще излиза от нея.

 47. 47 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Никога не съм изпитвал трудности.
  —цитат от коментар 46 на eqf28366123

  ОК, бумър. Това е очевидно. Стига плямпа сега.

 48. 48 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#36] от "tqh42306221":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 49. 49 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#42] от "eqf28366123":

  Пич, аз решение съм намерила много отдавна за моето дете и както се казва, аз начин съм си намерила. Обаче това не променя факта, че е адски тъпо да поставиш хората в една ситуация и да им кажеш "Ами оправяйте се!" Образованието е задължително и на хартия е безплатно. Държавата имаше толкова месеци време да се стегне и да направи нещо по въпроса. Не само, че не направи нищо, но и упорито не предупреди отрано родителите да имат предвид и да закупят устройства, понеже тя няма да закупи такива. Вместо това вървяха паралелно две лъжи: че няма да затварят училищата и че държавата ще закупи устройства за учители и ученици. На финала затворени, без устройства и "Ами оправяйте се!" Ами нагло е! И фактът, че аз съм се оправила, не го прави по-малко нагло.

  П.С. Аз баба пенсионер не бих викнала да помага с ученик, който до вчера е бил в училище. Все пак именно възрастните хора трябва да пазим.

 50. 50 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#47] от "Feniks_na_gril":

  Аз съм от поколението Х!
  Смотан, милениал!

 51. 51 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#40] от "tediblabla":

  Имам 2. Малкото е на 8 също. На се дразня когато някой каже "за един месец нищо няма да им стане". Тази година се събират 2-3 нормални месеца. Повечето родители се радват как децата разцъфват teams и въобще не схващат какво детето им трябва да научи.

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Гневно

  Абе какви неграмотници пишат статиите ви?
  Нямате ли поне редактор който да е на ти с българския?
  Пише се "заболеВАемост", а не "заболЯемост"!
  Реагирам защото тази неграмостност се шири все повече и повече.
  Едно време, ако не бяха сигурни, пишещите си правеха труда да проверяват.
  Сега вече на никой не му пука!
  Липсата на уважение към собствения ви език е липса на уважение към самите вас!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#47] от "Feniks_na_gril":Аз съм от поколението Х!Смотан, милениал!
  —цитат от коментар 50 на eqf28366123


  ОК, бумър.

 54. 54 Профил на Анна Христова
  Анна Христова
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Здравейте, благодаря за коментара Ви. Според официалния правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 264., формите заболеваемост или заболяемост
  са дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч.

  Анна Христова
 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално


  Интересно ми е на колко учители и ученици са осигурени електронни устройства, за да може да се осъществи това онлайн обучение. До колкото ми е известно и учителите, и учениците са оставени да се оправят сами, но пък може и някъде все пак да са постъпили адекватно. При нас просто ни казаха какво сме ДЛЪЖНИ да осигурим на ученика като устройство. Не са ни питали имаме ли възможност.
  —цитат от коментар 1 на Smile


  Нещо като съдбата на давещите се...
  Ами да плуват!
  Борисов се съсипА от грижи за населението от всякакъв род, вид и кво ли не, пък и тези вестникари от запада като се почнали да питат – шкафчета, барцелони, пари, пищови, жени – това не е живот!
  Нали Боко!
  Сега пък компютри немАло! Да си купят!
  Секи месец 50 лева на бабите дава...

 56. 56 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Grammar Nazi,
  Май те затапиха ,а?

 57. 57 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Я пак провери дали некоя запетайка не са изтървали или турнали неправомерно.

 58. 58 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  12-13милиона докарахте ли ги вече болните в страната!?

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 59. 59 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Колко каже Щаба, толкова ще пишат...
  За 3 дни стана чудо, Амин братя.

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Аз едно не мога да разбера - явно ганьо е твърдо решен да си пробва късмета с вируса. Явно му липсва остро тръпката от търкането на талончета, та му трябват нови вълнения. Защо тогава изобщо се напъват за мерки и прочее? Да го оставят ганьо да си ходи където иска по молове, кръчми, стадиони и т.н. пък който оцелее - оцелее. И без друго малко естествен отбор няма да ни се отрази зле.
  —цитат от коментар 17 на Драгомир Дончев


  Да бе
  Па и викат
  -Да не ходим на работа ли?
  КАК ДА СЕ ПАЗИМ ТОЧНО Я ОБЯСНЕТЕ.

  Ми точно така Ганьо - не се рискувай!
  При условие че сте стотоци и даже хиляди в едно помещение и не може да има дистанция - ЗАЩО СТАВАШ СУТРИН ПА ОТИВАШ?

  Тъпчеш се с други нещастници в автобусите после сте заврени в кравеферми цехове и заводски халета.
  В АЕЦа сте 4400 персонал!

  Помисли Ганьо!
  - Да, ама бъдните 7 -години, все ще срещем заразата. Какво ще стане с реакторите, ако не идем всички на работа.
  Какво ще стане с кравите в кравефермите?

  -Първо - може и да се не срещнете с вируса, ако 5 - 6 месеца се увардите.
  Някакъв голям учен - Мангъров май бил казал че Ковид ще изчезне и ще се превърне на тиква.
  Иска леко устискване и Мерки!

  -Второ майната им на реакторите - да гърмят! По ли е добре ужасяваща зараза?
  Не отивайте на работа!

  А и кравите ще мучат гладни седмица па ще спрат!

  Ама Ганьо не възпрема!
  Не го е страх май!

 61. 61 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":Здравейте, благодаря за коментара Ви. Според официалния правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 264., формите заболеваемост или заболяемостса дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч.
  —цитат от коментар 54 на Анна Христова


  Сложих ви плюс за труда да отворите БАНския официален правописен речник, НО знаете ли какъв е редът за вписване на нови думи в българския език?
  Ако думата добие гражданственост, т.е. почнете да я чувате НА УЛИЦАТА, тя ще бъде вписана!
  Както уродът, роден от ГЕРп – "входирам"! Една доста прехранена леля от Монтана го въведе! Искрето, което изчезна от НС! Кой изтри ВНАСЯМ? Защо това куцо творение се повтаря постоянно? ВАКАНЦУВАМ също им е вкусно за произнасяне на герберите недоучени заедно с куп русизми, останали от предните 45/50 години под съветско управление!
  А непрекъснатото заместване на КОГО с КОЙ?
  Тази тълпа неграмотници нали са завършили средно и виШУ присъствено? Къде им е оброзованата реч?
  Та така за речника на БАН!
  Подробностите за появата на НОВИ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!
  Научих ги присъствено от участничка.

 62. 62 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 174 Весело

  Както си и мислех , мерките започнаха да работят още преди да са влезли в сила, което за пореден път доказва, че статистиката в България я пишат в банкя. Излиза , че затварянето е било само за да има затваряне , а защо премиера иска да катастрофира микро, малък и среден бизнес е въпрос , които трябва да му се зададе моментално, за да има живи , които да го чуят отговора.

 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  [quote#60:"simChо"][/quote]

  Наслагахте минуси, а?
  Щото се споменава любимия ви Мангъров.


  Ама помислете КАК ЩЕ ПОБЕДИМ КОВИД, С НЕВЛИЗАНЕ В ПАРК, СЪС ЗАРАЗНОЛЪЖИЧНО ПОДСКАЧАНЕ И НЕИЗЛИЗАНЕ ОТ СТАЯТА.
  За няколко месеца?

  С Мерки и съзнателност, с плътно жандармерийско блокиране нс Банско - Ковидът ще избяга?
  Няма да го има хептен?
  В полунощ ще стане тиква?

  Не, мангъристи.
  Бъдните 7 - 8 години ВСЕКИ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С ВИРУСА!

  Колкото и да къртите пейки из парковете и да скачате по форуми.

 64. 64 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:март - 8април - 58май - 74юни - 90юли - 153август - 246септември - 196октомври - 4821 до 28 ноември - 2426
  —цитат от коментар 11 на Nevena Stoilova


  Дежурния трол пак се обади. Само тролове ли имате в пресцентъра на герб?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 65. 65 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Цитат:
  и масови проверки в къщите за гости (хронология)

  ----
  Някой има ли инфо колко ТОЧНО на брой са тия къщи за гости, че да сметнем колко трилиона корона-рецидивисти ще се настанят там, за да вършат корона-престъпления!?

  Според мен властите, със същия успех, биха могли да изтараш два-три блока в някой голям град - ще се обхванат ПОВЕЧЕ корона-рецидивисти, които си ходят у дома БЕЗ маски, не си мият ръцете и пр. ТЕЖКИ корона-престъпления.
  И ще спестят сума средства и сили!

 66. 66 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Както си и мислех , мерките започнаха да работят още преди да са влезли в сила, което за пореден път доказва, че статистиката в България я пишат в банкя. Излиза , че затварянето е било само за да има затваряне , а защо премиера иска да катастрофира микро, малък и среден бизнес е въпрос , които трябва да му се зададе моментално, за да има живи , които да го чуят отговора.
  —цитат от коментар 62 на naturiST


  Не, просто, както винаги, данните от уикенда, които се съобщават в понеделник, са некоректни. Гледай утре като добавят неотчетените смъртни случаи към тези от днешния ден, как "Дневник" ще писнат отново за рекорден брой убити от вируса.

 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ...
  знаете ли какъв е редът за вписване на нови думи в българския език?
  Ако думата добие гражданственост, т.е. почнете да я чувате НА УЛИЦАТА, тя ще бъде вписана!
  Както уродът, роден от ГЕРп – "входирам"! Една доста прехранена леля от Монтана го въведе! Искрето, което изчезна от НС! Кой изтри ВНАСЯМ? Защо това куцо творение се повтаря постоянно? ВАКАНЦУВАМ също им е вкусно за произнасяне на герберите недоучени заедно с куп русизми, останали от предните 45/50 години под съветско управление!
  А непрекъснатото заместване на КОГО с КОЙ?
  Тази тълпа неграмотници нали са завършили средно и виШУ присъствено? Къде им е оброзованата реч?
  Та така за речника на БАН!
  Подробностите за появата на НОВИ ДУМИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!
  ...
  [quote#61:"Alexander97"][/quote]
  Уви, реалности! Неграмотността е на всички нива. Хора с висше образование пишат текстове с много голям брой правописни грешки. Не механични, т.е. от натиснати съседни клавиши, не поради натиснат клавиш от "другата кирилица", т.е. "ш" вместо "в", "ю" вместо "ч", "ч" вместо "я" и т.н. Освен споменатите "входиране", "кой" вместо "кого" и др. в последните години голяма популярност добиха "полицай" (не един, а няколко или много), конструкций, някой (отнася се не за един, а за няколко души) и много други. Така говорят и пишат много представители на политическия и икономически елит, уви и много журналисти и заели журналистически длъжности ...
  А някои издребняват и посочват неправилни пунктуация, интервали, ..., и като се заядат за някакви запетайки, ...
  Нищо страшно! Никой от допускащите много правописни грешки няма да се спъва докато ходи по улиците. Ако случайно се спъне, няма да е защото ги допуска. Голяма работа, че често се пише и говори на език близък до българския, а понякога нямащ почти нищо общо с него. Толкова ли е важно?

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Отделили са 30 млн. лева за таблети и лаптопи, но поръчката ще дойде след месец...Успели са да купят за учителите!
  —цитат от коментар 8 на hope


  Кои са тези учители?
  Може ли имената?

  Щото аз знам семейство с двама учителя и дете, на което никой, нищо не е купил..

 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Частта пък за хипермаркетите съвсем ми е непонятна. Какво предлагате, пълно затваряне на всичко? А децата какво ще ядат като родителите им са без пари?
  —цитат от коментар 12 на rumen_s


  А защо да не затворим АЕЦа, където все пак има 4000 човека, от няколко областни града..
  Ако се направи, съвсем, съвсем повърхностен анализ - какъвто и аз правя, без да съм специалист.. е се види, че от март - до сега, хората се заразяват на работа!

  И разнасят вируса..
  Давал съм десетки примери!
  Шивачки от цеховете, строители, хора в халетата на заводите..

  А по форуми, се беснее за дискотеките и по заразнолъжичен проблем.
  Шивачките от Айтос, след работа са по дискотеки всеки ден?

  Заварчиците от заводите - и те??!

  И що да се не спрат хипермаркерите?
  Училищата как се спират??

  Кое е по-важно - яденето, или Човешкия живот?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK