"Малка стъпка в електронното здравеопазване" – властта обяви работещо е-направление за PCR тест

"Малка стъпка в електронното здравеопазване" – властта обяви работещо е-направление за PCR тест

© Юлия ЛазароваБлизо девет месеца след началото на епидемията от коронавирус в България и два работни дни след като издаването на електронни направление за PCR тест за инфекцията са формално възможни, здравните власти демонстрираха, че издаването им работи на практика. Уточниха обаче, че за това има условие: "софтуерните фирми и на техните клиенти общопрактикуващи лекари и лаборатории" да са направили необходимите софтуерни изменения.


Системата на системата


"Мисля, че след 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване", бяха първите думи на Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването, на брифинг за електронните направления.


Заради COVID кризата през последните месеци Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" (държавната фирма, която работи за изграждането на електронното управление в България - бел. авт.) се заеха с изграждането на модул, с който личните лекари да могат да се свържат, за да издават електронни направления. По думите на властите този модул е изграден и т.нар. ключ към него е предоставен на частните фирми, които разработват здравен софтуер, с които личните лекари имат договори.
Проверка на "Дневник" в понеделник показа, че личните лекари не можеха да издават електронни направления с твърдението, че частната софтуерна фирма, с която работят, не е направила необходимите обновления. По думите на общопрактикуващия лекар д-р Николай Брънзалов в понеделник "не беше редно да издаваме, защото все още бяха в тестови режим нещата".


Общият броя на компаниите, които предлагат медицински софтуер, не е известен, а представител на "Информационно обслужване" не посочи каква част от тях са направили необходимите промени. Съответно не е известно каква част от личните лекари са в технологична готовност да издават електронни направления за PCR тестове за коронавирус.


"Спецификациите са публикувани отпреди един месец на сайта. Тестовата постановка е горе-долу от същия период", заяви Валентин Мундров от "Информационно обслужване" в отговор на въпрос на "Дневник" с какво време са разполагали частните софтуерни фирми да направят препрограмирането от своя страна.


Александър Станев, който също работи в "Информационно обслужване", твърди, че "доста голяма част от компаниите" вече са интегрирали системата. Той уточни обаче, че "едно е да са го реализирали, друго е да са го сложили пред техните клиенти". Това означава, че дадена софтуерна компания функционално може и да е развила софтуера си, но не и да е вече инсталиран на компютъра на личния лекар, с когото имат договор.


"Аз не мога да отговарям за всички софтуерни фирми. Всички софтуерни фирми са запознати с това как трябва да го направят и вече е техен избор - и на техните клиенти общопрактикуващи лекари и лаборатории - да направят тези софтуерни изменения", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.


При издаването на електронно направление за PCR тест за коронавирус пациентът се очаква да получи код, който личният му лекар е генерирал от компютъра си. С този код болният отива в избрана от него лаборатория, представя го на лаборант, който на свой ред сверява информацията и извършва изследването.


Кой може да получи направление


С възможността за издаване на електронно направление за PCR тест за коронавирус пациент, който е съмнителен за заразата, не е нужно да отива до личния си лекар, за да се изследва за сметка на държавата. Освен личното предимство, че така се спестява време за път до общопрактикуващия медик и чакане за ред, друго предимство е, че така потенциалните носители на заразата не представляват риск за другите пациенти пред кабинета и за лекаря.


В изискванията за издаване на направление (както електронно, така и на хартия) за PCR тест за коронавирус изрично е записано, че трябва да са въведени противоепидемични мерки в цялата страна и че пациент трябва да имат поне два от следните симптоми:

- температура
- кашлица, предимно суха
- отпадналост
- загуба на вкус и/или обоняние
- затруднено дишане или недостиг на въздух
- миалгия (мускулна болка - бел. авт.)
- главоболие
- диария
- гадене и повръщане
- гърлобол
- кислородно насищане, по-малко от 92%
От тук следва да се заключи, че контактните на заразени с коронавирус не може да се изследват за сметка на държавата, без да имат симптоми. Личните лекари нямат ограничения в това колко направления за PCR тестове могат да издадат, стига в цяла България да са въведени противоепидемични мерки (например указания за спазване на дистанция и хигиена, носене на маски).


Това е важно, защото т.нар. лимити има за редица други направления. Така пациентите се оказват в ситуация, че не могат да получат преглед или изследване за сметка на държавата, защото предвиденият финансов ресурс е изчерпан в полза на други, които са имали нужда преди тях.


За PCR изследването за коронавирус държавата заплаща на лаборатория, с която има договор, 60 лв. Цената е значително по-ниска от това, което се иска от манипулационните (около 100 лв. - бел. авт.), когато човек отиде без направление. В този контекст здравните власти уверяват, че от пациентите няма да се иска да доплащат.


"Когато договорен партньор получава от здравната каса по договор с нея средства за PCR тестове, пациентът не трябва да доплаща по никакъв начин и никакъв повод", заяви Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването. Тя отчете, че до 11 часа във вторник са били издадени около 200 електронни направления от близо 100 общопрактикуващи лекари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  РАзбрахме всички за пожеланията за електронно направление ,само че на този етап няма такава промяна в софтуера на личните лекари ,знам за най разпространения софтуер ,с който работят над 2000 от джипитата в България .

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1143 Весело

  Супер, остава по-малко от месец и до електронната рецепта.
  Все пак от десет години, тази включително, министри, политици и томиславдончевчета с така и неразбрана функция обещават, че "до края на годината" ще има електронна рецепта. А, да видим.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Не само че е малка, но е и е доста закъсняла! Басирам се, че няма да работи като хората при пускане!

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Абсолютни карикатури начело с неграмотника. В 21 век сме ей!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Много българи НЕ ДОЖИВЯХА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#4] от "nij50393132":

  От 20 години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Явно ти и много от колегите ти и още повече пациенти ще трябва да чакате още.
  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на jgi21584789
  jgi21584789
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Кое му е "електронното" на това направление? По-скоро е "телефонно" - телефон, код., пак телефон, е-мейл с резултат, печат и след това "ходене по мъките" ... . Това за е-идентичност, е-подпис, автентификация/авторизация и т.н. и т.н .....между страните в едно истинско е-направление няма! А да не говорим, ако иследването е платено! Забрави !
  Работата да се замаже, тъпъна да се удари и "храна" за мисирките да се осигури! Пази боже е-здавеопазване, е-управление и др. е-та!

 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  ГЕРБ са по-вредни и от вирус.
  Всеки нормален човек диша трудно и е с главоболие и гадене от управлението им.

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1800 Весело

  чакайте бе те личните да не са компютърни гении половината не могат да си пуснат компютъра
  като открият бутона ще почнат да издават

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Бабите в Родопите са най-щастливи от това Му постижение, даже го определят за много по-значимо за живота им от кредитния рейтинг и влизането ни в чакалнята!

 12. 12 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Как работи ? Както работеше "подобреният" софтуер на съдебната система ? Все пак ще кажа браво! Очакваме следващото подобрение десетина години и няколко изхарчени милиарда по-късно.

 13. 13 Профил на babailiica
  babailiica
  Рейтинг: 225 Весело

  Кое му е "електронното" на това направление? По-скоро е "телефонно" - телефон, код., пак телефон, е-мейл с резултат, печат и след това "ходене по мъките" ... . Това за е-идентичност, е-подпис, автентификация/авторизация и т.н. и т.н .....между страните в едно истинско е-направление няма! А да не говорим, ако иследването е платено! Забрави !Работата да се замаже, тъпъна да се удари и "храна" за мисирките да се осигури! Пази боже е-здавеопазване, е-управление и др. е-та!
  —цитат от коментар 8 на jgi21584789


  Направлението се издава и подписва от личния лекар по електронен път и се подписва с електронен подпис (вид електронна идентичност). Теглят се от лабораторията по електронен път от лабораторията и резултатът се изпраща по електронен път до пациентите, също подписано с електронен подпис. Нищо не се печата и не се изпраща по Viber. Като вземете да се изказвате, без да имате и най-малка представа за какво става дума... но сте много компетентни кой какво е свършил и какво не.

  Единственото, което става по телефон е да си го поискаш от личния лекар и да ти даде номера на направлението, за да можеш да го ползваш в избраната лаборатория. Защото ако е с електронна идентичност - никой няма да може да го използва.

 14. 14 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Повелята на ПАРТИЯТА герб -> Всеки тракторист, ИТ специалист....орете другари орете !!!!....па мое да отидете да помогнете на братушките си да разорат Целината, че то там май тиквите са по-малко!!!!

 15. 15 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ох, айде вече да почнем да модернизираме тва здравеопазване, че не е нормално такива бумащини да има и да е толкова сложно всичко

 16. 16 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Към днешна дата сме на ниво "полупроводници". Нашите, на общопрактикуващите лекари софтуеъри са готови и работят. Лабораториите - не! Това е положението.

 17. 17 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 309 Неутрално

  чакайте бе те личните да не са компютърни гении половината не могат да си пуснат компютъракато открият бутона ще почнат да издават
  —цитат от коментар 10 на 1001

  ==========================
  Цървулане, докторите могат да научат всичко което поискат или трябва да научат, виж тиквите не можахте да се научите как рационално да храните прасията и кокошките!!!!

 18. 18 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#13] от "babailiica":

  //Като вземете да се изказвате, без да имате и най-малка представа за какво става дума... но сте много компетентни кой какво е свършил и какво не.//
  ======================
  Един тиквун, к'во може да свърши бе, освен да омаца дупарата с тиква!!!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Мнооого бавно действат - 20 години !!! А пък колко пари са потрошени на данъкоплатците е друга тема. Сигурно можеше да финансираме космическа програма.

 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1655 Весело

  A great success! 20 години след началото на XXI век в България, страна-членка на ЕС, хвалеща се с бърз интернет и развит IT сектор, имаме нещо като електронно направление за някакво изследване. Ура, другари!
  Айде, хаирлия да е и дано не се срине или не бъде хакнато като Търговския регистър и НАП.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На нас направления за ПСР не ни трябват ,трябват на пациентите ,друг е въпроса ,че никъде по света такива документи не се издават от общопрактикуващите ,защото тези пациенти се изпращат на пунктове в дворовете на училища и болници ,където не се смесват със здрави пациенти от към ковид инфекция разбира се ,каквито се очаква да бъдат пред кабинетите на джипитата .

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#10] от "1001":

  Абе не е точно така ,всички си пускат и компа и си попълват и документацията , даже остава и по 1 минута да прегледат някого от много писане ,не се коси за знанията на джипитата .

 25. 25 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Мисля, че след 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване" - Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването

  Добре де... И въпросът е защо са отишли десетилетия в отлагане и зчакване? Какво чакат? Едно поколение българи се е родило и израснало с все така неадекватно здравеопазване, десетилетията си текат, а тези още мислят... Това електронно направление декември месец за тест за епидемия, обявена от март, е черешката на тортата. Но добре, дано работи и дано улесни достъпа на хората до тестване наистина, че хиляди животи загубихме в хаоса на втората вълна дотук! Ха дано с достъпа до ваксини догодина нещата са поне малко по-добре!...

 26. 26 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Аз лично бих се впечатлил от голяма стъпка в здравеопазването, щото в тая родна реформаторска ръченица в този сектор я докарахме до електронна жалейка...
  Хайде по-сериозно.

  От идиоти отговор не чакам
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Утре да не се окаже фалшива новина.

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  интересно какво обучение са им направили

 29. 29 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#17] от "LudLustrator":

  Не знам откъде си стова грешно впечатление при средна възраст на ЛЛ 65г
  аз имам една във вн.хода дето и обновявавм компа ама тя е на 75

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK