С пари от държавния ВиК холдинг ще се спасява Бургас от безводие

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаФинансирането на всички необходими дейности за недопускане на воден режим на Бургас ще се извърши от новосъздадения български ВиК холдинг, а изпълнителите на строителните дейности ще се изберат по Закона за обществените поръчки, обяви днес управителят на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев. Той участва в извънредно заседание на общинския съвет на града, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.


В петък миналата седмица министърът на екологията Емил Димитров обяви в парламента, че в язовир "Камчия", който осигурява водоснабдяването на Бургас, има вода до май. Днес обаче изрази мнение, че дори и да няма валежи, тя ще стигне за 11 месеца.


Българският ВиК холдинг, който ще осигури парите за нужните дейности за спасяването на Бургас от водна криза, беше създаден с правителствено решение през януари, като задачата му е да управлява държавните ВиК дружества, които ще прехвърлят на холдинга дяловете на държавата чрез апортна вноска. Новата структура ще има капитал 1 млрд. лева и бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие в страната.
Основната цел на новия холдинг ще е да не се допускат кризи като тази в Перник. Надеждите са, че след като ВиК дружествата са под една шапка, ще се подобри координацията и контролът в управлението им.


Не липсват обаче мнения, че заложените задачи няма как да бъдат изпълнени, като създаването на холдинг издава или неразбиране на проблема, довел до водната криза в Перник, или умишлен опит за централизация и заграбване на още власт с цел за разпределянето на още повече пари.


Може ли Бургас да пие морска вода


На заседанието на общинския съвет днес бяха обсъдени дейностите, които предстои да бъдат извършени, и възможните решения. Сред тях е включително проучване на възможностите за пречистване на морската вода и използването й за битови нужди, както се прави в Израел. Пред съветниците инж. Тенев коментира, че това е възможно, но цената на водата "ще скочи неимоверно".


Иначе комисия, формирана от кмета на Бургас Димитър Николов, ще проучи също какви източници на подземни води има в района и дали може да се вземе вода от други язовири. Възможните решения ще се дадат на ВиК-Бургас, което да прецени кое от тях може да се реализира.


Шефът на ВиК-Бургас Ганчо Тенев посочи, че местни източници, включително на подземни води, могат да осигурят не повече от 10% от нужната вода на областта.


По-рано днес на национално съвещание в сградата на областната управа в Бургас, на което участваха министърът на екологията Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областният управител на Бургас, кметовете и представители на ВиК дружествата в Бургас, Сливен и Варна, бяха обявени одобрените към момента мерки.


Вода ще се вземе от два язовира за напояване


Подобно на решаването на проблема с водната криза в Перник и в Бургас ще се работи по доставяне на допълнителни количества вода за осигуряващия водоснабдяването на Бургас и няколко населени места в областта язовир "Камчия". Допълнителни водни количества ще се вземат от язовирите "Ахелой" и "Порой".


По данни на МОСВ в момента в тях има общо около 9 млн. кубика вода, която може да се използва. Месечно област Бургас потребява около 3.5 млн. кубика. В язовир "Камчия" има 108.5 млн. кубика вода при капацитет 233.5 млн. кубика, но полезният обем е 32.590 млн. кубика при обща консумация от него 6.18 млн.


Част от мерките за спасяване на Бургас от водна криза е намаляване на водоподаването на Варна от язовир "Камчия", като третият по големина град в страната ще получава вода от деривация "Китка", без това да се отрази на цената на водата. В момента за Варна отиват 2.5 млн. кубика.


В момента язовирите "Ахелой" и "Порой" са собственост на дружеството "Напоителни системи" с принципал Министерство на земеделието, но предстои да бъдат прехвърлени на областния управител на Бургас. След това ще трябва да се изградят общо 10 километра довеждащи водопроводи за свързване с деривацията "Камчия".
Нужно е също да се ремонтират водните кули и язовирните стени на двата водоема, както и да се изградят пречиствателни и помпени станции. До момента разчетите са, че за това ще са необходими около 60 млн. лева.


Ще се дадат ли 60 млн. лв. без обществена поръчка


Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е 20 февруари, което е трудно осъществимо, ако се спази традиционната процедура по ЗОП. При това положение няма да е чудно, ако както при изграждането на водопровода за Перник, нужните дейности се възложат без обществена поръчка на някое държавно дружество. Още повече че в традиционния месечен график за декември за използване на водите на комплексно значимите язовири в страната екоминистерството предлага да бъде обявено бедствено положение в Бургас, за да може в бързи срокове местното ВиК дружество да вземе мерки за справяне с очертаващото се безводие. Решението за това трябва да се вземе от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.


Владислав Панев, съпредседател на Зеленото движение, коментира днес пред Би Ти Ви, че "когато има бедствено положение, няма търгове, няма поръчки, няма нищо. "Едни 60 млн. ще се раздадат по усмотрение на властта. Още повече че за три работни дни министър Димитров четири пъти си сменя позицията", допълни той. Днес пред общинските съветници изпълнителният директор на "Напоителни системи" Снежана Динева обяви, че дружеството е предоставило всички необходими документи за смяната на собствеността и оказва пълно съдействие. Решението за смяната на собствеността трябва да се вземе от Министерския съвет.
Местни източници могат да осигурят 10% от консумацията


Съветниците искат отчет къде отива водата от "Камчия"


Общинските съветници в Бургас днес изразиха недоволство, че в заседанието на общинския съвет не взеха участие представители на министерствата на околната среда и земеделието. Те приеха и решение да изпратят официални въпроси на МОСВ и МРРБ, като ще настояват да научат какви краткосрочни и дългосрочни мерки се предприемат, за да не се допусне воден режим в Бургас. Ще искат и ясно разписване на планираните дейности с техните срокове, финансиране и отговорници.


Съветниците бяха и недоволни, че към момента не се посочват виновници за създалата се ситуация. По повод твърденията, че основната причина за изпразването на "Камчия" е използването на повече вода от едноименния ВЕЦ, собственост на близкия до почетния председател на ДПС Ахмед Доган Димитър Тадаръков, инж. Ганчо Тенев обяви, че централата е подчинена на ВиК дружествата в Бургас и Варна и през нея е минавала толкова вода, колкото е подавана към двата града.


Разследване на "Капитал" от септември показва, че през ВЕЦ "Камчия" през последните години е минавала с 30% повече вода от консумацията. Това се потвърждава и от данни в графика на МОСВ за ползване на водите за декември. В частта за язовир "Камчия" е записано, че е установено "ежемесечно разминаване" между отчетените водни количества във ВЕЦ "Камчия" и измервателните устройства, монтирани към пречиствателната станция на язовира.


В тази връзка министърът на екологията Емил Димитров е назначил комисия, която трябва да провери казуса и да му докладва решение в едномесечен срок. Като вариант за решение се посочва монтиране на нови измервателни уреди.


Те поискаха също МОСВ да дава всеки месец справка за изразходваните обеми от "Камчия" по сектори. Общинският съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев обаче уточни, че това е искане с пожелателен характер, защото съветниците не могат да задължат министерството да им даде тези данни.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4496 Неутрално

  След изборите , трябва да се помисли особено сериозно и отговорно за " кадрите на ГЕРБ "......в този сектор конкретно ! Иначе , може шаран с морска вода да се окаже деликатес за някой случайно дошъл на морето чужденец.....

 2. 2 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 705 Любопитно

  Чакай сега, нали по последни новини обещаха, че вода ще има? Сега пак ли няма да има?

  Обърках се вече. :(

 3. 3 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#2] от "parcaleste":

  Вода ще има. Сега въпроса е на пожар да се направи необходимото и разбира се, да се краднат малко пари. Избори идват, харчове ще има.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2184 Гневно

  ДПС-арската мафия източи язовирите с МВЕЦ-овете и в същота време имат наглостта да искат оставката на правителството заради водната криза?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  ВЕЦ "Камчия" на близък до Ахмед Доган ..... няма нужда от повече коментари .... как беше ??! ГЕРБ ни пазели от ДПС, нали ??!

 6. 6 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Защо бе?! Защо с пари от държавния холдинг? Какво ще се спасява? Мутрата онзи ден, след спектакъла в Народното събрание, нали накара Ревизоро да се откаже от репликите си там и да заяви, че проблем няма, че и се целуваха с ония, двете министърки, 'дето били виновни!
  Сега как да разбираме - има ли или няма проблем?

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Разбрахме всичко, само не това, къде отиде водата!?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanpopov":


  Разбрахме всичко, само не това, къде отиде водата!?
  —цитат от коментар 7 на ivanpopov


  При Тадаръков .Той е от ,,нашите "

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1603 Любопитно

  Някои гледам са против зелената енергия
  Имаме си Вез точим на преференциални цени това че Варна и Бургас са без вода какво общо има със зелената енергия

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Любопитно

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  Кой позволи на ДПС-арската мафия да източва язовирите?

 11. 11 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Нечувана наглост ЧУХ от устата на министър Ревизоро...

  Как кметът на Бургас щял да си обяви едно извънредно положение за да се спестели куп бавни административни процедури, обжалвания... че до февруари 2021 да се изградяло някакво съоръжение, което щяло да спаси Бургас от водна криза...

  Значи ще бездействаме престъпно докато "опре ножът до кокала", пък после... вече лесно - разработваме се много, хвърчат заповеди за обявяване на извънредно бедствено положение и... юруш на безразборното харчене - безогледно, без конкурси, без процедури, без обжалвания....

  И няма кой да го попита - а, бе, аланколу - как така си самообявяваш извънредно положение за да си развържеш безконтролно ръцете за харчове?!

  И това демагогско обяснение с учудване минава - никой не възразява, никой нищо не пита....

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Направо учудващо ,хората нямат какво да пият , върхушката източва язовирите да си прави далаверата , най учудващото уж управлява ГЕРБ и ОП , а източващите ДПС фирми ,кой управляващ ,кой опозиция ......,кой кого ;

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":Кой позволи на ДПС-арската мафия да източва язовирите?
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  Васе, можем да се върнем с питанките и до 1990 и 91 година кой пусна ДПС до изборите и позволи след това да се регистрират като политическа партия въпреки забраната в конституцията? Не е Рассия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  В знак на благодарност към почетния председател Община Бургас построи път до резиденцията му с общински пари. Хамилтона може да сподели лични впечатления.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  Каквото и да си говорим ситуацията е извън контрол вече!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  До коментар [#6] от "Косьо Генчев":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Винаги е за сметка на нас данъкоплатците!

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  "Пътят към Ада е постлан с добри намерения."
  Преди 10 години започна работа по проект за т. н. Воден цикъл. Парите за Бургас се предвиждаха на 100 млн лева. Отказаха се!
  Сега им трябвали 60 млн за да вкарат вода от двете локви в мрежата.
  Ми не трябва!
  Един проливен дъжд и язовирът пак ще се напълни. После пак ще се изпразни и т. н.
  Бургас има една дузина резервни водохващания. Карнобат има чудесно водовземане от кладенци до р. Мочурица. На Айтос кладенците ги продадоха заедно с разформирования военен завод. Някои са зарязани, други ги консервираха. Средец също си има кладенци в долината на р. Средецка, идеално поддържани. Докато язовирите събират води от огроничени водосборни области, напълно зависими от дъждовете, то подземните води са един практически бездънен и неизчерпаем водоем. Разбира се водните тела не навсякъде са обилни и на места сондажите даже пресъхват. Но на повечето места са практически неизчерпаеми. Не сме го закъсали за вода. За интелект го закъсахме откакто властта я взеха ПРОСТИТЕ!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  До коментар [#2] от "parcaleste":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тотален хаос във властта!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Някой няма ли понесе някаква отговорност. Да не ни заблуждават, че това се дължи на безводието. Това се дължи на тецовете на техните хора.

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1517 Любопитно

  Положението е сериозно.Ако Росенец остане без вода и Почетния остане некъпан,ще хвърчат лампази и нашивки.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Това е някакъв воден феномен. Морски град, заобиколен от езера и реки, с няколко язовира в радиус от 30 км, да остане на воден режим. Целият Бургас е заобиколен от водни басейни - морето от изток, езерата от запад. Но питейна вода за жителите няма. Колко некадърно управление трябва да имаме, че да позволи подобен парадокс?

  И отново Доган. Преди лято 2020 властите в Бургас и София мълчаха за сарая му на морето. Изведнъж се сетиха, че имало строителни нарушения, че плажът бил незаконно заграден. А кметът дори не знаел, че обектът се използвал за обитаване, а си мислел, че е в строеж. Сега пък всички мълчали, че имало разминаване между ВЕЦ Камчия и излизащата вода от язовира. И отново Доган замесен - негов слуга бил собственик. В тая държава има едно умряло куче в средата на стаята. То мирише, разложено, не се трае вонята. Обаче всички във властта го заобикалят, прескачат, извръщат лице и се правят, че не съществува. Това е Доган. Но когато някой излезе и каже каже, че в стаята има умряло куче, същите подминаващи веднага го виждат и скачат - не се траело от миризма...

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 22. 22 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1517 Любопитно

  Създаваш проблем,решаваш го преди избори и признателното население гласува за спасителя.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Някой няма ли понесе някаква отговорност. Да не ни заблуждават, че това се дължи на безводието. Това се дължи на тецовете на техните хора.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Питай фъшкията Иван Гешев.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Не, не се връщай в 1990-та година. Върни се няколко години назад и кажи, кой според тебе е допуснал източването на язовирите? Не ни баламосвай с приказки за едно време. Язовирите са източвани съвсем скоро, тоест в изминалите една или две години. Или ти е неудобно да кажеш кой управлява и, че отговорността е негова?

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Бучков":

  Какви кадри на ГЕРБ? Ганчо Тенев е стар червен крадец от времената на НДСВ. Под неговото мъдро управление ВиК Бургас ще стигне до воден режим. Обаче Ганчо Тенев е човекът, който щял да спасява Бургас от сушата! Невероятно нали?
  Трупата от ВиК Холдинга разиграва грандиозна постановка. Искат да усвоят 100 милиона! Затова са всичките циркове...!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2162 Гневно

  Нали затова се създаде държавния ВиК холдинг - да замазва управленска немощ и да осигурява съдържание за чекмеджета

 27. 27 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Вода ще има в басейните на другарите и в месото по магазините. За другото не е сигурно. Зависи от природата, която е панда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK