"Лечението на COVID-19 струва немалко пари" – разказ след домашна карантина

"Лечението на COVID-19 струва немалко пари" – разказ след домашна карантина

© Георги Кожухаров"Едно такова заболяване струва немалко пари. На мен с медикаментите и тестването ми излезе около 300 лева. Колегите, които са го изкарали, също им е излязло горе-долу толкова. И се замислих: един човек, който взема минималната работна заплата, как минава COVID-19?"


Това е част от разказа и реторичния въпрос на Мартин Василев, читател на "Дневник", който в интервал от около осем месеца два пъти има лични впечатления от начина, по който работи системата в условия на епидемия от коронавирус. Първият е бил през март, когато с влошено здраве е постъпил във Военномедицинска академия (ВМА), след като се е завърнал от Италия.


Тогава се оказало се, че не е бил заразен със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19), но през октомври епидемията вече не го подминава. Свидетелската му история е показателна за предизвикателствата и неяснотите, пред които инфектираните може да се изправят. И може да послужи за ориентир какво да се очаква и какво не от здравната система в България, както и за търпението, което пациентите в неусложнено състояние да трябва да проявят.
"Дневник" го публикува с бележки ("според системата") какъв е редът за карантиниране и здравни услуги към 1 декември.


Тестването


Мартин Василев смята, че през октомври се е заразил от свой колега от офиса. Не е бил определен като контактен, защото по думите му заразеният не се е сетил да посочи пред РЗИ като контактни други освен хората, с които живее. Василев твърди, че сам се е поставил под карантина, след като разбрал за инфекцията на колегата си. Когато проявил симптоми, се обадил на личния си лекар и получил съвет да отиде да се изследва, но за собствена сметка.


"Плащам здравни осигуровки и очаквам, че държавата ще го свърши за мен. Личният ми лекар ми препоръча да се обадя на РЗИ (Регионалната здравна инспекция), откъдето ми казаха, че не тестват".


Според системата: Тъй като мъжът е бил заразен през октомври, личният му лекар не е можел да му даде направление за PCR тест за коронавирус. Това вече е формално възможно от 27 ноември да се направи на хартия и електронно. Проверка на "Дневник" на 30 ноември показа, че общопрактикуващите лекари не могат да издават такива е-направления, но на следващия ден властите демонстрираха готовност на системата с условности, които би трябвало да се решат в близко бъдеще.


Само контактът със заразен с коронавирус също не е условие, че някой ще бъде тестван за сметка на държавата. Ако няма симптоми, той въобще няма да бъде тестван, но подлежи на задължителна карантина от 10 дни. Ако контактен човек се окаже заразен, то тогава той подлежи на изолация от 14 дни, като те започват да текат от датата на положителния PCR тест.


Лекарствата


Мартин Василев се уговорил с личния си лекар, че няма да ходи при него, за да не създава риск както за медика, така и за потенциално други чакащи пациенти пред кабинета му. Така се оказал в ситуацията, в която трябва да си купи лекарства без рецепта. В България няма електронна такава.


"В аптеката отказаха да ми дадат антибиотик и кръворазреждащи. Независимо че пуснах лекаря на високоговорител, те отказаха, с аргумента, че им трябва физическата рецепта. След положителния тест пратих една приятелка до друга аптека и там ѝ дадоха", разказва той.


Според системата: Още при встъпването си в длъжност през юли министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде заявка, че електронни направления и рецепти ще има до края на годината. Докато електронна рецепта няма, пациентите са в хипотезата да намерят аптека, в която да им дадат без рецепта лекарства, за които иначе се изисква такава. Фармацевтите пък имат пълно право да откажат да го направят, защото, ако бъдат хванати, че нарушават правилата, подлежат на санкция.


Изолацията


Василев обяснява, че още в деня след излизането на положителния му PCR резултат здравната инспекция в София се е свързала с него, за да го уведоми, че трябва да се изолира. Според разказа му пет дни по-късно е получил друго обаждане, за да посочи контактните си. Обявил единствено приятелката си, тъй като като контактен на заразен вече се е бил самоизолирал.


"Отново стоеше въпросът с тестването. Тя имаше леки симптоми и на въпроса как можем да разберем дали е положителна или не, ми казаха, че, ако започне да става зле, да се обадим на линейка. Тя щяла да я закара да я прегледат и да я тестват, след което ще я върнат". В крайна сметка Мартин Василев и приятелката му решили, че тя няма да бъде тествана.


Мъжът разказва още, че предписанията, които са официалният документ за поставяне в изолация, дошли на петнайстия ден.


Според системата: В отговор на въпроси на "Дневник" здравната инспекция в София потвърди, че, ако човек под карантина се влоши, трябва да се свърже с личния си лекар. А ако не успее, да се обади на телефон 112 "и се насочват към разкритите центрове за преглед и изследване към болничните лечебни заведения".


Екипи на здравната инспекция правят тестове за коронавирус единствено в специализирани институции за предоставяне на социални услуги.


След изолацията


"След изтеклата ми карантина РЗИ ми отказаха да ме тестват. Препоръчаха ми да не се тествам с PCR, защото така може отново да бъда затворен", твърди Василев.


Според системата: От средата на октомври отпадна задължителният PCR тест в края на 14-дневната изолация за доказано заразен с коронавирус. С изтичането на срока инфектираният е свободен да излиза, без да получава за това каквото и да било формално одобрение. С това се цели и облекчаване на регионалните здравни инспекции, които преди средата на октомври трябваше да правят тестове на болните в домашна изолация в края на периода от 14 дни.


"Аз имам приятели, които в началото на епидемията са били положителни и са карали изолация по 20-30 дни, защото контролните им тестове са излизали положителни", е друго наблюдение на читателя.


Според системата: Допреди средата на октомври важеше правилото, че изолацията се прекратява, когато PCR тестът е отрицателен. От тогава здравните власти цитират научни данни, че човек може и след 14 дни от датата на положителното си изследване да е носител на заразата, но да не я предава на другите, тоест да не е заразен за околните.


В същото време обаче, ако човек се изследва и PCR тестът му се окаже положителен, въпреки че са минали 14 дни, здравната система го отчита като нов случай и инспекцията е длъжна да го постави в задължителна изолация за нови четиринайсет дни. (Как се броят COVID оздравелите - още четете тук)


"Изкарах коронавируса с температура максимум 37.2°, сега бях вдигнал 37.5°, което мен ме стресира, защото уж вече трябва да съм минал цялото нещо". Така Мартин отива до личния си лекар за направление за инфекционист и с него се насочва към вече познатата му ВМА. Казва, че за преглед при такъв специалист чакали "още около 30 човека, набутани в едно малко фоайе". По думите му е имало хора, които се редят на опашка втори ден, защото през предишния не са успели с прегледа в определеното време от 08.30 часа до 13.30 часа.


След като чакал около три часа, бил прегледан от лекар, назначил му PCR изследване, резултатът от което бил готов на следващия ден, но трябвало да отиде да си ги вземе на място. Бил е отрицателен.


Това е потвърждение на разказ от юли на друг читател на "Дневник", заразен с коронавирус, че резултати от PCR изследвания от ВМА не се научават дистанционно. В случаите на положителните за коронавирус това създава предпоставка за разпространяване на заразата. През юли от болницата твърдяха, че положителните случаи се оповестяват по телефона.


Въпреки предизвикателствата, когато сравнява здравната система, преди официално да бъде регистриран първият случай на коронавирус в България, с осем месеца по-късно, Мартин Василев има и положително заключение: "Лекарите сега имат поне някакъв опит и знаят какво правят. Докато в началото беше малко като да не знаят какво става. Организацията в болницата смятам, че е на ниво. Разбира се, има поле за подобрения, но това си мисля, че са вече неща на държавно ниво".


Сметката


"Едно такова заболяване струва немалко пари. На мен с медикаментите и тестването ми излезе около 300 лева. Колегите, които са го изкарали, също им е излязло горе-долу толкова. И се замислих: един човек, който взема минималната работна заплата, как минава COVID-19?", е друго наблюдение на Василев.


"Сметката" за лечение е трудно да бъде обобщена, защото зависи много от формата (лека, средна, тежка), по която протича заболяването и съответно какви лекарства предписват лекарите, както и дали и какви допълнителни витамини и добавки купуват болните. Ако човек със симптоми сам си направи тест - цената е около 100 лева, а ако иска да се провери след края на карантината, дали се е изчистил от вируса - отново трябва сам да плати за изследването.


Според системата: В последно време здравните власти наблягат на предимствата от използването на антигенни тестове, които се правят в пунктове пред големи болници и в диагностично-консултативни центрове (бившите поликлиники - бел. авт.). Ако човек има симптоми на коронавирус, те би трябвало да са безплатни за пациента.


Но резултатите от антигенните тестове не влизат в официалната статистика, нито са признати за поставяне в изолация. Това се разчита да направят самите хора с положителен резултат от такова изследване. От положителен антигенен тест не следва автоматично да се направи PCR изследване за сметка на държавата, определяно като "златен стандарт", защото резултатите от него се считат за най-достоверни. В случай че, състоянието на COVID болен се усложни и бъде приет в лечебно заведение, тогава там се прави и PCR тест, който не се плаща от пациента. (Още за антигенните тестове - тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Разстроено

  И се замислих: един човек, който взема минималната работна заплата, как минава COVID-19?
  -----------
  А как минава живота на такъв човек?
  А някой замисли ли се, когато ревяхте, че всичко е пазар и пазарът ще намести всичко ....

  [email protected]
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Така е в бойколандия - за обикновенния простосмъртен 300лв и по мои наблюдения това е някаква долна силно редуцирана стойност. По-интересно е колко е срувало лечението на бащицата на хунтата и дали е платил и един цент. Но за компенсация си дигна заплатата от 5 на 10к.

 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Най- простото решение беше, Държавата да плаща положителните PCR тестове на 100% по облекчена процедура. С касова бележка и ЕГН. Така всеки щеше да си иска бележка, когато се тества, защото може евентуално да си възстанови сумата/тоест 100% фискален контрол на лабораториите/ и същевременно държавата е съпричастна на хората в нужда. Така, тестовете за екскурзии и паники ще са за човека, а полезните в полза на всички. Един изолиран спестява много повече от 120 на семейството, околните и държавата, вместо да се движи и заразява околните. А и ще почне да се лекува навреме.

 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Най- простото решение беше, Държавата да плаща положителните PCR тестове на 100% по облекчена процедура. С касова бележка и ЕГН. Така всеки щеше да си иска бележка, когато се тества, защото може евентуално да си възстанови сумата/тоест 100% фискален контрол на лабораториите/ и същевременно държавата е съпричастна на хората в нужда. Така, тестовете за екскурзии и паники ще са за човека, а полезните в полза на всички. Един изолиран спестява много повече от 120 на семейството, околните и държавата, вместо да се движи и заразява околните. А и ще почне да се лекува навреме.

 5. 5 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Според мен тоя сладур е прекарал лека настинка!И понеже е долетял от паникьосаната Италия се е направил на интересен.Имал пари дал.Иначе в немско на границата или летището правят безплатни тестове и до другия ден получаваш резултатите по телелефона!

 6. 6 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Не е бил определен като контактен, защото по думите му заразеният не се е сетил да посочи пред РЗИ като контактни други, освен хората, с които живее.

  И никоя институция не се е сетила и проявила инициатива да постави това под въпрос?

  Колко месеца имаха за организация и подготовка и пак хаос. Щото сме прости а вируса е нищо, дет са вика Бойко го изкара на крак в джипкатата.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 295 Неутрално

  ...Системата каза НЕ! Познато някакси...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 9. 9 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Чакайте да видите какво ще стане с организацията на ваксинирането. Те с едни лични документи не могат да се оправят години наред да няма опашки, а сега да създават организация за ваксиниране на цялото население. Не че са почнали да създават такава организация де.

  Предвиждам чудовищни опашки, където който не е заразен, има последен шанс да пипне някое вирусче; колабирал от преумора медицински персонал; пореден прилив на корупционни уреждания; обвинения към джипитата, че те е трябвало да свършат всичко и една горда Тиква, която заявява "аз ви купувам ваксини, ама те не ви ги слагат".

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  "След изтеклата ми карантина РЗИ ми отказаха да ме тестват. Препоръчаха ми да не се тествам с PCR, защото така може отново да бъда затворен", твърди Василев.

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Бутафорна грижа за здравето на човека !
  Аз в хардкор конспиративни теори не вярвам , но гледам/чета/слушам какво се случва наоколо и не могада се отърва от съмнението че ни баламосват !

 11. 11 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Корона вирусът нагледно показа липсата на организация и цялостна визия в управлението. Всичко се прави на парче, бързо и се кърпят дупки. Както стана с електронното направление за тест, дистанционното образование и подоходната политика.

  Какво правиха тези хора, че след 10 години на власт медицинските документи да са на хартия, децата да нямат алтернатива на чина и тетрадката, а хората нуждаещи се от държавна помощ да растат на фона на намаляващ население?

 12. 12 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Българско здравеопазване - т.е. никакво.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 13. 13 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 659 Неутрално

  300 лева на туземец!
  Съзнанието на туземеца е отворено за всяка една идеологическа партенка. Сега, когато сме начело по смъртност в света, местните пак смятат, че някой им мисли лошото, а земята е плоска.

 14. 14 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Всичко това, което споделя момчето, дава ясен отговор на въпроса: "Защо смъртността от инфекцията в България е толкова висока ?"

 15. 15 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 50 Разстроено

  "Лекарите сега имат поне някакъв опит и знаят какво правят. Докато в началото беше малко като да не знаят какво става. Организацията в болницата смятам, че е на ниво. Разбира се, има поле за подобрения, но това си мисля, че са вече неща на държавно ниво".

  Мартин е късметлия, че организмът му се е справил с вируса без нужда от лекарски грижи, жив и здрав да бъде! За мен, обаче е учудващо, защо е толкова снозходителен към т.н. здравна система. Фактите не предполагат това: джипито не му издава рецепта (дори по вайбър), за болничен въобще не става дума, той и приятелката му обикалят аптеки (много вероятно не само аптеки), в болноцата се чака с часове "с много хора в малко затворено помещение", от РЗИ освен да му кажат, че ако иска да се тества трябва да снася, и да го "информират", че тестването не е в негова полза, друго не са свършили.......в крайна сметка вируса(пандемията) се оказва естествен подбор и допълнителни разходи за данъкоплатеца, бизнес за фармацията и трошене на парите от здравните вноски на платците безконтролно, нецеленасочено и БЕЗРЕЗУЛТАТНО. ... Комай и аз, кат' Мартин съм снизходителен.

 16. 16 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Това може да уплаши Ганьо да си седне накрая на гъза

 17. 17 Профил на beroesz
  beroesz
  Рейтинг: 8 Разстроено

  В този форум сте събрали сите най уплашени хора на републиката. Пичове от вирус няма да умрете от страх може би...

  Вдигнете очи и вижте небето - всяка сутрин се ръси нещо над градовете, те дори и не крият. Натиснете властта да обяви кви са тия ленти и полети ниско над града, стига вече глупости. Грип винаги е имало, ако мрат хора, значи ни тровят с нещо! Защо са забранени аутопсиите?

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Да се беснее из дискотеките яко, а?
  С после .. "костана, дейба. Ша плащам за лечение"

  Па хубаво, че бе са го уволнили връзкарчето, като се е "самоизолирал"..

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoiank":

  " Така, тестовете за екскурзии ще са за човека.."
  Само за протокола, ПСР тестовете на румънските граждани, които през лятото отиваха в Гърция бяха безплатни за тях. Плащаше ги румънската държава. Единственото условие за това, бе да имат резервация за почивката си.

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Това може да уплаши Ганьо да си седне накрая на гъза
  —цитат от коментар 16 на #ОСТАВКА


  Дано..
  Ама беснеят , не спазват стриктно мерките.

  После - бате, костана..
  Ми ще се мре, яко , това е.

  А ти що не си бил съзнателен?

 21. 21 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 597 Гневно

  Управленска некадърност и тотална абдикация от отговорност на държавата! Имаме заболяване, което се установява с тест. Що за реакция е държавата всячески да избягва тестуването /т.е. да не знае какво става/ и непрекъснато някой да се кара от екрана колко били безотговорни хората. Поредната полицейщина - по 5 пъти ще проверяват карантинен, но достъп до лекар и изследване няма! НОЩ явно ходи на врачка и после пише предписания.

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Всичко това, което споделя момчето, дава ясен отговор на въпроса: "Защо смъртността от инфекцията в България е толкова висока ?"
  —цитат от коментар 14 на iradev


  Щото не се спазват Мерките.

  ТОЙ ЩО НЕ Е СПАЗВАЛ?!
  Щеше ли да се зарази, ако беше съзнателен?

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Завръщащите се от Италия, плащали осигуровки в Италия са с претенции към родните здравеопазващи служби. С гласовитост и наглост изместват от здравните пътеки честните данъкоплатци. Хвалят чуждото здравеопазване, но тичат в България да се лекуват.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  По-интересния въпрос е как биват лекувани тези които не са в болница. Отговора е по телефона. Как се преслушва човек по телефона е нещо трудно смилаемо, ма за бацевци не е проблем. Не е проблем и тоталния отказ на доболничното здравеопазване. То лекува само след представяне на документ, че си здрав.
  Ма и в болница да те приемат ти го искат. Неизвестно защо болниците не правят изследвания...
  А после що били такива резултатите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":

  Що не идеш на психиатър? Разбирам, че да се втресеш от страх е нормално след толкова терор, ама понякога помагат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 295 Весело

  В този форум сте събрали сите най уплашени хора на републиката. Пичове от вирус няма да умрете от страх може би...Вдигнете очи и вижте небето - всяка сутрин се ръси нещо над градовете, те дори и не крият. Натиснете властта да обяви кви са тия ленти и полети ниско над града, стига вече глупости. Грип винаги е имало, ако мрат хора, значи ни тровят с нещо! Защо са забранени аутопсиите?
  —цитат от коментар 17 на BeroeSZ


  Ше ни изтроват гадовете... Даже кмета Жувко натровиха! Слагай си редовно алуминиевото фолио под ушанката...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 27. 27 Профил на I3I
  I3I
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Леко е минал с 300 лв, на мен ми излезе доста повече. Заразих се на работа. Вдигнах температура и на 2-рия ден се тествах, без да питам доктори. Положителен. РЗИ ми се обадиха по телефона и ми казаха да си питам джипито за всичко друго. Добре че имам роднини лекари, та ми пратиха снимани рецепти и ми носеха лекарства до вратата. След 1 седмица ме стегна и влезнах в болница. Там ме закрепиха и след 10 дни ме изписаха. Списъка с лекарства който ми дадоха за 1 месец терапия беше от 10 вида хапове. За 1 човек - около 350лв. Ние сме 2-ма вкъщи. И 2 теста. И първите лекарства дето ми ги носеха роднини - сигурно сме минали 500лв на човек. Добре че болницата ме излекува безплатно, да разбера защо плащам здравни осигуровки. Ами ако нямаш роднини лекари и нямаш събрани пари за черни дни - може да си пътник.

 28. 28 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2061 Разстроено

  Човек с късмет. Аз чух от приятели как родителите им в провинцията ги принуждават да ходят на работа, дори със симптоми и им забраняват да се тестват сами, за да не затворят за дезинфеция или да гимпратят в болнични. Там е феодализъм и хората се подчиняват, защото работа няма.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  А добрутро! Тия неща са очеизвадни че са така ама ...масовия българин тука спори дали да го затворят повече или по-малко а Баце обикаля с джиБа и крещи "ние за хората ще дадем, ама материала е калпав и прост"
  А на господина също не ми е ясно какво не са му дали в аптеката, като то лекарството за КОВИДа (ако не се влоши човек) е аспирин. Верно е че лекарите МАСОВО ПРЕДПИСВАТ АНТИБИОТИЦИ ПО ТЕЛЕФОНА, но това е пълна кретения от страна на лекарите.

 30. 30 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кви тестове, кви триста лева? С тест и без тест все си си болен. Седи си в къщи, пий чай с аспирин и ще се оправиш. И най-важното, недей да носиш маска. Доцент Мангъров каза че маската убива невроните.

 31. 31 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Това може да уплаши Ганьо да си седне накрая на гъза
  —цитат от коментар 16 на #ОСТАВКА


  Не мисля .
  Ганьо няма страх нито от Бог нито от дявол. Той е безсмъртен и велик , на него никой не може да му казва какво да прави , правилата за него не важат- те са за балъците.
  Мдааа....

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Борисов симулира голяма загриженост, но само на думи. Разказва за едни изхарчени големи пари, но никой не разбира, за какво, нито бизнеса, нито гражданите.

 33. 33 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Най- простото решение беше, Държавата да плаща положителните PCR тестове на 100% по облекчена процедура. С касова бележка и ЕГН. Така всеки щеше да си иска бележка, когато се тества, защото може евентуално да си възстанови сумата/тоест 100% фискален контрол на лабораториите/ и същевременно държавата е съпричастна на хората в нужда. Така, тестовете за екскурзии и паники ще са за човека, а полезните в полза на всички. Един изолиран спестява много повече от 120 на семейството, околните и държавата, вместо да се движи и заразява околните. А и ще почне да се лекува навреме.
  —цитат от коментар 3 на stoiank


  Сикаджията се хвали, че е опукал 2 млрд. за справяне с епидемията. 5% от тях стигат да се тестват безплатно всички българи. Но пък от друга страна са си десетина шкафчета с пачки по 500 евро.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 34. 34 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Без да абсолютизирам и правя генерални заключения, смятам че една немалка част от хората до такава степен са зомбирани от негативните новини и масовата психоза около Ковида, че действията им създават допълнителен хаос, неудобства и ненужни разподи. На мен лично Ковид приключението не ми струва два дефалгана и повечко чай.
  Вярно че живея в по-организирано и уредено общество, но като изключим ПСР теста - организирано по начин да не се струпват много хора и висят на студа- всичко останало е абсолютно валидно и постижимо в България. И сега моят личен опит.
  След първите симптоми - обаждане на личния лекар. Консултация по телефона и насочване към специален Ковид консултативен център. Задаване на въпроси относно симптомите и подвърждение, че трябва да се тествам. Ново обаждане до ЛЛ за направление иначе ПСР теста трябва да го платя аз. След 10 минути получаване на направлението по и-мейл. Разпечатване и запазване на час в един от 10 Ковид тест центрове -за следващия ден. Съвет да отида пеша или с лично транспортно средство. Отиване в тест центъра и взимане на проба - 30 мин.
  Прибиране вкъщи и карантиниране за 10 дни. Съвет от ЛЛ: дефалтан за висока температура и болките в главата и тялото; почивка; чай/течности (без алкохол). В случай на сериозна кашлица и затруднено/проблеми с дишането, обаждане на мобилен Ковид екип, който идва на място и при необходимост подава кислород за облекчаване на дешането и преценява дали има нужда от хоспитализиране. За щастие не ми се наложи.
  Първите 3 дни ми беше най-лошо, но без кашлица. Силно главоболие, леки болки в гърлото, болки в цялото тяло и обща отпадналост. Изключае двата дефалгана, и няколко хапчета за смучене за гърлото, не съм взимал никакви други лекарства.ЛЛ и лекарите от Ковид центъра ми обясниха, че ако няма някакви сериозни проблеми налагащи хоспитализиране, е абсолютно излишно да се тъпча с лекарства, пък камо ли антибиотик.
  На 5 ден изгубих усещане за мирис и вкус. На 10 ден започнах да се чувсвам по-добре. На 15 ден започнах да възстановявам вкуса и аромата. На 25 ден се почувствах почни напълно възстановен до степен, че си позволих да изтичам 3 км. в парка. Признавам, че ми беше трудно. Мъж съм на 50 г., в нормално здраве без заболявания, не пуша, пия умерено и основно вино и бира. Не съм много спортивен, но карам редовно колело.
  В заключение моето мнение е: ако пипнете Ковид подходете без паника, останете си вкъщи, не се блъскайте с лекарства, освен ако няма сериозни усложнения и действителна нужда. Не се поддавайте на общата психоза и паника. Както се установи няма конкретно лекарство, което да лекува Ковид. Повече течности и почивка. Нормално след 2-4 седмици минава и го забравяте, без да сте си причинили излишен стрес и ненужни харчове. Бъдете здрави и се пазете все пак.

 35. 35 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Хиляди пъти ви го казаха от началото на годината,
  КОВИД не се лекува!
  Какви „лекарства“ бе, само пречите на собствената си имунна система да се справи!

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#27] от "I3I":

  разходите по лечение на ковид пациентите в болниците са в пъти по високи от парите заплащани по пътеките от НЗОК

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#13] от "zxe00613919":

  А нима Путя и Бойко не ни мислят злото?
  Нима няма кремълски заговор да ни натресат Белене и тръби за газ?
  Нима няма заговор да пробутат пак Тръмп?
  Нима Сокола и Шиши не владеят всичко от Кабо да Рока до Минск?

 38. 38 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Плащал бил здравни осигуровки хахахаха.
  За 32 лева на месец кво очаква тоя пергишин ,не знам.
  Първият сблъсък на неопитните хипстъри със здравната система винаги предизвиква някакъв шок и " къде е държавата"?
  Само за зъби кви пари отиват , щото по здравна каса имаш право на една пломба и едно вадене , не е истина. За другото - яла боже помози !

 39. 39 Профил на just
  just
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Абе какви 300 лева, отлиташ с хилядарка на човек при леки и средно тежки форми и то
  при благоприятно развитие. И ако нямаш положителен PCR, болнични няма.

 40. 40 Профил на just
  just
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#35] от "crq18506084":

  Напротив, Ковид СЕ лекува, но терапията е скъпа и в бантустански държави като нашата я
  получават само "специални" хора.
  1. Терапия с рековалесцентна плазма
  2. Терапия с антивирусни препарати/Авиган, Ремдесивир в ранния стадий/
  3. Терапия с 2 моноклонални антитела /Regeneron USA/ 100% ефективност, цена над 150 000 долара- така излекуваха президента Тръмп за 2 дни

 41. 41 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Борисов симулира голяма загриженост, но само на думи. Разказва за едни изхарчени големи пари, но никой не разбира, за какво, нито бизнеса, нито гражданите.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Ще ти издам тайната.
  Парите ги дава за млади и красиви компаньонки, за което му завижда всеки нормален мъж, твоя надили прави изключение, ако имаш такъв.
  А всяка, с която легне иска къща в Барселона. Ти на нейно място няма ли да искаш?
  Та кажи ми, как да ти стигне едно шкафче?
  Да бяха пробутали гардероб, поне.

 42. 42 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#35] от "crq18506084":Напротив, Ковид СЕ лекува, но терапията е скъпа и в бантустански държави като нашата яполучават само "специални" хора. 1. Терапия с рековалесцентна плазма2. Терапия с антивирусни препарати/Авиган, Ремдесивир в ранния стадий/ 3. Терапия с 2 моноклонални антитела /Regeneron USA/ 100% ефективност, цена над 150 000 долара- така излекуваха президента Тръмп за 2 дни
  —цитат от коментар 40 на just


  Имаш предвид поредната фармацевтична измама Casirivimab и Indevimab?
  1.Само глупак от фарм индустрията може да твърди за 100% ефективност! Ти може да пишеш такава глупост тук, но в страните които визираш, особено САЩ, ще те осъдят за това.
  2. Тези терапии не са утвърдени от FDA, няма и доказателства за каквато и да е ефективност. Употребата им е с много уговорки.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK