В управлението на водния сектор цари пълен хаос, смята бивш екоминистър

В управлението на водния сектор цари пълен хаос, смята бивш екоминистър

© Надежда Чипева, КапиталСитуацията с водата в Бургаско показва пълен хаос, коментира днес пред Би Ти Ви бившият екоминистър Евдокия Манева. В петък министърът на екологията Емил Димитров обяви, че вода за Бургас има до май и назряват водни бунтове, а няколко часа по-късно след разговор с премиера се отрече от думите си.


Днес с официален документ на екоминистерството се поиска обявяване на бедствено положение в Бургас заради водната криза, а няколко часа по-късно екоминистърът обяви, че вода за областта има за 11 месеца, дори и да не вали. В същото време бяха набелязани и мерки на пожар да осигуряване на допълнителни водни количества, реализацията на които ще струва по първоначални сметки около 60 млн. лв.


"Този сектор не се управлява от министъра на околната среда Емил Димитров. Той нито има нужната професионална подготовка, нито има желание. Преди да изплаши хората със своя спектакъл в парламента, той имаше много други опции", смята Манева.
По нейните думи ВиК сферата се управлява на пожарен принцип. "Възниква пожар, тръгва се да се гаси. Обявява се бедствено положение. Няма обществени поръчки. Възлагат се проекти на наши фирми, сроковете не се изпълняват, но парите се усвояват", обясни тя.


Манева изрази мнение, че няма как до 20 февруари Бургас да започне да получава вода от язовирите "Ахелой" и "Порой", както се планира, "защото трябва да се извика бригада от Сибир да работи там". За реализацията на намеренията трябва да се изградят 10 километра довеждащи водопроводи, да се ремонтират водни кули, язовирни стени и да се направят пречиствателни и помпени станции.


За Манева най-големият проблем в сектора е, че това управление няма идеи и не знае какво значи визия. Според нея е достатъчно да се следва записаното във водната стратегия на страната и да се вземат предвид климатичните промени, за да няма подобни кризи в бъдеще.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK