Съветът на Европа: В българските психиатрии връзват с метални вериги

Съветът на Европа: В българските психиатрии връзват с метални вериги

© Цветелина Белутова, КапиталПривързани хора за легла с катинари, бой с пръчки, малтретиране" това е картината, която експертите на комитета против изтезанията на Съвета на Европа обрисуват в доклад за психиатрични институции в България. Те са посетили през август тази година държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило, болниците в село Царев Брод и в Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил и дома в Говежда. Последните три са посетени за първи път от представители на комитета.


В доклада се изразява "дълбока загриженост" за отношението към хората. Според Комитета "подходът на българските власти за осигуряване само на храна три пъти на ден и покрив над главата в тези заведения е крайно недостатъчен и очевидно трябва спешно да бъде преразгледан". Според експертите видяното, дава свобода да направят заключението, че в "Министерство на здравеопазването, грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно и очевидно трябва да им се даде по-висока приоритет за инвестиции и развитие".

Експертите, които обосновават посещението си с това, че са искали да проверят доколко българските власти са изпълнили препоръките от предишен такъв доклад през 2017 година, констатират, че "много от дългогодишните препоръки остават неизпълнени и че българските власти са се провалили да предприемат ефективни действия за подобряване на ситуацията", пише в резюмето на доклада.


Поради констатациите на експертите, от комитета са решили да задействат процедурата по член 10, параграф 2 от Европейска конвенция за предотвратяване на истезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Това означава, че може да се стигне до специално публично изявление по проблемите на психиатричните институции в България.


Шамари, бутане, метални вериги за глезените
Пренебрегвани хора, контролираща, потисническа и репресивна атмосфера, условия, които не изглеждат терапевтични - това е част от описанието на видяното в посетените институции. Констатиран е и огромен недостиг на персонал, както и нечовешко и унизително отношение към настанените пациенти.


Пациентите в болницата в Царев брод са свидетелствали, че им е било викано, били са бутани или им е удрян шамар. Там експертите виждат хора, оковани в метални вериги за китките и глезени, които са били обезопасени с катинари. Те са стоели така с дни, въпреки че болницата разполага с правилно проектирани подплатени обезопасителни колани. "Подобна практика е срамна, напълно неприемлива и може да се счита за нечовешка и унизителна и трябва незабавно да спре", пише още в доклада. Според доклада, настанените в Куделин също казват за използване на подобно оборудване, като вериги и катинари като описаните от живеещите в дома, са намерени в офиса на персонала.


Проверяващите са констатирали в трите посетени болници, освен липса на достатъчен персонал, че има и недостатъчен брой мултидисциплинарни специалисти, които да отговарят на нуждите на пациентите.


Проблемът с физическо малтретиране на жителите от персонала в българските домове за социални грижи е въпрос, който занимава от години комитета. "И в трите заведения, посетени през 2020 г., делегация получи редица достоверни твърдения, че служителите от време на време са крещяли на настанените и че санитарите, също и пазачите на входовете в Куделин и Говежда - носят и от време на време удрят настанените с дървени пръчки. Пръчки, съответстващи на описанията, дадени от хората, бяха намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения", пишат от комитета.


Деница Сачева: Знаем за насилието, дали сме случаите на прокуратурата


От социалното министерство разпространиха изявление на социалния министър Деница Сачева, която коментира по повод доклада, че още през септември е била сезирана прокуратурата за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях. "Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново и Самуил, община Самуил". По тези случаи Министерството на труда и социалната политика вече е предприело необходимите мерки, като два от домовете - в селата Куделин и Говежда ще бъдат закрити до края на годината или най-късно до февруари 2021 г. Настанените в тях хора с увреждания ще се пренасочат към Центрове за настаняване от семеен тип. "Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година", заяви още Сачева. Тя твърди, че министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията и апелира при данни за недопустимо отношение към настанени в социални услуги да бъдат подавани сигнали към доставчиците на услугите и към другите компетентни органи.


В интервю за "Дойче веле" в началото на октомври социалният министър Сачева заяви, че заедно с прокуратурата се прави ревизия на всички институции за хора с ментални проблеми. От ведомството тогава не отговориха на "Дневник" на изпратените въпроси по темата.


В изявлението си от днес след доклада, Сачева коментира, че Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с ВАП са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. "В следствие на това решихме от 2022г. до 2027г. като част от Националната стратегия за дългосрочна грижа да бъдат закрити общо 30 такива институции", заяви още Сачева.


Пълният текст на доклада - тук

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Гневно

  Ужас !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Гневно

  Това е нечовешко! Какви индивиди трябва да са тези лелки и чичаци, че да малтретират по тези начини умствено изостанали?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  За съжаление, това е реалността в психиатриите у нас ! Моя позната е попадала там след дело за принудително лечение и постановление от съда за такова преди около година - не искам да коментирам, просто съм потресен.........

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "метални вериги за глезените"

  А властта ще закрива специализирани институции - некадърници!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ми отидете да поработите там не само да критикувате.
  Вчера пишеше за санитари с 3000 лева заплата.
  Днеска не видях по медйите новини за опашка пред Пирогов.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Момент да наведем глави, да се застрамим че сме българи.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Това е голямо престъпление, по този начин побъркват хората още повече вместо да ги лекуват.Тази Сачева ,която лъже на всяка крачка,за каква Прокуратура говори,в България има ли такава

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Баба ми страдаше от тежка деменция, абсурдно е да вярвате че някой би прекарвал 24/7 с луд човек...Дали ще ги връзват с колан или верига, повярвайте ми няма значение...

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#11] от "nhh18551388":

  В Гърция преди няколко години доста варвари работещи в този сектор влезнаха в затвора.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  До коментар [#13] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Тука няма да влязат, тука такива не са даже наказани.

 15. 15 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#4] от "MititU":

  Наистина е жалко, че няма домове за малоумници, тебе първи щяха да те приберат! Ти, за разлика от хората с псииатрични проблеми, си ВРЕДЕН за обществото!

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#4] от "MititU":
  >>> Да стигнем Америка, предлагате? По времето на Св. Рейгън масово почват да закриват психиатричните домове.. Пациентите се пръскат по страната, често бездомни, а други периодически извършват някое и друго ужасяващо престъпление като застрелялия деца по на 5-6 години убиец от Сенди Хук, млад фен на компютърните игри и обучаван от грижовна майка да борави с оръжието...Той и нея я гръмнал де. Своего рода признателност.

 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  То отношението към болните с физически заболявания в болниците е като към говеда, а какво остава с тези с психически. За сиропиталищата и изправителните домове преди години да не говорим.
  А другарката Сачева пак на амбразурата да замазва издънките на мутренското управление като си измива ръцете с прокуратурата и предлага петилетен план по комунистически за закриване на тези заведения.

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Такива, като тези ,които се хвалят по форумите как навремето ги биели в къщи и на училище и затова станали хора.

 19. 19 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 694 Разстроено

  Комунистическите и съветски порядки си останаха в България, а вождовете на страната са по-уплашени и по-объркани от всякога. Положението не е по-розово и в много от старческите домове, въпреки високите такси.😞😞😞

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 20. 20 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#11] от "nhh18551388":В Гърция преди няколко години доста варвари работещи в този сектор влезнаха в затвора.
  —цитат от коментар 13 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ами да влизат, там им е мястото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK