На живо

Коронавирусът в България: Направление за PCR тест ще се издава и след позитивен антигенен (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Направление за PCR тест ще се издава и след позитивен антигенен (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталС нови 3138 случая на инфектирани с коронавирус започна днешният ден. Ако епидемичната ситуация продължи да бъде неблагоприятна, законът допуска отлагане на парламентарните избори с два месеца, напомни говорителят на ЦИК Таня Цанева. В същото време министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че мярката за безлихвени кредити за физически лица ще важи до средата на следващата година, а лимитът се вдига на 6900 лева. В парламента депутатите дадоха право на регионалните здравни инспекции да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или по електронната поща. Те разрешиха правителството да може да сключва договори за ваксините на четири компании. Беше обявено и създаването Национален ваксинационен щаб, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов, генерален директор на Българския червен кръст. "Дневник" проследи на живо развитието на събитията, свързани с коронавируса, за повече детайли проследете хронологията.
Направление за PCR тест ще се издава и след положителен антигенен

Направление за PCR тест ще се издава и на хора, които са си направили бърз антигенен тест, резултатът от който е положителен. това съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.


Условието е бързият антигенен тест да е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ.


Това е записано в подписано днес изменение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 г. За липсата досега на тази възможност преди дни напомни сдружението на общопрактикуващите лекари.


Досега личните лекари имаха право да издават направление за безплатен PCR-тест само при наличието на два от следните симптоми:

- температура
- кашлица
- отпадналост
- загуба на вкус и/или обоняние
- болки в мускулите
- болки в гърлото
- задух
- кислородно насищане на кръвта по-малко от 92%

В Русе изследването на бездомни хора за коронавирус е безплатно

PCR-тестовете за бездомните хора в Русе са безплатни, съобщи БТА, като цитира Областния оперативен щаб в града. Цената на изследването се поема от бюджета на Регионалната здравна инспекция. Практиката е същата и в останалите социални заведения в областта: PCR-тестове се правят и на всички връщащи се от домашен отпуск в домовете за възрастни хора, както и на деца в риск от социалните институции. Пробите се заплащат или от бюджета на Регионалната здравна инспекция, или от този на Здравната каса, ако съответният човек има личен лекар и му назначи PCR-тест.

Пазарджишката болница може да спре работа

Има опасност спешното отделение към пазарджишката многопрофилна болница да спре да работи поради липса на здрав персонал, съобщи БНР. Ръководството на болницата моли за помощ колегите си от другите здравни заведения. Само за последното денонощие са заразени нови шест лекари, които са обслужвали Спешната помощ. Изчерпан е и здравият персонал от останалите отделения, които периодично се командироват в триажната зона.

Правителството може да сключи договор за четири ваксини

Депутатите в Народното събрание одобриха правителството да може да сключва договори за ваксините на четири компании, които се стремят да произведат ваксини срещу COVID-19. Всяка една от тях е в напреднал етап от разработката си. Ваксините на който и да било фармацевтичен производител биха могли да бъдат поставяни едва след одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕMA).


Повече по темата четете тук.


Разходите на фирмите за PCR или други тестове (например антигенни) ще бъдат признавани за разходи. Такова указания е публикувала Националната агенция за приходите.


Причината за това е, че в изпълнение на няколко закона, сред които този за здравето и Кодексът на труда, работодателите са длъжни да осигурят безопасни условия на труд.


Разходите ще се признават срещу първичен счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството, отразяващ вярно стопанската операция.


Повече информация - тук.

Центърът по трансфузионна хематология в Кърджали вече обслужва пациенти, преболедували COVID-19, които желаят да дарят кръвна плазма, съобщава Единния информационен портал. Това ще става в дните понеделник и четвъртък. Кръвта ще се извозва до Пловдив, където ще се обработва и ще се предоставя отново за нуждите на Центъра в Кърджали.


Центрове за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса вече има в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник няма да работи две седмици, тъй като целият лекарски състав е в болничен, съобщава БНТ. Повече от половината лекари са заразени с коронавирус, а останалите не могат да отидат на работа, поради други заболявания. Заразени са и медицински сестри и санитари.


Болницата не е лекувала пациенти с коронавирус, но след установената зараза в лечебното заведение се оказало, че 1/3 от пациентите също са дали положителна проба.


От общината уверяват, че след затварянето за пациентите е осигурена нужната грижа.

Българската икономика ще се върне към нивата отпреди пандемията в края на 2022 г., а пълното възстановяване на пазара на труда ще отнеме около три години и половина. Това прогнозират главният икономист на "Уникредит" за Централна и Източна Европа Дан Букша и главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов.


Изходът за икономиката зависи до голяма степен от мерките за подкрепа, които ще осигурят правителствата в отделните страни и ясната комуникация към бизнеса и домакинствата по отношение на следващите стъпки, посочва Букша.


Повече подробности вижте тук.

Националният план за ваксиниране беше представен на премиера


Националният ваксинационен щаб ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов, генерален директор на Българския червен кръст

© Министерски съвет

Националният ваксинационен щаб ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов, генерален директор на Българския червен кръст


Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре. Днес той беше представен на премиера Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Предстои да бъде утвърден съставът на Национален ваксинационен щаб, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов, генерален директор на Българския червен кръст. Щабът ще се занимава с организацията около доставките, разпространението и поставянето на ваксините


Здравният министър информира, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. "Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст", каза проф. Красимир Гигов.


Бойко Борисов потвърди още веднъж, че ваксината ще бъде поставяна доброволно и напълно безплатно на всеки желаещ.


"Всички държави членки на ЕС заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", каза Борисов.

Карантина вече може да се налага по телефона, с есемес или мейл

Коронавирусът в България: Направление за PCR тест ще се издава и след позитивен антигенен (хронология)

© Цветелина Белутова


Окончателно парламентът даде възможност на регионалните здравни инспекции да могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или съобщение по електронната поща. Промяната ще улесни здравните инспектори в големите градове, които в момента са много натоварени, а трябва да носят предписанията за карантина на адрес.


В същото време отпада текстът от Закона за здравето, който регламентира задължителното лечение на коронавирус и други тежки заболявания в болница, но се дава възможност за задължителна изолация в лечебно заведение.


Подробности можете да прочетете тук.

Най-много новорегистрирани случаи има в София

Най-голям брой новозаразени с коронавирус от регистрираните случаи през последното денонощие има по области в:
София град – 624, Пловдив – 337, Варна – 266, Бургас – 242, Благоевград – 196, Стара Загора – 187; Русе – 144, Сливен – 117; Пазарджик – 106

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е бил констатиран COVID-19 у нас, са 6419. През изминалото денонощие са регистрирани нови 183 случая, от които 54 са установени при лекари, 56 - при медицински сестри, 26 - при санитари, 6 - при фелдшери и 41 - при друг медицински персонал.

Управляващите отказаха изслушване на Борисов за ваксините

Управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказаха изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Искането на БСП бе министър-председателят да даде информация за купуването на ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз (ЕС), решение за участие на България в което трябва да вземат депутатите днес.


Подробности по темата четете тук.

Голяма част от личните лекари не могат да издават електронно направление

"Все още не мога да издавам електронно направление за PCR тест, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите", обяви пред "Нова телевизия" общопрактикуващият лекар Гергана Николова.


"Трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо", добави Николова.


Тя повтори искането на общопрактикуващите лекари да издават направление и за антигенен тест. За пример даде по-малки населени места, където няма лаборатории за PCR тест и пациентите трябва да пътуват до други населени места, което със сигурност не е ефективна борба с епидемията.


Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари, е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.


"Когато ми се обади пациент и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест", обясни Николова.

Промяна на срока и лимита при безлихвения кредит за физически лица

Все още няма яснота дали кредитният мораториум, който БНБ планира да прилага през 2021 г. ще важи за граждани. Бизнесът със сигурност ще може да отсрочи вноските по взети вече заеми, съобщи пред "Нова телевизия" икономическият министър Лъчезар Борисов.


В помощ на гражданите, които са засегнати от епидемията, се удължава срокът и се увеличава лимитът на програмата за безлихвен кредит. Той вече може да достигне до 6900 лева, засега мярката ще важи до средата на следващата година. Кредитите ще изплащат през 12 търговски банки, партньори на Министерство на икономиката.


За засегнатите от новите противоепидемични мерки бизнеси до седмица предстои да стартира нова процедура, с която те ще се компенсират с до 20% от оборота. Все още се уточняват детайлите по нея, а за пример кой ще може да се възползва Лъчезар Борисов посочи ресторанти, фитнеси, частни детски градини. "Процедурата ще бъде направена така, че парите да стигат максимално бързо до бизнеса", увери Борисов.


Подробности можете да прочетете тук.

ЦИК допуска парламентарните избори да бъдат отложени

Коронавирусът в България: Направление за PCR тест ще се издава и след позитивен антигенен (хронология)

© Юлия Лазарова


Възможно е парламентарните избори през следващата година да бъдат отложени с два месеца, ако не се подобри ситуацията с епидемията от коронавирус. Това обясни пред Би Ти Ви говорителят на ЦИК Таня Цанева.


"Това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май", обясни Цанева.


Засега няма решение как ще гласуват хората, които са под карантина.


"Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията", каза Цанева.


Цанева добави, че може да има и проблем с набиране на членове на секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса, но и добави, че има време до март. Освен това Цанева допусна възможността изборният ден да започне по-рано с два часа, или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.

Новорегистрираните случаи са 3138, положителните тестове - 37%

Коронавирусът в България: Направление за PCR тест ще се издава и след позитивен антигенен (хронология)

© Юлия Лазарова


Регистрираните нови случаи на инфектирани с коронавирус са 3138 за последното денонощие. Това са 37% от направените 8478 PCR теста. Новоизлекуваните за посочения период са 2206 души, починалите – 159.


Запазва се броят на настанените пациенти в болници – 6635, от тях 523 са в интензивни структури.


Тенденциите за хода на епидемията в последните 7 дни можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Вируса трябва да се казва КОМУН-19,защото гадните китайски комунисти с него искат да наложат тотален световен социализъм

 2. 2 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "Спада" броят на новозаразените, но диспропорционално на увеличаване броя на хоспитализираните, на настанените в отделения за интензивни грижи и на умрелите. Обяснението е, че започнаха изследвания с бързите антигенни тестове, а положителните проби не се отчитат като новозаразени и НАЙ- ЛОШОТО Е, ЧЕ НЕ ГИ КАРАНТИНИРАТ. Оставят ги да разнасят заразата където и както си искат, а тъй като не им осигуряват и отпуск по болест, продължават да ходят и на работа, ако могат, ако болестта не протича по- сериозно. По- този начин процентът на умрелите от ковид спрямо новозаразените рязко се увеличава и няма да отлепим от първото място по смъртност.

 3. 3 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 466 Любопитно

  заразени от сезонен грип има ли, щото двата вируса звънят еднакво, да не сте ги объркали

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  трябва две се въведат две важни мерки, иначе затварянето ще е напразно:
  1/ да се карантинират хората с положителни бързи тестове.
  2/ да се забранят домашни събирания над 5 човека.
  3/ МВР да следи за карантини те по усърдно.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Весело

  От ЦИК обявиха, че парламентарните избори може да бъдат отложени

  Това ли беше целта на упражнението?

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4776 Весело

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Хайде Коледа дойде по-рано за Бойко от очакването. Сега ще излезе да се изцепи, че той искал да напусне ама пустата ЦИК не му давала и той ще трябва да продължава да "спасява" страната......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#2] от "bobhunter":

  Ако съберат резултатите от антигенните тестове и ПСР тестове ,реално новите болни ще са 3 пъти повече ,затова категорично нежелаят това да става официално , въпреки яснотата , че всички с антигенни тестове са си чисто положителни ковид пациенти и трябва да изпълняват всички изисквания и карантини за болестта .

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#4] от "hope":

  Е, да се забранят домашни събирания над 5 човека?
  Да, ама синът ми има с жена си четири деца и очакват всеки ден петото. Какво предлагате? Или ще викнете като в стария хумористичен разказ: "Само развод!"

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  Пак познах за отлагането на изборите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drugii":

  Оправиха ли ти програмата или още се мъчиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  В статията пише, че това е решение на президента, но като четете само заглавията така става. А Дневник са стари майстори на подвеждащите заглавия. Да кълват рибките.

 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  От ЦИК обявиха, че парламентарните избори може да бъдат отложени .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  А не може ли върхушката на герб и мутрата от СИК, да останат пожизнено на власт?
  Заедно с корупцията, бедността и най-високата смъртност в света, която ни докараха....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Хайде почна се И отлагането на изборите. Баце най-малко ще чака да се поотмиришат л@йн*та от пандемията преди да иде на избори

 14. 14 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рим":

  "Това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май", обясни Цанева.

  Римчо, Римчо....

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Целта е отлагане на изборите !
  Целият медиен шум е цирк за наивници

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  " "Това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май", обясни Цанева."

  Ми ако вземе президентът вместо през март да ги насрочи за февруари , примерно казано ?

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4776 Любопитно

  До коментар [#6] от "padrino":В статията пише, че това е решение на президента, но като четете само заглавията така става. А Дневник са стари майстори на подвеждащите заглавия. Да кълват рибките.
  —цитат от коментар 11 на ButtHead


  Ти май не си прочел статията ИЗЦЯЛО иначе щеше да видиш. чеЦИК трябва да решат кои хора и как да гласуват. Вече са написали че хора с Ковид симптоми не се смятат за хора без трайни увреждания така че си търсят причини да ограничат колко хора могат да гласуват. Освен това пише черно на бяло, че дори "изборните" комисси могат да се ограничават или да е трудно да бъдат сформирани. Всички тези неща за мен означават само едно.....подготвят населението на губернията за МАНИПУЛАЦИЯ

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  ...Сега ще излезе да се изцепи, че той искал да напусне ама пустата ЦИК не му давала и той ще трябва да продължава да "спасява" страната......
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Историята с "Конституцията" на герб....
  Нищо няма да го спаси!
  Отива си, дори и да спечели изборите. А заедно с него - цялата партия герб барабар с хиляди калинки от държавната администрация...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  До коментар [#6] от "padrino":

  " Хайде Коледа дойде по-рано за Бойко от очакването. Сега ще излезе да се изцепи, че той искал да напусне ама пустата ЦИК не му давала и той ще трябва да продължава да "спасява" страната.."

  Той даже и оставка хвърлил, както искали хората, ама никой не разбрал......

 20. 20 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":

  Хората с Ковид НЕ СА хора с трайни увреждания и само пълен идиот би ги сметнал за такива. Но иначе съм съгласен, че проблема с начина на гласуване на поставените под карантина съществува. А за комисиите пише, че може и да е проблем заради страха от заразяване. В крайна сметка всичко е въпрос на решение на президента. А той едва ли ще пусне дори ден аванта.

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  Който не иска да умеси, по три дена брашното сее - Гръцка поговорка
  Като не искам да ти дам въжето на заем, мога и брашно на него да сложа да съхне! - Турска поговорка

 22. 22 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Весело

  "COVID не е такова увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март..." - тъз г-жа трЕбе да е много мобилна в мислътъ, щом от сега я е грижа?! Как ли не им идват в повече с подобни простотии да се оправдават и да занимават електоралните единици? Дано да е от времето, че е студено и им замръзват компетенциите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  До коментар [#14] от "ButtHead":

  Ами точно... Следва " Радев иска да мрете затова не отлага изборите"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Да ги насрочи.... но се иска кураж за това! А да си видял смелост в червения президент?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  И? Те могат и вероятно ще дрънкат, каквото им е изгодно, все пак ще е предизборен период. Това обаче не означава отлагане на изборите. Каквото отлагане със сигирност няма да се случи и статията всъщност го потвърждава, доколкото вътре е написано черно на бяло, че трябва да го реши президента. При топлите чувства, които изпитва към ГЕРБ той по-скоро би ги насрочил по-рано стига да има това право.

 27. 27 Профил на Giannis Ksanthopoulos
  Giannis Ksanthopoulos
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Че това го знаехме от много време, че ще искат отлагане....
  Чудя се в щащтите където короната е много по-зле там как те не искаха отлагане.
  Ама тука е БойкоЛандия...каквото каже ТОй...това трябва да става.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":

  Взехте ли парите от онази банка?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#11] от "ButtHead":

  Виж как след 10 минути излезе още една тема в Дневник за отлагането на изборите...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  трябва две се въведат две важни мерки, иначе затварянето ще е напразно:1/ да се карантинират хората с положителни бързи тестове.2/ да се забранят домашни събирания над 5 човека.3/ МВР да следи за карантини те по усърдно.
  —цитат от коментар 4 на hope


  Пропускате една радикална, но решаваща всички проблеми мярка - заразените да ги застрелват и погребват с огън.
  Край на заразата, отдих за пенсионната система и подмладяване на нацията.

 31. 31 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Защо статията пропуска че отлагането на изборите зависи от рублен Радев ? Или това е неудобно за опорните точки на дневник ...

 32. 32 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 548 Любопитно

  Налага ми се да посетя баща ми, идвам от Германия, неговата карантина изтече вчера, как е с карантината в България? Ще мога ли да купувам хранителни стоки? Понеже ме очаква при връщането в Германия пак 10-дневна карантина, закупих днес консерви. Аз не се чуствам болен, имам само високо кръвно налягане, където вземам лекарства. Надявам се при престоя си да не заболея, но не се знае, Имам купен самолетен билет за обратно и този полет трябва да го взема. Надявам се да нямам висока температура. Преди мереха на входа с термометър на всеки влезнал температурата, все още ли е така?

  Не съм български гражданин.

  Es muß Geld fließen!
 33. 33 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#25] от "chichka":

  Някой друг да се опълчи явно на избора на главен прокурор?

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боб":

  А щото той се опълчи? Или подписа указа веднага и се обясняваше като ученичка колко прекрасен човек в братът на Гешев, който му беше шеф на охраната.
  Не разбрахте ли, че на Радев му беше дадена служебно победата на изборите от Бойко! В последно време може би има нещо като истински конфликт между тях, но до преди Бобокови всичко беше театър уважаеми зрители

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Весело

  До коментар [#4] от "hope":Е, да се забранят домашни събирания над 5 човека?Да, ама синът ми има с жена си четири деца и очакват всеки ден петото. Какво предлагате? Или ще викнете като в стария хумористичен разказ: "Само развод!"
  —цитат от коментар 8 на Patsis


  Чудесно! Няколко от децата отиват при дядо си!

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на gilead
  gilead
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Щели да мислят... Време имали... То така беше и с "първата вълна", на втората ви дойде кат първи сняг, скапаняци

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Весело

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":


  Цветко, погледна ли статистиката на НСИ за общата смъртност?
  През третата седмица на 11м. са умирали всеки ден с 330 човека повече отколкото 2019.

  2019 - 1925
  2020 - 4287

  Нарасттването е със 122%.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4433 Весело

  До коментар [#35] от "hope":

  Чул те Господ!

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До 4:"hope"...трябва две се въведат две важни мерки, иначе затварянето ще е напразно:1/ да се карантинират хората с положителни бързи тестове.2/ да се забранят домашни събирания над 5 човека.3/ МВР да следи за карантини те по усърдно...."

  Да, защо не и да изкъртим пейките по парковете и тези на Витошка?

 40. 40 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Голяма част от личните лекари не могат да издават електронно направление - изненадани????

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Весело

  "Парламентарните избори може да бъдат отложени"
  Герберята подготвят почвата за номера в стил Тръмпи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#41] от "Храбър":

  "Това е компетенция на президента, датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май", обясни Цанева.

  Не знаех, че президента е от герберята. Благодаря, че ни отвори очите.

 43. 43 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#32] от "slan777":

  Може да купувате хранителни стоки. Засега няма карантина на идващите от чужбина, поне от Англия български граждани, мисля и за чужденците.

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  До коментар [#40] от "zahariy":

  Ами от неграмотници - толкова...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 45. 45 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Отлично! Благодарение на доцент Мангъров е с най-висока смъртност на Балканите и в топ 10 на Европа. Трябва да му се даде орден "Стара Планина" за съществено облекчаване на пенсионната система.

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Ха така! Най-после и пРезидентът да поеме някаква отговорност за насрочване на изборите, а не само да дудне отстрани. Ако иска да разкара правителството час по-скоро, нека насрочи изборите на най-ранната възможна дата по Конституция.
  На всички вече ни омръзна тази ситуация.

 47. 47 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":Цветко, погледна ли статистиката на НСИ за общата смъртност?През третата седмица на 11м. са умирали всеки ден с 330 човека повече отколкото 2019.2019 - 19252020 - 4287Нарасттването е със 122%.
  —цитат от коментар 37 на hope


  Специално за Вас ( съвсем непознат човек ) въобще не ми дреме дали ще си отидете от този свят , 100 или 122 % !
  На фона на престъплението , което тече от миналата година срещу невинните ми деца и срещу мен , нямам време да се тревожа за Вашата смърт ( отново в качеството си на съвсем непознат човек ) .

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#47] от "stenlyaka":

  Специално за Вас ( съвсем непознат човек ) въобще не ми дреме дали ще си отидете от този свят , 100 или 122 % !
  На фона на престъплението , което тече от миналата година срещу невинните ми деца и срещу мен , нямам време да се тревожа за Вашата смърт ( отново в качеството си на съвсем непознат човек ) .
  -------------------------------------

  напълно разбирам логиката Ви, къде по-важно за вас е да отидете на ресторант, от това, някой да загуби живота си.
  Този вирус показа пълната липса на съпричастност, състрадание, взаимно уважение. Хората в голямата си част са цинични егоисти, като Вас /в качеството на напълно непознат човек/. А повечето починали са възрастни, т. е. хора безпомощни, които разчитат на поколението след тях...

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":
  Ти наистина ли се опиртваш да сравняваш 2019та с 2020та?
  Сериозно ли не виждаш разлика в здравното обслужване - до болнично, болнично между двете години?
  Защото ковида е тук официално от началото на март, най-вероятно поне от късна есен на 2019та. Тия дето вЕрват, че ген Годжи и засекъл първото вирусче на територията през март са друга бира - тях не ги коментираме.
  И така както си е поне няколко есенно зимни месеца 2019-2020 без никакви мерки и си взима своето (отбележи високата смъртност в края на 2019-началото на 2020та), после мерки цяла пролет и лято с различна интензивност и след като вдигат пътеката на 1200, изведнъж болниците се пълнят с ковиди (в Добрич напълниха отделението буквално за ДВА ДЕНА!) в различна степен, истерията избръмча през октомври - номеври, хората почнаха да мрат на стълбите на болниците от болежките си, ама нямат ПСР теста и никой не ги брига за нищо.
  Ти какво очакваш при товаположение?

 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#49] от "k_":

  Причината за лошото медицинско обслужване на останалите болни, отново се дължи на Ковид и най-вече на прекалено голямото му разпространение, т. е. без тази зараза, починалите с много голяма вероятност щяха да са с 330 по малко/ на ден.

  Не трябваше да се допуска такъв натиск върху здравната система, сега можеш да умреш и от апандесит, ако единственият анестезиолог е болен./ Като в Гоце Делчев./

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#47] от "stenlyaka":
  Как от "миналата година"?
  СЗО сформира тяхния "Ковид Щаб" в Женева на 1 ви януари тази години.
  Да, на ПЪРВИ ЯНУАРИ 2020, има го на сайта им.
  Само си представете ситуацията:
  Женева.
  След Новогодишната нощ и фоерверките по посрещането на 2020 бай Тедрос събира в офиса хората си на ПЪРВИ и не след дълго умуване махмурлиите им мозъци решават да направят ЩАБ защото в 11млн град в Китай имало 44 случая на пневмония.
  Речено-сторено. Подписват комюникето за медиите и всеки по здачките си слеващите дни и месеци.
  На сайта на СЗО има добър архив от ежеднивните им сводки на Щаба им. Интересно четиво са....

 52. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#50] от "hope":
  Анестиолози, лекари, мед сестри, санитари и шофьори също се раболяват от грип и умират дори.
  Нормални рискове на професията.
  Съболезнавяния за починалия анестизиолого от Гоце Делчев и няколко още други медицински лица, но все пак стотици налични анестиолози в България не са умрели, нали?
  Същото важи и за лекари, санитари и пр.
  Пожарникари също загиват по време на работа, военни на мисия, моряци и пр.
  Но никое от тези съсловия не си и помисля, да откаже да изпълнява задълженията си по служба докато не му се гарантира, че този риск ще отпадне на 100%

 53. 53 Профил на Krasimira Yordanova
  Krasimira Yordanova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  На хората в България ,трябва да им е обидно ,че ги третират ,като овце !Очевидно това не се случва!По коментарите се вижда всичко !И палците надолу си ги заврете отзад ОК!

 54. 54 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#47] от "stenlyaka":Специално за Вас ( съвсем непознат човек ) въобще не ми дреме дали ще си отидете от този свят , 100 или 122 % !На фона на престъплението , което тече от миналата година срещу невинните ми деца и срещу мен , нямам време да се тревожа за Вашата смърт ( отново в качеството си на съвсем непознат човек ) .-------------------------------------напълно разбирам логиката Ви, къде по-важно за вас е да отидете на ресторант, от това, някой да загуби живота си. Този вирус показа пълната липса на съпричастност, състрадание, взаимно уважение. Хората в голямата си част са цинични егоисти, като Вас /в качеството на напълно непознат човек/. А повечето починали са възрастни, т. е. хора безпомощни, които разчитат на поколението след тях...
  —цитат от коментар 48 на hope


  Нищо не разбирате !Става въпрос за децата ми , които са подложени на ужасен психически натиск . Ние родителите също .Въобще не ме касае, дали ме смятате за циничен егоист , в моите очи съм загрижен и отговорен родител , който не може да направи нищо срещу системата организирала този заговор !

 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#52] от "k_":

  Това е така. Въпросът е, че тази повишена обща смъртност от 2,2 пъти се дължи на Ковид, дори когато става въпрос за починали от апандесит.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Рублен Радев и Мангъров имат за цел да всяват разкол в обществото и людете да не вярват във вируса и да не спазват Мерките.
  Така населението измира ,Територията се опразва и идва Путя да ни анексира.Армията вече е заразена от пРезидента и няма да има отпор.

 57. 57 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Радев отлага изборите , Бойко строи тръбата и АЕЦ , народа измира ,сичките богатства на страната отиват в Кремль , а ГЕРБиджа ще бъде жертван.
  Така действат кагебейците.
  Бойкоооо , Путя ше те използва и остави да мреш от Ковид ,тъпако.

 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Хахахаха ,сега видях илюстративната снимка на статията- неизкъртени пейки хахахаха

 59. 59 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#32] от "slan777":Може да купувате хранителни стоки. Засега няма карантина на идващите от чужбина, поне от Англия български граждани, мисля и за чужденците.
  —цитат от коментар 43 на k.d


  Има обаче за идващи от България в Германия, има регистрирация в един сайт, с което отпечатоно трябва да покажа в Германия.

  Сестра ми ще ме чака в София и с нея в таксито дано стигнем навреме. Ясно е, че много таксиджии лъжат и удължават нарочно пътуването към целта, аз в София от летището към автогарата съм кръгла нула, но тя знае пътя и ако има опит за мамене ще се намеси. Ако не стане, трябва да се прикачвам и ще пътувам час повече. Поне при предишното ми идване в България съм запазил български лева, към 110 лв, трябва да стигнат. Ще остана все пак 2 седмици, до 20.12.2020, където пак обратно летя. Ако не се разболея от Корона, приготвил съм 20-на маски да се пазя, най.малко това ми трябва

  Es muß Geld fließen!
 60. 60 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Весело

  До коментар [#53] от "Krasimira Yordanova":

  Ако на всички им пукаше, че мнозинството не е съгласно с тях, то земята още щеше да е плоска и все още щяхме да си мислим, че слънцето се върти около нас :)))))

 61. 61 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#32] от "slan777":Може да купувате хранителни стоки. Засега няма карантина на идващите от чужбина, поне от Англия български граждани, мисля и за чужденците.
  —цитат от коментар 43 на k.d


  Ще имам 10-дневна карнатина, като се връщам, понеже България е рискова държава. Купих консерви, да не моля взаимоспомагателни организации да ми доставят храна. Тогава хазяина щеше да забележи, че съм в рискова държава. Не може да ме изгоди, но закона важи до края на тази година, Него не мисля да го увемявам, че ще посещавам България. И правя всичко възможно по-малко хора да знаят. Освен Вас във форума на dnevnik.bg, надявам да си мълчите за мен ...

  Es muß Geld fließen!
 62. 62 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 90 Весело

  нека телефонните и интернет измами започнат СЕГА!

 63. 63 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  ХАХАХХАХАХАХААХХА С ИМЕЙЛ БАТКО, който най-вероятно ше се озове в СПАМ.
  Кой си чете имейла докато е болен бе олигофрени!?!??!?!

 64. 64 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 42 Неутрално

  ... напълно разбирам логиката Ви, къде по-важно за вас е да отидете на ресторант, от това, някой да загуби живота си. Този вирус показа пълната липса на съпричастност, състрадание, взаимно уважение. Хората в голямата си част са цинични егоисти, като Вас ...
  —цитат от коментар 48 на hope


  Имам един много съществен въпрос относно тази карантина. На този въпрос досега не съм получил никакъв отговор, където и да питам. Да речем че се разболея и се карантинирам - кой ще ми носи хляб и салам, кой ще ходи до аптеката и купува лекарства?
  И не ме разбирай погрешно, не съм против карантината. Спазвам правилата и нося маска където и както трябва. Само че да ми казват да си стоя вкъщи и да вегетирам хранейки се от слънчева енергия не върши работа.

 65. 65 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#63] от "#ОСТАВКА":

  Аре,аре .Тука има един доктор у форума ,дето писа докато береше душа на кислород.
  Само бъркал запетайките малко ,вика Хамилтъна.

 66. 66 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Как да си сигурен дали имейла, смс-а или телефонното обаждане не са измама? Поредното решение на герп което след месец два ще бъде обявено за противозаконно и отменено. Дотогава съветвам никой да не се съобразява с тази дивотия. Ако ще ти налагат 10 или 14 дена домашен арест да си дойдат по надлежния ред, да се представят, да подпишеш документите и чак тогава когато са ти обяснили и как ще те компенсират и как ще те хранят през тези 14 дни, тогава евентуално някой да се навие да стои домашен арест.

 67. 67 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#64] от "Vlater":

  Абсолютно правилно разсъждаваш. Ако държавата ще те задължава да стоиш 14 дни домашен арест трябва да поеме всички отговорности и разходи за издържането ти през този период. Храна, сметки за ток, парно, вода, интернет, телевизия, телефон и всякакви други абонаменти ако имаш такива.

 68. 68 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ramon Asvalda":

  Последно ние демокрация ли искаме или не?

 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#55] от "hope":

  Не се дължи на ковид ами на тотална липса на здравни грижи в резултат от малоумни "мерки'.

 70. 70 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#64] от "Vlater": Ако държавата ще те задължава да стоиш 14 дни домашен арест трябва да поеме всички отговорности и разходи за издържането ти през този период.
  —цитат от коментар 67 на Billy Pilgrim


  Много добро попадение! Освен това, държавата като те задължава да плащаш данъци, да ги поеме тя!

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Обажданията са даже и за хора, които не са си правили тест.

 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Любопитно

  До коментар [#54] от "stenlyaka":

  Каква е драмата?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 74. 74 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Много щабове, много нещо.
  Тъпото е, че всичките те се ослушват какво ще им каже правещия се на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ паталогически нарцисиран тип.

 75. 75 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Щаб след Щаба !!!
  Браво !
  Щабове му е майката !!!!

  Чер-ве-ни
  Бок-лу-ци !

 76. 76 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1829 Весело

  До коментар [#54] от "stenlyaka":Каква е драмата?
  —цитат от коментар 73 на hamiltonf


  Защо държите да знаете ?
  Лекарство ли ще ми изпишете ?

 77. 77 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#64:"Vlater"][/quote]

  Може би за този наистина сериозен въпрос отговор ома РЗИ .
  В моя случай се обадиха от там , макар и късничко, за питат дали има кой да поеме тези задължения. Не съм чул да има организация , но това не означава автоматично , че категорично не съществува някакъв механизъм .
  Силно се надявам да има.

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#64:"Vlater"][/quote]

  Социалните би трябвало или самите магазини, Метро например имат онлайн магазин.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#76] от "stenlyaka":

  Ами говорите за някакво престъпление срещу вас и децата ви, но не давате никаква яснота за какво става въпрос. Звучите ми не леко истерясал конпсиративен теорик. Не, че такова нещо не може да се очаква по време на опасна глобална пандемия. Много по-лесно е за слабите индивиди да си мислят, че конспирация, план, че някой ги "мачка", да го обере, да ги изолира, или да извършва "геноцид" (икономически, социален) срещу тях.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 80. 80 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  *теоритик

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 81. 81 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1829 Весело

  [quote#79:"deutschwagen"]До коментар [#76] от "stenlyaka":Ами говорите за някакво престъпление срещу вас и децата ви, но не давате никаква яснота за какво става въпрос. Звучите ми не леко истерясал конпсиративен теорик. Не, че такова нещо не може да се очаква по време на опасна глобална пандемия. Много по-лесно е за слабите индивиди да си мислят, че конспирация, план, че някой ги "мачка", да го обере, да ги изолира, или да извършва "геноцид" (икономически, социален) срещу тях.[/qu

  След два периода затвор/онлайн обучение / липса на спорт/ стоене вкъщи / силно редуцирани доходи и т.н не смятам , че е нужно слабите индивиди да обясняват на силните каква е драмата .

 82. 82 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Мирише ,че накрая ваксини ще има, мераклии няма да има,,ще се търсят опитни хамстери

 83. 83 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Личните лекари не могат ли да сложат една ваксина,та ще е необходим щаб и може би по места още щабчета,за да може управляващите да купуват гласове,пардон да дават "заплати" на още хрантутници. Ще може ли икономиката да ги издържа тези непроизводствени сектори или ще колабира от данъци,а държавата от заеми.

 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Нещо, като Министерство на водопадите ...

 85. 85 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#55] от "hope":

  И защо в държави като Холандия, които при първата вълна имаха доста смъртни случаи заради домовете за стари хора, впоследствие започнаха да отчитат много по-ниска от нашата смъртност от ковид, а от останалите заболявания без промяна в сравнение с предишни години? Или те имат някакъв различен ковид от нашия? Или както казвахме като малки - на крива ракета и космосът, пардон ковидът и е крив?

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До 55:"hope"...Това е така. Въпросът е, че тази повишена обща смъртност от 2,2 пъти се дължи на Ковид, дори когато става въпрос за починали от апандесит...."
  Дрън-дрън! На нито един починал не е направена аутопсия, за да се твърди подобно нещо.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До 55:"hope"...Това е така. Въпросът е, че тази повишена обща смъртност от 2,2 пъти се дължи на Ковид, дори когато става въпрос за починали от апандесит...."
  Дрън-дрън! На нито един починал не е направена аутопсия, за да се твърди подобно нещо.

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  Днес Антония Първанова коментираше повишената смъртност, по-точно най-висока в ЕС. Според нея или здравната система не се справя, но по-вероятното било, че едва ли не за всички починали набеден бил ковида.

 89. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#81] от "stenlyaka":

  "Сит на гладен не вярва."
  В момента пред очите ни се шзвършна гигантска трансформация в обществото, която ще определя живота в Западния Свят поне за десетилетие напред.
  Предполагам, ще се получи нещо като обществата в някои африкански държави където местният лидер се крепи на добре платените си армия, полиция, служби и пр.
  Разбелението вече е очевидно:
  От една страна имаме политическия елит който може да си печати колкото иска парични знаци, разпределя както му скимне според усмотрението си на институциите на които се крепи властта му - полиция, армия, данъчни и пр.
  От другата страна остават жертвите на локдауните, уплашени до смърт от каквото могат да бъдат уплашени - затопляне, вируси, астероиди или каквото ви хрумне.
  Разломът между тези две групи все повече ще се раздалечава и съответно напрежението увеличава, като в един момент ще прескочи "волтовата дъга", която ще пренареди нещата.
  И живота, продължава естествено по новата наредба.

 90. 90 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#70] от "stefan_b":

  Абе шматка, данъците са част от обществения договор (друг е въпроса колко работи този договор). Плащаш ги щото уж получаваш нещо, разбирай детски градини, безплатно образование, здравеопазване, пътища, инфраструктура и т.н. не ги получаваш съвсем но това е идеята. А тук говорим за нарушаване на основно човешко право като те карат да стоиш вкъщи и да нямаш доход, разбира се че държавата трябва да ти поеме всички разходи за този период. Длъжни ли са познати и близки да те обгрижват щото държавата и е скимнало да те държи под домашен арест? Ползвайте малко това междуушие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK