И Хелзинкският комитет подкрепи проект за директива против съдебния тормоз над журналисти

И Хелзинкският комитет подкрепи проект за директива против съдебния тормоз над журналисти

© Надежда Чипева, КапиталБългарският хелзинкски комитет (БХК) е сред организациите, които предлагат проект за европейска директива против съдебния тормоз над журналисти. Идеята е да има законодателство, през което журналистите да могат да се предпазват от съдебни дела, насочени срещи тях заради позицията им и критичните материали. Преди време част от организациите отправиха съвместен призив в Европейския съюз да се приеме общоевропейско законодателство за защита на журналисти, активисти, информатори, писатели и хора с активна позиция неоснователни, но скъпи искове в съда от мощни бизнесмени и политици. За подобна законодателна инициатива съобщи преди време и Вера Йоурова, еврокомисар по ценностите, а преди десетина дни беше приета и резолюция за свободата на медиите.


"Практиката, известна като стратегически дела против публичното участие (или SLAPP, Strategic Lawsuits Against Public Participation) често се практикува от влиятелни и непрозрачни в дейността си личности или организации, които са осветлени от журналисти, правозащитници или активисти. Целта на съдебните производства е да бъдат изцедени финансовите и психологическите сили на хората, огласяващи важна за обществеността информация, която атакуващият не желае да става публично достояние", пишат от БХК, които съобщават за включването в инициативата.


Нито една държава в Европейския съюз няма законодателство против подобни практики. С предложението си гражданските организации целят да подкрепят сигурността на журналистите и активистите, и така да защитят достъпа до информация по важни въпроси.


"Предложената директива предвижда мерки за пресичането на злоупотребата с право на иск още в зародиш, овластява съдилищата да налагат санкции за това и засилва средствата за защита на атакуваните. Проектът е изготвен от експерти, включително от академичните среди, адвокати, жертви на SLAPP дела и специалисти по изготвяне на политики и застъпничество", става известно още от прессъобщението. Пълният текст на проекта, може да бъде видян тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK