Ваксиниране срещу COVID-19 се очаква да започне седмица след първата доставка в България

Ваксиниране срещу COVID-19 се очаква да започне седмица след първата доставка в България

© Associated PressПървите ваксини срещу COVID-19 се очаква да бъдат доставени в България "най-вероятно в края на тази година, с още по-голяма вероятност в началото на следващата", обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му "тогава, когато ваксината дойде в България и бъде разпространена в хладилната мрежа, една седмица след това може да започне ваксинирането".


На правителственото заседание следващата седмица предстои да бъде одобрен план за доставянето, разпределението и поставянето на имунизациите. Днес министърът отговаряше кратко на въпросите по темата с аргумента, че допълнителна информация трябва да се очаква при завършването на плана.


Обявено беше, че идните дни ще бъдат осигурени четири хладилника за съхраняване на ваксината на Pfizer, които ще бъдат разположени в два града - София и Бургас. Те ще бъдат в:

- централния склад на фирма "БулБио" в София
- склад на Столичната регионалната здравна инспекция (СРЗИ)
- склад на РЗИ - Бургас
Според министъра на здравеопазването посочените хладилници ще бъдат достатъчни за съхраняването на първата доставка от ваксини, а в последствие такива ще има в останалите РЗИ в страната.
(Как бяха създадени ваксините на Pfizer/BionTech и Moderna можете да прочетете тук; Кой разработва и докъде е стигнал можете да прочетете тук)


Председателят на щаба за коронавируса и началник на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски допълни, че болницата, която ръководи, ще има също три фризера за съхраняване на ваксини. По думите му те ще бъдат предоставени "не само на войсковите поделения, но и на националната кампания за ваксиниране". Помощ при съхранението при необходимост обеща и директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов, като уточни, че лечебното заведение има необходимата техника.


Първо лекарите, хората над 65 г. и хронично болните


Първоначално се очаква да бъдат предложени ваксини на хората в рисковите групи - работещите на т. нар. първа линия (най-вече медиците), хората над 65 г. и хронично болните. Тогава имунизациите ще се правят от лекари в болниците, а общопрактикуващите медици ще участват, когато започне ваксинирането на всички останали хора, обясни проф. Костадин Ангелов.


За пореден път министърът на здравеопазването повтори, че ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни и "същите, каквито ще бъдат във всяка една европейска държава".


"Има ясни правила в епидемиологията, че не имунизираш ли 60%-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а опазваш само този индивид, който се е имунизирал", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в контекста на необходимостта от ваксинирането срещу коронавируса.


Процесът около ваксинирането в България ще се ръководи от специален съвет. Начело на него е предложен да бъде проф. Красимир Гигов. Той е генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор на експертния съвет (бившите национални консултанти - бел. авт.) по медицина на бедствените ситуации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK