"Малка стъпка в електронното здравеопазване" – властта обяви работещо е-направление за PCR тест

"Малка стъпка в електронното здравеопазване" – властта обяви работещо е-направление за PCR тест

© Юлия ЛазароваБлизо девет месеца след началото на епидемията от коронавирус в България и два работни дни след като издаването на електронни направление за PCR тест за инфекцията са формално възможни, здравните власти демонстрираха, че издаването им работи на практика. Уточниха обаче, че за това има условие: "софтуерните фирми и на техните клиенти общопрактикуващи лекари и лаборатории" да са направили необходимите софтуерни изменения.


Системата на системата


"Мисля, че след 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване", бяха първите думи на Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването, на брифинг за електронните направления.


Заради COVID кризата през последните месеци Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" (държавната фирма, която работи за изграждането на електронното управление в България - бел. авт.) се заеха с изграждането на модул, с който личните лекари да могат да се свържат, за да издават електронни направления. По думите на властите този модул е изграден и т.нар. ключ към него е предоставен на частните фирми, които разработват здравен софтуер, с които личните лекари имат договори.
Проверка на "Дневник" в понеделник показа, че личните лекари не можеха да издават електронни направления с твърдението, че частната софтуерна фирма, с която работят, не е направила необходимите обновления. По думите на общопрактикуващия лекар д-р Николай Брънзалов в понеделник "не беше редно да издаваме, защото все още бяха в тестови режим нещата".


Общият броя на компаниите, които предлагат медицински софтуер, не е известен, а представител на "Информационно обслужване" не посочи каква част от тях са направили необходимите промени. Съответно не е известно каква част от личните лекари са в технологична готовност да издават електронни направления за PCR тестове за коронавирус.


"Спецификациите са публикувани отпреди един месец на сайта. Тестовата постановка е горе-долу от същия период", заяви Валентин Мундров от "Информационно обслужване" в отговор на въпрос на "Дневник" с какво време са разполагали частните софтуерни фирми да направят препрограмирането от своя страна.


Александър Станев, който също работи в "Информационно обслужване", твърди, че "доста голяма част от компаниите" вече са интегрирали системата. Той уточни обаче, че "едно е да са го реализирали, друго е да са го сложили пред техните клиенти". Това означава, че дадена софтуерна компания функционално може и да е развила софтуера си, но не и да е вече инсталиран на компютъра на личния лекар, с когото имат договор.


"Аз не мога да отговарям за всички софтуерни фирми. Всички софтуерни фирми са запознати с това как трябва да го направят и вече е техен избор - и на техните клиенти общопрактикуващи лекари и лаборатории - да направят тези софтуерни изменения", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.


При издаването на електронно направление за PCR тест за коронавирус пациентът се очаква да получи код, който личният му лекар е генерирал от компютъра си. С този код болният отива в избрана от него лаборатория, представя го на лаборант, който на свой ред сверява информацията и извършва изследването.


Кой може да получи направление


С възможността за издаване на електронно направление за PCR тест за коронавирус пациент, който е съмнителен за заразата, не е нужно да отива до личния си лекар, за да се изследва за сметка на държавата. Освен личното предимство, че така се спестява време за път до общопрактикуващия медик и чакане за ред, друго предимство е, че така потенциалните носители на заразата не представляват риск за другите пациенти пред кабинета и за лекаря.


В изискванията за издаване на направление (както електронно, така и на хартия) за PCR тест за коронавирус изрично е записано, че трябва да са въведени противоепидемични мерки в цялата страна и че пациент трябва да имат поне два от следните симптоми:

- температура
- кашлица, предимно суха
- отпадналост
- загуба на вкус и/или обоняние
- затруднено дишане или недостиг на въздух
- миалгия (мускулна болка - бел. авт.)
- главоболие
- диария
- гадене и повръщане
- гърлобол
- кислородно насищане, по-малко от 92%
От тук следва да се заключи, че контактните на заразени с коронавирус не може да се изследват за сметка на държавата, без да имат симптоми. Личните лекари нямат ограничения в това колко направления за PCR тестове могат да издадат, стига в цяла България да са въведени противоепидемични мерки (например указания за спазване на дистанция и хигиена, носене на маски).


Това е важно, защото т.нар. лимити има за редица други направления. Така пациентите се оказват в ситуация, че не могат да получат преглед или изследване за сметка на държавата, защото предвиденият финансов ресурс е изчерпан в полза на други, които са имали нужда преди тях.


За PCR изследването за коронавирус държавата заплаща на лаборатория, с която има договор, 60 лв. Цената е значително по-ниска от това, което се иска от манипулационните (около 100 лв. - бел. авт.), когато човек отиде без направление. В този контекст здравните власти уверяват, че от пациентите няма да се иска да доплащат.


"Когато договорен партньор получава от здравната каса по договор с нея средства за PCR тестове, пациентът не трябва да доплаща по никакъв начин и никакъв повод", заяви Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването. Тя отчете, че до 11 часа във вторник са били издадени около 200 електронни направления от близо 100 общопрактикуващи лекари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK