Държавата ще поема таксите на студенти, които останат 5 г. в България

Държавата ще поема таксите на студенти, които останат 5 г. в България

© Георги КожухаровДържавата ще плаща пълно или частично таксите за обучение на студенти, които поемат ангажимент да останат да работят в България поне 5 години след дипломирането си, като са подписали договор с бъдещ работодател. Това е разписано в проект на Наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, съобщи "Офнюз". Тя е внесена за обществено обсъждане до края на месеца.


Предвижда се основната заплата на студентите, подписали договор с бъдещия си работодател, да не може да е под по-високия размер на средната основна заплата за съответната длъжност на пълно работно време в предприятието или на средната основна заплата за пълно работно време в предприятието.


Безплатното висше няма да е възможно за всички университетски специалности. Ще бъде осигурено за тези с недостиг на висококвалифицирани кадри. Министърът на образованието ще ги определя в списък, който ще утвърждава всяка година.
Напълно безплатно ще е обучението на приетите по държавна поръчка в специалностите от списъка, които решат да сключат договор с работодател. Държавата ще покрива частично разходите на студентите с договори в същите специалности, които обаче учат в платената форма на обучение. В този случай студентите ще плащат такса, равна на разликата между таксата им за обучение и частта, която се заплаща с пари от държавния бюджет. Ако дадена специалност отпадне от списъка, студентите, които вече учат безплатно, ще довършат обучението си по реда, по който са го започнали, е разписано в наредбата.


Работодателите ще подават заявления, за да се включат. Условието към тях е да са регистрирани в България и през последните 2 г. да имат среден списъчен брой на персонала над 20 човека. Определени за целта министри ще внасят отговарящите на условията заявления в Министерския съвет, който ще приема списъка до 31 юли всяка година.


Договор ще се сключва между студент, записан в специалност от първия списък, и работодател от втория списък. Страна по договора ще е и висшето училище, представлявано от ректора или упълномощено от него длъжностно лице.


Освен работно място след завършването фирмата ще трябва да осигури на студента и стаж по време на следването. Формите, мястото и времетраенето на стажа и др. също ще бъдат описани в договора.


Договорът ще се прекратява при:

отписване на студента преди успешно завършване на обучението му;
прекъсване на обучението на студента, освен поради болест или майчинство;
отстраняване на студента от висшето училище;
системно непосещаване от студента на договорения стаж;
неосигуряване от страна на работодателя на условия за провеждане на уговорения стаж;
прекратяване на работодателя без правоприемство;
взаимно съгласие на страните по договора;
обективна невъзможност на някоя от страните да продължи да изпълнява задълженията си по договора.
При прекратяване на договор поради неизпълнение неизправната страна дължи възстановяване на всички средства за издръжка на обучението, които са изплатени на висшето училище от държавния бюджет. Ако прекратяването е по взаимно съгласие, студентът и работодателят възстановяват средствата поравно. Ако откажат да ги платят, ще започне да се начислява законната лихва. Случаят ще бъде предаден на НАП.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Десните от герб скоро май ще обявят социалистическа република, както са го подкарали предизборно. Хахаххаха. Ебахти утаечните популисти.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Весело

  Нещо не разбрах тази идея?? Държавата ЩЕ шлаща таксите за обучение но само на тези БЪДЕЩИ студенти които могат да представят ДОГОВОР с бъдещ работодател???

  Значи, фирмите ще подписват договори 5 години предварително с хора които МОЖЕ БИ ще се дипломират??? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Кой ги измисля тези глупости бе? Кой БРЕ? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Правителството развърза кесията за благини, които ще плащат следващите след него.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Хе-хе, с бързи стъпки крачим напред към комунизма. И тогава имаше такива работи, даваха стипендии, сега поемат разходи. Нищо чудно, да не забравяме, че ГРОБ-аджиите са най-големите комунисти, преместиха парламента в партийния дом. Нещо, което и бай Тошо не направи. Май вече идва ред за възкресяването на чл. 1

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  И държавни стипендии трябва да има. Това не е популизъм, а инвестиция в най-ценното, което имаме.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Вие по-добре осигурете достойно заплащане и тогава.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  И държавни стипендии трябва да има. Това не е популизъм, а инвестиция в най-ценното, което имаме.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Най-ценното като завърши средно образование масово се изнася. И с право, специалностите които си заслужава да се учат у нас са крайно ограничени. В нашите университети може да се запише куцо и сакато, броя на местата в тях е повече от бройката на децата завършващи средно образование. Инвестиция в най-ценното е да им осигурим нормална държава та да остават тук, а не някаква си стипендийка. Ама това няма да се случи, ех, материала, материала...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Безлихвени студентски заеми за медицинските специалности + ангажименти за работа поне 5г в България след завършване. Само така може да се преодолее дефицита на специалисти.
  В момента от тези специалности излизат не само малко но и некачествени специалисти, които влизат там просто защото могат да си го позволят а не защото имат качествата.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Най-накрая нещо смислено със защита на товя бягащо население,което само му се повтаря че единствения път е терминала.НЕ НЕ Е ТЕРМИНАЛА,борете се,сваляйте корумпираните,протестирайте,бягането от държавата си остава бягане от проблема,не неговото решение.

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Безлихвени студентски заеми за медицинските специалности + ангажименти за работа поне 5г в България след завършване. Само така може да се преодолее дефицита на специалисти. В момента от тези специалности излизат не само малко но и некачествени специалисти, които влизат там просто защото могат да си го позволят а не защото имат качествата.
  —цитат от коментар 8 на tri


  А-ха, баш така ще стане, преодоляване на дефицит на специалисти с робски договори, гениално. Срещу 800-900 лева нетна заплатка, нали така? Баш тези дни имаше и фишове по телевизията. Тъй де, те хората не са глупави, тук си им е хубаво, да не са луди да ходят да работят в нормални държави за по 3-5-10 хиляди евро месечно?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Дълго чаканата реформа - боза.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Добра новина за децата оставащи в България.
  Няма да се чувстват 100% лузъри?

 14. 14 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Мерси! Таксите на дъщеря ми си ги платих , детето се дипломира тази година и е свободно да решава само къде да продължи..Няма нужда да става крепостна ..

  Sic transit gloria mundi
 15. 15 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 501 Неутрално

  То държавните поръчки са евтини!
  А квартирата и сметките?
  5 години? Кой може да ти гарантира 5 години работа?

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Добра новина за децата оставащи в България.Няма да се чувстват 100% лузъри?
  —цитат от коментар 13 на Таралеж


  Така де, може да не се чувстват 100% лузъри. Да се чувстват крепостни или роби ще е по-правилно...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#2] от "padrino": Ами бае ти Тошо кой!??)))) Аз бях разпределен в Ловеч след завършването си на Карл Маркс и ми даваха стипендия хората, но докато завърша се отказаха!)))))

 18. 18 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Тоест трябва да намериш работодател преди първи курс и да се задължиш да седиш 5 години при него и ще спестиш 3-4 хиляди лева??? То това са по 50 лв на месец в рамките на петте години, ако имаш свободата да смениш работата има огромен шанс да получиш по-голямо увеличение.

  Не ме търсете преди обяд
 19. 19 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  На студента ще му е по-изгодно сам да си плати обучението , за 5 години 100 пъти ще си е избил парите , а пък те за някви 500-600 лева такси ще го карат да блъска за 900 лева.Не става...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 20. 20 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 813 Весело

  Държавата НЕ трябва да плаща обучението ( освен на военните),може да помага с грантове,спрямо годините обучение по мое мнение! Пълните скуларшипове си ги поемат университетите,към децата завършили гимназии със отличен. Ако компаниите решат да си имат добри специалисти,си е тяхно решение да плащат стипендии и да сключват договори преди завършването на студента! Държавата трябва да подсигури условия,които да подтикнат завършващия да не емигрира!

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino": Ами бае ти Тошо кой!??)))) Аз бях разпределен в Ловеч след завършването си на Карл Маркс и ми даваха стипендия хората, но докато завърша се отказаха!)))))
  —цитат от коментар 17 на angeles


  😂😂😂😂😂😂 Не си бил ценен кадър на Партията затова ще да е 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#21] от "padrino": Дойде 10/11 и затвориха АПК Ловеч😂😂😂

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Нещо подобно беше и по времето на соца със задължителното разпределение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#23] от "neut":

  Нещо подобно беше и по времето на соца със задължителното разпределение

  В десятката!!!!

  От “соца” избягахме но “соца” от главите ни не ще да избяга, а?
  Е, поне от главите на комсомолците/милиционерите/мутрите които ни управляваха, управляват, и ще ни управляват за дълго.

  Единствената добра новина е че сегашното “разпределение” не е задължително. Че светът очаква с отворени обятия, с големи възнаграждения, с нормални общества хората с добро образование, хората със знания, хората с хъс.

 25. 25 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  не знам кои ще са тези фирми, освен ако няма далаверка за тях
  примерно да намат хора на ниска заплата...
  пише че запалатата е средната за фирмата, но фирмата може да си направи фирма под-изпълнител, да назначи там чистачките и студентите... на каквато си иска заплата :) :) :) а студентите трябва да работят или да се бръкнат да си платят таксите накуп...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  много ги влече късният Тодор Живков. това сигурно са същите дето искат да върщат наборната служба в казармата...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  5-те години, все някак ще ги издържи,
  след това пак на Запад ще продължи.

 28. 28 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ми ся ш останат щото няя може да одят в англия да бират ягудити...

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Кой им забранява на хората да си плащат пълната такса и да са свободни като птички ?. Но щом ще ползва моите данъци за образованието си значи трябва да ме компенсира, примерно като поработи в България. Висшето образование не е задължително и въобще не трябва да е масово или евтино.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#24] от "Таралеж":

  Да да, навсякъде ви очакват, балканските мърлячи и скатавки дето все някои им е длъжен са най-търсените специалисти по цял свят. Това 1 милиард Индийци, 1 милиард Китайци, 1 милиард африканци директно ги изгонват само като видят Ганьо балкански.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#19] от "Tru Soulja":

  Като не му е изгодно да не сключва договор и да се оправя сам.

 32. 32 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Измислено е преди 20 години. Погледнете биографията на Пеевски. Държавата му осигурява фиктивна работа като народен представител, условия за бизнес и охрана от НСО, само и само да остане в България. Каква грижа само. 😁

 33. 33 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  И на Пеевски времето ще му отмине и някой ден след много време други отрепки ще дойдат да крадат от Бг. Обречени сме ние бьлгарите да ни управляват прости хора

 34. 34 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#31] от "m17":

  ти тъп ли си или се правиш?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 35. 35 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Никаква логика няма в написаното. Никой не може да те задължи да използваш кредит,. След като не искаш ангажименти си плащаш кеш или търсиш кредит от банка. В момента основната цедка за медицинските специалности не са знанията, а финансовите възможности на родителите.
  Много млади хора с качества биха останали в България и биха работили тази професия при сегашните условия стига да можеха да си позволят обучението.
  Лекарите с качества могат и в България да печелят доста добре. Едва ли има лекар, който работи само на едно място или да разчита само на заплата в държавната болница.

 36. 36 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 756 Разстроено

  За това трябваше да се сетят още преди 30 години! Средното ниво на интелигентност в страната сега щеше да е съвсем друго...

 37. 37 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  това може да има смисъл, ако става дума за университети в чужбина. за нашите няма смисъл. но пък за 5 години работа след университета специалист не се става...

 38. 38 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Стипендии за лекари и калинки. Защо са поставени в една категория идея си нямам, но толкова могли да измислят :) В ЮК например образованието е национален приоритет. Университетите предлагат специалностите, от които се нуждае бизнесът. Реално завършилите заемат свободни позиции почти веднага и започват да плащат данъци. Тук данъците са обвързани с дохода и колкото повече се развиваш като личност и професионалист, толкова повече допринасяш за развитието на всички около теб.

  Разбира се да поддържаш университети, предлагащи модерно образование, съобразено с пазара на труда не е лесно постижимо и е скъпо. Съответно таксите на университетите са високи за да могат да се издържат. И са достатъчно високи за да са непосилни за повечето хора. И тук се намесва държавата като става гарант на ниско лихвени студентски заеми, даващи възможност на младите да се образоват. Реално теглиш кредит, с който да си покриеш таксите, общежитието и малко джобни.

  Но кой нормален ще се зароби с огромен кредит за да се образова? И на това са му хванали цаката. Създали са условия за връщане, с които намялат отговорността, но само ако работиш в ЮК. Например ако работиш и получаваш заплата по-малка от две минимални - не плащаш вноски по кредита. Ако взимаш повече, което е съвсем нормално за човек с висше - плащаш вноска, която почти не усещаш. Десет години работа и нямаш кредит да кажем изработил си го и всички по веригата са доволни!!!

  Та нека да се върнем в нашата реалност - държата ще може да дава приоритет на определени специалности. Колкото и да съм критичен е стъпка в правилната посока, но определено не е достатъчна. Не ми харесва как вместо да измислим цялостна политика за всички граждани, ние работим на парче - днес ни трябват лекари плащаме за лекари, които ще имаме след 10 години, а тогава ще ни трябват инженери примерно :)

 39. 39 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Някакъв опит да задържим младите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK