България може да сключи договори с четири от производителите на COVID ваксини

България може да сключи договори с четири от производителите на COVID ваксини

© Юлия ЛазароваВъпреки споровете и нападките един към друг депутатите в Народното събрание одобриха правителството да може да сключва договори за ваксините на четири компании, които се стремят да произведат ваксини срещу COVID-19. Всяка от тях е в напреднал етап от разработката си. Ваксините на който и да било фармацевтичен производител биха могли да бъдат поставяни едва след одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕMA).


От парламентарната трибуна опозицията изказа критики, че Народното събрание приема решение за ваксините преди да е представен планът на правителството за имунизирането срещу COVID-19. Докато вървяха дебатите, пресслужбата на Министерския съвет разпространи съобщение, от което стана известно, че планът ще бъде официално одобрен в петък.


Общо седем са фармацевтичните производители, с които Европейският съюз води преговори за доставки на COVID ваксини, и България засега ще може да сключва договори с четири от тях.


Ваксината на Pfizer и BioNTech
В началото на ноември американската компания "Пфайзер" (Pfizer) обяви, че съвместната им разработка с германския партньор BioNTech на ваксина срещу новия коронавирус е показала над 90% ефективност в предотвратяване на заразяването.


На брифинг в сряда министърът на здравеопазването спомена конкретно Pfizer, когато обяви осигуряването до края на седмицата на хладилници в два града в страната за съхраняване на ваксините.


Ваксината на Janssen Pharmaceutica NV


През октомври Министерството на здравеопазването изрично е отказало България да се включи в споразумение за купуване на ваксини от фармацевтичното дружество Janssen Pharmaceutica NV, става известно от доклад на комисията по здравеопазване. Но впоследствие (конкретна дата не е посочена в доклада на комисията - бел. авт.) на заседание на Министерския съвет е решено, че България трябва да се споразумее да получи тези ваксини, но от друга държава, която не ги е отказала предварително.


По думите на министъра на здравеопазването пред здравната комисия това можело да стане под формата на дарение или препродажба "на цената, която е платена за ваксината". В четвъртък пред депутатите в Народното събрание обясни отхвърлянето и впоследствие връщането към ваксината на Janssen Pharmaceutica NV:


"Към датата, която направихме това, AstraZeneca бяха в ход за регистрация на ваксината и за доставянето ѝ като първа възможност за европейските граждани. Дойде момент, в който разбрахме, че AstraZeneca спират временно изпитанията на ваксината си поради настъпили нежелани лекарствени реакции от нея, и съответно решихме, че българското население трябва да имат достъп и до такава аденовирусна ваксина", заяви министърът на здравеопазването, имайки предвид ваксината на Janssen Pharmaceutica NV.


Ваксината на AstraZeneca


В края на ноември компанията обяви, че тестовете на проекта за ваксина срещу COVID-19, която разработват с университета "Оксфорд", показват ефективност от 70% и може да достигне 90%


Предимство на ваксината на AstraZeneca е, че може да се съхранява за поне 6 месеца и транспортира при температури, поддържани от обикновен хладилник - между 2 и 8 градуса по Целзий, а това означава, че след одобрения тя може веднага да се разпрати по света, без да е необходимо купуването на специални апарати за дълбоко замразяване.


Ваксината на Sanofi и GSK


Европейската комисия е подписала два договора с френското фармацевтично дружество, с които според съобщение на комисията ще бъде възможно на всички държави в съюза да закупят до 300 млн. дози от ваксина, когато има такава.


Sanofi разработва COVID ваксина в партньорство с британската фармацевтична компания GSK. "Стремим се да имаме първи резултати през декември. Ако те са положителни, ще можем да стартираме трета фаза на изпитвания в края на годината", е заявил Томас Триомф, изпълнителен вицепрезидент и глобален директор на Sanofi Pasteur.


Дебатите в парламента


В изказванията си от трибуната народни представители от парламентарната трибуна искаха отговори на редица конкретни въпроси за ваксините - какъв имунитет дават, как се поставят и др. На този етап отговори на тях не могат да бъдат дадени, защото окончателно одобрена ваксина няма. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обобщи, че, когато това стане, лекарственият продукт ще има "кратка характеристика на продукта и в нея ще се намерят всички отговори на въпросите, които поставяте".


"На много ранен етап сме, за да искате одобряването на това решение от българския парламент", заяви Драгомир Стойнев (БСП).


"Няма как в един проект на решение за одобряване на участието на България на договори, които са предварително направени то Европейската комисия, ние да говорим за индикации и контраиндикации за поставяне на ваксина", репликира Даниела Дариткова (ГЕРБ)


Министърът на здравеопазването за пореден път обяви, че, когато COVID ваксината е налична, тя ще се поставя доброволно и ще е безплатна за хората. В този контекст, след като по-рано през деня БСП поиска министър-председателят да дойде в парламента и даде информация за купуването на ваксини срещу COVID-19, лидерът Корнелия Нинова поиска в решението на парламента да бъде изрично записано, че ваксините ще са безплатни и доброволни.


Предложението ѝ бе отхвърлено от мнозинството, а депутатът Александър Иванов (ГЕРБ) заяви, че социалистите "си играят със страховете на хората".


Планът за ваксиниране срещу COVID-19


Планът е представен на Борисов от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Официалното му одобрение предстои в петък, след което се очаква допълнителна информация по него да бъде дадена и на медиите или поне такава заявка даде проф. Ангелов на брифинг в сряда.


С организацията около доставките, разпространението и поставянето на ваксините ще се занимава отделен щаб, наречен Национален ваксинационен щаб. Той обаче не отменя функциите на създадения в началото на COVID кризата щаб, с председател ген. Венцислав Мутафчийски, заяви преди дни Борисов.


Председател на новия щаб е проф. Красимир Гигов. Той е генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор на експертния съвет (бившите национални консултанти - бел. авт.) по медицина на бедствените ситуации. "Определени са групите, с които ще започне ваксинацията - първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст", е заявил проф. Гигов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.


По думите на проф. Костадин Ангелов пред Борисов за ваксинирането България ще бъде разделена на седем региона, между които ще има логистични връзки. Дава се заявка за "мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи, като например в домовете за възрастни хора и училища".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  Май ни продават за опитни зайчета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Хайде да изчакаме първо Европейската агенция по лекарства да одобри ваксините , и после да скачаме .Ако се окаже че някоя ваксина не е одобрена а ние сме сключили договор точно с нея .

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5456 Неутрално

  Какво е това надпрепускане за договори с производители на ваксини

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Много добра новина!
  Отечеството има достъп до качествени и проверени европейски и американски ваксини!
  Рубладжиите могат да се ваксинират с разработената в североизточното сатрапия ваксина- вариант на ваксина за едър рогат добитък!!!

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4679 Неутрално

  "България може да сключи договори с четири от производителите на COVID ваксини"

  Но може и да НЕ сключи! Ако производителите на ваксини не оставят необходимия дан в едно чекмедже!

 6. 6 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 411 Любопитно

  От първите групи за ваксиниране спрямо предните заявления отпаднаха учителите и старческите домове и се появи МВР. Хора над 70 г. на последно място в списъка, няма да има за тях от 1-та пратка.

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Подаръци ще има за всички от сърце.
  За да остане Бойко нашето момче.
  А през Новата Година бюлетина вземете и поне този път помислете.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 657 Неутрално

  "... поиска в решението на парламента да бъде изрично записано, че ваксините ще са безплатни и доброволни."
  "Предложението беше отхвърлено от мнозинството"

  Както винаги, гарантирано

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Много добра новина!Отечеството има достъп до качествени и проверени европейски и американски ваксини!Рубладжиите могат да се ваксинират с разработената в североизточното сатрапия ваксина- вариант на ваксина за едър рогат добитък!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  - Идиот? - пита полковникът.
  - Тъй вярно, идиот! - отговаря Швейк.
  Не че нещо, ама неволно ми дойде наум.

 10. 10 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Какво е това надпрепускане за договори с производители на ваксини
  —цитат от коментар 3 на pet_fire


  Правилен въпрос. Сега е време да купим още поне 32 фърчила със 100% авансово плащане. Така ще имаме оръжие срещу вируса и ще защитим населението си от руската заплаха.

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Не знам какво е това недоволство в коментарите? Да не говорим, че тук някои първи ще тичат да се ваксинират.
  Това е нормално да се започва този процес. Ако България не го започне ще има крещене "Ама как може?".

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 12. 12 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Давайте ги насам, че хората фалираха

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Хайде първо да види от коя ще тръгнат вампирите (виж "Аз съм легенда"), пък тогава да поръчваме.

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Доброволно и безплатно не се приело ,тъй ли?
  Начи както и се предполагаше- строй се ,преброй се и на стадиона за вакса .

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Доброволно и безплатно не се приело ,тъй ли?
  Начи както и се предполагаше- строй се ,преброй се и на стадиона за вакса .

 16. 16 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Какво е това надпрепускане за договори с производители на ваксини
  —цитат от коментар 3 на pet_fire


  Това е състезание за по-добри комисионни! Интересно е колко ще обещаят за "Спутник"?

  без подпис!
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Поредното имитиране на дейност !
  А Европейската агенция по лекарства все още не е одобрила нито една ваксина.Това ще стане на 29 декември !
  Смешна българска работа.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1648 Весело

  До коментар [#9] от "alexsilver":

  Неволно сте прочел откъс от една класика,но с разбирането не Ви се е получило така добре, както с четенето!!!

 19. 19 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Най-жалкото и обидното днес е, че един болен човек от Ковид не може да се лекува – места няма за никой, никъде (не комнентирам как те лекуват – лекари с образованието на касиерки и със състраданието на санитарки)! За да влезеш в болница ти трябват не просто "връзки", а тежки протекции! Избора или е да умреш пред някоя болница или у вас! Това, ако не се крещи със силен глас от всеки и отвсякъде, значи пак върху българина е паднала пелената на пълното безхаберие и бездушие! Здравната ни система е мъртва, царят е гол, не педе*аст е, кралицата е кур*а, клоуна е шут, тоет е шут*ка! Всички са голи, а ние искаме да имаме пари, здраве и да сме щастливи!

 20. 20 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Докато дойде ваксината, България ще преболедува масово, и няма да има хора за ваксиниране.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 21. 21 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#6] от "petiopit":

  мда и чантаджиите от МВР ще са преде някакви даскали и дъртаци, естествено.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  те за това пускат слухове, да не им се пречкат некви овце на опашката

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В никакъв случай не се ваксинирай! Бил ГейЦ ще те чипира!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK