Съветът на Европа: В българските психиатрии връзват с метални вериги

Съветът на Европа: В българските психиатрии връзват с метални вериги

© Цветелина Белутова, КапиталПривързани хора за легла с катинари, бой с пръчки, малтретиране" това е картината, която експертите на комитета против изтезанията на Съвета на Европа обрисуват в доклад за психиатрични институции в България. Те са посетили през август тази година държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило, болниците в село Царев Брод и в Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил и дома в Говежда. Последните три са посетени за първи път от представители на комитета.


В доклада се изразява "дълбока загриженост" за отношението към хората. Според Комитета "подходът на българските власти за осигуряване само на храна три пъти на ден и покрив над главата в тези заведения е крайно недостатъчен и очевидно трябва спешно да бъде преразгледан". Според експертите видяното, дава свобода да направят заключението, че в "Министерство на здравеопазването, грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно и очевидно трябва да им се даде по-висока приоритет за инвестиции и развитие".

Експертите, които обосновават посещението си с това, че са искали да проверят доколко българските власти са изпълнили препоръките от предишен такъв доклад през 2017 година, констатират, че "много от дългогодишните препоръки остават неизпълнени и че българските власти са се провалили да предприемат ефективни действия за подобряване на ситуацията", пише в резюмето на доклада.


Поради констатациите на експертите, от комитета са решили да задействат процедурата по член 10, параграф 2 от Европейска конвенция за предотвратяване на истезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Това означава, че може да се стигне до специално публично изявление по проблемите на психиатричните институции в България.


Шамари, бутане, метални вериги за глезените
Пренебрегвани хора, контролираща, потисническа и репресивна атмосфера, условия, които не изглеждат терапевтични - това е част от описанието на видяното в посетените институции. Констатиран е и огромен недостиг на персонал, както и нечовешко и унизително отношение към настанените пациенти.


Пациентите в болницата в Царев брод са свидетелствали, че им е било викано, били са бутани или им е удрян шамар. Там експертите виждат хора, оковани в метални вериги за китките и глезени, които са били обезопасени с катинари. Те са стоели така с дни, въпреки че болницата разполага с правилно проектирани подплатени обезопасителни колани. "Подобна практика е срамна, напълно неприемлива и може да се счита за нечовешка и унизителна и трябва незабавно да спре", пише още в доклада. Според доклада, настанените в Куделин също казват за използване на подобно оборудване, като вериги и катинари като описаните от живеещите в дома, са намерени в офиса на персонала.


Проверяващите са констатирали в трите посетени болници, освен липса на достатъчен персонал, че има и недостатъчен брой мултидисциплинарни специалисти, които да отговарят на нуждите на пациентите.


Проблемът с физическо малтретиране на жителите от персонала в българските домове за социални грижи е въпрос, който занимава от години комитета. "И в трите заведения, посетени през 2020 г., делегация получи редица достоверни твърдения, че служителите от време на време са крещяли на настанените и че санитарите, също и пазачите на входовете в Куделин и Говежда - носят и от време на време удрят настанените с дървени пръчки. Пръчки, съответстващи на описанията, дадени от хората, бяха намерени от делегацията в кабинетите на персонала и в трите заведения", пишат от комитета.


Деница Сачева: Знаем за насилието, дали сме случаите на прокуратурата


От социалното министерство разпространиха изявление на социалния министър Деница Сачева, която коментира по повод доклада, че още през септември е била сезирана прокуратурата за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях. "Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново и Самуил, община Самуил". По тези случаи Министерството на труда и социалната политика вече е предприело необходимите мерки, като два от домовете - в селата Куделин и Говежда ще бъдат закрити до края на годината или най-късно до февруари 2021 г. Настанените в тях хора с увреждания ще се пренасочат към Центрове за настаняване от семеен тип. "Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година", заяви още Сачева. Тя твърди, че министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията и апелира при данни за недопустимо отношение към настанени в социални услуги да бъдат подавани сигнали към доставчиците на услугите и към другите компетентни органи.


В интервю за "Дойче веле" в началото на октомври социалният министър Сачева заяви, че заедно с прокуратурата се прави ревизия на всички институции за хора с ментални проблеми. От ведомството тогава не отговориха на "Дневник" на изпратените въпроси по темата.


В изявлението си от днес след доклада, Сачева коментира, че Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с ВАП са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост. "В следствие на това решихме от 2022г. до 2027г. като част от Националната стратегия за дългосрочна грижа да бъдат закрити общо 30 такива институции", заяви още Сачева.


Пълният текст на доклада - тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK