Трактовка по избор: как заповедта на здравния министър скара автошколите и БЧК

Трактовка по избор: как заповедта на здравния министър скара автошколите и БЧК

© Юлия ЛазароваЗаповедта на здравния министър Костадин Ангелов за влезлите миналата седмица нови противоепидемични мерки създава неясноти за кандидат-шофьорите. Автошколите продължават да провеждат своите курсове, а в същото време от Българския червен кръст (БЧК) са прекратили обучението за първа долекарска помощ. Удостоверението за завършен курс по първа помощ е задължителна част от документите, които се подават за първоначално издаване на шофьорска книжка.


В т.4 на заповедта на здравния министър от 25 ноември е посочено:

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

На въпрос на "Дневник" по време на брифинга след приемането на мерките, касае ли тази точка шофьорските курсове, министърът отговори, че всичко, което не е включено в заповедта е разрешено.


Пред "Дневник" Красимир Георгиев, председател на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България обясни, че шофьорските курсове продължават да се провеждат именно заради този отговор от страна на Костадин Ангелов.
В чл. 2 от Наредбата за обучение на водачи на МПС е записано:

Обучението за придобиване на правоспособност за управление на МПС се извършва от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за юридическите лица с нестопанска цел, или от лица, регистрирани по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от професионални училища, професионални гимназии, професионални колежи, средни общообразователни училища с професионални паралелки и акредитирани по реда на Закона за висшето образование висши училища, притежаващи разрешение за теоретично и практическо обучение, издадено при условията и по реда на тази наредба.

Въпреки че теоретичната част по време на шофьорския курс и обучението на БЧК се провеждат при подобни условия, от БЧК са се припознали в заповедта на министъра.


"Със заповедта на министъра на здравеопазването са отменени всички курсове в страната и БЧК спря курсовете на кандидат-водачите на моторни превозни средства, които се правят лично в нашите обучителни кабинети. Нашите преподаватели са лекари и през тези три седмици са нужни на друго място - в лечебните заведения", обясни днес пред БНТ д-р Надежда Тодоровска, която е заместник-генерален директор на БЧК.


"Поради практиката върху манекени, осемте учебни часа няма как да се проведат дистанционно по електронен път и са спрени до 21 декември", допълва още тя.


Ситуацията извади наяве още един казус


Ситуацията създаде условия и за допълнителен дебат между автошколите и БЧК. Оказва се, че удостоверение за завършен курс по първа долекарска помощ се издава единствено от БЧК.


"В условията на пазарна икономика монополът е недопустим, а държавата и съответните органи са основен стожер това да не става. Те, обаче, създават най-безцеремонно един монопол. Доколко е законен този момент в наредбата, където е записано, че само БЧК може да прави тези курсове, е въпрос, по който ние ще се обърнем към правителството. Ако не се реши въпросът, ще потърсим решението в съда", каза пред БНТ Красимир Георгиев.


Надежда Тодоровска обясни, че е излязло решение на Върховния съд, което посочва, че монопол няма, а БЧК прави обучението, тъй като е организация, която поддържа съответното ниво, което да защити интересите на гражданите.


Пред "Дневник" Красимир Георгиев призова процесът да стане максимално улеснен за гражданите.


"Откакто има шофьорски курсове, тези часове и теми по оказване на първа долекарска помощ за пострадали при ПТП винаги са били в учебната програма на шофьорския курс. И сега ги има. Защо хората веднъж ще ги разкарваме на шофьорския курс, втори път ще ги разкарваме до БЧК, трети път - в КАТ", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  При лошо написана заповед е така.
  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2212 Разстроено

  Ех, ако управниците ни знаеха как да управляват...

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  По принцип сте прав. Но тук не става дума за всички управляващи, а за конкретен некадърник и неговите хора, написали му заповедта, без да вложат грам мисъл и без да седнат и да разгледат (поне теоритично) последствията от прилагането й. Някоя отставка и едно-две дисциплинарни уволенения със сигурност биха стегнали (поне за известно време) дисциплината на чиновничеството.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5320 Неутрално

  "...а БЧК прави обучението, тъй като е организация, която поддържа съответното ниво,.."

  Смешно е че само БЧК ще извърши обучението на високо ниво, гледат да си запазят монопола

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK