Екоминистърът вече е оптимист: Бургас дори няма да разбере, че е можел да остане без вода

Министърът на екологията Емил Димитров (в средата), кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

© МОСВ

Министърът на екологията Емил Димитров (в средата), кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.Бургаска област няма да остане без вода, каза днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в община Бургас. Той обсъди вариантите за решаването на проблема с недостига на вода в язовир "Камчия" със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, кмета Димитър Николов, директора на ВиК - Бургас, инж. Ганчо Тенев, както и областния управител на Варна Стоян Пасев.


"Максимално бързо ще направим връзките между язовирите "Порой" и "Ахелой" с "Камчия". По този начин областта дори няма да разбере, че е имало опасност да няма вода. За целта една част от водата, която отива от яз. "Камчия" към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Ще резервираме вода в язовирите "Порой" и "Ахелой" и така ще осигурим водоснабдяване поне за следващите няколко месеца. ВиК - Бургас, в момента правят ремонти и имаме гаранция, че до 20 февруари те ще са приключили успешно", каза Димитров пред представители на медиите.


Оптимизмът му от днес е странен предвид извънредното му явяване в парламента в петък, при което обяви, че има риск Бургас да остане без вода от май, както и да има водна криза в земеделието догодина. В изготвения вчера от ръководеното от Димитров министерство график за използване на водите на комплексно значимите язовири в страната също е посочено, че Бургас има вода до май и дори се иска обявяване на бедствено положение.
Решението трябва да се вземе от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. "Положението в Бургаска област не е бедствено. Има вода за най-малко 11 месеца дори и да не падне капка дъжд", каза по този повод зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.


Варна ще получава по-малко вода от "Камчия"


След срещата беше обявено, че до февруари трябва да са готови съоръженията за преминаването на питейна вода от язовирите "Ахелой" и Порой към "Камчия". Става въпрос за два водопровода с дължина 3 и 7 км.


Предвижда се и ремонт на водните кули, стените и водосборните съоръжения на двата водоема, използвани в момента за напояване. Ще е нужно изграждане на три пречиствателни станции и две помпени станции.


По данни на МОСВ в язовир "Порой" в момента има налични 9.09 млн. кубика вода, като полезният обем е 7.09 млн. От "Ахелой" може да се ползват почти 1.73 млн. кубика вода. Месечно област Бургас потребява около 3.5 млн. кубика. Част от мерките за спасяване на Бургас от водна криза е намаляване на водоподаването на Варна от язовир "Камчия", като третият по големина град в страната ще получава вода от деривация "Китка", без това да се отрази на цената на водата.


"Спокойно, и да няма дъждове, може да излезем до 11 месеца, заяви Емил Димитров. От двата язовира ще бъдат дадени 60 млн. кубика вода за Бургаска област. "Те са ни приоритетни. Тези два язовира ще са резерв и за дългосрочен период. Направили сме план, предстои премиерът да го одобри и пристъпваме към изпълнение", подчерта Емил Димитров.


В момента върви извънредно заседание на общинския съвет в Бургас по темата.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK