Държавата ще поема таксите на студенти, които останат 5 г. в България

Държавата ще поема таксите на студенти, които останат 5 г. в България

© Георги КожухаровДържавата ще плаща пълно или частично таксите за обучение на студенти, които поемат ангажимент да останат да работят в България поне 5 години след дипломирането си, като са подписали договор с бъдещ работодател. Това е разписано в проект на Наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, съобщи "Офнюз". Тя е внесена за обществено обсъждане до края на месеца.


Предвижда се основната заплата на студентите, подписали договор с бъдещия си работодател, да не може да е под по-високия размер на средната основна заплата за съответната длъжност на пълно работно време в предприятието или на средната основна заплата за пълно работно време в предприятието.


Безплатното висше няма да е възможно за всички университетски специалности. Ще бъде осигурено за тези с недостиг на висококвалифицирани кадри. Министърът на образованието ще ги определя в списък, който ще утвърждава всяка година.
Напълно безплатно ще е обучението на приетите по държавна поръчка в специалностите от списъка, които решат да сключат договор с работодател. Държавата ще покрива частично разходите на студентите с договори в същите специалности, които обаче учат в платената форма на обучение. В този случай студентите ще плащат такса, равна на разликата между таксата им за обучение и частта, която се заплаща с пари от държавния бюджет. Ако дадена специалност отпадне от списъка, студентите, които вече учат безплатно, ще довършат обучението си по реда, по който са го започнали, е разписано в наредбата.


Работодателите ще подават заявления, за да се включат. Условието към тях е да са регистрирани в България и през последните 2 г. да имат среден списъчен брой на персонала над 20 човека. Определени за целта министри ще внасят отговарящите на условията заявления в Министерския съвет, който ще приема списъка до 31 юли всяка година.


Договор ще се сключва между студент, записан в специалност от първия списък, и работодател от втория списък. Страна по договора ще е и висшето училище, представлявано от ректора или упълномощено от него длъжностно лице.


Освен работно място след завършването фирмата ще трябва да осигури на студента и стаж по време на следването. Формите, мястото и времетраенето на стажа и др. също ще бъдат описани в договора.


Договорът ще се прекратява при:

отписване на студента преди успешно завършване на обучението му;
прекъсване на обучението на студента, освен поради болест или майчинство;
отстраняване на студента от висшето училище;
системно непосещаване от студента на договорения стаж;
неосигуряване от страна на работодателя на условия за провеждане на уговорения стаж;
прекратяване на работодателя без правоприемство;
взаимно съгласие на страните по договора;
обективна невъзможност на някоя от страните да продължи да изпълнява задълженията си по договора.
При прекратяване на договор поради неизпълнение неизправната страна дължи възстановяване на всички средства за издръжка на обучението, които са изплатени на висшето училище от държавния бюджет. Ако прекратяването е по взаимно съгласие, студентът и работодателят възстановяват средствата поравно. Ако откажат да ги платят, ще започне да се начислява законната лихва. Случаят ще бъде предаден на НАП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK