Електронното направление за PCR тест от личния лекар е хубаво, но не е готово

Електронното направление за PCR тест от личния лекар е хубаво, но не е готово

© Цветелина Белутова, КапиталЛичните лекари вече формално (от 27 ноември) могат да издават електронни направления за PCR тестове, но технологично това все още не е възможно. Това показа проверка на "Дневник" в понеделник (30 ноември). Така в момента за пациентите, които имат симптоми и искат да се изследват не за собствена сметка, трябва да отидат до личните си лекари.


Това е частично облекчение, защото до преди няколко дни общопрактикуващите медици нямаха право да дават такива направления (от началото на епидемията досега болните трябваше да отидат до личния си лекар, който да ги насочи към лекар-специалист, който пък да им даде направление за PCR изследване в лаборатория). Това, че направлението обаче все още не може да се издаде електронно, означава, че съмнителните за зараза със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 - бел. авт.) остават потенциален риск за останалите пациенти пред кабинета на личните лекари, както и за самите лекари, когато отиват да вземат направлението си.


Част от технологията е разработена, но проверката показва, че финализирането на процеса зависи от внедряването от софтуерните фирми, с чиито продукти работят общопрактикуващите лекари. Това предстои без ясен срок.


Електронно направление - не още
"Все още не" е краткият отговор на общопрактикуващия лекар д-р Николай Колев на въпрос, дали може да издава електронни направления за PCR тестове за коронавирус.


"Няма ги функционалностите в нашия софтуер", твърди доктор Колев, като обяснява, че всеки личен лекар има договор с частна фирма за медицински софтуер. Фирмите - а те в България са десетки - трябва да нагодят програмите си към правилата на държавата.


"Миналата седмица в петък, в пет следобед получих писмо, че вече го има това, което е изработено от "Информационно обслужване" (държавната фирма, която работи за изграждането на електронното управление в България - бел. авт.) и да го видят нашите програмисти, за да го правят", обяснява той.


Личните лекари настояват месеци наред да издават направления за изследвания за COVID тестове, но реализацията се бавеше заради неразбирателства между Здравната каса, "Информационно обслужване", Министерството на здравеопазването и лекарски организации. На 25 ноември след неколкократни публични обещания на здравните власти, че електронно направление ще има, е бил подписан анекс към Националния рамков договор между Българския лекарски съюз и Здравна каса (споразумението при какви условия се работи). На 27 ноември то беше публикувано в Държавен вестник, с което официално влезе в сила.


За доктор Колев обаче не всичко е изяснено: "Чисто юридически преди да съм подписал договора аз, като индивидуален партньор, не знам, дали имам право да издавам направления. Правя си сметка да звънна в Здравната каса и да ги питам", казва общопрактикуващият лекар.


На финалния етап остава да се направят и препрограмиранията на частните софтуерни фирми, с които всеки отделен личен лекар работи. "Дневник" се свърза с представител на "Контракс", един от водещите системни администратори, създател на програмата "Хипократ", с която работят някои общопрактикуващи лекари. Служител на фирмата заяви, че са пред завършване на проекта си за електронно направление и предстои във вторник и сряда да му бъдат направени тестове.


Така денят, от който ще започне издаването на електронни направления за PCR изследвания за коронавирус от личните лекари, ще зависи от частните софтуерни фирми и осъществянането на връзката между системите.


Според наблюденията на общопрактикуващия лекар Георги Миндов девет месеца след началото на епидемията, PCR изследванията за инфекцията вече са по-малко търсени от пациентите, за сметка на антигенните тестове. "Първо е по-бързо, след това е по-достъпно и няма задължителна карантина", обобщава д-р Миндов. По думите му той прави такива изследвания и в кабинета си, които пациентите заплащат, но пък "проблемът му се решава за 16 минути: има ли COVID, няма ли, грип ли е или не".


Здравните власти акцентират върху важността на антигенните тестове в последно време. Въпреки това резултатите от тях не влизат в официалната статистика. Така пациентите с положителен антигенен тест за коронавирус не подлежат на официална изолация и се разчита на съвестта на хората. (Още за антигенните тестове тук, тук и тук)


И лабораториите трябва да се подготвят


Още в петък в една от манипулационните на лаборатории "Рамус" е дошъл пациент с направление от личния лекар за PCR изследване. "Направлението ни го снимаха и изпратиха по Вайбър (бел.ред.- приложение за безплатни разговори и съобщения), тъй като електронната система не работи. Ние сме си го въвели ръчно на база на снимката на хартиения носител", каза пред "Дневник" д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатории "Рамус".


"Може и да имаме проблеми със Здравната каса, заради липсата на хартиен носител да не ни го плати това направление", обяснява д-р Пенчева с допълнението, че "винаги генерираме загуби, когато има промяна", свързана с НЗОК. Според нея в манипулационните не връщали пациенти, защото "трябва да тръгнат някак нещата", а и ставало дума за единични случаи, които искат да си правят PCR изследвания за коронавирус с направления от личен лекар.


По думите на медицинския директор, за да работи системата с електронните направления, трябват четири технологични компонента: разработена система от страната на държавната фирма "Информационно обслужване"; софтуер, с който работят лабораториите; софтуер, с който работят личните лекари; електронни подписи на около 400 служители на лаборатории "Рамус".


"За да може един наш служител да изтегли по номер направлението, което личният лекар ще издаде дистанционно, трябва да разполага с електронен подпис. Това е решение на здравното министерство и Здравната каса. Нашият служител трябва да се логне в нашия лабораторен софтуер и чрез този подпис. Тогава ще се знае кой в колко часа е изтеглил съответното направление", обяснява д-р Пенчева.


За направените PCR изследвания за коронавирус с издадено направление, Здравната каса плаща на лабораториите в страната 60 лв. Това е значително по-малко в сравнение с цената от около 100 лв., които трябва да отдели пациент без направление.


"Касата винаги плаща минимума на минимума и ние сме свикнали с това", твърди д-р Пенчева, попитана как излиза сметката на частна лаборатория при такава значителна разлика. По думите ѝ затова и цената на PCR изследването за хора без направления не може да бъде намалена - тя компенсира общите неуредици, извънредния труд на лаборантите, разходите за нова апаратура и др.


Недялко Калъчев, управител на лаборатории "Цибалаб", цитира пред "Дневник" писмо от държавната фирма "Информационно обслужване", според което до понеделник включително системата около електронното направление е била в тестови режим, а от вторник (1 декември) минава в "продукционен".


Калъчев е критичен към изискването на държавата служителите в лабораториите да работят с електронен подпис: "Как ще стане тази работа, кога трябва да обучим хората да работят с електронен подпис, какво се прави с него - това са неща, които Здравната каса и "Информационно обслужване" въобще не ги разбират".


"Електронен подпис, добре, но къде ще стои той? Лаборантката днес работи в централа, утре в квартал "Младост" - тя трябва да си носи подписа в нея. И като го забрави, не може да работи. Другият вариант е да я закрепостим и да не мърда", коментира още Калъчев.


Друга проблем, който може да следва от системата е, че тя не предполага търсене по ЕГН. Това ще означава, че, ако пациентите предоставят грешен код на направлението си, то те няма да могат да бъдат обслужени от лабораторията, освен ако не успеят да се сдобият с правилния код. В обобщение, според него така електронното направление за PCR тест за коронавирус единствено създава последващи затруднения.


Всичко най-важно от деня за коронавируса четете тук.
Кои чужденци няма да могат да влизат в България за още два месеца вижте тук.
Кога идват първите ваксини в България четете тук.
Учениците от кои класове ще имат по-дълга учебна година вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Както казах и преди - ваксината срещу коронавируса ще стане готова ПРЕДИ електронната рецепта/направление у нас.
  Причината е в управленската немощ.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 2. 2 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Има време, юни юли като сме забравили за "пандемията" ще се появят и електронните направления :). Нека не се заблуждаваме, държавата прави всичко възможно за да не плаща за пср тестовете, що да го прави като хората са достатъчно глупави сами да си дават парите на частните лабораторийки. Поредната красота в нашата "здравна" система. А в някои западни държави такова понятие частна лаборатория дето да ходиш да си плащаш за нещо сам от джоба ще звучи като някаква фантасмагория. Но горкия българин вече е дресиран че за всичко трябва да си плаща от сам джоба, колко малко ни трябваше има няма 20-30 години и вече се научихме че на държавата само се дава а от държавата нищо не се изисква.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  В този момент няма актуализация на софтуера на джипитата ,поне сме сигурни за една от най големите софтуерно обслужващи фирми ,което значи едва ли от утре сутринта ще се дават безплатните направления за ПСР ,което си е поредната простотия и глупост измислена от НЗОК , абсолютно излишно начинание . Държавата трябваше да си осигури във всички големи МБАЛ и УМБАЛ и всяка общинка болница и център , центрове за безплатно изследване с антигенни тестове или ПСР поети от МЗ и проблема се решаваше отведнъж ,сега се иска болния пациент да премине задължително през личния си лекар , ако там има хора пред кабинети и коридори ,които не са още заразени ,да се дозаразят и те , за да може един болен да вземе направление за намаление от 60 лв .Така държавни органи умишлено организират разпространение на епидемията чрез най масовите лекарски кабинети ,тези на джипитата ,където ежедневно се извършват между 100 и 120000 прегледа ,създавайки десетки нови болни насила ,пълнещи болнеците и създаващи риск за голяма част от населението . Някой упорито провежда геноцид срещу населението и то умишлено ,крайно време е някой от прокуратура и органите за национална сигурност да огледат всички тези промени и решения вземани от едни и същи хора в ущърб на пациентите и медиците и най вече на държавата .

 4. 4 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#1] от "keen":

  Те че са немощни е така, но в случая си мисля че нарочно се мотаят за да е по трудно за човек да се дореди и да не плаща за тестове държавата.

 5. 5 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Уместно е фа се попита към този орган или инстанция която знае отговора :
  КАКВО МУ Е ХУБАВОТО И КАКВО НЕ МУ Е ГОТОВО НА ТАКОВА НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ТЕСТ , НЕ РАЗБИРАМ ? ! ! ?

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Личните лекари вече формално (от 27 ноември) могат да издават електронни направления за PCR тестове, но технологично това все още не е възможно."

  Според лъжливата власт, електронни направления за PCR тестове трябваше да се издават още от 1 ноември

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Това ехидно заглавие се налича едиториализация и е признак на лоша журналистика.

 8. 8 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#4] от "Billy Pilgrim":
  - То пак го плаща държавата в повечето случаи. Но за мен е престъпно да се допусне някой, който е предполагаем вирусоносител, да виси пред лекарски кабинет и после да се мотае от лаборатория на лаборатория, където да виси на огромни опашки. При това кой както може - с метро, автобус, пеша.
  А и все си мисля, че тестването е по-евтино от лечението.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 9. 9 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#8] от "keen":

  Не е съвсем така, огромна част от тестовете хората си ги плащат сами.

 10. 10 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Гарантирано от герб. Тотални некадърници.

 11. 11 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 628 Любопитно

  Може би след изборите?

  Евентуално?

 12. 12 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#9] от "Billy Pilgrim":
  - Не мога да споря, защото сведенията ми са само от познати и близки - всички те ходиха за направление и после с тях си търсеха лаборатории. Аз си правих тест в началото на лятото, който си го платих, но то беше защото ми го искаха на друго място, не по мое желание. Затова съм с впечатление, че хората масово си плащаха тестовете през лятото, когато им трябваше за пътуване зад граница, но сега вече не е така.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 13. 13 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#12] от "keen":

  Те направленията от личните лекари са съвсем отскоро а и съвсем не всички лични лекари дават охотно направления. Всичките хора, които аз познавам, които си правиха пср тест си ги платиха сами.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#1] от "keen":Те че са немощни е така, но в случая си мисля че нарочно се мотаят за да е по трудно за човек да се дореди и да не плаща за тестове държавата.
  —цитат от коментар 4 на Billy Pilgrim


  Ако държавата си е на мястото, фармасоциопатите няма как да искат повече от 9-10лв за тест, който на всичкото отгоре не е сигурно ,че е точен! И на бахур може да показва положителни проби!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Хубава работа , ама българска....
  Ако няма проблем , ще го измислят. Ако нещо е наред , ще го спънат.

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  Електронното управление е хубаво, но не е готово! Хайде да дадем още 10 години и няколкостотин милиона на вицепремиера Томислав Дончев, та може и да се справи!

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  30 фирми работели по изготвянето на електронното направление. За мен проблема е в организацията в здравната каса, а не в програмното изготвяне

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Кой още се връзва на дежурните обяснения на мутрокомунистите за 'неразбирателства на лекарите с НЗОК' и ала бала. Още ли не разбрахте,че властта никога не е искала да се харчат пари извън това което са подхвърлили в гласувания бюджет за НЗОК в края на предната година. Реално ако искаха можеше само да дадат код за високо-специализирано изследване (PCR) и МОМЕНТАЛНО личните лекари да могат да го посочат от падащото меню в техния софтуер и да се отпечата ВЕДНАГА направление 4 за медико-диагностична дейност (МДД) Вместо това 2-3 месеца се блъфира ,че трябвало да е eлектронно .А то можеше много по-бързо да се издава дори на хартия , това да се вземе от близките , ако пациентът не може и да се проведе НЕЗАБАВНО. Но самото изследване струвa едни пари които не искаха да бъдат давани въпреки превантивния ефект и това че десетки хиляди щяха ранно да бъдат отделени, карантинирани и да не заразяват други При комунизма обаче мизерията,бюрокрацията , немукаета са фактори при които измрелите хора не са от значение справка - Матросов запушващ амбразурата на бункера просто защото нямат нито артилерия, нито са мислили за нея ,нито бомбардировъчна авиация, за да е евтино. Какво тук значи глупакът Матросов.... ?
  И представяте ли си такава гротескова държава в която лекарите са ограничени от лимити да не назначават нужните изследвания , които да им дадат точна и окончателна диагноза. Диагностика за която всеки лекар носи отговорност да е навременна, вярна и пациентът да не е ‘изпуснат’. В същото време упрвляващата мутрокомунистическа шайка определила лимити за лабораторна, образна и функционална диагностика е назначила куп шапкари ,които осъществяват контрол дали дейността на лекарите е качествена , навременнна и вярна и ги преследва, ако медицинската им практитка не е перфектна докато е базирана на безумни ограничения в обема откъм изследвания , ограничение спуснато от същите техни мутркомунистически господари чрез монополно-монопсичното партийно недосносче НЗОК. Да, това е гетото ви посткомунистическа България, по-точно паракомунистическа България в която се назначават едва 25% от необходиите изследвания ,които германският лекар назначава на пациентите си. За да е евтино на управляващите корумпета пестящи пари за своята консумация ,а тъпия им електорат мере , като си ги избира традиционно всеки път...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  И защо всеки трябва да работят с различен софтуер?

 21. 21 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Пълни некадърници, алчни коплета или нарочно бавещи системата за да поддържат броя на ежедневните тестове нисък за да спестят пари/маскират нерадостната картинка с пандемията в БГ.
  Това са трите възможности - избирайте....

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  #hubavoe

  но не е готово.

  Както почти всичко в България.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 23. 23 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Се ми се струва, че ако закрият Информационно обслужване, много неща в тая държава ще тръгнат по-добре.

 24. 24 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Електронното управление е хубаво, но не е готово! Хайде да дадем още 10 години и няколкостотин милиона на вицепремиера Томислав Дончев, та може и да се справи!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  то ако са само няколкостотин милиона ще е добре :(

 25. 25 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 787 Весело

  Е нали едни IT-юнаци гръмко обявиха как даряват 15000 часа висококвалифициран труд и щяха уж да направят здравна система до есента ...

  Какво става, тя не работи ли вече?
  Нали всички ги показваха за пример и генерал бай майор много ги хвалеше :)

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Здравна система, лекари, фармацефти останали някъде в средата на миналия век!
  Начело с крадлива, изумително некадърна управленческа прослойка.
  Изумително!
  Едно от най важните неща в борбата с вируса, тестването, девет месеца след началото на пандемията е все още на кота НУЛА.
  Тестването трябва да е безплатно за всички, и неограничено!!!
  За здравно осигорените да се плаща от касата, за неосигурените от фонд за тестване.
  Скъпи на триците, евтини на брашното.
  Но най-вече некадърни крадльовци!

 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#25] от "Smoke":

  Е нали едни IT-юнаци гръмко обявиха как даряват 15000 часа висококвалифициран труд и щяха уж да направят здравна система до есента ...Какво става, тя не работи ли вече? Нали всички ги показваха за пример и генерал бай майор много ги хвалеше :)
  —цитат от коментар 25 на Smoke


  Преди десетина дни Томислав Дончев се похвали, че софтуерно работата била свършена... Обаче...
  "Ние чак сега разбрахме, че отнема време личните лекари да станат потребители на системата... Ние още въвеждаме списъка с лекарства, пък той бил много дълъг... " и т.н.
  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/tomislav-donchev-elektronnoto-napravlenie-i-recepta-shte-sa-gotovi-do-sedmici.html

  И на всичкото отгоре най-нагло излъга, че в последните 15 години изобщо не се е работило по електронното здравеопазване, ами чак в началото на тази година форсирали нещата. :)

 28. 28 Профил на Димитър Петков
  Димитър Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То ваксини създадоха, епидемията рано или късно ще отмине, но ние българите още няма да сме готови с едно обикновени електронни рецепти. Но да не бъдем оптимисти, до 2030 все ще измъдрим.

 29. 29 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 427 Весело


  "Електронен подпис, добре, но къде ще стои той?


 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Дори най-твърдите гербери са се скрили от срам!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#27] от "tamada":

  Всъщност желание няма . КОЙ има сметка от електронни рецепти , направления и т.н.?
  Също като с електронното гласуване - само гражданите . Останалите ДжПта , аптеки , каса - не желаят да бъдат контролирани и ще направят необходимото да си разпределят здравните ни вноски безконтролно.

  https://www.nhif.bg/news_page?id=202288&page_id=10204§ion3_page=3&arc

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#23] от "moreee":

  https://youtu.be/6uqD4LuNXTc

  Ето, аби..... От шест месеца го използваме у нас......
  Доста гъвкаво функционално приложение....
  На много социални места (включително и банките)....не пускат без него....
  Специално аз съм доволен....
  Всеки ден мога да следя състоянието на квартала в който живея....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  "....Личните лекари настояват месеци наред да издават направления за изследвания за COVID тестове, но реализацията се бавеше заради неразбирателства между Здравната каса, "Информационно обслужване", Министерството на здравеопазването и лекарски организации...."

  Да добавим към тази група и НОЩ

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  Много баби-хилаво дете!
  Но в дъното на всичко не са ли министерството и лекарските организации? Заливат ни с информация, но истината не се казва - парите от НЗК отива в джобовете на докторите, съвсем законно, под формата на невеяротни по размерите заплати.

 35. 35 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 82 Неутрално

  управляващите не искат, защото ще трябва да отдешят повече от здравните вноски за здраве, а не за крадене. Джипитата не искат, защото ще правят по-малко платени бързи на място. Държавните лаболатории не искат, защото ще намалеят плащанията за тях, за сметка на частните. Частните не искат, защото хората им плащат 40% повече от държавата. Информационно не иска, защото колкото по-дълго го правят, тоюкова повече пари усвояват......Пациента....кучета го яли, той е касичка, донор, инвеститор....., на кой как му харесва за продънената каца, наричана система за здравеопазване

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  Парите на касата не отиват в джобовете на докторите, както сте го описали ,отиват в шепа собственици на частни болници и шефове на болници и университети назначени по партиен принцип ,до работещите лекари на първа линия ,в болниците или в доболничната помощ стигат едва едни 3 % от бюджета на касата , от които се плащат заплати ,разходи , осигуровки и данъци в доболничната помощ например , пита се къде отиват 97% от останалите пари , щото не са в работещите медици .Края на пандемията ще съвпадне с осмисляне и преоценка на местото си на всеки лекар , за по старите е ясно ,че няма да останат да работят при обстановка на риск за живота им ,а за младите ще е оценка къде трябва да се насочат да рискуват здраве и живот при практикуване на тази професия , при разлики в заплащането тук и навън от 10 пъти ,този път компромисите за оставащи тук ще са много малко .

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално
  До коментар [#34] от "historama":Парите на касата не отиват в джобовете на докторите, както сте го описали ,отиват в шепа собственици на частни болници и шефове на болници и университети назначени по партиен принцип... .
  —цитат от коментар 36 на edin drugii


  Вярно, моята информация е малко повърхностна, на база на случайно изтекли данни до медиите. За директори на държавни болници с РЗ от 35 до 91 к, за началник отделения с над 15 к!. При МинРЗ 650 лв (в богатите страни на ЕС нейния размер е база за формиране на заплатите в бюджетната сфера) е именно МинРЗ) това е нещо нечувано, далеч от всякаква логика!
  Говори се и друго - че заплащането на младите лекари било мизерно (в сравнение с това на шефовете на отделения) - и сигурно има доза истина. Но това не променя факта, че е извратено директор на държавна, не частна болница, да има РЗ равна на 30, 40 МинРЗ!

 38. 38 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 426 Гневно

  https://offnews.bg/balgaria/nzok-vavezhda-elektronna-retcepta-v-sredata-na-2014-g-214693.html?fbclid=IwAR3TZODNCynhNfB6pHxlzSB_oVJ6IzFw8PAvh3i6djvs0aoqPsfA4a6GinA
  Заглавието на статията, към която е линкът, е: "НЗОК въвежда електронна рецепта в средата на 2014 г." и тя е от 2013 г.
  Тъй като днес и с Божията помощ електронните рецепти и направления може и да тръгнат при част от личните лекари, ясно е, че "Информационно обслужване" е изобретило Машина на времето, с която днес, 1 декември 2020 ще се окажем в средата на 2014. Небивал успех! 😉🤣😡

  Васил Пенчев
 39. 39 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#37] от "historama":

  Схемата е друга високи са заплатите защото половината отива за плащане на ръка на другите лекари дето се водят с ниски заплати.
  Така се пестят бая осигуровки.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 40. 40 Профил на TheFunNet
  TheFunNet
  Рейтинг: 217 Весело

  Кое ще се случи първо?
  Електронното направление за PCR тест у нас или ваксината срещу Ковид?

  https://thefun.net
 41. 41 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Всичко което ще е полезно за хората се ограничава,целта е повече кинти за крадене..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 42. 42 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Ние ще измрем, докато стане готово.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#39] от "dedoliben":

  Говоря за декларирани доходи, върху които се плаща данъци, а не за тези под масата. Втората категория не са известни, досещаме се.

 44. 44 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Татко ми каза, че ще ми купи колело, ма друг път!

 45. 45 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  Поредния палячо се прави на журналист.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK