Правителството има общ план за готовност... за следваща пандемия

Правителството има общ план за готовност... за следваща пандемия

© Надежда Чипева, КапиталБлизо девет месеца след началото на епидемията от коронавирус в България министърът на здравеопазването обяви, че на заседанието си в сряда (2 декември) правителството е одобрило Национален план за готовност при пандемия. Проф. Костадин Ангелов изрично отбеляза, че планът е общ, с основни насоки за действия между институциите и не е конкретно за справяне с COVID-19.


Планът на плановете


Общият план се очаква да служи за основа за изготвяне на конкретни планове, когато се появи епидемия или пандемия от друг патоген (причинител на болест - бел. авт.). Отделен план България има за грипа, а министърът на здравеопазването няколко пъти е заявявал, че има и за коронавируса, въпреки че публичен документ отсъства.


По думите на министъра на здравеопазването за общия план са използвани препоръките на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и практически опит от предходни епидемии и пандемии. Според здравните власти общ план е необходим, защото "не знаем с какво ще се сблъскаме" и изготвянето му е част от общата политика на Европейския съюз "страните да имат генерична готовност".
Конкретните планове при следващи нови болести, причинени от вирус или бактерия, ще зависят от отделните специфики "как се предава, колко е опасен, каква е смъртността, има ли срещу него ваксина, има ли медикаменти", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Планът за коронавируса е прочетен на депутатите


За първи път през ноември министърът на здравеопазването каза публично, че България има план за организация на системата при разпространението на коронавируса. От изказването на министъра тогава се разбра, че планът по-скоро съдържа указания за реорганизация на здравната система при преминаване на определени прагове на нови заразени, но не и какви са стъпките за ограничаване на разпространението.


"Дневник" поиска достъп до плана, но вече един месец не получава достъп до него, въпреки изявленията на министъра, че частта му, която не засяга обекти от националната сигурност, може да бъде предоставена на медиите. Тази част, по думите му, включва "сценариите, стъпките, готовността на системата, обезпечеността с медикаменти, лекарства, анализа на потребностите от медицински специалисти, сравненията на лекари, сестри и санитари по области, по профил и специалности, проучването по области на готовността на системата да издържи във времето".


При обявяването на предложенията си за по-строги ограничения на 23 ноември (в сила до 21 декември) Костадин Ангелов за първи път обвърза въвеждането на мерки с изготвения план. Тогава той каза, че стъпката е необходима, защото в България се регистрират близо 800 нови заразени с коронавирус на 100 хил. души население за 14 дни. При представянето на общия план днес той отговори на поредното искане за достъп до документа като обясни, че е представил възможната част от плана за коронавируса пред депутатите в Народното събрание и насочи към проверка за стенограмата от отговора му.


Според стенограмата от пленарното заседание на 12 ноември планът е разработен "през летните месеци" и потвърждава наблюдението, че засяга конкретно организацията на здравната система при различни нива на разпространение на коронавируса. Кога и как се въвеждат ограничения е формулирано общо, че според нивата за разпространението "поетапно и в различна степен се въвеждат по предложение на главния държавен здравен инспектор редица противоепидемични мерки". На тази длъжност е доц. Ангел Кунчев. Той предложи допълнителни ограничения още на 5 ноември с личен коментар, че "аз не споделям 100% оптимизма на част от управляващите", но без да посочва конкретни имена. Както е известно, комплекс от по-строги ограничения влязоха в сила от 27 ноември в 23.30 часа.


Част от представения план, заявявана многократно и от министъра, е обособяването на т.нар. чисти и само за COVID болни лечебни заведения. На практика се оказа обаче, че идеята удря на камък и засега изглежда, че здравните власти приемат заявената невъзможност на болниците да се организират така.


Според стенограмата на депутатите е представена обезпечеността с медикаменти, къде може да се дарява плазма и др., но отсъства анализ какви са потребностите от медицински специалисти, сравнения на лекари, сестри и санитари по области, по профил и специалности. Отчетено е общо, че:

- В здравната система на основен трудов договор работят 125 549 души
- Сред тях броят на лекарите е 26 612 души, като това "надвишава средните европейски показатели".
Отчетено е, че в сравнение с другите държави в Европа "осигуреността с медицински сестри в България е доста ниска", най-ниска в Европейския съюз след Гърция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3673 Весело

  Имал план за действие, когато отдавна няма да е на власт.....Същият, като с новата конституция.....

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Правителството има единствено план, как Шайката да открадне повече пари. Други планове няма. Включително и да сдаде властта.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Ако авторката се заинтересува какво излиза от размразяването на Сибир..... ще разбере за какво е този план! Ако се заинтересува повече ще разбере и за какво са подобни планове в целия ЕС!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Ненужен план!При следващата пандемия ше управляват Корни и Ицето.
  👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️

  Много съм прост
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":

  И като даде властта ,кои са другите ,които ще дойдат с нов по добър план ,може би Слави Трифонов ще ви пее песен ,а Корнелия ще санитарства и демагогства подпомагайки националната сигурност в ковид отделение ,като сменя памперси на тежко болни , специалистите ни са едни и същи , който и да е на власт , общо взето най добрите лекари определят всички планове и поведение в тази криза , алтернативи няма .

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Тая клета клетост дори не е смешна, жалка е.
  Но я плащаме ние - с пари и животи.

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Ако авторката се заинтересува какво излиза от размразяването на Сибир..... ще разбере за какво е този план! Ако се заинтересува повече ще разбере и за какво са подобни планове в целия ЕС!
  —цитат от коментар 3 на chichka


  бе чичо, какъв сибир, какви 5 лева? хората мрат днес? къде отиде в тоя пермафрост

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":

  До момента признаха за 2 000 000 000.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Хайде да се оправим първо с тази пандемия, пък след това ще мислим за следващата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Жалка картинка... как им се връзват хората на тези?
  Изборите в България се печелят от администрацията, тя вече е толкова много и с постоянно индексирани доходи.
  До кога? То вече не е смешно, не е жалко, не знам и аз какво е!

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  Докторе, или си много млад или не помниш плановете от едно време, които бяха подробно разработени като за най-обикновени хора и ги прилагаше Гражданска отбрана.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#3] от "chichka":

  Рептилите ги крият в Хималаите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":И като даде властта ,кои са другите ,които ще дойдат с нов по добър план ,може би Слави Трифонов ще ви пее песен ,а Корнелия ще санитарства и демагогства подпомагайки националната сигурност в ковид отделение ,като сменя памперси на тежко болни , специалистите ни са едни и същи , който и да е на власт , общо взето най добрите лекари определят всички планове и поведение в тази криза , алтернативи няма .
  —цитат от коментар 5 на edin drugii


  Има "Демократична България". Не всички са руска агентура и интелектуална нищета.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Никой не може да краде и да лъже повече от Борисов. Никой не може да гарантира повече мъртви от ГЕРБ.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Ами предишната пандемия от подобен мащаб е била Испанската треска (инфлуенцата) през 1918 г.

  Значи гербиджа има план за ... 2122 г?

  Ще заспя спокоен довечера.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5207 Неутрално

  "...в сряда (2 декември) правителството е одобрило Национален план за готовност при пандемия"

  Поредния провал, автогол на правителството. Трябваше да го изготвят март, сега само ще търпят заслужена критика.

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Само се моля да доживея, когато Бойко Борисов вече няма да ни е премиер!

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Като знам готовността на общината за следващата зима...

 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  "Планът за коронавируса е прочетен на депутатите"

  Какъв е смисълът да се чете нещо на гумен печат? А магарешки подписва всичко без да го чете?

 20. 20 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 104 Весело

  До коментар [#14] от "Ще върнем България в Европа":

  Никога не казвай никога.Могат много лошо да опровергаят думите ти и Курнелка и Ицко:)))

 21. 21 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 176 Неутрално

  "Кога и как се въвеждат ограничения е формулирано общо, че според нивата за разпространението 'поетапно и в различна степен се въвеждат по предложение на главния държавен здравен инспектор редица противоепидемични мерки'."

  Хм, изобщо нещо ново или по-ясно пише ли в този план, или той е нещо скалъпено как да е като онази уж нова конституция?

 22. 22 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Не вярвам. Освен ако не е копи-пейст на настоящия - няма лекари, няма болници, няма линейки, няма тестове, има по 20000 за балалайкане, колко всичко е наред.

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Не вярвам. Освен ако не е копи-пейст на настоящия - няма лекари, няма болници, няма линейки, няма тестове, има по 20000 за балалайкане, колко всичко е наред.
  —цитат от коментар 22 на lalleen


  най-вероятно копи пейст от чужбина някъде, сега ми я излязал превода и не са имали време да въведат количествените параметри за да адаптират бг или не могат и затуй го представят като някакъв мега глобален

 24. 24 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 690 Любопитно

  "Правителството има общ план за готовност... за следваща пандемия"

  Аз по-голяма и смъртоносна пандемия от управлението на ГЕРБ не познавам. Има ли тук някой, който да познава и/или да е уведомен за такава? Моля ако има, да ме осветли по въпроса!

 25. 25 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Планът се казва "Организиран хаос". Каквото стане, пък после се обяснява защо така е трябвало да стане.

 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Е-е, браво! Сега вече всички пандемии ще заобикалят България.

 27. 27 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 499 Весело

  Тва малко като Кобрата след мача с Кличко. "Другия път ще го спукам от бой..."

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 28. 28 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  цъ, Уфолога по Канал три, каза че във Витоша има рептили,а също и джуджета, които се топлят от черно слънце в ядрото на Земята.

 29. 29 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Ама те имат само противоепидемичен план, а не противопандемичен и са го прочели на дупетатите дето не знаят да четат, но не са им го връчили за сведение. А иначе подобни планове съществуват отдавна, но те са изготвени от гражданска защита, а не гражданска отбрана на съответната държава и не се пишат на крак от правителството на тази скапана дето не става за държава. И първата работа на депутатите на съответната държава е да питат правителството си по време на пандемия дали изпълнява противопандемичния план, изготвен от съответната гражданска защита.

  73! Go Go
 30. 30 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Пак някакви планове за петилеките напред. И сантиметър не са мръднали напред от времето на бай Тошо в главите си - празноговорене и нищоправене на макс.
  И междувременно план да откраднат колкото се може повече.

 31. 31 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Правителството се е качило на построената от ГЕРБ Магистрала на невежеството и със 200 (по Борисов) движи страната към трудно управляема цигания, която нвеминуемо ще е крайният резултат от дейността на ГЕРБ.

 32. 32 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 779 Неутрално

  ЦЕЛО ЛЕТО СЕ ПЛИЦИКАХТЕ ПО ЛУКСОЗНИТЕ КУРОРТИ НА СВЕТА И ОНЯ ШУМКАРА СЕ КРИ КАТО ПЛЪХ НАМЕСТО ДА СЕДНЕТЕ И ДА СЕ ПОДГОТВИТЕ,НИГОДЯИ

 33. 33 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Такъв план имаше от 2006 година, само че той не се прилагаше, когато възникна Ковид епидемията.

 34. 34 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  "Кога и как се въвеждат ограничения е формулирано общо, че според нивата за разпространението 'поетапно и в различна степен се въвеждат по предложение на главния държавен здравен инспектор редица противоепидемични мерки'."Хм, изобщо нещо ново или по-ясно пише ли в този план, или той е нещо скалъпено как да е като онази уж нова конституция?
  —цитат от коментар 21 на ews09691998


  Естествено, че нищо конкретно не пише. Някакви общи приказки, дето и ти и аз можем да ги напишем от обща култура, вероятно дори и по-добре. Нивото на управляващите и заобикалящите ги рояци от калинки е толкова ниско, че сигурно и чистачката, дето бърше праха по бюрото на Тиквата, ще се справи по-добре.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 35. 35 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ненужен план!При следващата пандемия ше управляват Корни и Ицето.👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️
  —цитат от коментар 4 на Шакир Зулов


  Ако ще и Асан циганинът да управлява, по-малко ще краде от Борисов и шайката му.А такива, като теб, 'дето го крепите на власт повече от 10 години - не ревете, като децата ви бягат от тук - от вас бягат - от тъпотията ви!!!

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  ...каза: "..."сценариите, стъпките, готовността на системата, обезпечеността с медикаменти, лекарства, анализа на потребностите от медицински специалисти, сравненията на лекари, сестри и санитари по области, по профил и специалности, проучването по области на готовността на системата да издържи във времето"..."
  Сценарии - няма разиграни, суперкомпютърът не работи; стъпките - както досега, хаотично следващи събитията; готовност на системата - видя се ясно, слаба; обезпеченост с медикаменти лекарства - не се коментира, Гешев Му директно повдига обвинения; анализ на потребностите с медицински специалисти - това ми хареса, анализ хей, не шега, благодатно за проект по линия на евро програмите; проучване по области - ама разбира се, това е абсолютно "неизвестно", София, големите градове и всички останали - последните кучета ги яли, само пречат; готовност на системата да издържа във времето - устойчива е, толкова глупости я засипаха и тя още мърда. Генералният въпрос - докога държавата ще търпи да я е..ват инсекти - мошеници, бандити, крадци и психически болни персони?!

 37. 37 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Ама те имат само противоепидемичен план, а не противопандемичен и са го прочели на дупетатите дето не знаят да четат, но не са им го връчили за сведение. А иначе подобни планове съществуват отдавна, но те са изготвени от гражданска защита, а не гражданска отбрана на съответната държава и не се пишат на крак от правителството на тази скапана дето не става за държава. И първата работа на депутатите на съответната държава е да питат правителството си по време на пандемия дали изпълнява противопандемичния план, изготвен от съответната гражданска защита.
  —цитат от коментар 29 на Go Go


  Мислиш ли, че Деси Атанасува би разбрала тази терминология? Убеден съм, че ще каже, че това е на руски и не го разбора (по аналогия с изказването на Лукашенко, което приписа на Борисов.
  п.п. Гордея се, че съм българин, и че нашия народ е изпратил такива хора в Парламента като въпросната.

 38. 38 Профил на Itwasalladream
  Itwasalladream
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Десито ще оглави комисията по плана. :))

 39. 39 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":И като даде властта ,кои са другите ,които ще дойдат с нов по добър план ,може би Слави Трифонов ще ви пее песен ,а Корнелия ще санитарства и демагогства подпомагайки националната сигурност в ковид отделение ,като сменя памперси на тежко болни , специалистите ни са едни и същи , който и да е на власт , общо взето най добрите лекари определят всички планове и поведение в тази криза , алтернативи няма .
  —цитат от коментар 5 на edin drugii


  Напълно съм съгласен. Да не говорим, че ти си лекар и най-добре разбираш сериозността на проблема за общественото здраве по време на пандемия. Спомням си първите месеци на пандемията в България, когато правителството въведе почти най-строгите мерки в ЕС за защита от инфекцията, и тогава руският резидент, Корнела, Гечев и останалите от руските наместници проглушиха ушите на хората, че се ограничават правата на хората, че това е за да се бетонира властта на Борисов, че целта на мерките е да се установи авторитарен режим (без значение, че в Европа и целия свят се доказа ефективността на тези мерки) Радев, Корнелия и останалите комунисти демонстративно не искаха да си слагат маски на обществени места и при публичните си изяви , въобще не признааваха сериозността на ситуацията. Големият проблем на Борисов беше, че той клекна под ударите на комунистите и отново показа страхливост и непоследователност.

 40. 40 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1295 Весело

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  тролчо,когато ти си бил в *преходната възраст*,нЕкои действително са се занимавали с планиране на действие при пандемия!
  Само че,тролчо,когато ви разпънаха първите две болници,опищяхте орталъка,нали?
  А това е също от плановете,но вие,лиляво-пембените запъртъци,само виете и мечтаете - власт,пари,бесилки,затвори!
  Пръц,не стана!

 41. 41 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 556 Любопитно

  Хммм ... не знам що за поредна глупост ръси професора, а за правителството на Борисов и дума не отварям. От тях освен объркани и безсмислени решения, от началото на пандемията, като че ли нещо друго, не сме прочели и видели. Какво искат да ни кажат с този план за „следваша пандемия“ (изглежда пребориха ковид 19 и у нас проблеми няма), .... че досега не е съществувала национална програма или план за борба с подобни пандемии?
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5636 Весело

  До коментар [#39] от "GreenEyes":

  Вирусът се оказа безобиден, каза Радев на Шипка и обяви отменените масови прояви за провокация.
  Доколкото разбрах, Тиквоний и калинките пишат "Национален план за готовност при пандемия", а не "План на управлението на ГЕРБ за готовност при пандемия", в какъвто подигравателен дух са както коментарите, така и заглавието. Ако не бяха написали програма, щеше да се говори, че нямат идея какво трябва да се прави. Ако пишат - биват осмивани, че гледат неприлично напред в бъдещето...
  Няма угодия на перманентно незадоволените мераци...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Весело

  Планът се казва "Организиран хаос". Каквото стане, пък после се обяснява защо така е трябвало да стане.
  —цитат от коментар 25 на helemong


  План
  1. Викаме Аууууууууууу...
  2. Затваряме всичко....
  3. Оваряме кафенетата.....
  4. Отваряме фитнесите....
  5. Затваряме всичко, щото не е било затворено....
  6. Откриваме, че лекарите са малко...
  7. Отваряме нови отделения....
  8. Затваряме отделения, щото няма лекари.....
  9. Отворени сме за предложения за решения....
  10. Отваряме границите.....
  11. Затварят ни границите отвън......
  12. Идва Мангъров и пандемията бяга............
  11.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 44. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Ох лелеее за ,,следващата “пандемия .
  Айде първо да се справите с тази

 45. 45 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#41] от "робин от Крузо":

  Хммм ... и понеже не си оставям козите в калта ще заключа, че двата минуса са доказателство за това, че теорията на Дарвин за произхода на част от човечеството (част от – е мое допълнение) от приматите е абсолютно вярна и за това, дори и в днешно време, се намират очевадни доказателства.
  Та да поясня:
  през 2006 г. е прието изменение на плана от 2004 г. като „НАЦИОНАЛЕН ПЛАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ГОТОВНОСТ ЗА ГРИПНА ПАНДЕМИЯ“. През 2009/2010 г. този план е преработен и допълнен за „.... ГРИПНА И ВИРУСНА ПАНДЕМИЯ“
  Да питам:
  има ли в България проблем с КОВИД 19 или сме намерили успешно решение за борба с тази пандемия?
  Все пак минусите доказват само едно, защо страната ни е на този хал, най-бедната, най-корумпираната и...и... в Евросъюза и не само.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 46. 46 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Това ми прилича като готовността ни всяка година за първия сняг, все сме готови и всяка година до март настава хаос в държавата при всеки снеговалеж, пешеходците, ако не се хлъзнат да се потрошат, им падне я висулка, я дърво или цял покрив на главите. Нищо не става от тия. ОСТАВКА!

 47. 47 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#5] от "edin drugii":

  „И като даде властта ,кои са другите ,които ще дойдат с нов по добър план...“

  Ти май си забравил(или се правиш, че не знаеш) кой кой е в БСП(БКП). Крилото на шофьорите показва вече 10 години неограничените си възможности. Крилото на „интелектуалците“ стои през това време в сянка и чака да покаже възможностите си. Да се надяваме, че са по големи от тия на шофьорите мафиоти...

 48. 48 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#30] от "herbaltea":

  „Пак някакви планове за петилеките напред. И сантиметър не са мръднали напред от времето на бай Тошо в главите си - празноговорене и нищоправене на макс.“

  Е ти какво искаш? Че сАмият Бай Хо. си го казА „Това, което Тодор Живков е построил в България, ние и за 100 години няма да можем“

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#45] от "робин от Крузо":

  За "новия" план се полагат нови хонорари и то доста ДЕБЕЛИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Хм,... не е сигурно. Тук няма планове, които се следват - всичко е на ръчно управление. Тиквата даже сам си кара колата, камо ли да остави някой друг да взима решения някъде.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Ма те мислят, че ще ги търпим до следващата пандемия ли?

 53. 53 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Ако не бяха написали програма, щеше да се говори, че нямат идея какво трябва да се прави. Ако пишат - биват осмивани, че гледат неприлично напред в бъдещето...
  —цитат от коментар 42 на Незнайко в Слънчевия град


  Ами така е, с тоталната си непоследователност са се вкарали в невъзможна ситуация. Като всеки ден се прави наопаки на опакито... Няма да затваряме държавата - затваряме. Няма да се учи онлайн повече от 2 седмици - затваряме училищата. Ще се тества в училищата - няма. Решенията са на местно ниво - а, вече не. Няма да има отделни Ковид болници - ще има - пак няма да има. Не може чисти от Ковид болници - ще правим чисти болници. Ще има електронно направление на 1.11. - не, другата седмица - не, другия месец. Открива се координационен център - закрива се. Имаме план - тепърва пишем план. Какво му остава на човек, освен да се смее... Нека покажат някаква логична последователност на действията за повече от седмица и може да се върне малко доверие.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Като цяло сектора на здравеопазването има акьл, но министерството на здравеопазването няма акьл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK