Има ли спасение за къщите-лица на Стара София

Старата къща на ул. "Владайска" е в зона, където са разрешени шестетажни сгради.

© Юлия Лазарова

Старата къща на ул. "Владайска" е в зона, където са разрешени шестетажни сгради.Старинна триетажна къща на ул. "Владайска", зад Министерството на земеделието, горя в нощта на 30 ноември. Тя е част от групов архитектурен паметник в стария софийски център. Само дни преди това, на 25 ноември, пламъци обхванаха друга - Къщата на Шапкарева, на бул. "Скобелев" 18. Тя е била със статут на недвижима културна ценност, но до 2004 г.


Може да е била запалена умишлено, предположи зам.-кметът по културата на общината Тодор Чобанов. През март Дирекция "Общински строителен контрол" е издал акт на собствениците, фирма "Фимен" ЕООД, за да я приведат в безопасен вид. Те са обжалваи, след което в началото на ноември е издадено наказателно постановление, съобщиха от Столичната община.


И двете старинни къщи сега са в зони, където по Общия устройствен план могат да се строят пет и шестетажни сгради. Поради това независимо кой им е собственик, изкушението е голямо.
В съседство до опожарената къща се строиоще една шестетажна сграда.

© Юлия Лазарова

В съседство до опожарената къща се строиоще една шестетажна сграда.


Чак след палежа се разбра, че на едната, тази на бул. "СкаБелев", статутът на недвижима културна ценност е бил отнет. От кого и защо, попита "Дневник" Министерството на културата.


Експертен съвет отне статута й, сега по спешност е върнат


"През 2004 г. по искане на собственика къщата (от 2002 г. това е "Фимен" ЕООД) нейният статут е бил разгледан и тя е била отписана от регистъра с решение от заседание на Експертния съвет на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), съобщиха от Министерството на културата.


Отново със статут на недвижима ценност е къщата на бул. "Скобелев" 18.

© Юлия Лазарова

Отново със статут на недвижима ценност е къщата на бул. "Скобелев" 18.


Новината е, че вчера Специализираният експертен съвет за опазване недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) е върнал статута на къщата на бул. "Скобелев" 18. Той е с категория местно значение. Занапред собственикът ще трябва да получи разрешение от НИНКН за всякакви начинания, включително ремонт и реставрация.


Другата опожарена къща - на ул. "Владайска, се оказа, че е горяла пак преди няколко месеца. Тя е триетажна, а около нея вече има съвсем нови шестетажни сгради. Защо ли?


Зам.-кмет: В подробния план е заложено тя да се премахне


"Тя е част от групова културна ценност, така е записано в Общия устройствен план за цялата зона между ул. "Добруджански рай" и бул. "Македония". В нея има седем индивидуални паметници на културата, включително Министерството на земеделието. Цялата зона е обявена за групова ценност през 1986 г.", разказа Веселин Кирев, зам.-кмет на район "Красно село".


Според него сега тази зона се застроява с шестетажни сгради, защото така е заложено в Общия устройствен план (ОУП) на София.


"Когато зоната хем е групов паметник на културата, хем в ОУП се залага строителство на шестестажни сгради, съдбата на старинните дву и триетажни къщи е ясна. Още повече, че и в подробния план (ПУП) тази къща е предвидена за премахване", коментира той.


Арх.Петър Диков: Не е подадена информация за групов паметник там


ПУП-ът е изготвен от бившия главен архитект на София Петър Диков от 2006 г. до 2016 г. Потърсен от "Дневник", той обясни следното:


"Да, аз изготвих плана на на тази зона през 1997 г. Нямам спомен там да е имало паметници на културата", обясни арх.Диков. Там винаги е било позволено по-високо строителство, но "тогава вероятно от общината не е подадена информация за тези сгради като групов паметник", добави той.


Район "Красно село" подготвя предписание


"През октомври извършихме проверка и изготвихме констативен протокол и установихме, че необитаемата къща на ул. "Владайска" е собственост на частни лица - 12 наследници на хората, които последно са живяли там допреди 3-4 години", обясни Росина Станиславова, кмет на район "Красно село" за "Дневник". Още тогава е станало ясно, че покривът е пробит и трябва да се ремонтира, защото през зимата къщата може да се разруши.


Тя подчерта, че ако искат да я събарят, собствениците трябва да получат разрешение от НИНКН. "Ако тази къща я няма, там ще изникне шестетажна сграда", убедена е Станиславова.


Могат ли да се спасят къщите-лица на Стара София


Палежите на Тютюневите складове в Пловдив, на Царските конюшни на бул. "Васил Левски" в София, както и на тези две къщи са убедили арх.Диков, че става въпрос за умишлени действия.


Ако собственикът не поддържа къща, недвижима културна ценност, и позволи тя да се срути, той трябва да я възстанови във вида, в който е била, припомни той Закона за културното наследство. Същият закон дава право на общината при отказ на собствениците да я ремонтират, тя да извърши реставрацията.


"Общината може да направи ипотека в своя полза, да ремонтира сградата и след това да задължи собствениците да изплащат като кредит тези вложени средства от общината", разясни Диков. Той се е опитвал да прилага тази законова норма, но никой нотариус не се съгласил да създаде ипотека за чужд имот без съгласието на собственика му. "Има текст в закона, но досега нямам информация някъде да е прилаган", заключи той.


Друг голям проблем за спасяването на старинните сгради е липсата на заснемане и на технически чертежи. По тази причина много от тях няма как да бъдат възстановени в автентичния си вид, скептичен е арх.Диков.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Спасението е в прецизирането на няколко закона и легитимната принуда над собствениците да се отнесят отговорно с имотите си, понеже почти всички тези сгради са със статут на паметници на културата, но са частна собственост!!!

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Комунистите елиминират духа на Стара София. Затова ще бъдат елиминирани те. Така е справедливо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Кажи направо ГЕРБ!!! И сградата на втората снимка е повече от 6 етажа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Тази сграда мафията я пали няколко пъти. Вижда се и на снимките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Разрушителят на София - арх. Диков - станАл спец по опазване на културното налседство?! Е ся вече мога да умра спокойно.
  А съдбата на къщите е ясна, вий си пишете, ама клошарите не спАт. Ще минат два-три дена, читателят ще забрави, къщята пак ще пламнат или просто някоя тиха съботна сутрин почти невидими булдозери ще ги изринат, преди някой да се сети да ги снима за последно. Както стана с Ягодовата къща. Не я помните, нали? И тези няма да помните, споко.

 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Мутрите биха изринали всички стари къщи за да освободят място за лъскави стъклени молове - като в идеала им за красота, Дубай.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  Има страхотно възстановени стари къщи в София. Цветито Бориславова и тя се е погрижила за една, тази в която е централата на БАКБ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Гневно

  Нямам подобни сгради, но съчувствам на собствениците им.
  За разлика от приказките за свещената частна собственост, на тези хора им повеляват, че са длъжни да ги пазят в определен вид.
  Хм... особено като видях графитите, с които някои "се изразявали".
  Значи, ако не ти пука за пропуснатите възможности, в най-добрия случай можеш да ремонтираш къщата и да живееш в "чаровен дом".
  В същото време комшията ще е милионер от парцел.
  Ами купете таз ценна съборетина, ремонтирайте я и се фукайте с нея.
  Това е тотална неравнопоставеност.

  Еретик
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Бургас много напредна в това отношение, почти всички емблематични къщи са възстановени, сложена е гранитена табела на видимо място, върху която е изписана кратката ѝ история - архитекта ѝ, собственици, исторически събития.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Къщите-лица не вървят с бизнесмени-задници. Събаряй.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Значи възмущения без решения.
  Ако се дигне 100% имотният данък да има пари за обешетения?
  И ако ги изкупи Общината после какво?
  В квартала наляха пари за къщата на Смирненски стана красиво.
  Но седи празна музеят и сладкарската работилница не са възтановени.
  На Гошо Тарабата и на Дънов същата работа.
  Къща без да живеят постоянно хора в нея не е къща.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#11] от "dedoliben":

  не е въпроса до пари а до хора.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на jex20523962
  jex20523962
  Рейтинг: 288 Неутрално

  ма най е лесно да се каже: собственика да се оправя. ама, че не може да направи нищо никой не го интересува.

  а като се каже дайте повече данъци, че да се запази това наследство - не можело...

  или собственика ще може да прави каквото прецени или този който му казва какво да прави ще го финансира

  натискаите минОсите

 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Спасението е в прецизирането на няколко закона и легитимната принуда над собствениците да се отнесят отговорно с имотите си, понеже почти всички тези сгради са със статут на паметници на културата, но са частна собственост!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Разбирам, че за панелки (частна собственост) може да се дава втори милиард за съмнителни реновации, а за сгради паметници на културата не може да се отделят никакви бюджетни средства, така ли?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Весело

  идеала им за красота, Дубай.
  —цитат от коментар 6 на kapitan_laino


  Поздравления за сравнението :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 16. 16 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Разрушителят на София - арх. Диков - станАл спец по опазване на културното налседство?! Е ся вече мога да умра спокойно.А съдбата на къщите е ясна, вий си пишете, ама клошарите не спАт. Ще минат два-три дена, читателят ще забрави, къщята пак ще пламнат или просто някоя тиха съботна сутрин почти невидими булдозери ще ги изринат, преди някой да се сети да ги снима за последно. Както стана с Ягодовата къща. Не я помните, нали? И тези няма да помните, споко.
  —цитат от коментар 5 на Green Day


  Не е приятно, но развитието на София следва логиката на развитието на България след поражението в Студената война - свеждане до средноразвита азиатска страна с аморфна държавност и почти заличена национална памет.

 17. 17 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Аман от тоя плач за тия руполяци! Собствникът е единственият, който може да се разпорежда със собствността си, акоп някой много иска да се запази, да я купи и да я реставрира.

 18. 18 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Вече стана очевидно че не може да се разчита на собственитице да реставрират архитектурните паметници за своя сметка. Просто нямат интерес и това е. Ако продължаваме така след още 20 години всички стари сгради ще са изчезнали и това архитектурно богатстно ще е безвъзвратно загубено.

  Ако обществото има нужда да запази архитектурното наследствоа трябва да финансира реставрацията, както поема всеки друг разход от обществен интерес.

 19. 19 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#13] от "jex20523962":

  именно, въпроса е какво ще прецени собственика :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivangabrovo":

  100 тей ни мразят от световното масонство, еврейство и лично тези Сорос и Бил Гей :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 21. 21 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#18] от "Whoops":

  Събаряй :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  В Европа имам достатъчно културно наследство, за какво ни е в София

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Къде е проблема?
  Нотариус, закон, собственик, липса на страх от закона, безстопанственост.
  Ами, Повдигне те въпроса пред Камарата на Нотариусите, обутсман, Парламент, кмет, съд... Търсете решение, ама не искате.

 24. 24 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Няма спасение, защото на никой не му трябват. А и показват, че преди 100 години София не е била едно голямо циганско село.
  Така че, трябва да се разрушат!

 25. 25 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вече стана очевидно че не може да се разчита на собственитице да реставрират архитектурните паметници за своя сметка....

  Ако обществото има нужда да запази архитектурното наследствоа трябва да финансира реставрацията, както поема всеки друг разход от обществен интерес.
  —цитат от коментар 18 на Whoops


  Както е в Германия, общината поема разноските по фасадата, затова има стари сгради на 500 и повече години, фахверкхаус.

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бургас много напредна в това отношение, почти всички емблематични къщи са възстановени, сложена е гранитена табела на видимо място, върху която е изписана кратката ѝ история - архитекта ѝ, собственици, исторически събития.
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  Пловдив е на най-високо българско ниво, Стария град, Главната улица, Иван Вазов, едва ли има български град с толкоз много реставрирани възрожденски къщи!

 27. 27 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dariya Koleva":

  а после идва ли ти сметката с данъците :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако има нещо ценно, останало в София, това са старите къщи в центъра, незасегнати от американските бомбардировки. Обичам да се разхождам по малките улички и да разглеждам тези паметници на културата. Няма ли я Стара София, всичко друго е безинтересно и тривиално.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Сега последно искаме София да бъде модерен град или калното село, каквото някога е била!?

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#29] от "svoboden":

  Личи си, че не си роден в този град.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Хайде всички юруш на възмущението, па после на избори - отново с гъза си или за риба.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 32. 32 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, не се прави, че не знаеш как се броят етажите! Голяма част от смотаните закони са писани от червените боклуци, за които ти спамиш на ведомост.

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 33. 33 Профил на bbb33638134
  bbb33638134
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не, няма спасение. Панело-татарите от архитектура не разбират, може да се каже че са слепи към красотата...вината е на Василий Втори.

 34. 34 Профил на koger.bg
  koger.bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За повече информация относно строителство на нискоенергийни сглобяеми, енергийно ефективни монолитни или пасивни еднофамилни къщи: https://koger.bg/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK