На живо

Коронавирусът в България: лекарите вече могат да издават електронно направление за тест (хронология)

Коронавирусът в България: лекарите вече могат да издават електронно направление за тест (хронология)

© Велко Ангелов



Официалните данни, които обхващат само изследваните с PCR тест, показват спад на новите случаи до 2814 за последното денонощие или 41.23 % от тестваните. Официално за оздравели се смятат 1971 души, а починалите са 221, като данните включват и неописани през почивните дни случаи. В болници са настанени 6783 души като в интензивни отделения са 457.


От днес официално личните лекари вече имат възможност да издават електронни направления за PCR като някои от тях все още имат проблеми с това. Европейската комисия разреши на България държавна помощ за превозвачите, а хотелиерите обявиха, че без държавна помощ ги чакат фалити.


Малко повече от месец, след като подаде оставка като директор на столичната Регионална здравна инспекция, Данчо Пенчев отново се връща на поста. Досегашният ръководител на инспекцията Илонка Маева е решила да напусне, защото е навършила пенсионна възраст.




"Дневник" следи новините около коронавируса в страната в реално време. Данните по света можете да видите тук.

Мярката за отпускане на безлихвени кредити от Българска банка за развитие (ББР) ще продължи и през следващата година. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ, като уточни, че ще внесе предложението в Министерския съвет. По думите му до момента 95 млн. лева безлихвени кредити са стигнали до над 22 хил. физически лица.

Данчо Пенчев отново се завръща начело на столичната Здравна инспекция

Малко повече от месец, след като подаде оставка като директор на столичната Регионална здравна инспекция, Данчо Пенчев отново се връща на поста. Това се разбира от кратко съобщение на здравното министерство до медиите, в което се посочва, че настоящият ръководител Илонка Маева се е оттеглила от поста.


Пенчев подаде оставка изненадващо в края на октомври, като не посочи мотиви за решението си, но по-късно от изказване на премиера Бойко Борисов се разбра, че причина за това е отменената карантина след отрицателен тест на президента Румен Радев, който беше контактен със заразен.
Начело на инспекцията застана Илонка Маева, която беше заместник на Пенчев. Десетина дни след оставката му той отново пое ръководните функции в столичното РЗИ, след като се разбра, че Маева е с положителна проба за коронавирус и е поставена под карантина. Заради липсата на достатъчно кадри управляващите предложиха на Пенчев да бъде назначен за зам.-директор и да ръководи инспекцията, докато Маева отсъства.


От здравното министерство уточняват, че тя е поискала да напусне поста, защото е навършила пенсионна възраст. Така ръководството на СРЗИ преминава отново в ръцете на Данчо Пенчев.


Повече четете тук.

Пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова коментира настоящия етап от развитието на епидемията в България.


"Минимум след 14 дни може да се очаква да намалеят заразените, болните, тежките случаи и най-накрая във времето ще видим спад на смъртността като резултат от въведените ограничителни мерки. Сега се намираме, надявам се, на върха на епидемичната вълна. Тежките случаи са предимно при хора в напреднала възраст и при такива с увреждания от други заболявания. На това вероятно се дължи и по-високата смъртност в момента", каза тя.


Проф. Кожухарова добави, че в обществото има неяснота какво означава да се заразиш и да се разболееш. "Вирусът се разпространява чрез въздуха навсякъде и всеки може да влезе в контакт с него, ако има контакт с хора. Тоест, всеки може да се зарази, но дали ще се разболее, или ще бъде само носител - това зависи от различни условия", казва Кожухарова.
Ваксината е единственото сигурно средство за профилактика на заразни заболявания, каза в заключение епидемиологът.

Община Сандански въвежда нови икономически мерки в помощ на гражданите и бизнеса в сложната здравна и икономическа обстановка.


Всички наематели и ползватели на имоти и терени – общинска собственост, с преустановени посещения на обектите в тях (заведения за хранене, питейни заведения и др.), се освобождават от заплащане на наеми и такси за целия месец декември. За месец януари 2021 г, дължимите наемни цени на същите обекти се намаляват с 50 %.


Облекченията обхващат и всички наематели на общински жилища и лекарски кабинети, намиращи се в общински имоти на територията на община Сандански. Те се освобождават от заплащане на наемната цена за период от два месеца (декември и януари).


Икономическа подкрепа е предвидена и за всички останали наематели и ползватели на имоти и терени – общинска собственост, за които наемната цена също е намалена с 50 % за двата месеца – декември и януари.

Хотелиери: Без подкрепа фалитите ни не са прогноза, а реалност

Коронавирусът в България: лекарите вече могат да издават електронно направление за тест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Наистина ли властта иска да фалират хотели?", това пита с воя позиция Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) заради "липсата на реална и адекватна помощ за хотелите през последните 9 месеца, през които страната и бизнеса са изправени до стената – без доходи и без подкрепа."


Организацията посочва, че адмирира мерките в помощ на туроператори, превозвачи и ресторантьори, но подчертава, че без места за настаняване туризмът не може да съществува. "А без подкрепа от държавата масовите фалити на хотели не са прогноза, а реалност".


През последните месеци БХРА е изпратила редица предложения и писма до няколко министерства, но не е получила отговор отникъде, което според членовете й показва тотално игнориране на сектора.

"В момента хотелите реално са оставени на произвола на съдбата и са нито рак, нито риба. Те едновременно имат право да работят, заради което собствениците и служителите им не могат да получат финансова помощ, като в същото време не могат да посрещат туристи, тъй като заведенията им за хранене остават затворени дори за клиенти на хотелите", обясняват хотелиерите.

Причината за това е, че служителите в хотелските ресторанти и кухни не могат да получат дори помощта от 24 лева на ден, въпреки осигуряването им на много по-високи от минималните прагове заплати. Причината е, че те са назначени като хотелски персонал и кодът на дейността им не подлежи на подпомагане. Същото се случва с работещите в нощните заведения към хотелите и дори с тези, които не се трудят в хотел, но собственикът им притежава такъв и е окрупнил бизнеса си под тази шапка.

Брюксел разреши държавна помощ за превозвачите

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 30 млн. лева (приблизително 15 млн. евро) за подпомагане на микро, малки и средни компании за автобусни превози, засегнати от пандемията от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС. Целта на мярката е да се смекчи внезапния недостиг на ликвидност, пред който са изправени тези дружества, като се има предвид степента на въздействието на пандемията върху техните дейности.


Коронавирусът в България: лекарите вече могат да издават електронно направление за тест (хронология)

© Георги Кожухаров


Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Те ще покриват частично оперативните разходи за автобусен превоз на пътници от 1 февруари 2020 г. до шест месеца след влизането в сила на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, сключено между бенефициера и българското Министерство на транспорта. Кандидатите могат да получат между 3 хил. и 450 хил. лв.

Пристигането в Лос Анджелис става с декларация

Кметството на Лос Анджелис въведе изискване за попълване на формуляр при пристигане на международното летище в града (Los Angeles International Airport – LAX/KLAX), както и на летище "Ван Найс" (Van Nuys Airport – VNY/KVNY), чрез който всеки пътник над 16 г. потвърждава, че е уведомен за препоръката, която е в сила и за целия щат Калифорния, за доброволно карантиниране в домашни условия за срок от 14 дни след пристигането. Това се разбира от информация, публикувана на сайта на Единния информационен портал.


Ако формата не бъде попълнена предварително или веднага след кацането, може да бъде наложена глоба до 500 щатски долара. Попълването ѝ се изисква и при пристигане с железопътен транспорт.


Формулярът може да бъде намерен на уеб страница: https://travel.lacity.org/.


Повече по темата четете тук.

В Благоевград още чакат софутера за електронните направления

Общопрактикуващите лекари в Благоевград очакват софтуерните програми, които ще им позволят да издават електронни направления за PCR изследвания. Ръководството на лекарския съюз е получило уверение, че това ще стане до края на деня, съобщава БНР.
Област Благоевград от месеци е сред тези с най-много случаи на зараза. И тази сутрин пред Регионалната здравна инспекция десетки болни се редяха на опашка за направление при минусови температури. Директорът на РЗИ е отхвърлил предложението на кмета на Благоевград Румен Томов това да става във фоайето на намиращата се в непосредствена близост зала "Яворов".


Към момента личните лекари все още нямат активирана програма за издаване на национални кодове за PCR тестове, каза д-р Дафина Тачова, председател на Регионалната лекарска колегия.

Епидемията е повишила финансовата култура на хората, сочи анализ

Епидемията е повишила финансовата култура на българите, които заради кризата започнаха все повече да използват дигитални канали за кандидатстване за кредит. Почти половината или 45% от заявленията за потребителски кредити в периода май-октомври са подадени през сайта на банката. Ръстът е от близо 7% в сравнение със същия период на 2019 година, когато делът е било 37.5%. Това показва 10-то издание на обзора "Потребителският кредит на българина", подготвен от БНП Париба Лични Финанси.


Постоянно растящият брой на онлайн заявленията показва, че хората са все по-уверени при използването на дистанционни канали за финансови услуги и се възползват от техните предимства – възможност за кандидатстване 24/7 от всяко място, бърза и лесна процедура и спазване на социална дистанция, се посочва в анализа. Според него повишаването на финансовата култура на българите се доказва и от ръста на средната сума на заявленията за кредити за обединяване на задължения. През последните шест месеца тя нараства с 5% и достига 9 991 лева, което е най-високата средна сума сред топ 10-те проекта, за които хората са търсели финансиране.

"Българите оценяват високо факта, че с продукта за консолидация на кредити спестяват време и пари, тъй като така плащат само една вноска към една кредитна институция и често тези кредити се сключват при по-изгодни условия в сравнение с обединените заеми", посочват от банката.

Подробности четете тук!

И през 2021 г. ще действа патронажна грижа за възрастни под карантина

Патронажната грижа, с помощта на която близо 43 хил. възрастни и хора под карантина получават доставки на храна и лекарства в домовете си, ще продължи и през следващата година, обяви социалното министерство. Новата възможност за общините е по програмата "Патронажна грижа " по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" с допълнителен ресурс от 85 млн. лв., осигурени от механизма на Европейската комисия REACT EU.


Екипите на патронажa ще продължат да правят доставки до домовете на нуждаещите се, като храната и лекарствата се купуват с техни средства. Освен това служителите могат да извършват някои неотложни административни услуги или да плащат битови сметки вместо тях. А също и дребни ремонти като подмяна на крушка или пък почистване на снега. Сред служителите на патронажа има и медици, които могат да мерят кръвното или да проследяват графика за лекарствата на потребителите. Може да бъде оказвана и психологическа подкрепа.


С пари по програмата общините ще могат да купуват дезинфектанти, тестове и др. за служителите от патронажната грижа.

КНСБ и работодатели предлагат антикризисни текстове в Кодекса на труда

КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал предлагат допълнения в Кодекса на труда, с които да се въведе понятието принудителен престой за работодателя, когато предприятията спират заради заповед на държавен орган, както и съответните компенсации за работниците и работодателите. Предложението вече е обсъдено в Тристранния съвет в края на ноември.


Проектът предвижда във времето на принудителния престой работникът или служителят да имат право на компенсация от държавата в размер на 80 на сто брутното си трудово възнаграждение за месеца, предхождащ издаването на заповедта за затваряне на предприятията. Компенсацията за тях пък да е до 25 на сто от нетните приходи от продажби спрямо същия месец на предходната година.


Отделно се предлага и създаване на нов член в КТ, с който се предвиждат компенсации за работниците, ако работодателят едностранно въведе непълно работно време – за период на извънредно положение, извънредна обстановка или заради намаляване на обема на работа. Целта е работниците да получават компенсация от държавата в размер на 80% от брутното трудово възнаграждение за часовете, в които се налага да не работят, но за не повече от 4 ч. дневно.

Над 200 електронни направления вече са издадени

До 11 часа около 100 лични лекари са успели да издадат близо 200 електронни направления за PCR тестове, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Обяви, че все пак ще остане възможността и за издаване на хартиени направления. За момента само за няколко области няма информация дали успяват да издадат такива направления.


След 20 г. отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази първа стъпка в електронното здравеопазване.


Жени Начева,

зам.-министър


Те са само за хора с поне 2 от общо 11 симптома и съмнение за коронавирус. Тя напомни, че безплатно направление няма да се издава само защото пациентът иска да пътува в чужбина и др. подобни. Властите уверяват, че за разлика от другите направления, тези са без лимит.


Увери, че пациентите няма да се налага да доплащат за теста.


Коронавирусът в България: лекарите вече могат да издават електронно направление за тест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Повече по темата тук.

Властите пак представят електронното направление

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева и представител на "Информационно обслужване" правят демонстрация на системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест. Демонстрация бе направена и в средата на ноември, въпреки от 1 ноември личните лекари трябваше да могат вече да го издават. Очаква се това най-сетне да е възможно от днес, след като джипитата успеят да обновят софтуера си.

Продажбите на книги спадат с 30%

В периода януари-октомври продажбите на книги спадат между 20% и 30% спрямо десетте месеца на 2019 г. Това показва анкета, проведена от Асоциация "Българска книга" в началото на ноември сред 67 респонденти, от които 77.6% издатели, 6% книготърговци и 16.4%, които са и двете. Според повечето април и май са месеците с най-малко продажби, които тогава спадат с 50-70%.


Значителна част от анкетираните - 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, а 18% продължават да изпитват сериозни затруднения. Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20%.


64% имат ръст на приходите от онлайн продажби


спрямо тези във физически обекти, докато 31% не отчитат промяна. Общо 46% от издателите и търговците са успели да развият собствен онлайн магазин, но в същото време 54% не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата.


Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% е повлияло на печалбата според 37% от участниците в проучването. Едва 18% са усетили ефект от средствата, отпуснати от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове. Според 76% от респондентите мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни. Те призовават за повече пари за попълване на библиотечните фондове, борба с пиратството и да се въведе заплащане на репроправата и на възнагражденията за отдадени под наем книги.


Коронавирусът в България: лекарите вече могат да издават електронно направление за тест (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Лекар: От днес би трябвало електронно направление за PCR тест да е готово

От тази сутрин личните лекари би трябвало да могат да издават електронни направления за PCR тестове. Никой досега не е издал досега електронно направление, цяла нощ са работили, тази сутрин всички лични лекари трябва да обновят софтуера си и да могат да го издават, обясни пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.


Допълни, че това направление дава възможност след консултация по телефона и процента на личния лекар пациентът да получи електронен код, който да представи в лабораторията, за да му бъде направен безплатен за него тест.


Лекарят призова пациентите да бъдат търпеливи, защото джипитата в момента работата като кол център, информатици и лекари.


Проверка на "Дневник" показа, че до вчера електронни направления не можеха да се издават. Повече за това четете тук.


Цялото интервю гледайте тук.


Коронавирусът в България: лекарите вече могат да издават електронно направление за тест (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Фандъкова: Софиянци са дисциплинирани хора

Софиянци са дисциплинирани и отговорни хора в последните седмици - оценката е на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Седем екипа на Центъра за градска мобилност и общинската полиция проверяват как се спазват мерките за ограничаване на коронавируса, а хората без маска, хванати от тях, са единици, каза тя в интервю за "Нова телевизия".


Работното време на коледния базар в Градската градина ще бъде намалено с 2 часа до 20 ч. Фандъкова напомни, че храненето на място не е разрешено и ако има нарушения, базарът ще бъде затворен.

Удължава се забраната за влизане на чужденци

Граждани на всички страни извън ЕС няма да имат право да влизат в България до 31 януари, се посочва в заповед на здравния министър, която влиза в сила от днес. Тя удължава с два месеца забрани, въведени с друг подобен документ от края на септември.


Освен граждани на ЕС забраната не засяга също жители на Австралийския съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт, Беларус и Турция.


За всички останали граждани от страни извън ЕС е забранено дори транзитното преминаване.


Повече по тематата четете тук.

Системата отчита спад в новите случаи

Установените нови заразени за последното денонощие са 2814 - значително по-малко от отчитаните случаи от изминалите седмици, когато те надхвърляха 3 и 4 хил. души за денонощие. Те са открити при направени 6825 PCR теста, което означава, че процентът положителни е 41.23%. Данните не обхващат заразените, установени чрез бързи антигенни тестове, които официално още не се признават в страната. Така общо активните случаи по официални данни са 90 700.


Запазва се тенденцията най-много нови случаи да се откриват в областите София-град - 696, Пловдив - 303, Варна - 213, Стара Загора 201.


Единната информационна система отчита 1971 оздравели за денонощието и 221 починали. Данните във вторник обаче обхващат и необявени през почивните дни случаи, а за оздравели от средата на октомври се смятат всички, на които е приключила карантината.


В болници са настанени 6783 души като в интензивни отделения са 457.



Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9274355

  Коронавирус и снежинка според Иванчо.

  Еретик
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5643 Неутрално

  Процентът заразени е СЪЩИЯТ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Така ли ще се бори заразата и оправя статистика, с намалял брой тестове?
  Преди се правеха над 10хил. като имаше дни с 12 хил.

 4. 4 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Сакън, точно пред пристигане на ваксините да намалеят заразените!

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Щом намаляват отпускайте мерките!

 6. 6 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Така ли ще се бори заразата и оправя статистика, с намалял брой тестове?Преди се правеха над 10хил. като имаше дни с 12 хил.
  —цитат от коментар 3 на georgi_mihailov


  Все повече хора разчитат на по-евтини антигенни тестове, които не влизат в статистиката. Тестовете не се "правят" по-малко, а по-малко хора искат да си правят PCR - и...

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Не знам защо изобщо казват колко е броят на новозаразените.
  Хората си правят бързи тестове или изобщо не си правят ПСР.
  Мен ме интересува къде сме в Европа по смъртност за последните две седмици?

  Личните лекари дават ли вече направления?

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Странна представа за спад/математика при условие, че процент заразени спрямо тестове се запазва и дори покачва.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Умишлено или не заглавието е некоректно, може да се нарече и манипулативно. Данните са за едно денонощие. Относителният брой новооткрити вирусоносители спрямо броят на проведените тестове е висок.
  По-коректни биха били заключенията на база статистически данни за по-дълъг период. Например 7, 10, 15 дни. Със съпътстващи условности. Не обвиняеам никого в умишлено манипулиране. Много и различни фактори оказват влияние.

 10. 10 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Системата не отчита спад. Процента заразени спрямо броя тестове е все така висок. Системата просто не отчита антигенните тестове, а те са в пъти повече от ПСР. Все по-малко ще стават мераклиите да похарчат стотици левове за тестове за да попаднат под домашен арест заедно с най-близките си хора. Тази тенденция трябва да предизвика реакция от компетентните органи, но на тях тези данни вероятно са им изгодни макар и недостоверни.

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Не знам защо изобщо казват колко е броят на новозаразените.Хората си правят бързи тестове или изобщо не си правят ПСР.Мен ме интересува къде сме в Европа по смъртност за последните две седмици?...
  —цитат от коментар 7 на hope
  Точно! Но този показател "системата" избягва да коментира.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4215 Весело

  Напишете един материал за снощните дрифтове на Шипка, било е голям екшън. Малко за разведряване на обстановката...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Процентът заразени е СЪЩИЯТ!!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  В случай, че по-малко хора се изследват логично би следвало по-малко хора да имат нужда да го правят. Не виждам причина задължително да очакваме всеки ден поне 10-12 хиляди теста. Колкото до % на първо място той показва, какво количество от болните със сходни симптоми, го дължат на коронавируса.

  В статистиките от предходните седмици, обикновено в Понеделник се удвояват смъртните случаи (поради неотчетност през уикенда). А във Вторник има най-голямо количество направени теста. Тоест утре сутрин, ще видим дали както предходните седмици ще се стигне до 4000 положителни.

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#9] от "zhivko6461":
  Браво!
  След месеци практически упражнения част от популацията започва да схваща, че текстът изведен в заглавие е субективен. Ще минат може би години, докато се усетят, че не само заглавието, ами и целият текст в съобщението на която и да е медия е ВИНАГИ, по дефиниция субективен. И когато повече от половината от популацията проумее това ще живеем в различен Свят.
  Това за заглавието и текста е сравнително просто в сравнение с математиката, тълкуването на статистиката и пр.
  Все пак не може да не забележим, че и в това отношние ама напредък. Отново след няколко месеца ежедневни мисловни упражнения част от популацията започва да се замисля за "фактори" които влияят на определен процес, койт мерим. По-светнатата маст от популацията започва инстинктивно да се докосва до усещането от нужда за факторен анализ.
  Това вече е много сериозно.
  Да разбереш и анализираш кой фактор с каква тежест влияе на определен процес и много сериозна част от статистиката. За да ползваш този инструментарум е необподима по-задълбочена експертиза.
  Но дори да имаш само усещане за тия неща е много положително.

 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Кръчмарите щяха война да дигнат ,заради забраната,защото там основно се продава дрогата и сега мафията е недоволна

 16. 16 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Процентът заразени е СЪЩИЯТ!!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Което означава, че данните не са манипулирани. А просто наистина спада броя на заразените. Иначе, който иска отива и се тества, понеже няма влизане в болница без ПСР

  Но просто намаляват болните и това е факт.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  На този момент джипитата нямаме актуализация на програмата позволяваща издаване на безплатни направления ,здравната каса пак ще спести едни десетки милиони ,защото до 21 остават едни 13-14 работни дни , всеки ден се спестяват милиони другари и другарки ,а въпроса за неосигурените никой не дискутира .

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#13] от "svetlio_rm":

  не са по-малко, по-малко са пср тестовете. Антигенните вероятно се увеличават, но понеже не влизат в статистиката, това изкривява данните.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Ей тука е истината - 221 починали за денонощие. Възможно е и отново това да са забавени данни от събота и неделя. И все пак .. ако са само за денонощие означава, че последните 2-3 седмици на силен скок на заразените дават и съответните резултати в бройката на починалите.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Черния ноември 2020 г.

  март 8
  април 58
  май 74
  юни 83
  юли 151
  август 239
  септември 200
  октомври 441
  ноември 2781

 21. 21 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#13] от "svetlio_rm":не са по-малко, по-малко са пср тестовете. Антигенните вероятно се увеличават, но понеже не влизат в статистиката, това изкривява данните.
  —цитат от коментар 18 на bludniq_sin


  Спекулация с вероятности е безмислена..

 22. 22 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#18] от "bludniq_sin":

  Без ПСР няма близане в болница. Антигенните си ги правят хора, които искат да проверят за себе си дали имат антитела. Каква статистика ви гони?

  Тях ПСР дори няма да ги хване. Също така антигенен не хваща болни в начало на болестта.

  Тестовете намалят, защото намалява броя на случаите с усложнения съответно натоварването на болнците.

 23. 23 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Ако някой иска да разбере какво се случва в България е по-добре да погледне чешката статистика. :) Лагът е един месец, от затваряне до затваряне, нашето затваряне е по-меко при сходни показатели, а единственото по което си приличаме е броят смъртни случаи, като абсолютно число. В Чехия достигнаха бройката 200 преди месец и затвориха, ние вече сме там, току що затворили, но ако в Чехия имат ясни критерии и показатели, кога затварят и кога ще отварят, какви мерки се вземат, обясняват се и се "комуникират" професионално, то у нас е цялостна импровизация.
  Чешките данни: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
  Българските: https://coronavirus.bg/bg/statistika

  Ecrasez l’infâme
 24. 24 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Ей тука е истината - 221 починали за денонощие.
  —цитат от коментар 19 на bludniq_sin


  Това са случаите от уикенда. Имаме спад на случаите, но умиранията се движат със 2 седмици закъснение.

  До две седмици смъртността също ще падне. Пандемията отшумява.

 25. 25 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#19] от "bludniq_sin":

  Не четеш, човече! В текста се казва недвусмислено.

 26. 26 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#21] от "svetlio_rm":

  Говоренето на глупости също. Отиваш пред произволен пункт, където се правят антигенни тестове, може да е триаж, може лаборатория, където и да е. И се убеждаваш, че статистиката е много изкривена и реалността е всъщност много различна. И за да не съм голословен ще ти кажа, че имам много близка позната лаборантка в Бургас, която прави антигенни тестове. От нея знам, че почти не смогват на този тип тестове и вече няма почти никакъв интерес към значително по-скъпия ПСР, който на всичкото отгоре означава домашен арест.

 27. 27 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#23] от "Graf":

  И в България и Чехия се случва едно и също групов имунитет по естествен път.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/czech-republic/

  Чешките случаи също бяха започнали да падат още преди въвеждането на затварянията.

  Затварянията не ги коментирам, понеже са пълна глупости, дори СЗО се обяви срещу тях като основна мярка за контролиране на пандемията.

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4215 Весело

  Български Кардиологичен Институт:

  Уважаеми колеги,
  Днес Ви представяме поредното научно доказателство, че ранното лечение с хидроксихлорохин (HCQ) на пациенти с COVID-19 намалява смъртността с поне 10%. Анализът е базиран на данни от национално обсервационно проучване на 8075 пациенти в Белгия.

  Научната публикация е приложена.

  Българският Кардиологичен Институт, чрез собствения си клиничен опит (вече над 3000 пациенти, лекувани в домашни условия и над 250 хоспитализирани пациенти), потвърждава, че над 95% от пациентите, лекувани с HCQ и антибиотик в домашни условия нямат усложнения на заболяването и го преодоляват до 10 дни безсимптомно (55%) или с леки симптоми (45%).

  С уважение,

  проф. д-р Владимир Данов, д.м., Изпълнителен директор на БКИ

  проф. Тони Веков, д.м.н., Председател на СД на БКИ, София

  проф. д-р Пламен Божинов, д.м.н., Началник Клиника по Нервни болести в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен

  проф. д-р Николай Димитров д.м.н., Началник Клиника по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Бургас

  проф. д-р Николай Пенков, д.м.н.р Изпълнителен Директор на СБАЛК- Варна

  доц. д-р Яна Симова, д.м.,

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 29. 29 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Минах с колата покрай единия коледен пазар, опашката за влизане стигаше от ъгълчето на двореца почти до градската галерия. И доколкото видях, масово се ядеше по пейките, а не вкъщи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 30. 30 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 155 Неутрално

  "Системата отчита спад"... Да бе, процентът заразени е над 41%!

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5643 Неутрално

  До коментар [#22] от "pxn28694177":

  Хората в интензивно се УВЕЛИЧАВАТ- 457!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1592 Любопитно

  До коментар [#27] от "pxn28694177":


  До коментар [#23] от "Graf":Чешките случаи също бяха започнали да падат още преди въвеждането на затварянията. Затварянията не ги коментирам, понеже са пълна глупости, дори СЗО се обяви срещу тях като основна мярка за контролиране на пандемията.
  —цитат от коментар 27 на pxn28694177


  Онова, с worldometers въобще нямада го коментирам. Просто защото липсват съществени данни. Като брой тестове, процент установени от тестваните, регионални особености.
  Само ще проверя, дали знаеш на коя дата затвориха в Чехия?
  Знаеш ли?
  Авторитетът на СЗО, по отношение мерките, отдавна е на нивото на авторитета на Мангъров, та и това "позоваване" е компроментирано, въпреки, че е тотално невярно. :)

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#30] от "ews09691998":

  "Системата отчита спад"... Да бе, процентът заразени е над 41%!
  —цитат от коментар 30 на ews09691998


  Това е добре, значи че данните не са манипулирани. Просто 40-50% от населението се е срещало с вируса и вървим към колективен имунитет.

  Пандемията отшумява по естествен път.

 34. 34 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#22] от "pxn28694177":Хората в интензивно
  —цитат от коментар 31 на КМЕТ В СЯНКА


  Нормално хората в интензивното и смъртните случаи се движат със 2 седмици забавяне. Но до 2-3 седмици и техният брой ще пада.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Това е истината от последна инстанция - баце казва днес "въвеждам мерки" и утре, тенденцията се обръща - нещо да кажете?

 36. 36 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#32] от "Graf":

  Когато не знаете и не разбирате нещо, просо замълчете. Заключванията са вредни за икономиката дори и доктор Наваро от СЗО го потвърди.

  https://nypost.com/2020/10/11/who-warns-against-covid-19-lockdowns-due-to-economic-damage/

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5643 Неутрално

  До коментар [#34] от "pxn28694177":
  Говорим за днес.
  Като толкова знаеш кажи колко ще са умрелите и тези в интензивно на 15.12.2020.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5643 Неутрално

  До коментар [#34] от "pxn28694177":
  Говорим за днес.
  Като толкова знаеш кажи колко ще са умрелите и тези в интензивно на 15.12.2020.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  доктор Наваро
  —цитат от коментар 36 на pxn28694177


  * доктор Набаро

 40. 40 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако се съди по тренда, минимум 30-40% надолу.

 41. 41 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Ура! Мерките действат! Хвала на вожда и НОЩ!

 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#6] от "Andrew Slavchev":

  Цялото семейство на сина ми /шест души/ преболедуваха един след друг с грипоподобни симптоми без да бъдат тествани и карантинирани. Че е именно коронавирус се разбра от два бързи антигенни теста, направени на снаха ми, която заради фалшиви контракции бе на Шейново.

 43. 43 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Само не разбрах, защо събота и неделя не се умира толкова много, както в понеделник.

 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  До коментар [#28] от "

  50 пъти си сменяха мнението за този хидроксихлорохин.
  В Турция се използва, вкл. профилактично, по таблетка на няколко дни.
  Сега гледах един протокол за лечение от САЩ. Там масово лекуват с Ивермектин , който тук предупредиха, “че е опасен”.

  За Ремдесевира, също разнооосочна информация, вкл. и за фазата на лечение, в която се включва.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Разстроено

  До коментар [#7] от "hope":

  Май сме на първо място.
  Преди две седмици, през 46-тата седмица от годината са отчетени 3852 смъртни случая въобще - по 550 на ден. Средното за тази седмица през предишните пет години е 300 починали на ден. Междувременно нашата стъкмистика едва днес отчете 221 починали от коронавирус.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Разстроено

  До коментар [#20] от "plynii":

  И това не е всичко!
  Само за две седмици от ноември са починали 2850 души повече, отколкото средно за предишните пет години. А за последните две седмици още няма данни.

 47. 47 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Ура! Мерките действат! Хвала на вожда и НОЩ!
  —цитат от коментар 41 на Лео


  Мерките, нямат общо. Плюс това трябва да минат поне две седмици за да дадат ефект.

  Пандемията отшумява по естествен път. Вируса е преминал през 50% от населението.

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Минах с колата покрай единия коледен пазар, опашката за влизане стигаше от ъгълчето на двореца почти до градската галерия. И доколкото видях, масово се ядеше по пейките, а не вкъщи.
  —цитат от коментар 29 на fpyyh



  Навън няма да се заразим, иначе лятото да бяхме “пламнали” с тези протести, пълното южно Черноморие.
  Училищата са много голям развъдник и тук бих похвалила правителството, за това че не затвори малките магазини. Трябва да се прекара повече време на закрито с някой виросоносител, за да се заразиш.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Разстроено

  До коментар [#10] от "ButtHead":

  тези данни вероятно са им изгодни макар и недостоверни.

  Е, как! Интерес, интерес - песен за теб пеем днес!

 50. 50 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Само не разбрах, защо събота и неделя не се умира толкова много, както в понеделник.
  —цитат от коментар 43 на Tod


  Смъртните случаи през уикенда, не се регистрират и се натрупват за понеделник и вторник.

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#36] от "pxn28694177":


  До коментар [#32] от "Graf":Когато не знаете и не разбирате нещо, просо замълчете. Заключванията са вредни за икономиката дори и доктор Наваро от СЗО го потвърди. https://nypost.com/2020/10/11/who-warns-against-covid-19-lockdowns-due-to-economic-damage/
  —цитат от коментар 36 на pxn28694177


  Въобще, разбирате ли какво четете, какво твърдите и какво давате като "информация"?
  Първо, къде видяхте да твърдя, че заключванията са полезни за икономиките?
  Второ, дали разбрахте препоръките от СЗО, как да се управлява епидемията?
  Дали наистина сте прочели внимателно статията, или вадите някаква теза от контекста и я поднасяте смело, щото така ви утърва?
  Трето, дали ще отговорите на един прост въпрос(кога затвориха в Чехия), зададен ви в горния ми пост, за да разбера нивото на знанията ви, за да съм убеден, че можете да направите качествен един сравнителен анализ на мерки и въздействие?
  Хайде, да цитирам пак СЗО, пак от NYT:
  “These measures are the best way to suppress and stop transmission so that when restrictions are lifted, the coronavirus doesn’t resurge,” he said. “The last thing any country needs is to open schools and businesses, only to be forced to close them again because of a resurgence.”
  Ако тези, които трябваше да управляват ситуацията бяха чели внимателно, а не отгоре-отгоре, можеше и нещо да разберат. Такива като вас - също.

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Разстроено

  До коментар [#24] от "pxn28694177":

  Какъв спад на случаите Ви се привижда?
  Ето среднодневните данни за седем дни:
  21.11 - 104
  22.11 - 107
  23.11 - 112
  24.11 - 116
  25.11 - 120
  26.11 - 126
  27.11 - 129
  28.11 - 133
  29.11 - 133
  30.11 - 138.

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":Май сме на първо място.Преди две седмици, през 46-тата седмица от годината са отчетени 3852 смъртни случая въобще - по 550 на ден. Средното за тази седмица през предишните пет години е 300 починали на ден. Междувременно нашата стъкмистика едва днес отчете 221 починали от коронавирус.
  —цитат от коментар 45 на Patsis


  Видях. 92% ръст на смъртните случаи, през втората седмица на 11м.
  Много жалко, много.. закъсняха с мерките. Заведенията и училищата са най-големите “виновници”, след работното място.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  ноември - 2560

 55. 55 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#6] от "Andrew Slavchev":

  Това са глупости. Антигените тестове на хващат болестта в развитие. Хората си правят антигенни тестове, за да установят дали не се преболедували без симптоми.

  Здрави хора без симптоми нямат нужда от PCR.

 56. 56 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#55] от "pxn28694177":

  Глупостите ги говориш ти. Фактите показват, че в 98% от случаите резултата от антигенен тест се потвърждава и от ПСР. Хората си ги правят за да разберат дали са болни, а за да разберат дали са преболедували си правят кръвен тест за антитела.

 57. 57 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#55] от "pxn28694177":

  До коментар [#6] от "Andrew Slavchev":Това са глупости. Антигените тестове на хващат болестта в развитие. Хората си правят антигенни тестове, за да установят дали не се преболедували без симптоми. Здрави хора без симптоми нямат нужда от PCR.
  —цитат от коментар 55 на pxn28694177


  Сега остава да ни обясните разликите между:
  SARS-CoV-2 IgA тест и SARS-CoV-2 IgG тест.
  Незнанието не е аргумен, да ви кажа...

  Ecrasez l’infâme
 58. 58 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Andrew Slavchev":Това са глупости. Антигените тестове на хващат болестта в развитие. Хората си правят антигенни тестове, за да установят дали не се преболедували без симптоми. Здрави хора без симптоми нямат нужда от PCR.
  —цитат от коментар 55 на pxn28694177


  Бъркаш антигенни тестове с тези за антитела. Първите се правят, ако си болен, да видиш, дали е коронка, а вторите, дали и КОЛКО антитела имаш.

  Любовта ще спаси света!!!
 59. 59 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#56] от "ButtHead":

  Не е вярно това.

  Първо. новите тестова се комбинирани антиген плюс антитела

  Второ. Имаше случай на болен от ковид който почина след отрицателен антигенен тест.

  И не единственият. Масово антигенните и тези за антитела тестов дават фалшив отрицателен резултат.

 60. 60 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава,
  —цитат от коментар 54 на Nevena Stoilova


  Не е много ясно колко точно са починали от короната, но е факт, че общата смъртност е много по-висока.

 61. 61 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#59] от "pxn28694177":

  Има достатъчно статии по въпроса. Препоръчвам ти преди да се изказваш да попрочетеш някоя и друга. Така ще си спестиш подобни излагации. Не че ми пука, че ставаш за резил, но защо е нужно да си го причиняваш.

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#56] от "ButtHead":

  Ако са направени два антигенни теста един след друг, вероятността за грешка е 0,02 х 0,02 = 0,0004, т.е. има 99,96% точност. Два антигенни теста струват 70 лева, един ПСР тест 100-130 лева.
  Може би за това на Шейново просто са направили два ПСР теста на снаха ми - излиза по-бързо и по-евтино за самата болница.

 63. 63 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#50:"pxn28694177"][/quote]

  В смъртният акт пише дата... какво означава събота и неделя не се умира... дори статистиката ни куца...

 64. 64 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не е много ясно колко точно са починали от короната, но е факт, че общата смъртност е много по-висока.
  —цитат от коментар 60 на Лео

  Мхм, може нещо звездите да са се наредили лошо.

 65. 65 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":
  Кои данни за смъртността? Публикуват се различни. Бихте могли да откриете сама. Но във всички случаи има условности. Може би за коректно оценяване на ситуацията трябва да се сравняват данните за брой починали/1млн жители? Веднага ще последват спекулации с броя на починалите с Ковид-19, колко са били със съпътстващи заболявания, какви, в каква форма,...

 66. 66 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "hamiltonf":

  Съветвам те да не вярваш на Чайкафарма кой знае колко.

 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  До коментар [#66] от "taratanki":

  На ЧФ никога не съм вярвал, затова и настроението на коментара е "Весело". Дори няколко пъти съм писал за техните машинации. Наскоро си вдигнаха цената на Моривида- двойно, от 30 на 60 лв. цена на едро, дори пратих снимка в "Дневник", но никакъв резултат.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#43] от "Tod":
  Не се отчитат всички починали. В понеделник са много.

 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#63] от "Tod":

  В смъртният акт има дата - ама данните за причината за смъртта се подават по-късно.

 70. 70 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  [quote#50:"pxn28694177"]
  —цитат от коментар 63 на Tod
  В смъртният акт пише дата... какво означава събота и неделя не се умира... дори статистиката ни куца...[/quote]

  Когато някой умре в горно нанадолнище в събота 4 часа през нощта. Отнема време да му бъде издаден смъртен акт. После този акт трябва да бъде вкаран в статистиката.

  Няма как да стане в реално време. иначе актовете са си от съответствената дата, но няма как да влязат в статистиката със задна дата.

 71. 71 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5950 Неутрално

  Не е спад, 41% положителни от тестовете, 221 починали е световен рекорд за деня.

 72. 72 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Не е спад, 41% положителни от тестовете, 221 починали е световен рекорд за деня.
  —цитат от коментар 71 на Тsonkooo


  Това е добре, значи че данните не са манипулирани. Просто 40-50% от населението се е срещало с вируса и вървим към колективен имунитет.

  Броя починали, са резултат от натрупване през уикенда. Но две три седмици и те започват да падат, понеже се движат със закъснение.

  Пандемията отшумява по естествен път.

 73. 73 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5950 Неутрално

  А пистолетът на Борисов не е ли опасен предмет, с него може да бъде убит от някого от гостите му или той самият да убие. Радев, вземи мерки.

 74. 74 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#22] от "pxn28694177":

  антигенен тест и тест за антитела са два напълно различни теста.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 75. 75 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#25] от "papunqk":

  тва е пипано. нямаше го като го писах.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 76. 76 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#32] от "Graf":

  англичаните друго твърдят - с 30% са паднали при тях случаите след затварянето.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 77. 77 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#63] от "Tod":

  то датата пише, ама аз като ги въведа всички починали днес системата ги отчита днес. Тва не променя факта кога е починал човека, но влияе на статистиката.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#46] от "Patsis":
  Сега остава да кажеш кога през последните пет години е имало такова безпрецедентно отказване на лечение поради сезонен грип?
  В България има около 3000 човека на хемодиализа и им отказват такава, ако нямат отрицателен ПСР. Имаш ли дори бегла представа колко от тия хора си заминаха по нелеп начин заради тая простотия?
  С инфарктен или инсултен случай не можеш да се докопаш до болнично лечение без ПСР колкото и да ти е спешно, защото всичкото доктор се е попикало от страх от грипа.
  Кога това се е случвало в последните 5 години?
  Какво е влиянието на фактора "паника" в цялата история?
  Можеше ли да го оцениш?

 79. 79 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#72] от "pxn28694177":

  но вероятно преди това ще скочат защото бумът от заразени започна преди около 3 седмици.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 80. 80 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#63] от "Tod":
  Пише дата, която никой не оспорва. Но по различни причини не всички починали се регистрират за статистиката през почивните дни. Добавят пропуснатите в понеделник.

 81. 81 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#57] от "Graf":
  До коментар [#61] от "ButtHead":
  До коментар [#62] от "Patsis":
  До коментар [#58] от "hope":
  До коментар [#53] от "hope":


  Уау. Форумният тролетариат е в тотално отчаяние. Антигенният тест е последна надежда случаите пак да тръгнат нагоре.

  "Няма как случаите да падат...?!?! Нали ще останем без бонуси точно преди коледа....", "Не се тества достатъчно" антигените тестве,антигените тестве антигените тестве .... "Всички лъжат това е конспирация...

  Споко пичове има и други занимания освен всяване на страх по форумите срещу заплащане. :^)





 82. 82 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#81] от "pxn28694177":

  Тази словесна дрисня доста добре демонстрира потенциала ти. По-скоро липсата му. А оттам е ясно и защо не можеш да си обясниш други елементарни неща. С две думи, та да го разбереш, тъп си. Жалко, че си загубих времето в отчаян опит да налея акъл в пробита кофа вместо глава.

 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  До коментар [#78] от "k_":

  Именно де, ако Борисов беше ограничил разпространението на Ковид, сега нямаше да има хаос в системата на здравеопазване.
  Вместо това, Не спря да ни обвинява, че сме недисциплинирани, а самата държава, да не упражнява никакъв контрол и резултатът е това. Хаос и недостъпна здравна услуга, може да умреш от апандесит, защото анестезиологът е болен и няма друг.

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#80] от "zhivko6461":
  Кое те кара да си мислиш, че смъртния акт не е издаден в понеделник?
  Тоя който е влизал в наша болница събота и неделя, знае че там на практика няма никой.
  Още по-малко пък в интензивните отделения.
  Доктор няма, на дежурство са си ама у тях на повикване.
  Сестра и санитар раздават макароните не тия дето мърдат.
  В интензивните отделения на маркучите ако някой хвърли топа през уикенда го забелязват чак на визитацията в понеделник и съответно пишат смъртен акт когато са установили смъртта.
  Няма да ходят да гледат пологовете на машинарииките кога точно му е спряло сърцето, а то не е и правилно.
  Случаят в Сливен с "възкръсналия" осветли и практиката да се пишат смъртни актове от докторите дистанционна.
  Да не би да си мислите, че това е изолиран уникален случай?
  Просто малшанс за доктора, че човека е премърдал в погребалната агенция и се разчу.
  Ако не беше - опело и погребение. Той и без това се спомина след няколко седмици, но създаде проблеми на доктора, ама и този случай бе замазан.
  Ако някой му е любопитно на битал Лекарския Съюз какво им е становишето по случая.
  Нищо. Няма такова.

 85. 85 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#22] от "pxn28694177":антигенен тест и тест за антитела са два напълно различни теста.
  —цитат от коментар 74 на bludniq_sin


  Най новите тестове, са две в едно.

  Но ти това няма как да го знаеш, не ти e спуснато като опорна точка. ;^)

 86. 86 Профил на Kiril.Mitov
  Kiril.Mitov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Тази словесна дрисня доста добре демонстрира потенциала ти. По-скоро липсата му. А оттам е ясно и защо не можеш да си обясниш други елементарни неща. С две думи, та да го разбереш, тъп си. Жалко, че си загубих времето в отчаян опит да налея акъл в пробита кофа вместо глава.
  —цитат от коментар 82 на ButtHead

  Губиш си времето да спориш с трол.

 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#76] от "bludniq_sin":

  В Чехия е същото. От 15000 дневно, на около 3500 днес. Това отне месец и двадесет дена. Те затвориха на 13 октомври и свалиха заразени и умиращи.
  Прблемът е, че ако допуснеш това, което допуснаха чехите, а и ние, времето за нормализация се увеличава. Ранни мерки - къс период, закъснели мерки - дълго висене в нищото.

  Ecrasez l’infâme
 88. 88 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#87] от "Graf":

  Хайде пак лъжа за да ви се върже версията.

  Чехия затвори на 22 октомври точно когато беше преодолян най-големият пик и започна спада. След това случаите започнаха да падат стремглаво, още преди мерките от затварянето да дадат резултат.

  https://apnews.com/article/virus-outbreak-czech-republic-prague-andrej-babis-8c1a05d3280ae8b6cd773b8e9fc952f3

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/czech-republic/

  Лъжете по-малко поне.

 89. 89 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1592 Любопитно

  До коментар [#88] от "pxn28694177":
  Простичко е, но не за всеки снабден с клавиатура и комп.
  https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prehledne-kam-musite-od-utery-s-rouskou/r ~dcc71c48eb6011ea95caac1f6b220ee8/
  За теб се уверих, че е съвсем сложно.

  Мерките от 13.10.2020 в Чехия, са като нашите от 28.11.2020 г.

  Ecrasez l’infâme
 90. 90 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1592 Любопитно

  До коментар [#88] от "pxn28694177":

  Отново линка от пост 89: https://tinyurl.com/y2qs6buh

  Ecrasez l’infâme
 91. 91 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  200 направления до обед е голямо постижение за ГЕРБ.
  Какво ще стане, когато февруари-март има васина и могат да се ваксинират само здрави хора? Ще има условие за ваксиниране само след платен ПСР тест, или ще се бият без задължителен тест и на заразени, които на другия ден могат да кажат, че са се заразили от ваксината? След първия подобен случай колко ще са желаещите да се ваксинират?

 92. 92 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#89] от "Graf":

  Мерките от 13.10.2020 в Чехия, са като нашите от 28.11.2020 г.
  —цитат от коментар 89 на Graf


  Т.е. признавате, че мерките въведени в Чехия на 13.10.2020 "не са никакви мерки" (цитирам ваши думи по памет) .

  Хаха добре. :)

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  До коментар [#84] от "k_":
  Вероятно не сте се съсредоточила достатъчно когато сте чел коментара ми. Изобщо не смеобсъждали дали се издава смъртен акт с невярна дата. Опитах се да обясня защо през почивните дни се отчита по-малък брой починали. А именно, че тогава статистиката не обхваща всички починали. Част от данните се обработват и въвеждат в понеделник.

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#78] от "k_":

  При епидемията от чума в Лондон през 1665 година има 70 хиляди починали от чума и 30 хиляди починали от други болести повече от обикновеното в сравнение с безчумните години. Всяка пандемия има и косвени жертви. Но не би трябвало да се връщамедо нивото от 1665 година, нали!

 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  "Епидемията е повишила финансовата култура на хората"
  Е, поне едно хубаво нещо да се случи.

 97. 97 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Епидемията е повишила финансовата култура на българите, които заради кризата започнаха все повече да използват дигитални канали за кандидатстване за кредит.
  —цитат от коментар 0 на Автора


  Кандидатстването за кредит, само по себе си не показва висока финансова култура, а по скоро липсата на такава. По добре би звучало ако пишеше, че епидемията е повишила компютърните умения на част от населението. И финансовата институция спомената по-долу в текста в никакъв случай не е от тези, към които бих посъветвал все пак нуждаещите се от кредитиране да се обърнат.

 98. 98 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#45] от "Patsis":

  Спокойно бе!
  НСИ ви удари едно рамо.
  Вчера четох ,че до февруари догодина очакват 20000 умрели отгоре сравнено с предишни статистики.
  Сега спокойно може да развявате освен Витанов и знамето на НСИ .
  Кърти пейки и организирай шпицкоманди да бият тия с маските под носа.

 99. 99 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Просто 40-50% от населението се е срещало с вируса и вървим към колективен имунитет.
  —цитат от коментар 72 на pxn28694177


  Мне, туй изхожда от верването че от пещерата е изскочил невиждан вирус , крил се там милиони години и сега чекаме на опашка да се срещнем с него.
  УчЕните от Тюбинген вече откриха, че 80% от матряла отдавна се е срещал с него, само дето тогава не е бил рекламиран и никой не го е било грижа от какъв баш вирус е лепнал грипа.
  Откритието накратко се състои в туй, че изследвали преболедували вируса тая година и намерили запис в Т клетките, който се ползва следващия път кога го лепнеш да го изкараш по - леко. След туй се сетили да проверят кръвни проби къде седят в склада на клиниката от минали години и в 80% намерили същия запис в Т клетките. Тъй че единствено може да чакаме тея 20% къде още не са го изкарали, да го хванат. Което си е безсмислено упражнение.

 100. 100 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4215 Неутрално

  Цени "Дева Мария", Ветрен, Бургас - снимка - 60 лв., рязане на нокът, един - 50 лв.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK