България може да сключи договори с четири от производителите на COVID ваксини

България може да сключи договори с четири от производителите на COVID ваксини

© Юлия ЛазароваВъпреки споровете и нападките един към друг депутатите в Народното събрание одобриха правителството да може да сключва договори за ваксините на четири компании, които се стремят да произведат ваксини срещу COVID-19. Всяка от тях е в напреднал етап от разработката си. Ваксините на който и да било фармацевтичен производител биха могли да бъдат поставяни едва след одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕMA).


От парламентарната трибуна опозицията изказа критики, че Народното събрание приема решение за ваксините преди да е представен планът на правителството за имунизирането срещу COVID-19. Докато вървяха дебатите, пресслужбата на Министерския съвет разпространи съобщение, от което стана известно, че планът ще бъде официално одобрен в петък.


Общо седем са фармацевтичните производители, с които Европейският съюз води преговори за доставки на COVID ваксини, и България засега ще може да сключва договори с четири от тях.


Ваксината на Pfizer и BioNTech
В началото на ноември американската компания "Пфайзер" (Pfizer) обяви, че съвместната им разработка с германския партньор BioNTech на ваксина срещу новия коронавирус е показала над 90% ефективност в предотвратяване на заразяването.


На брифинг в сряда министърът на здравеопазването спомена конкретно Pfizer, когато обяви осигуряването до края на седмицата на хладилници в два града в страната за съхраняване на ваксините.


Ваксината на Janssen Pharmaceutica NV


През октомври Министерството на здравеопазването изрично е отказало България да се включи в споразумение за купуване на ваксини от фармацевтичното дружество Janssen Pharmaceutica NV, става известно от доклад на комисията по здравеопазване. Но впоследствие (конкретна дата не е посочена в доклада на комисията - бел. авт.) на заседание на Министерския съвет е решено, че България трябва да се споразумее да получи тези ваксини, но от друга държава, която не ги е отказала предварително.


По думите на министъра на здравеопазването пред здравната комисия това можело да стане под формата на дарение или препродажба "на цената, която е платена за ваксината". В четвъртък пред депутатите в Народното събрание обясни отхвърлянето и впоследствие връщането към ваксината на Janssen Pharmaceutica NV:


"Към датата, която направихме това, AstraZeneca бяха в ход за регистрация на ваксината и за доставянето ѝ като първа възможност за европейските граждани. Дойде момент, в който разбрахме, че AstraZeneca спират временно изпитанията на ваксината си поради настъпили нежелани лекарствени реакции от нея, и съответно решихме, че българското население трябва да имат достъп и до такава аденовирусна ваксина", заяви министърът на здравеопазването, имайки предвид ваксината на Janssen Pharmaceutica NV.


Ваксината на AstraZeneca


В края на ноември компанията обяви, че тестовете на проекта за ваксина срещу COVID-19, която разработват с университета "Оксфорд", показват ефективност от 70% и може да достигне 90%


Предимство на ваксината на AstraZeneca е, че може да се съхранява за поне 6 месеца и транспортира при температури, поддържани от обикновен хладилник - между 2 и 8 градуса по Целзий, а това означава, че след одобрения тя може веднага да се разпрати по света, без да е необходимо купуването на специални апарати за дълбоко замразяване.


Ваксината на Sanofi и GSK


Европейската комисия е подписала два договора с френското фармацевтично дружество, с които според съобщение на комисията ще бъде възможно на всички държави в съюза да закупят до 300 млн. дози от ваксина, когато има такава.


Sanofi разработва COVID ваксина в партньорство с британската фармацевтична компания GSK. "Стремим се да имаме първи резултати през декември. Ако те са положителни, ще можем да стартираме трета фаза на изпитвания в края на годината", е заявил Томас Триомф, изпълнителен вицепрезидент и глобален директор на Sanofi Pasteur.


Дебатите в парламента


В изказванията си от трибуната народни представители от парламентарната трибуна искаха отговори на редица конкретни въпроси за ваксините - какъв имунитет дават, как се поставят и др. На този етап отговори на тях не могат да бъдат дадени, защото окончателно одобрена ваксина няма. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обобщи, че, когато това стане, лекарственият продукт ще има "кратка характеристика на продукта и в нея ще се намерят всички отговори на въпросите, които поставяте".


"На много ранен етап сме, за да искате одобряването на това решение от българския парламент", заяви Драгомир Стойнев (БСП).


"Няма как в един проект на решение за одобряване на участието на България на договори, които са предварително направени то Европейската комисия, ние да говорим за индикации и контраиндикации за поставяне на ваксина", репликира Даниела Дариткова (ГЕРБ)


Министърът на здравеопазването за пореден път обяви, че, когато COVID ваксината е налична, тя ще се поставя доброволно и ще е безплатна за хората. В този контекст, след като по-рано през деня БСП поиска министър-председателят да дойде в парламента и даде информация за купуването на ваксини срещу COVID-19, лидерът Корнелия Нинова поиска в решението на парламента да бъде изрично записано, че ваксините ще са безплатни и доброволни.


Предложението ѝ бе отхвърлено от мнозинството, а депутатът Александър Иванов (ГЕРБ) заяви, че социалистите "си играят със страховете на хората".


Планът за ваксиниране срещу COVID-19


Планът е представен на Борисов от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Официалното му одобрение предстои в петък, след което се очаква допълнителна информация по него да бъде дадена и на медиите или поне такава заявка даде проф. Ангелов на брифинг в сряда.


С организацията около доставките, разпространението и поставянето на ваксините ще се занимава отделен щаб, наречен Национален ваксинационен щаб. Той обаче не отменя функциите на създадения в началото на COVID кризата щаб, с председател ген. Венцислав Мутафчийски, заяви преди дни Борисов.


Председател на новия щаб е проф. Красимир Гигов. Той е генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор на експертния съвет (бившите национални консултанти - бел. авт.) по медицина на бедствените ситуации. "Определени са групите, с които ще започне ваксинацията - първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст", е заявил проф. Гигов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.


По думите на проф. Костадин Ангелов пред Борисов за ваксинирането България ще бъде разделена на седем региона, между които ще има логистични връзки. Дава се заявка за "мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи, като например в домовете за възрастни хора и училища".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK