На живо

Коронавирусът в България: Помощта за затворените бизнеси ще е до 20% от оборота (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Помощта за затворените бизнеси ще е до 20% от оборота (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталДо момента за справяне с пандемията от коронавирус България е дала над 2 млрд. лева, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов. Вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че през следващата година страната ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Днес беше представен. Здравният министър каза още, че новите ограничителни мерки, влезли в сила преди пет дни, имат ефект, но по-добра оценка ще може да се направи след седмица. Днес правителството прие и Национален план за готовност при пандемия. Междувременно БНБ обяви, че е готова да удължи срока на кредитния мораториум и очаква предложението на банковата асоциация. Проследете хронологията на събитията, която "Дневник" отрази живо.
Новата мярка за бизнеса, пострадал от затварянето на дейността на някои обекти до 21 декември, ще бъде между 10 и 20% от загубения оборот. Това съобщи пред парламентарната икономическа комисия ресорният министър Лъчезар Борисов, цитиран от "Капитал".


По нея ще може да се кандидатства в края на следващата седмица.


Фирмите, които ще се подпомогнат, са игрални зали, казина, търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, барове, кръчми и др. Освен тях в момента се водят и разговори със собствениците на фитнес зали.


Конкретните условия все още се уточняват с работодателските организации

Нискомолекулярен хепарин тръгва към болниците и аптечната мрежа

Коронавирусът в България: Помощта за затворените бизнеси ще е до 20% от оборота (хронология)

© Юлия Лазарова


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че с 300 000 дози нискомолекулярен хепарин се обезпечават нуждите на пациентите.


"Доставеният нискомолекулярен хепарин ще бъде използван само за болничните аптеки. 150 000 шприци от 0.4 милиграма нискомолекулярен хепарин и повече от 150 000 от 0.6 милиграма. Благодарение на тези количества ще бъде задоволен целият болничен пазар. Всеки понеделник в аптечната мрежа се отпускат 2000 опаковки с по 6 шприци, необходими за всички граждани, вкл. бременните жени. Нямаме сигнали за недостиг на медикаменти и консумативи в болниците за лечение на болни както от COVID-19, така и останалите", обясни здравният министър.


Нискомолекулярният хепарин е антикоагулант (противосъсирващо лекарствено средство), което се използва при лечението на COVID-19. Нуждата от такова лечение е предизвикана от автоимунно антитяло, което циркулира в кръвта, атакува клетките и предизвиква съсиреци в артериите, вените и капилярите, като по този начин създава опасност например за инсулт, а е възможно и да ограничи притока на кръв в белите дробове, влошавайки обмена на кислород.


БНБ ще удължи кредитния мораториум

Димитър Радев, управител на БНБ.

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Радев, управител на БНБ.


БНБ планира да продължи и през 2021 г. да прилага кредитния мораториум, при който граждани и фирми могат да отсрочат вноските по взети вече заеми. Това съобщава институцията след като въпросът е бил обсъден с другите членове на Европейския банков орган (ЕБО), който през април определи насоки за въвеждането на мораториума. Срокът за кандидатстване по него приключи в България на 30 септември. От БНБ припомнят, че тъкмо ЕБО след анализ на ситуацията през септември е решил да не се удължава мораториумът.


Междувременно обаче ускореното разстронанение на коронавируса е поставило отново въпроса на дневен ред.


Подробности четете тук.

Отпускат се още 2.43 млн лв за реклама на туризма

Министерският съвет одобри увеличение на утвърдения по чл. 21, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. показател по бюджета на Министерството на туризма "Максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г." със сума в размер на 2.435 млн. лв., съобщи правителствената информационна служба. Увеличението ще позволи министерството да постави началото на масирана рекламна кампания за популяризиране на зимния туризъм в България, както на вътрешния, така и на целеви за страната пазари.


Рекламната кампания е една от много стъпки, които Министерството на туризма предприема за спасяване на зимния туристически сезон и стабилизиране на българския туристически бизнес - един от най-силно засегнатите сектори от пандемията COVID-19. Международната рекламна кампания ще бъде насочена главно към съседните на България страни, чиито граждани могат да посетят страната ни с автомобили. - Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Република Северна Македония.


Подробности можете да прочетете тук.

Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 8,01 на сто над определения й бюджет във връзка с мерки в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19. По този начин ще се осигурят 182 млн. лв., с които ще се обезпечат плащанията от Министерство на здравеопазването към медиците на първа линия, изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори със заповед на държавен орган, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите лица.

Министерството на здравеопазването получи 14 млн лв. за закупуване на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на COVID-19, съобщи правителствената информационно служба. На днешното заседание на кабинето премиерът Борисов обяви, че днес пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

Нинова: все така нямаме премиер, който да поеме отговорността

Все така нямаме министър-председател, който в труден момент да поеме отговорност за управлението на страната, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова днес. Тя посочи, че след настояване на социалистите, най-накрая е приет план за действия при пандемии.


"От няколко месеца настояваме правителството да приложи националния план за действие при пандемия, приет през 2006 г. Той щеше да създаде ред, предвидимост и сигурност още преди втората вълна от ковид 19 и вероятно щеше да спаси човешки животи. Два месеца управляващите ни обясняваха, че той се отнася за грип, а не за ковид. След като ние го внесохме в парламента и задължихме правителството, най-накрая са приели такъв", допълва тя.

Борисов: трябва да сме готови да почнем с ваксините от първия ден

България ще получи 804 млн. лв. от ЕС догодина

През следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание. В рамките на дневния ред Министерският съвет одобри финансовото разпределение за 2021 г. на средствата по оперативните програми 2014-2020 г., които ще бъдат осигурени чрез новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU за преодоляване на кризата, породена от пандемията.


Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че допълнително европейско финансиране до момента за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове не е постъпвало.

Наблюдава се лека тенденция за ефект от мерките

Наблюдаваме лека тенденция за ефект от мерките. Рано е да го кажем, трябва да мине още една седмица. Ако нещата вървят така, имаме визия какво първо ще започнем да отваряме - ще започнем от детските градини и яслите, каза днес здравният министър Костадин Ангелов на пресконференция по повод приемането от правителството на Национален план за готовност при пандемия.


"С недобро чувство забелязвам какво е случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър (за ограниченията, б.а) в частта за събирания по различни поводи, каза още той. Министърът призна, че контролът е труден и се разчита на сигнали от граждани.


Ангелов посочи, че има много сигнали за използване на събирането на до 15 души, за да се правят курсове за обучение. Не липсват и сигнали за организиране от хотели и къщи за гости на частни партита, включително и за 8 декември.

До момента за справяне с пандемията са дадени над 2 млрд. лв.

До момента за справяне с пандемията от коронавирус България е дала над 2 млрд. лева, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг по повод приемането от правителството на Национален план за готовност при пандемия. Само за бонусите на служителите на първа линия се дават по 80 млн. лв. на месец, допълни той.

Ваксините ще бъдат доброволни

Ваксините срещу коронавирус ще бъдат доброволни, те ще са безплатни и никой няма да бъде задължаван да се ваксинира, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той допълни, че се създава координационен съвет за ваксинация, който ще се оглави от проф. Красим Гигов, генерален директор БЧК.


Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. "Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание днес.


Планът за ваксинация ще бъде приет от правителството през следващата седмица, каза още министър Ангелов. "До края на тази седмица ще имаме нужните фризери, за да получим т.нар. "фризерна ваксина на "Пфайзер", допълни здравният министър. На първо време фризерите ще са четири, което е достатъчно. На по-късен етап ще се оборудват с фризери всички РЗИ-та.

Готов е националният план за готовност при пандемия

Националният план на България за готовност при пандемия има за цел да ограничи заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на възможности за лечение, поддържане на функционирането на основни сектори и служби, и осигуряване на постоянна достоверна информация, каза днес здравният министър Костадин Ангелов при представянето на документа. Той има общ характер и дава основни насоки на действие, независимо за каква пандемия става дума.


Най-важното, което планът дава е как да намалим разпространението, допълни главният държавен главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че за справянето с всяка конкретна пандемия ще се правят отделни планове. Документът е изготвен на база препоръките на Световната здравна организация, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, и практическият опит в страната.


В сравнение със сега съществуващите планове, той е различен с това, че не е план за дадена болест, а план за действия при пандемия от дадена болест, каза Кунчев. Той ще служи за генерична готовност на държавата да се срещне с каквато и да е зараза.


Повече по темата тук

Видео: представянето на националния план за готовност при пандемия

Хотелите отчитат 80% спад на оборотите

Хотелите отчитат 80% спад на оборотите си през годината, а реална помощ от държавата до момента не сме усетили, каза днес пред Би Ти Ви председателят на Контролния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Борислав Хаджиев. Той обясни, че формално хотелите сега не са затворени, но бизнесът е спрял, защото между 30 и 50% от приходите са от допълнителните услуги – ресторанти, конферентни зали и др., които сега не се предлагат.


Хаджиев не е оптимист за зимния сезон, защото ако до момента ски сезонът е започвал между 5 и 12 декември, то сега това ще се случи евентуално на 21 декември. От бранша са се възползвали от мярката "60:40", но по думите му тази мярка е насочена към това хората да си запазят работата, а не към бизнеса. "В един момент може да се окаже, че бизнесът го няма и тази мярка вече няма да е полезна", каза Борислав Хаджиев.


Според него са нужни отсрочване на кредити, отлагане на плащане на данъци и допълнителни оборотни средства с облекчени условия.

Представя се плана на България за готовност при пандемия

Националният план на България за готовност при пандемия ще бъде представен днес от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на "Пирогов" Асен Балтов. Планът ще бъде приет от кабинета днес.

Преболедувалите нямат да имат нужда от ваксинация

Ваксината за коронавирус ще предпазва не само човека, който си я поставил, но и хората около него, защото той няма да разпространява заразата. Това обясни пулмологът Александър Симидчиев пред "Нова телевизия". Той обясни, че ваксината ще спре размножаването на вируса в човешките клетки и така ще спре разпространението му. Според него преболедувалите нямат нужда от ваксинация, защото вече ще са изградили антитела. Именно заради това Симидчиев предложи преди поставянето на ваксината пациентите да бъдат изследвани за антитела, за да знаят дали е нужно.

Прототипът на българската ваксина ще е готов до Нова година

Българската ваксина срещу коронавирус се разработва доста активно, като прототипът ще е готов до Нова година и след това започват тестове с животни и хора, коментира днес пред Би Ти Ви директорът на института по микробиология доц. Пенка Петрова. Според нея ваксините срещу коронавирус ще имат дълготраен ефект, защото вирусът мутира шест пъти по-малко от грипния, Петрова смята, че ваксинацията вероятно ще пази от заболяването доживот.


Доцент Петкова каза, че няма регистрирани противопоказания към момента, както и рискови групи, които да не могат да бъдат ваксинирани. Тя изрази мнение, че не всички трябва да се имунизират, като изключение може да се направи за малките деца. Първи трябвало да бъдат ваксинирани лекари, учители и хора с хронични заболявания. За Пенка Петрова масовата ваксинация, а не преболедуването, е начинът за изграждане на стаден имунитет.

Намалява броят на настанените в болница

Намалява броят на настанените в болница през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. В сравнение с вчера те са със 148 по-малко. В болница са настанени общо 6635, от които 493 в интензивни отделения.


Продължава да е висок броят на излекуваните, като те са 2435 за 24 часа. Новите случаи са 3475, установени при 9056 теста (38.12%). Най-много остават новозаразените в София (722), Пловдив (355) и Бургас (318). Починалите са 153.


Всички данни тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK