На живо

Коронавирусът в България: Помощта за затворените бизнеси ще е до 20% от оборота (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Помощта за затворените бизнеси ще е до 20% от оборота (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталДо момента за справяне с пандемията от коронавирус България е дала над 2 млрд. лева, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов. Вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че през следващата година страната ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Днес беше представен. Здравният министър каза още, че новите ограничителни мерки, влезли в сила преди пет дни, имат ефект, но по-добра оценка ще може да се направи след седмица. Днес правителството прие и Национален план за готовност при пандемия. Междувременно БНБ обяви, че е готова да удължи срока на кредитния мораториум и очаква предложението на банковата асоциация. Проследете хронологията на събитията, която "Дневник" отрази живо.
Новата мярка за бизнеса, пострадал от затварянето на дейността на някои обекти до 21 декември, ще бъде между 10 и 20% от загубения оборот. Това съобщи пред парламентарната икономическа комисия ресорният министър Лъчезар Борисов, цитиран от "Капитал".


По нея ще може да се кандидатства в края на следващата седмица.


Фирмите, които ще се подпомогнат, са игрални зали, казина, търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, барове, кръчми и др. Освен тях в момента се водят и разговори със собствениците на фитнес зали.


Конкретните условия все още се уточняват с работодателските организации

Нискомолекулярен хепарин тръгва към болниците и аптечната мрежа

Коронавирусът в България: Помощта за затворените бизнеси ще е до 20% от оборота (хронология)

© Юлия Лазарова


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че с 300 000 дози нискомолекулярен хепарин се обезпечават нуждите на пациентите.


"Доставеният нискомолекулярен хепарин ще бъде използван само за болничните аптеки. 150 000 шприци от 0.4 милиграма нискомолекулярен хепарин и повече от 150 000 от 0.6 милиграма. Благодарение на тези количества ще бъде задоволен целият болничен пазар. Всеки понеделник в аптечната мрежа се отпускат 2000 опаковки с по 6 шприци, необходими за всички граждани, вкл. бременните жени. Нямаме сигнали за недостиг на медикаменти и консумативи в болниците за лечение на болни както от COVID-19, така и останалите", обясни здравният министър.


Нискомолекулярният хепарин е антикоагулант (противосъсирващо лекарствено средство), което се използва при лечението на COVID-19. Нуждата от такова лечение е предизвикана от автоимунно антитяло, което циркулира в кръвта, атакува клетките и предизвиква съсиреци в артериите, вените и капилярите, като по този начин създава опасност например за инсулт, а е възможно и да ограничи притока на кръв в белите дробове, влошавайки обмена на кислород.


БНБ ще удължи кредитния мораториум

Димитър Радев, управител на БНБ.

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Радев, управител на БНБ.


БНБ планира да продължи и през 2021 г. да прилага кредитния мораториум, при който граждани и фирми могат да отсрочат вноските по взети вече заеми. Това съобщава институцията след като въпросът е бил обсъден с другите членове на Европейския банков орган (ЕБО), който през април определи насоки за въвеждането на мораториума. Срокът за кандидатстване по него приключи в България на 30 септември. От БНБ припомнят, че тъкмо ЕБО след анализ на ситуацията през септември е решил да не се удължава мораториумът.


Междувременно обаче ускореното разстронанение на коронавируса е поставило отново въпроса на дневен ред.


Подробности четете тук.

Отпускат се още 2.43 млн лв за реклама на туризма

Министерският съвет одобри увеличение на утвърдения по чл. 21, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. показател по бюджета на Министерството на туризма "Максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г." със сума в размер на 2.435 млн. лв., съобщи правителствената информационна служба. Увеличението ще позволи министерството да постави началото на масирана рекламна кампания за популяризиране на зимния туризъм в България, както на вътрешния, така и на целеви за страната пазари.


Рекламната кампания е една от много стъпки, които Министерството на туризма предприема за спасяване на зимния туристически сезон и стабилизиране на българския туристически бизнес - един от най-силно засегнатите сектори от пандемията COVID-19. Международната рекламна кампания ще бъде насочена главно към съседните на България страни, чиито граждани могат да посетят страната ни с автомобили. - Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Република Северна Македония.


Подробности можете да прочетете тук.

Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 8,01 на сто над определения й бюджет във връзка с мерки в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19. По този начин ще се осигурят 182 млн. лв., с които ще се обезпечат плащанията от Министерство на здравеопазването към медиците на първа линия, изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори със заповед на държавен орган, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите лица.

Министерството на здравеопазването получи 14 млн лв. за закупуване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на COVID-19, съобщи правителствената информационно служба. На днешното заседание на кабинето премиерът Борисов обяви, че днес пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

Нинова: все така нямаме премиер, който да поеме отговорността

Все така нямаме министър-председател, който в труден момент да поеме отговорност за управлението на страната, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова днес. Тя посочи, че след настояване на социалистите, най-накрая е приет план за действия при пандемии.


"От няколко месеца настояваме правителството да приложи националния план за действие при пандемия, приет през 2006 г. Той щеше да създаде ред, предвидимост и сигурност още преди втората вълна от ковид 19 и вероятно щеше да спаси човешки животи. Два месеца управляващите ни обясняваха, че той се отнася за грип, а не за ковид. След като ние го внесохме в парламента и задължихме правителството, най-накрая са приели такъв", допълва тя.

Борисов: трябва да сме готови да почнем с ваксините от първия ден

България ще получи 804 млн. лв. от ЕС догодина

През следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание. В рамките на дневния ред Министерският съвет одобри финансовото разпределение за 2021 г. на средствата по оперативните програми 2014-2020 г., които ще бъдат осигурени чрез новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU за преодоляване на кризата, породена от пандемията.


Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че допълнително европейско финансиране до момента за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове не е постъпвало.

Наблюдава се лека тенденция за ефект от мерките

Наблюдаваме лека тенденция за ефект от мерките. Рано е да го кажем, трябва да мине още една седмица. Ако нещата вървят така, имаме визия какво първо ще започнем да отваряме - ще започнем от детските градини и яслите, каза днес здравният министър Костадин Ангелов на пресконференция по повод приемането от правителството на Национален план за готовност при пандемия.


"С недобро чувство забелязвам какво е случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър (за ограниченията, б.а) в частта за събирания по различни поводи, каза още той. Министърът призна, че контролът е труден и се разчита на сигнали от граждани.


Ангелов посочи, че има много сигнали за използване на събирането на до 15 души, за да се правят курсове за обучение. Не липсват и сигнали за организиране от хотели и къщи за гости на частни партита, включително и за 8 декември.

До момента за справяне с пандемията са дадени над 2 млрд. лв.

До момента за справяне с пандемията от коронавирус България е дала над 2 млрд. лева, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг по повод приемането от правителството на Национален план за готовност при пандемия. Само за бонусите на служителите на първа линия се дават по 80 млн. лв. на месец, допълни той.

Ваксините ще бъдат доброволни

Ваксините срещу коронавирус ще бъдат доброволни, те ще са безплатни и никой няма да бъде задължаван да се ваксинира, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той допълни, че се създава координационен съвет за ваксинация, който ще се оглави от проф. Красим Гигов, генерален директор БЧК.


Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. "Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание днес.


Планът за ваксинация ще бъде приет от правителството през следващата седмица, каза още министър Ангелов. "До края на тази седмица ще имаме нужните фризери, за да получим т.нар. "фризерна ваксина на "Пфайзер", допълни здравният министър. На първо време фризерите ще са четири, което е достатъчно. На по-късен етап ще се оборудват с фризери всички РЗИ-та.

Готов е националният план за готовност при пандемия

Националният план на България за готовност при пандемия има за цел да ограничи заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на възможности за лечение, поддържане на функционирането на основни сектори и служби, и осигуряване на постоянна достоверна информация, каза днес здравният министър Костадин Ангелов при представянето на документа. Той има общ характер и дава основни насоки на действие, независимо за каква пандемия става дума.


Най-важното, което планът дава е как да намалим разпространението, допълни главният държавен главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че за справянето с всяка конкретна пандемия ще се правят отделни планове. Документът е изготвен на база препоръките на Световната здравна организация, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, и практическият опит в страната.


В сравнение със сега съществуващите планове, той е различен с това, че не е план за дадена болест, а план за действия при пандемия от дадена болест, каза Кунчев. Той ще служи за генерична готовност на държавата да се срещне с каквато и да е зараза.


Повече по темата тук

Видео: представянето на националния план за готовност при пандемия

Хотелите отчитат 80% спад на оборотите

Хотелите отчитат 80% спад на оборотите си през годината, а реална помощ от държавата до момента не сме усетили, каза днес пред Би Ти Ви председателят на Контролния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Борислав Хаджиев. Той обясни, че формално хотелите сега не са затворени, но бизнесът е спрял, защото между 30 и 50% от приходите са от допълнителните услуги – ресторанти, конферентни зали и др., които сега не се предлагат.


Хаджиев не е оптимист за зимния сезон, защото ако до момента ски сезонът е започвал между 5 и 12 декември, то сега това ще се случи евентуално на 21 декември. От бранша са се възползвали от мярката "60:40", но по думите му тази мярка е насочена към това хората да си запазят работата, а не към бизнеса. "В един момент може да се окаже, че бизнесът го няма и тази мярка вече няма да е полезна", каза Борислав Хаджиев.


Според него са нужни отсрочване на кредити, отлагане на плащане на данъци и допълнителни оборотни средства с облекчени условия.

Представя се плана на България за готовност при пандемия

Националният план на България за готовност при пандемия ще бъде представен днес от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на "Пирогов" Асен Балтов. Планът ще бъде приет от кабинета днес.

Преболедувалите нямат да имат нужда от ваксинация

Ваксината за коронавирус ще предпазва не само човека, който си я поставил, но и хората около него, защото той няма да разпространява заразата. Това обясни пулмологът Александър Симидчиев пред "Нова телевизия". Той обясни, че ваксината ще спре размножаването на вируса в човешките клетки и така ще спре разпространението му. Според него преболедувалите нямат нужда от ваксинация, защото вече ще са изградили антитела. Именно заради това Симидчиев предложи преди поставянето на ваксината пациентите да бъдат изследвани за антитела, за да знаят дали е нужно.

Прототипът на българската ваксина ще е готов до Нова година

Българската ваксина срещу коронавирус се разработва доста активно, като прототипът ще е готов до Нова година и след това започват тестове с животни и хора, коментира днес пред Би Ти Ви директорът на института по микробиология доц. Пенка Петрова. Според нея ваксините срещу коронавирус ще имат дълготраен ефект, защото вирусът мутира шест пъти по-малко от грипния, Петрова смята, че ваксинацията вероятно ще пази от заболяването доживот.


Доцент Петкова каза, че няма регистрирани противопоказания към момента, както и рискови групи, които да не могат да бъдат ваксинирани. Тя изрази мнение, че не всички трябва да се имунизират, като изключение може да се направи за малките деца. Първи трябвало да бъдат ваксинирани лекари, учители и хора с хронични заболявания. За Пенка Петрова масовата ваксинация, а не преболедуването, е начинът за изграждане на стаден имунитет.

Намалява броят на настанените в болница

Намалява броят на настанените в болница през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. В сравнение с вчера те са със 148 по-малко. В болница са настанени общо 6635, от които 493 в интензивни отделения.


Продължава да е висок броят на излекуваните, като те са 2435 за 24 часа. Новите случаи са 3475, установени при 9056 теста (38.12%). Най-много остават новозаразените в София (722), Пловдив (355) и Бургас (318). Починалите са 153.


Всички данни тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Това май нещо като заплаха звучи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 907 Весело

  "Симидчиев предложи преди поставянето на ваксината пациентите да бъдат изследвани за антитела, за да знаят дали е ну"

  Идеята не е много рационална. Тестовете за антитела са по-скъпи от ваксините (дори и най-скъпите ваксини, използващи информационна РНК технология). От друга страна, за разлика от ваксините никой не е правил изследване колко "ефективен" е методът за придобиване на имунитет чрез заразяване с коронавирус. Не е ясно колко тежко трябва да е било заразяването. Известни са случаи на повторно заразяване.

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 907 Весело

  "Продължава да е висок броят на излекуваните"

  Продължава също да е висок броят на починалите - 153 (+18%):

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/12/02/4146426_koronavirusut_dannite_na_2_dekemvri/

  По-голям брой заразени преди 2-4 седмици води до по-голям брой оздравели и по-голям брой починали. Друг изход няма.

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Как ще се казва българската ваксина Дневник? Няма ли имформация?

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Първи трябвало да бъдат ваксинирани лекари, учители и хора с хронични заболявания. За Пенка Петрова масовата ваксинация, а не преболедуването, е начинът за изграждане на стаден имунитет."

  Звучи логично. Бих добавил също медицинските сестри, санитарите и други медицински работници (освен лекарите), а също и живеещите и работещите в старчески домове.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3614 Любопитно

  Нека да видим каква ще е нейната ефикасност, дали наистина ще има странични ефекти, кога ще може да влезе в серийно производство.....

 7. 7 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#4] от "angeles":

  Ще я кръстят на "спасителя от Банкя", стой и гледай

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Държавата отдели буквално стотинки за БУЛ БИО, докато другите страни инвестираха милиарди, и на пазара ваксините се броят на пръстите на едната ръка.
  Вместо да блеснем в световен мащаб...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  Първи трябва да са депутатите и служителите на НС и МС. Защото те най-малко спазват противоепидемиологичните мерки. Дори маски не носят или ако слагат, то я носа е открит, я тя седи направо на брадата. За справка - виж статията за поведението преди избори.

 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1285 Весело

  До коментар [#7] от "deymus": Що не ? Ще ни я набие с 200!))))

 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 704 Неутрално

  прототипът на българската ваксина ще е готов до Нова година

  Ще я изпратим на китайците,те май си нямат

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Браво на българските учени! Желая успешни тестове!

 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Тоя да не е на заплата при някой от ваксинопроизводителите

 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivanpopov":

  Дори Ангел Кунчев почна да носи маска, след като маса народ го гониха с телефони и го публикуваха из фейсбук как маа гащи в нарушение на собствените си заповеди

 15. 15 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да, ей така без елементарни клинични изпитания и наблюдения при ваксинирани ще си протегнем ръчичка за обождане ...ахаххаха дерзайте мишчици!

 16. 16 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Е, всички почнаха да правят ваксини, а нещо за лекарство чува ли се? Че май повтаря и тогава ваксината изглежда като химера или някаква поддържаща терапия с абонамент.

 17. 17 Профил на wta164666O3
  wta164666O3
  Рейтинг: 0 Неутрално

  България се откъсва уверено от останалите членки и вече е недостижима на първото место по смъртност на 100 хил. жители за последните 2 седмици:

  https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivanpopov":

  Абсолютише! Освен това тях ги обгрижват отвсякъде и за всичко, което не може да се каже за обикновенния поданик. Е има риск от опраскване но те са готови винаги на това.

 19. 19 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 188 Неутрално

  "Според нея ваксините срещу коронавирус ще имат дълготраен ефект, защото вирусът мутира шест пъти по-малко от грипния"
  И продължавайте да "Вярвате" че е много опасно смешното Вирусче. То не мутира като Грипния но Вие се пазете от Смъртност 0,3%.Починали от Грип им Измислят имена днес" Ковид "утре ще Видим. Та през Старите хора искат да Ваксинират Децата новите" Роби "на Света. А Телевизора е Време да го спрете и да Почнете да Мислите за децата а не да ги Обвиняате за Вашата Глупуст.

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Лек спад при новозаразените, но при смъртността световен първенец за деня.

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Не се съмнявам във капацитета на българските учени, но не могат се мерят със ресурсите на лабораториите на големите фармацевтични компании !!!

 22. 22 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 860 Весело

  До коментар [#4] от "angeles":

  „Как ще се казва българската ваксина Дневник? Няма ли имформация?“

  Сигурно „Б. Хо1 спаситель“

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 907 Весело

  "националния план за готовност при пандемия"

  Снеговалежът през януари отново ни изненада...

 24. 24 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Мда.
  Докът измислят план, и създадат ваксина, току виж дошло лято, и няма вече грип.
  Жалко, че требе да продължим да живеем с ковидиотите.........мда

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Щом имаме план значи вече можем да я пускаме пандемията да идва.
  А до сега къде беше тя?
  Къде се разхожда?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2655 Весело

  100 милиона на месец за медиците на първа линия....... А колко им е броя, на тея медици на първа линия, че нещо цифрите не се вързват ???

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  ...до момента за справяне с пандемията са дадени над 2 млрд. лева .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  И какъв е резултатът?
  Тотален хаос, не само в здравеопазването, а във всички области от живота ни!
  Няма лекари, няма сестри, няма линейки, няма легла, няма лекарства, няма електронни рецепти, няма координация между центровете... Това "нямане" ни докара най-високата смъртност в ЕС и дори в целия свят!
  Върхушката на герб носи смърт на българите!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  А доцент Пенка пробвала ли е ваксината върху себе си и семейството си? Не само да търсят доброволци и опитни мишлета... Първи , които трябва да я пробват, задължително да са създателите! Както (едно време) старите строители (като Кольо Фичето) са заставали под моста, който са построили, при пълното му натоварване!

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  ===="""'До момента за справяне с пандемията от коронавирус България е дала над 2 млрд. лева, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов"""===== и къде е подробният отчет, да видят хората, как и що са изхарчили 2 милярда ?

 30. 30 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "MPetr":
  колко им е броя, на тея медици на първа линия, че нещо цифрите не се вързват ???

  И като не знаеш колко им е брояТ на те(И)я, как точно не ти се "вързват"?
  Но пък три грешки в едно изречение ти се "вързват" отлично! 😎

 31. 31 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1064 Весело

  Една индобългарка ми обади, че ваксината ще се казва просто вакса:

  https://www.youtube.com/watch?v=is_n7qTEQ2E

  73! Go Go
 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2655 Весело

  И тея "над 2 млрд. лева" колко "лодки за разходки" са....около 4....а колко Ф-ки са?
  ......... че да могат хората да си го представят визуално, какво е направило правителството за тях....

 33. 33 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#28] от "zara09":
  Сега е моментът Радан БХ , генералчето и Бойкикев да направят големия жест на доброволчеството. Плюс Методи Лалалов, Архитект Игнатов и Ивайло Мирчев. Така ще докажат, че ваксините за нищо не стават и ще спасят милиони наивни българи, които не се вслушват в Мангасъров.

 34. 34 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Два милиарда похарчени за борба с Ковид!
  Питам се за резултатите от тази “борба” ....дават се пари ,а обратно на очакван положителен ефект има висока смъртност и криза в болниците с липса на кадри и местата за настаняване на болните,както и заплащане на тестовете от пациентите.
  Но парите дори не са толкова важни в този случай , важен е крайният резултат.

 35. 35 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  В сегашния парламент виждам само хора, които могат да създават проблеми, а не такива, които могат да се справят с тях. Дано никога да нямам нужда от този "план за справяне с пандемия". От една страна не им вярвам на "плана", от друга, не искам повече пандемии.

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#30] от "voodoo_child":

  Ами вие ми кажете колко е 80-100 милиона делено на 800-1000 лв на човек .....

 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Вижда се кои се ползват с предимство при харченето на държавните пари - два милиарда за пандемията и много висока смъртност, а за тръба към Сърбия 3 милиарда.

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  Властта ни "залива " с цифри , а реално погледнато малка част от тези суми стигат до редовите граждани/данъкоплатци/

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4391 Неутрално

  До коментар [#4] от "angeles":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има една сигурна "ваксина"-ракицин , която се прави от столетия у нас по казаните в малките населени места!

 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  "...до момента за справяне с пандемията са дадени над 2 млрд. лева..."
  Кой ги е "дал" - знаем. А кой ги е получил?! Така утре могат да кажат, че са дадени 4 млрд. лв., 5 млрд. лв. До момента нито един отчет или какъвто и да е друг документ на ниво НС, който да отразява даването и получаването. Кой вярва на думи на лъжци? Доказани лъжци!

 41. 41 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  ноември - 2560

 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  По-точно е да се каже, че са откраднати и прахосани над 2 милиарда лева, защото за справяне с пандемията не е направено почти нищо.
  Тука влиза милион за абсолютно ненужни маски от Китай на поне 5кратно завишена цена (помните ли ги още), пари за фурми (помним ли?) допълнителни пари за медиците (които повечето от тях така и не видяха) пари за КППта и малоумни проверки през пролетта, за заграждане на Витоша за къртене на пейки из парковете за "спешен" внос на лекарства, които в крайна сметка се оказаха безполезни, за "стимулиране на (нашите хора) в бизнеса и т.н.

 43. 43 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Чудо на чудесата! Близо година след като пандемията погълна света и България в частност, здравните власти ни поднесоха поредната порция пропаганда - на практика демонстрираха защо сме на това незавидно дередже - проект за национална програма за действие при ... пандемии. Не, не, случващото се в страната не е от глупост, а от престъпното безхаберие на хиляди управляващи негодници. Съд!

 44. 44 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  ”България се откъсва уверено от останалите членки и вече е недостижима на първото место по смъртност ...„
  До [#17] от "wta164666O3":
  Видими резултати. Единствено и само Борисов може да ни преведе през кризата.

 45. 45 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Да, да, ама скоро ще кажат, че ваксината ЩЕ е задължтелна. Който не е за ваксината и нас, е против нас. Нещо да ви звучи познато? Тя върху оригиналния щам ли е изработена или на някой от колко му там мутации?

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#41] от "Nevena Stoilova":

  И какво доказа з това? Че има COVID? Смътността от COVID е факт, НО следва да се отчете и факта, че част от тази смъртност е и заради колапса на здравната система и умират хора от придружаващи заболявания, не заради COVID а заради неадекватни грижи. Умират хора на диализа, хора с рак, със сърдечни заболявания, пак повтарям, не заради усложнения които са получили от ковид, а защото придружаващите заболявания не се третират нормално поради паниката в здравеопазването

 47. 47 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар # 1 от Norman Granz :
  И на мен така ми звучи , дори ще допълня нещо , което се набива в съзнанието ни - не само "звучи заплашително " , но и НЕ Е МНОГО ЗА ВЯРВАНЕ , БИХ ПОПИТАЛ КЪДЕ И КАК ОТИДАХА ТЕЗИ 2 МИЛИАРДА , МАЙ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА НЕ ИМ ВЯРВАМЕ МНОГО НА ДНЕШНИТЕ "ВСЕ ОЩЕ" УПРАВЛЯВАЩИ В РАЗНИТЕ ДАННИ С КОИТО ЗАСИПВАТ НАСЕЛЕНИЕТО ! ! !

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мърмор":

  Е кой да ги съди бе човек? На пролет матряла пак ще си избере Слънцето от Банкя щото...за да не дойдат комунистите и така. Ще влезНат в парламента и разни политически зеленчуци -Трифонов, Каракачанов, Симеонов, може би ще изпадне Ма(га)решки....и Гешев най-отгоре като пряка връзка с Господ

 49. 49 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#34] от "Strymski":

  Е то крайния резултат е ясен и 4 милиарда да дадат ,като никой не спазва нищо ,събират се ,ядат пият , банкети ,рожденни дни , няма как да има очаквания да бъдат приемани на тълпи в болницата , защото персонал няма ,ефекта е ясен .

 50. 50 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 95 Неутрално

  2 млрд лева! Защо тогава от пролетта всички познати си плащаме тестовете по над 100 лв. на парче? Защо нямаше поне 10 пъти повече служители проследяващи контактни лица и връчващи постановления за карантина в РЗИ-тата? Ако бяха добре похарчени, къде можеше да сме сега, и с колко по-малко жертви... Важно е не само харчене, важно е да има и резултати

 51. 51 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Към # 39 от bat_plamen :
  За "ваксината rakicin " - много си готин , жалко обаче че НЕ Е ВЯРНО ! !
  И НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ТЕЗИ "НАРОДНЯШКИ" ПОВЕРИЯ ,ЗАЩОТО МНОГО НАРОД ИЗПАТИ ЯКО ОТ ТЯХ !
  КАПКА ИСТИНА НЯМА В ТЕЗИ "ВАКСИНИ" !
  ОТ МЕН - СЪС ЗДРАВЕ ! !

 52. 52 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Доброволна и безплатна....засега.
  В тия два милиарда сигур влизат разходите по закупуване на ваксините и " помощите" за " бизнеса" и " социално слабите".
  Колко тръгнахте за тия ваксини и дали някой от нашите нагуши нещо от лобистите или си натъпкаха гушите само ония в Брасълс?

 53. 53 Профил на tweakin
  tweakin
  Рейтинг: 111 Гневно
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  "До момента за справяне с пандемията са дадени над 2 млрд. лв."
  То не знам , дали някой го вярва. Освен половината да са вече окрадени.

 55. 55 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Основно перо са парите за Санитари...
  Те дават, ама пари не се ядат и пият.
  Прекалено София се презастрои, което води до по масово заразяване и застаряване, замърсяване.

 56. 56 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Добре е, че ваксините ще дойдат със закъснение у нас и в ограничено количество.
  Като се има предвид обстоятелствата в момента в света, вкл. глобалната социално мрежова свързаност и че най-напред ще се боцнат най-заклетите хипохондрици само стойте и гледайте какъв бум на "странични явления" ще има споделени в мрежите.
  По простата причина, че всеки хипохондрик средна степен наблюдава тялото си в детайли и ако не усети всеки ден поне една нередност която да сподели с околните си за него е загубен ден.
  Ако има нещо по-шашнато от нормален хипохондрик, това е ваксиниран такъв с ваксина с неясни очаквани странични ефекти поради спешността на ситуацията.

 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мърмор":Е кой да ги съди бе човек? На пролет матряла пак ще си избере Слънцето от Банкя щото...за да не дойдат комунистите и така. Ще влезНат в парламента и разни политически зеленчуци -Трифонов, Каракачанов, Симеонов, може би ще изпадне Ма(га)решки....и Гешев най-отгоре като пряка връзка с Господ
  —цитат от коментар 48 на uq

  Толкова реално звучите, че всякакво опониране е безпредметно.

 58. 58 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До момента са прахосани 2 милиарда лева - това струва по 700 лева на данъкоплатец само до момента!!!

  Какъв е резултата?
  Незнайни фирми взимат от държавата 80% от заплатите на служителите си, без какъвто и да е ангажимент.
  Купуват се тестове, маски и други в огромни количества, а ние обикновените хора нищо не сме видяли досега от тях?!? като трябва да се тестваме пак вадим и плащаме от джоба си?

 59. 59 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Подобна сума, само за 8 месеца... Е как пандемията да не продължава?

 60. 60 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  ...Прекалено София се презастрои, което води до по масово заразяване и застаряване, замърсяване...
  —цитат от коментар 55 на STRATOR38
  Раснал съм в градче, където домовете на най-богатите семейства бяха оградени с двуметрови дувари. И познайте, независимо от богатството, в такива домове масово шеташе туберкулозата. Защо? Една от основните причини беше, че такива оградени дворове не "дишаха", т.е. не се проветряваха, не ставаше течение, което да отнася застоялия въздух. Така че, много сте прав - презастрояваме, трудно дишаме, няма поток от свеж въздух, дишаме прах и замърсен въздух - с други думи създадохме прекрасни условия за зарази и болести.

 61. 61 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3167 Весело

  2 млрд. Лв. За нищо ги няма властта, може да кажат, че и 4 млрд. Са дали. Пълни глупости, да ги кажат по пера. Но тук е така- като се почне от Борисов, министрите през час ни засипват числа - 200, 300, 800 млн. Явно това е опорката. Сетих се за един стар соц виц, че плуването трябвало да е задължително, да не се удавим в благата....

 62. 62 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не може доктори и учени в областта на хуманните болести (не на здравето), да решават дали трябва да е задължителна ваксината, те са материално заинтересувани. За тях здрав човек значи глад.
  Отново БРАВО на шведите! Повечето в Европа ги минаха по смъртност, а те запазиха държавата си и менталното здраве на населението си.

 63. 63 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 583 Неутрално

  100 милиона на месец за медиците на първа линия....... А колко им е броя, на тея медици на първа линия, че нещо цифрите не се вързват ???
  —цитат от коментар 26 на MPetr

  Много ми е чудно, дали в Германия за медиците измислиха „първа линия“ и допълнителни заплащания? За Швеция няма да питам.

 64. 64 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 479 Любопитно

  И кой ги взе тези пари?

 65. 65 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#28] от "zara09":

  Просто е, не сме 'едно време' а си има процедури. По време на Кольо Фичето е нямало строителен надзор и ДНСК :)

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Дебелака Борисов вече не мога да го търпя!
  Тази ужзагрижена физиомутра дразни с жалките си опити да изглежда компетентна!
  "Дневник"!
  Престанете непрекъснато да ни го развявате под носа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дебелака Борисов вече не мога да го търпя!Тази ужзагрижена физиомутра дразни с жалките си опити да изглежда компетентна! "Дневник"!Престанете непрекъснато да ни го развявате под носа.
  —цитат от коментар 66 на Храбър


  Е, няма да се жениш за него я!
  Ти искаш някой красавец ли за министър-председател?

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#66] от "Храбър":

  Сюткейс- еърпорт- Канбера

 69. 69 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#64] от "antikvarno":

  Mafiqta .

 70. 70 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2655 Весело

  няма и Половин месец след като управителят на БНБ обяви, че институцията не планира да удължи кредитния мораториум, позицията вече е друга.........хахахаха...

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#7] от "deymus":

  Е защо да кръстят българската ваксина на "спасителя от Банкя", когато българският Фонд за научни изследвания отказа да финансира проекта за създаването й, а изследванията се финансират от Франция и Китай?

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4791 Весело

  До коментар [#64] от "antikvarno":

  И кой ги взе тези пари?

  Как кой? СВОЙ!

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  При ваксина, която:
  - не е минала тестове с групи рискови пациенти
  - не е минала тестове поне 6м да се види дали държи толкова време
  - не е тествана дългосрочно за странични ефекти като примерно да причини рак, чернодробни проблеми и т.н.
  цялата история е малко като руска рулетка. Може примерно да се ваксинират всички лекари и след 5г да се окаже, че масово са се разболели от нещо. Няма да е за първи път да се случи такова нещо. Затова и са измислени протоколи за одобрение и те отнемат години с много тестване.

  В момента по-скоро трябва да е съвсем доброволно и с разясняване на рисковете. Не съм против ваксините. Напротив, смятам ги за нещо добро и полезно. Против бързането с цел да се печелят политически дивиденти напук на всякакви правила съм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK