Тежък физически труд и 36-часово дежурство за 3000 лв. заплата за санитар в COVID отделение

Тежък физически труд и 36-часово дежурство за 3000 лв. заплата за санитар в COVID отделение

© Георги КожухаровКъм 1 декември според данни на Единната информационна система 6028 медицински служители са заразени с COVID-19. "Основният проблем в здравната система са хората, които са все по-малко, които са изключително уморени, вече са и обезверени от отношението на голяма част от българското общество", заяви наскоро министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


Проблемът с кадрите в системата се трупа с години, а епидемията от коронавируса само го засилва. Това принуждава някои болници да прибягват до на пръв поглед нестандартни решения, за да се справят с дефицита на персонал за COVID отделенията си. Пример е обявената заплата от 3000 лева бруто, която са готови да дават от "Пирогов" на над 50 санитари, които търсят. Въпреки това намирането им не е лесно. Зад атрактивното предложение стоят сериозни изисквания, на които малко хора отговарят.


Координаторът на COVID отделенията в "Пирогов" д-р Дияна Димитрова разкри пред Би Ти Ви, че едва трима души са намерени досега.
"Не успяваме, защото хората, които идват, на първо място поставят заплащането - никой от тези, които се явиха, не попита какво точно ще правят вътре в самите отделения", казва Димитрова.


Условията, на които кандидатите трябва да отговарят, са прекаран COVID-19 и наличие на антитела, да са на възраст между 18 и 65 години и да нямат придружаващи заболявания. По време на смяна те ще са облечени с лични предпазни средства - с костюми, маски, ръкавици, калцуни. Редовното дежурство е 12 часа, но понякога се стига до 24- и 36-часови дежурства, ако се наложи да бъде поета смяната на заразен колега. И макар работата да е в най-ниското ниво на медицинската сфера, тя никак не е лека.


"При нас има само тежко болни. Те се почистват всяка сутрин, прави се тоалет, сменят се памперси, сменя им се бельото - това не е едно от най-хубавите неща", разказва Димитрова. Доброволец в такова отделение допълва, че става дума за тежка физическа работа.


Високата заплата буди въпроса дали тя няма несправедливо да надвиши тези на лекарите и сестрите. Има съотношение между заплатата, така че лекарите да не бъдат ощетени, обяснява д-р Димитрова.


"Възнаграждението е формирано от основна заплата, още 1000 лева от Министерството на здравеопазването, които се дават за медиците на първа линия, както и допълнителни 1000 лева бонус от "Пирогов". Парите са реални, потвърждавам, че тези пари ще бъдат давани", добавя по темата директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.


Още 8 болници в страната търсят санитари чрез обяви в сайта на Българския лекарски съюз. Санитари са нужни в още няколко болници в София, както и такива в Лом, Перник, Пазарджик. В повечето обяви е посочено, че се предвижда заплащане, което ще бъде уточнено двустранно между доброволците и болницата. Има и такива, в които е посочено, че заплащане не се предвижда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK