ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Пламен Бобоков получи и обвинение за притежаване на антики

Пламен Бобоков получи и обвинение за притежаване на антики

© Надежда Чипева, КапиталБизнесменът Пламен Бобоков e получил трето обвинение от края на май насам, след като днес Окръжната прокуратура в Русе го е привлякла към наказателна отговорност за държане на нерегистрирани археологически обекти, представляващи национално богатство, съобщи пиарката му Ани Александрова, цитирана от "Свободна Европа". Освен "Монбат", "Приста Ойл" и свързаните с тях компании двамата братя са собственици и на фондация "Братя Бобокови", която управлява частния Нумизматичен музей в Русе.


Новото обвинение срещу Пламен Бобоков става факт ден след като той и брат му Атанас дадоха интервю пред Би Ти Ви, в което за пореден път казаха, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски иска да поеме контрол над бизнеса им и това стои в основата на активността на разследващите срещу тях.


От края на май братя Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на "Монбат" - "Монбат Рисайклинг".
Освен това през юли Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.


От съобщението, изпратено до медиите от пиарката им Ани Алексадрова, става ясно още, че наред с висящите вече три разследвания срещу бизнесмените са в ход "ревизии и проверки в компаниите, заводите, фондацията, офисите и домовете на индустриалците, придружени от активен черен пиар с таргет бизнеса и семействата им в обслужващите властта медии".


В края на работния ден от прокуратурата потвърдиха официално за новото обвинение, но уточниха, че то е повдигнато на 9 ноември, а днес е било предявено на Бобоков и защитата му.


При претърсването от спецпрокуратурата в началото на годината в дома на Бобоков в Русе били намерени иззети 50 броя археологически обекти - 48 върхове на стрели от желязо и 2 върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са отделени от голямото дело за организирана престъпна група и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Русе, уточняват от държавното обвинение.


По това обвинение Бобоков е с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Изготвена е съдебно-археологическа експертиза, а според заключението иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.


"Става дума за пано с 50 ръждясали стрели. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи", разясни адвокат Ина Лулчева.

© Прокуратура на РБ

"Става дума за пано с 50 ръждясали стрели. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи", разясни адвокат Ина Лулчева.


На 10 ноември Пламен Бобоков е бил редовно призован да се яви на 23 ноември за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за днес.


Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе.


За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, посочват от прокуратурата.


Адвокатът на Бобоков, Ина Лулчева заяви пред "Сега", че обвинението е абсолютно несъставомерно. "Става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи", посочи Лулчева.


Защитникът обясни още, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв. Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, допълни адвокатът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK