Стопанската камара направи унищожителна оценка за мерките на правителството

Стопанската камара направи унищожителна оценка за мерките на правителството

© Надежда ЧипеваРаботодателите, членуващи в Българската стопанска камара, дават изключително критична оценка на антикризисните мерки на правителството в подкрепа на бизнеса, огромна част от обещаните средства така и не достига до фирмите, а председателят на БСК Радосвет Радев прогнозира, че парите ще се изсипят в средата на февруари заради предстоящите избори. "Но това няма да е въпрос на подкрепа, а опит за подкупване на бизнеса", каза той.


На организираният на 1 и 2 декември "Български икономически форум 2020: Икономическо възстановяване на хоризонта", председателят на най-старото действащо и най-голямо сдружение на бизнеса представи предварителни данни от годишното проучване на БСК. Анкетата за него е отворена за попълване до 9 декември и официалното представне ще е на 14 декември, но според него и тези заключения стъпват на достатъчно солидна база:


- 72% казват, че състоянието на фирмата се е влошило (след като 91% бяха казали миналата година, че се влошава бизнес климатът)
- 68% не одобряват антикризисните мерки


- 58% не одобряват противоепидемичните мерки


- 51% одобряват въвеждането на диференцирано ДДС (но солидна е и групата на несъгласните - 38%)


Над 2 млрд. лв. е дала досега България за справяне с пандемията, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов. Но според анкетата на БСК мерките "в подкрепа на бизнеса" имат нищожен ефект досега:


- 66% са извън програмата "60/40" ("знамето на управляващите, че тази мярка ще едва ли не тигърът ,който ще пребори кризата", коментира Радосвет Радев)


- 78% не са се възползвали от мораториума за плащания по кредити


- 85% не са използвали месечната помощ от 290 лв за запазване на работни места в транспорта и туризма


- 89% не са се обърнали за финансова помощ (10% от оборота им за 2019 г.) за туроператори и туристически агенции


- 98% не използват безвъзмедната помощ (3-450 000 лв.) за малки и средни компании в транспорта


- 65% така и не са потърсили една от първите безвъзмездни помощни мерки (3-10 хил лв) за микро- и малки предприятия


- 89% не са използвали безмъзмездна помощ (30-150 хил лв.) за средни предприятия (тя навлиза в нова фаза от 1 декември)


Пълен крах претърпяват широко прокламираните помощни мерки през Българската банка за развитие, допълни Радев. Данните, които цитира, показват:


- 90% от анкетираните изобщо не са потърсили оборотните кредити на ББР за малки и средни предприятия до 300 хил. лв., а са ги ползвали 1% ("това е просто подигравка", коментира Радев)


- 96% не са използвали гаранциите от Фонда на фондовете за заеми до 3 млн. ("тази мярка на практика не работи", каза Радев)


- 91-98% не са се възползвали от микрокредити, оборотно финансиране и други обявени от властта помощи.


"С такива данни можем да кандидатстваме за рекорди в "Гинес", каза с ирония председателят на БСК.


Следва и обяснението от бизнеса защо 49% като цяло не са потърсили помощ:

  • - 41% казват, че процесът е твърде бавен
  • - 35% посочват бюрокрацията и тежката документация
  • -12% засега не са се сблъсквали с пречки
  • - 5% посочват корупцията

Има и проблеми с невъзможност да се изчистят задължения към държавата по време на криза, сложни и неизпълними критерии или грантовете са твърде малки, за да компенсират рухването на оборота и загубите.


Оценката на Радосвет Радев е, че "такива резултати за 15-годишната история на тази анкета ние не сме получавали. Данните показват, че сме в навечерието на изключително тревожни времена. Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа заради тоталното безделие на българската държава.


Обидно е ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, "който винаги ще се оправи" и се смята, че по някакъв спартантски начин ние имаме кода на оцеляването. Безпрецедентността на тази епидемия най-малкото налагаше малко по-уважително отношение към българския бизнес. Честното изречение на някой от ръководството на държавата беше да каже "Нищо да не очаква бизнесът от държавата".


Какво очаква бизнесът


Анкетата показва, че бизнесът има конркетни идеи кои са на-належащите, бързи и категорични мерки:


1. Поемане на част от възнагражденията на работниците и служителите (59% от анкетираните)


2. Нулева ставка на данък печалба за следващите две години (53%)


3. Безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа 53%)


4. Отпадане или отлагане на общински наеми, данъци и такси (37%)


5. Нисколихвени кредити с държавна гаранция (34%)


Модернизация на техническо оборудване и и отлагане на плащанията по кредити предлагат други по 28%.


Естествено, всичко това се стоварва и върху служителите - почти половината (48%) работодатели казват, че им се налага да увеличат натоварването на тези, които са успели да задържат засега. Но и 30" казват, че не е по-различно от друга година.


Спрямо 2019 г. намалява търсенето във всички категории персонал - от опитни мениджъри до общи работници.


Във връзка с коронакризата 56% от анкетираните са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са въвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.


"През 1996 г. поне имаше хора, искащи модерна България"


"През 1996 г. имаше криза на недоверие вътре в България при един относително работещ бизнес. Тогава имаше хиперинфлация, но имаше и супер мотивирани хора, които искаха да си направят държавата модерна. Тогава имаше предприемачи", коментира Радосвет Радев.


"Днес да бъдеш предприемач вече не е сред водещите мечти на хората. Напротив, има предпиремачи, които искат да продадат активите и бизнесите си, и да станат добре платени държавни чиновници или да се устроят на място, където корупцията е голяма. Предприемачът е най-свободният човек, т.е. отказът от предприемачество започва да те вкарва в хипотезата на несвободата, на комформиста, на подчиняемия човек. Битката за българското предприемачество е битка за българските свободни хора."


Според Радев вече е късно за много неща и колкото по-късно стигнат парите до бизнеса, толкова повече ще трябва да са те. "Това трябваше да започне през август или септември."

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Царят гол гербери. Вождът тоже.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  Мрън, мрън, мрън ..
  72% казват, че състоянието на фирмата му се е влошило...
  - 68% не одобряват антикризисните мерки
  А 49% като цяло не са потърсили помощ

  [email protected]
 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Разстроено

  Те най удачната мерка вече я взеха 50 лв на пенсионер.
  Опекоха си работата и Кошницата си оплетоха.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1282 Весело

  Сега очаквам отговор в стил, по-добро правителство от това няма в цялата галактика, бизнеса ни е калпав, че не може да се възползва от прекрасните мерки предлагани от правителството!

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  2 млрд.заминаха целенасочено в конкретни джобове и за съвсем официално пазаруване на гласове. А харченето едва сега е започнало....

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Но затова пък КРИБ са много хепи...... Киро и Прасчо....

 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  "Предприемачът е най-свободният човек, т.е. отказът от предприемачество започва да те вкарва в хипотезата на несвободата, на комформиста, на подчиняемия човек."

  Прочетете го внимателно и си го набийте в празните червени кратуни!

 8. 8 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Резултатите показват нещо, което се знае отдавна: хората без връзки в ГЕРБ, изобщо не очакват, че може да получат нещо от държавата или от оперативните програми. През последните 10 години европарите/държавните пари никога не са отивали в "случайни" фирми.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Весело

  Щом се карат помежду си...е на хубаво !

 10. 10 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 593 Весело

  А па тая мярка да идеш да искаш кредит от банката на Мавродиев, направо кърти мифки... :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 11. 11 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Е, нали си траеха, като имаше протести срещу некадърните и корумпирани комунисти от ГЕРБ!Сега се сетили да дават оценки.Беше им удобно, както и на всичката сволоч, която по време на протестите си стоеше по къщите.Днес, когато много от тях отиват до бюрата по труда, защото са безработни, други - които са болни от ковид и разбраха, че правителството ги убива, се сетиха, че Борисов и ГЕРБ са престъпници!
  Идва време, когато те ще ги гонят с лопати и секири от Партийния дом, а не ние - с плакати и скандирания - от Парламента!

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":

  Въобще не се карат! И работодатели и синдикати заедно и с общи усилия крепят стабилността. Като са недоволни да си чул за стачка, ама истинска стачка?! Ами, няма и да чуеш...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Няма изненади. Финансирането на т. нар. "антикризисни мерки" в България се извършва по типично мутренски начин: "Заплашваш – ако не можеш да уплашиш – подкупваш".
  Но мисля, че това няма да ги спаси.
  ОСТАВКА!

 14. 14 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Само който не се е занимавал с бизнес в БГ не може да разбере колко сериозно е това заключение на стопанската камара./изключвам бизнесите на нашите хора/
  Ами така ,ще е така го иска народа показва го на избори.

 15. 15 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Царят гол гербери. Вождът тоже.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Крайно време е Корни и Ицето да яхнат властта!
  👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️

  Много съм прост
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#15] от "Шакир Зулов":

  Заедно или поотделно?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Така и не разбирам защо трябва да раздаваме пари на бизнесмените!? Когато фирмите печелят печалбите са за тях, когато губят загубата е за всички!? Що за логика е това!?

  Вдигаме врява до бога, ако някъде нещо било купено със 100 лв. повече отколкото може да се намери в Али Баба, а когато държавата раздава стотици милиони от нашите пари на частни лица, ей така да си имали, да си помогнели за кредитите или да си пазарували за празниците това е в реда на нещата!?

 18. 18 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  в тая камара как разнасят по цял ден едни папки наляво, надясно не е истина.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Домуса , Шиши, ГГ, Ковачки не са съгласни с тази оценка. За тях Сичко е шеС.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#11] от "Капабланка":

  Напълно вярно!!!

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Стопанската камара да не би да пада от луната ,защо не събира членовете си и да ги консултират как трябва да се кандидатства за помощи , аз никога не съм чул освен критики , Стопанската камара да се е занимавала с организация и подпомагане на работодателите ,дори да не са членове на камарата , аз съм също работодател , все още не сме фалирали въпреки 1/3 спадане на оборота и запазване на близо 10 работни места с пълни заплати и осигуровки , но не виждам някой да консултира работодатели като нас в случай на криза като сегашната ,иначе за критики желаещи много , но какво предлагат те , не е ясно ,както винаги .

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Стопанската камера да направи така ,че следващите управляващи да не са ГЕРБ, а премиер да не е Борисов. Иначе няма да има управия.

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#21] от "edin drugii":

  те си консултират техни си хора, за простосмъртни едва ли

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николай Колев":

  А-а-а, пренебрегнал съм и други доволни:
  https://fakti.bg/bulgaria/533408-pravitelstvoto-podpomaga-painer-zaradi-covid-19-s-blizo-300-000-leva
  Само да обясня. Лирекс/Индекс са тия, дето поддържат Търговския регистър, демек, некадърни Наши Ора, хранещи се с държавни поръчки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 921 Весело

  с две думи -нямаш вуйчо владика няма да станеш поп....из наше село си върви от време оно..и матряла е съгласен ....тука е така щото е така...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":Въобще не се карат! И работодатели и синдикати заедно и с общи усилия крепят стабилността. Като са недоволни да си чул за стачка, ама истинска стачка?! Ами, няма и да чуеш...!
  —цитат от коментар 12 на Petleshev


  Ква стачка бе момче!?
  Срещу кой?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#17] от "svoboden":


  Така и не разбирам защо трябва да раздаваме пари на бизнесмените!? Когато фирмите печелят печалбите са за тях, когато губят загубата е за всички!? ...
  —цитат от коментар 17 на svoboden

  Не е съвсем тъй...когато фирмите печелят държавата, т.е. всички, прибира част от печалбата, осигуровки, ДОД, ДДС и доста други балгинки...
  Когато фирмите губят, държавата прибира по-малко, а в доста случаи трябва и да плаща обезщетения на безработни.
  Сега схвана ли го?

 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":

  Срещу кого...

 29. 29 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 441 Неутрално

  "- 72% казват, че състоянието на фирмата му се е влошило (след като 91% бяха казали миналата година, че се влошава бизнес климатът"

  и все пак очакват печалба, след като искат:

  "- 2. Нулева ставка на данък печалба за следващите две години (53%)"

 30. 30 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Анкетата показва, че бизнесът има конркетни идеи кои са на-належащите, бързи и категорични мерки:
  1. Поемане на част от възнагражденията на работниците и служителите (59% от анкетираните)
  2. Нулева ставка на данък печалба за следващите две години (53%)
  3. Безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа 53%)
  4. Отпадане или отлагане на общински наеми, данъци и такси (37%)
  5. Нисколихвени кредити с държавна гаранция (34%)
  —цитат от коментар 0 на БСК


  №1 е социализъм
  №№2-5 са неща, които и гражданите могат да поискат: нулев ДОО, финансова помощ и т.н.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 31. 31 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  Българската стопанска камара е навдигнала глава? Невероятно след толкова години послушание

 32. 32 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  БСК представлява само част от българския бизнес
  Примерът с 1996год е шокиращ. Тогава държавата фалира.М-рът на икономиката призовавеше фирмите да не плащат заемите си на банките, които фалираха.Р.Радев от 1988г. е агент на държавна сигурност
  https://www.comdos.bg/Начало/Проверени_лица/p/search/?ApprovedPersonFirstName=Радосвет&ApprovedPersonMidName=&ApprovedPersonLastName=Радев&ApprovedPersonBirthDate=&ApprovedPersonBirthLocation=&ExaminationPersonPosition=&search=Търсене

 33. 33 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  БСК представлява само част от българския бизнес
  Примерът с 1996год е шокиращ. Тогава държавата фалира.М-рът на икономиката призовавеше фирмите да не плащат заемите си на банките, които фалираха.Р.Радев от 1988г. е агент на държавна сигурност
  https://www.comdos.bg/Начало/Проверени_лица/p/search/?ApprovedPersonFirstName=Радосвет&ApprovedPersonMidName=&ApprovedPersonLastName=Радев&ApprovedPersonBirthDate=&ApprovedPersonBirthLocation=&ExaminationPersonPosition=&search=Търсене

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#30] от "zo":

  Данък печалба е различен от ДОО или подоходен данък...

 35. 35 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Така е. Винаги, когато управляват леви популисти като ГЕРБ, бизнесът страда. Лошото е, че освен ромско-бюрократичното електорално ядро на ГЕРБ, все още има хора, които се подвеждат по синия цвят и си мислят, че гласуват за дясна партия. Но стават все по-малко.

 36. 36 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz73":

  Нека е различен, въпросът е, че всеки може да иска данъчни облекчения.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 37. 37 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Не знам дали тук му е мястото. Но повечето фирми се чувстваме и сме ощетени. От къде накъде условието за финансиране например при 60/40 ще е намаляване на оборота и да не си работил по време на пълния локдаун 03-04.2020. А тези които работихме и после се усети кризата какво да правим? И условието за намаляване на оборота ПЪЛЕН ЪПСУРД.
  Значи в крайна сметка, от това се възползват /да не казвам най-вече/ фирми които имат възможност да си крият оборота / и почти сигурно осигуряват работниците си на минимума и крият оборот/ т.е. са в сивата икономика. Защо тези които си осигуряваме работниците както трябва, и сме платили стотици хиляди /наякой и милиони/ левове в бюджета за годините на развиване на дейността ни да не може да се възползваме от "помощта"на правителството? Защо трябва да се чустваме ощетени и пренебрегнати? Защо като сме изградили здрав /засега/ бизнес да не можем да разчитаме на помощта на държавата? Да не би да сме застраховани от това да ни удари в бъдеще време кризата, защото тя ще удари и дълго ще продължи?
  Изводът е НЕСПРАВЕДЛИВОСТ - значи ние сме внасяли и плащали на държавата, за да може тя да спасява не този които може да работи и си плащал, а този които показва, че му е намалял оборота. А бе "икономисти"на правителството, вие за термина ПЕЧАЛБА чували ли сте оппа чували сте детайлно я описвате, като трябва да начислявате данък върху нея.
  Лично моето скромно мнение, е че помощта трябва да е на база на това кой колко е внесъл в бюджета на тази държава.
  И най-големия ПИНИЗ е че ще вземат и 15% данък /Печалба и дивидент/ върху помощите които дават, а онези с намалелите обороти, може и да се докарат на загуба и най-вероятно така ще направят.

 38. 38 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  "Стопанската камара направи унищожителна оценка за мерките на правителството"

  На кого му пука за 'оценките' на тез симпатяги?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 39. 39 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Къде бяхте тези проценти лятото? Сега няма нужда от оплакване, ще подкрепяме това правителство докато всички тези проценти не фалират, та да се сетят като им се подава ръка да я хванат.

 40. 40 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Камара на назначените от БКП "бизнесмени"!

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Е сега вече Боце окончателно ще сдаде багажа!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Бизнеса в БГ ,ще става все по сив и извратен.Представете си ,че сте имали бизнес и сте успели да го развивате петнайсетина години.Плащали сте си данъци осигуровки такси и сте спазвали правилата.И сега ,пандемия ,принудително затваряне ,следват намалени обороти или 0.И държавата измисля някакви помощи крайно несправедливи .
  Хайде да помислим собственик на такъв бизнес ако оцелее дали ще е толкова на светло или ще се шмугне на сянка при първа възможност?

 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#37] от "dj_tiesto":

  Аз, като мижав предприемач, имам едно и само едно искане към правителството. Моля, ама много ви моля, не се занимавайте с мене. Оставете ме да си правя бизнеса, получавайте си данъците и бъдете така добри да не променяте законите и правилата през ден.

 44. 44 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 295 Гневно

  Радосветчо не е ли от червената буржоазия? Май го имаше и в списъците на тайната милиция? Преди няколко дена беше в една ТВ и според запознати коженото му яке било за мин.1000 лв. Като няма пари да продаде колите,часовниците,вилите и т.н. и ще има пари.Просто стават нагли!

 45. 45 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Гневно

  Или си с ГЕРБ, или си срещу ГЕРБ. Това е положението - военно.

 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Здрава критика, но надали ще е здравословна за некадърния режим

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "През 1996 г. имаше криза на недоверие вътре в България при един относително работещ бизнес. Тогава имаше хиперинфлация, но имаше и супер мотивирани хора, които искаха да си направят държавата модерна. Тогава имаше предприемачи", коментира Радосвет Радев.

  Агент Карак
  https://desebg.com/medii/4344-2020-04-07-15-36-08
  явно има из-по-на-предвид банковите предприемачи Веска Меджидиева и още 20 парчета (без Емил Кюлев - беше отстрелян през 2006 г.):
  https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/1997-a-shestnadeset-bankovi-falita-na-gurba-na-bulgarite
  "едрия бизнес" "консолидиран в "Съюза за стопанска инициатива" (оглавен от Трактора) и "Бизнес клуб Възраждане" (без Илия Павлов останалите са действащи "предприемачи").
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Български_бизнес_клуб _„Възраждане“.
  Или направо да си каже за "модерното" (за)страхуване - ВИС, СИК, Аполо Болкан, "червените барети" братя Галеви, Иво Каравански (за чието опазване бяха жертвани и барети и антитерористи (СОБТ -спецотряд за борба с тероризма)
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/obshtestvo/izpovedta-na-baretata-sled-20-godini-malchanie.html
  https://web.archive.org/web/20130327201856/http://sm.a-bg.net/2012/12/29/balgarskata-organizirana-prestapnost-4.htm

 49. 49 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 750 Неутрално

  не се и съмнявам, че комунистическите робовладелци ще имат "унищожителна" критика

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK