Новата мярка за бизнеса - до седмица, за физически лица се удължава настояща

Новата мярка за бизнеса - до седмица, за физически лица се удължава настояща

© Юлия ЛазароваЛимитът на безлихвените кредити за физически лица се вдига, а програмата ще е в сила до средата на следващата година. За такъв може да кандидатства всеки, който по някакъв начин е засегнат от епидемията. Мораториумът върху изплащането на вноски по вече взети кредити засега важи само за бизнеса, но ще се направи всичко възможно да бъде така и за гражданите. Това обяви пред "Нова телевизия" министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Все още се уточнява мярката за компенсация на затворените след новите мерки бизнеси. За пореден път той обясни, че това ще става с 20% от оборота. Тя трябва да заработи до седмица. Бизнесът трудно усвоява парите по вече влезлите в сила мерки, тъй като парите са от европейски програми и изискват бюрократични процедури, обясни Борисов.


"Продължаваме с програмата за безлихвени кредити за физическите лица и я удължаваме до средата на следващата година. Увеличаваме лимита на кредита и той достига 6900 лв. Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерския съвет. Ще облекчим условията към търговските банки", подчерта Борисов. От тази мярка ще могат да се възползват всички физически лица, които по някакъв начин за били засегнати от пандемичната криза.


Програмата, която ще подпомогне затворените в момента бизнеса с 20% от оборота, ще бъде иновативна. В нея ще се включи и НАП, като целта е средствата максимално бързо да стигат до фирмите. Очаква се тя да заработи до седмица, обясни Борисов. Новите мерки няма да рефлектират върху вече стартиралите програми и да променят бюджета за тях. По-късно по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството Лъчезар Борисов потвърди, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.
Борисов коментира анонсираната кредитна ваканция като една от най-важните мерки за бизнеса. Банките в страната ще решат дали от нея ще могат да се възползват и физически лица.


"Чрез тези мораториуми над 9 млрд. лв. кредити бяха разсрочени в рамките на правилата, които бяха приети от Европейския банков орган и БНБ. Тези мораториуми ще важат до 31 март 2021 година. Това е една нова глътка въздух за бизнеса, за да остане той ликвиден. Важното е, че банковата ни система е здрава и ще се справи с това", обясни министърът.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK