Първите дози ваксина за COVID-19 се чакат в България по Нова година

Първите дози ваксина за COVID-19 се чакат в България по Нова година

© Правителствена информационна пресслужбаИзбори 2022

Първите дози ваксина срещу коронавируса се очакват в България в края на годината или в началото на новата. Това съобщава здравният министър Костадин Ангелов по време работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията, проведено под ръководството на премиера Бойко Борисов, кадри от което се пуснати и във фейсбук профила на премиера.


Ангелов допълва, че става дума за 125 хил. дози на компанията "Пфайзер", с които ще бъдат ваксинирани първо медиците, възрастните хора в социални домове и учителите. Подчерта за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна.


Посочи, че съвместно с ръководената от главния здравен инспектор Ангел Кунчев структура усилено се работи по план за ваксиниране и се подготвя логистиката за получаването на ваксината, която се нуждае от специални условия за съхранение.
Междувременно здравният министър отчита и спад на заболеваемостта, макар че такъв се очакваше да дадат новите мерки, въведени от петък вечерта, при това след най-малко две седмици. Той обявява, че над 12 хил. души са излекувани от COVID-19 само за миналата седмица, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост от 1000 случая на 100 хил., като в тази група остават само две области - Габрово и Кюстендил. "Така че сме малко обнадеждени по отношение на натиска, който очакваме върху здравната система, тъй като той бе доста сериозен в София". Обявява още, че в национален план няма недостиг на лични предпазни средства и дезинфектанти, а медикаментът ремдесивир е вече с регулирани доставки и е осигурен за всички български пациенти.


Премиерът Борисов на свой ред уверява, че ваксините ще са доброволни и безплатни и се разпорежда планът за поставянето им да бъде готов максимално бързо. Ремдесивирът е безплатен за пациентите, има за всички, уверява той с мотива да не се злоупотребявало с него.


Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини.


Бойко Борисов,

премиер


Здравният министър увери, че още днес по сметките на медиците, за които има пропуски, ще бъдат преведени полагащите им се по 1000 лв. за работа с коронавируса на първа линия. За такъв случай се разбра вчера в Поморие. Посочи и че в национален план няма недостиг нито на лекарства, нито на предпазни средства.


Помощта продължава да се готви


На съвещанието, на което отново бяха повторени намеренията на правителството да пусне още мерки в помощ на бизнесите и хората, които не могат да работят заради ограничителните мерки, Борисов се разпорежда при проверките за спазването им здравните власти да са хем строги и безкомпромисни, хем максимално вежливи с хората и да разглеждат всеки един случай поотделно. Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни и да се тормози бизнесът или отишлите да си почиват. Този баланс трябва много внимателно да го държите, дава указания той. Посочва, че тази седмица е изключително важна, защото по нея щяло да се види "платото (в броя новозаразени - бел. а.) дали върви". Втората седмица от новите мерки пък щяла да покаже какъв е натискът върху болниците. Напомня, че е обещал на затворените бизнеси на 21 декември да има разхлабване. "Но най-важната мярка е броят на излекуваните, да преминем през тази война и бизнесът сам да си изкарва парите", посочва той. В броя на оздравелите обаче властите включват и всички, на които е изтекла карантината, без да са им правени изследвания.


Министърът на социалната политика Деница Сачева докладва, че в петък са променени условията на мярката "Заетост за теб", така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година, колкото е минималната заплата. Изрежда и останалите вече действащи мерки като от днес може да се кандидатства за 24 лв. дневна помощ при 8-часов работен ден за персонала на затворените бизнеси. "Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи - 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт", посочва.


От думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов се разбира, че днес няма готовност да се обяви нова мярка, анонсирана вече около седмица в помощ на бизнеса. Обявява, че условията по нея ще бъдат съобщени тази седмица, като допълва, че за първи път в процедурата ще се включи и НАП за по-бързо. Подкрепата ще е процент от оборота на засегнатите от заразата фирми, да се кандидатства и до седмица след това парите да се изплащат от НАП. Впоследствие НАП ще си получи направените трансфери от средства по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". По нея вече бяха заделени средства в помощ на бизнеса, но времето за разглеждане на документите на кандидатите е много дълго.


На фона на множество декларации от страна на туристическия сектор, който е сред най-пострадалите и част от който досега не е получил никаква помощ, ресорният министър Марияна Николова отчита на заседанието, че секторът стои стабилно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK