САЩ даряват 123 хил. лева за студентите доброволци в COVID-19 отделенията

Нанси Шилър.

© Велко Ангелов

Нанси Шилър.Асоциацията на студентите-медици в България (АСМБ) ще получи 123 хил. лева дарение от фондация "Америка за България" и посолството на САЩ в София. Това съобщи президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър по време на онлайн събитие.


"С нашето дарение асоциацията ще продължи да помага на другите", каза тя."Изключително сме впечатлени от работата ви в подкрепа на болниците из страната (...) Готовността ви да се подкрепите вече работещите професионалисти на първа линия е доказателство за загрижеността за сънародниците ви."


В идната година те ще бъдат използвани, за да могат болниците из страната да посрещнат студентите доброволци, уточни Шилър.
През ноември АСМБ успя да съгласува със здравното министерство еднакви правила за наемане на студенти в COVID-19 отделенията.

Условията могат да варират леко между отделните лечебни заведения, но са в следните граници:


- Наемане на трудов договор на длъжност болногледач - половин или цял щат


- Работно възнаграждение между 1300 и 1700 лева нето - получава се като сбор от основното възнаграждение на позицията плюс държавната премия от 1000 лева нето за борба на първа линия с COVID-19.


- Необходими предпазни средства


- Обучение преди влизане в COVID отделение


- Редовно тестване с PCR тестове


- Здравна застраховка


"Към момента работим и за признаването на времето, прекарано в COVID отделението, като присъствена учебна заетост, като имаме изричната подкрепа на министъра за това искане. Ще ви уведомим в най-скоро време за развитието на този въпрос", съобщиха те през ноември. Първите болници, които спешно потърсиха помощ от студентите, бяха в Свищов, Ловеч и Шумен.


"Бих искала още веднъж да благодаря на всички студенти медици за всичко, което правят. Продължавайте да работите все така ефективно. Грижете се за своята безопасност", каза на български посланик Мустафа. "Вие сте вдъхновение за всички нас и за цяла България".


"Пандемията промени динамиката на множество животи (...) За студентите е особено трудно, защото учат да станат медицински професионалисти в много трудна обстановка и работят в екстремни условия", коментира зам.-председателят на асоциацията Теодора Делчева.


Инициативата на посолството "Възстановяваме се заедно"/ #HealingTogether бе обявена на 20 ноември. Тя ще осигури допълнителни 1 милион долара (1.66 милиона лева) под формата на медицински консумативи и услуги в подкрепа за болници, медицински центрове и здравни работници. "Ще работим заедно с българското правителство и с неправителствени организации, за да подпомогнем сферите, които имат нужда в цялата страна", казаха тогава от посолството.


Какво е направено досега


Първото голямо дарение в кампанията Healing Together бяха 7 000 PCR теста за българския Национален център по заразни и паразитни болести.


Кампанията включва също и финансиране за държавни болници и медицински центрове в цялата страна на стойност 735 000 щатски долара (1.22 милиона лева), осигурени от Европейското командване към Министерството на отбраната на САЩ.


Освен това Фондация "Америка за България" ще предостави така необходимата подкрепа за българските медицински работници.


Тази година правителството на САЩ вече предостави 783 000 щатски долара (1.3 милиона лева) в борбата с COVID-19 в България. Тази сума включва средства от Американската агенция за международно развитие, която осигури продължаващата и до този момент социално-икономическа помощ за местни общности и подпомогна организации от гражданския и медийния сектор в партньорство с Българския червен кръст и Черноморския тръст.


Освен това посолството на САЩ в България и Фондация "Америка за България" си сътрудничиха с Американската търговска камара в България и Българския дарителски форум в кампанията "Обединени срещу COVID-19" по-рано тази година. Тази кампания предостави 1 милион лева на местни организации, работещи в борбата с COVID-19, в различни градове в цялата страна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK