ГЕРБ и Патриотите актуализираха идеите на Кирилов как да се разследва главният прокурор

Делата срещу главния прокурор ще се гледат в специализираните съдилища и Върховния касационен съд, предвиждат промените в законодателството.

© Цветелина Белутова, Капитал

Делата срещу главния прокурор ще се гледат в специализираните съдилища и Върховния касационен съд, предвиждат промените в законодателството.След провала на проекта за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, след становището на Венецианската комисия и продължаващите критики към предложенията на управляващите по отношение на главния прокурор, депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти днес актуализираха идеите за това как да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако извърши престъпление.


Независим прокурор, който да може да разследва главния, да бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и избран за 7 години мандат от обикновено мнозинство от членовете на ВСС.


Актовете му няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор и ръководство. Делата срещу главния прокурор да се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.
Това е новото, второ поред, предложение на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за фигурата на т.нар. "независим" прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния.


Предложението бе представено на пресконференция в Народното събрание от двама от вносителите на законопроекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ) - Красимир Ципов и Десислава Атанасова от ГЕРБ.


Ще се избира от обикновено мнозинство в пленума на ВСС за 7 години


Предложението на вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти е независимият прокурор с правомощия да разследва главния да бъде предлаган от поне шестима членове на прокурорската колегия на ВСС.


Той трябва да има поне 12 години стаж, през последните 5 г. да не е получавал тежки дисциплинарни наказания и да има "високи професионални и нравствени качества", с положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране.


Процедурата предвижда да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет, но не с квалифицирано мнозинство, а с обикновено. Мандатът ще бъде 7 г. - също като на главния прокурор.


Вносителите предлагат процедурата по избор на първия прокурор, който ще има правомощия да разследва главния, да започне един месец след обнародването на промените в НПК и ЗСВ. Два месеца по-късно той трябва да бъде избран.


Независимият прокурор ще може да бъде предсрочно освобождаван или наказван по предложение на петима членове на пленума на ВСС или на трима от прокурорската колегия като са предвидени и наказания. Окончателното решение за наказания или освобождаване ще бъде на пленума на ВСС.
Предвижда се актовете и делата му да са подсъдни само на спецсъда, апелативния спецсъд като втора инстанция и Върховния касационен съд.


Ще бъде вън от йерархията на прокуратурата, уникален, самостоятелен и отговорен


Предвижда се фигурата на независимия прокурор да бъде изключен от контрола на главния прокурор и върху него да не бъде оказван натиск, както и да няма възможност да се контролират постановленията му или отказите да образува разследване. Той няма да подлежи и на надзор и методическо ръководство от страна на главния прокурор


ГЕРБ и Обединени патриоти посочват че при вземането на решени, той ще е напълно свободен и ще се подчинява единствено на закона.

"Самостоятелното водене на разследването и участието във всички фази на наказателния процес пред всички съдебни инстанции го прави уникален и напълно самостоятелен, но същевременно и изключително отговорен пред обществото", посочват вносителите.

"Гарантирането на независимостта на разследване срещу главния прокурор, включително независимостта на органите, които отговарят за различните етапи на разследването, може да се осъществи само чрез въвеждането на нова фигура сред магистратите - прокурор по разследването срещу главния прокурор. Този прокурор следва да е със статут на действащ прокурор с пълния обем правомощия по българското законодателство, по подобие на европейските делегирани прокурори", пишат в мотивите си управляващите.


Те посочват, че извеждането на делата срещу главния прокурор от неговата юрисдикция не нарушава същността на неговия конституционен мандат.


"Венецианската комисия е заключила, че идеята за независим прокурор може да бъде приложена на практика само, ако Конституционният съд на България приеме, че монополът на прокуратурата, ръководена от главния прокурор, върху публичните обвинения не е абсолютен и могат да се правят някои изключения от това общо правило за предотвратяване на конфликт на интереси, без да се налагат изменения в Конституцията", пишат още управляващите.

"Монополът" на главния прокурор не е абсолютен и от контрола му са изключени всички преписки и разследвания срещу него, а съществуващият конституционен ред позволява създаването на фигурата на "независим" прокурор. За да се гарантира в пълна степен независимостта му, същият следва да е извън системата на прокуратурата и различните видове разследващи органи, но задължително да притежава статута на прокурор", посочват вносителите в мотивите.

Обяснява се и защо е невъзможно възлагането на такива функции на директора на Националната следствена служба, както и на главния инспектор на Инспектората към ВСС.


"За да се преодолее възможно влияние върху членовете на прокурорската колегия при избора на прокурора по разследването на главния прокурор, същият трябва да се избира от пленума на ВСС с мнозинство повече от половината от членовете му. Това ще гарантира участието в избора на този прокурор от страна на членовете и на съдийската колегия на ВСС", посочват още вносителите.


Проблемът виси повече от 10 години


Проблемът с невъзможността в България да се проведе независимо и ефективно наказателно разследване срещу главния прокурор е висящ повече от 10 години след решението на съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България", което държавата все още не е изпълнила.


След серия от критични доклади, становища и напомняне на проблема през есента на миналата година както от Комитета на министрите към Съвета на Европа, така и от Венецианската комисия, през декември миналата година тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов предложи вариант за законодателни промени, но заедно с главния прокурор под общ знаменател бяха вкарани и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.


След намеса от страна на премиера Бойко Борисов на извънредно съботно заседание Министерския съвет реши да предложи друг вариант, според който независимият прокурор трябваше да бъде шеф на Инспектората на ВКП, който да се избира от прокурорската колегия на ВСС.


Какво препоръчаха Венецианската комисия и Съвета на Европа - тук
Какво предвиждаше първоначалният законопроект на Данаил Кирилов - тук

Какво реши кабинетът на извънредно заседание през декември миналата година- тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Пореднаната НЕумност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 397 Весело

  ГЕРБ да правят съдебна реформа е все едно БКП да полагат основите на капитализма и демокрацията.

  Лошото е, че в България и двете са реалност.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Независимият прокурор ще може да бъде предсрочно освобождаван или наказван по предложение на петима членове на пленума на ВСС или на трима от прокурорската колегия като са предвидени и наказания. "

  Е, за главния прокурор наказания няма и няма

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Весело

  Тъпаците дори не се замислят че според глупостта, която са изтърсили онзи, който щял да контролира Гешев ще бъде избиран от същия орган който е избрал Гешев!
  Е за какво ни е втори Гешев бе тъпанари некадърни?
  Поне не се пънете, че с всяко свое...."изобретение" ставате все по-смешни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Щом в основата са идеите на Дани, няма начин да няма начин. Затуй, мисля да си гласувам за ГЕРБ аз.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Правно неграмотни и зависими от задкулисието хора нямат право на мнение по темата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 7. 7 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Все пак и това е някаква промяна, която е по-добра от никаква, но протестърите и нея не искат. Му-аха-ха! Те не знаят какво искат. Представете си БСП да бяха на власт и главният прокурор да беше техен. Промяна кога? Отговорът в изминалите 30 години, но той е само за тези които могат да мислят.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Има просто и елегантно решение, което обаче на харесва на разните ОПГ.
  Главния прокурор се разследва от комисия, избрана от парламента или от специален прокурор, назначен от президента. Всичкоо друго, което минава през прокурорската колегия на ВСС е обречено на зависимост. Да не забравяме, че тази колегия се състои от прокурори, които по Конаституция са подчинени на главния...
  Е, има и друго по-просто решение. Изваждане на прокуратурата от съдебната власт и главен прокурор става правосъдния министър...май някъде беше така...

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  и кво... каскетът щял да назначава разследващия каскета, м... тая дуловската беше и тя една много прекрасна г-жа, нали така

 10. 10 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Тупат топката, но успешно. Мандатът е цял, служебно правителство на Радев няма да има.
  А иначе беше ясно, че ще тупат топката, даже и новата конституция беше кьорфишек.

  Еретик
 12. 12 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Идеално.. Цацата е готов да го играе "независим прокурор" и загрява до тъча.. ;)

 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Весело

  "двама от вносителите на законопроекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ) - Красимир Ципов и Десислава Атанасова от ГЕРБ." - поредните кориФЕЙски изцепки - последователни, упорити, и много Ш умни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Само като прочете някой, че Десито Атанасова е вносител и се приключва . Не знам, но в БГ надали е имало някога по проста прослойка управляващи. И по нагла и крадлива.
  За да не се чувстват комунистите някак неглижирани, ще кажа, че сегашните са отгледани в дом Майка и Дете /БКП/.
  Само глупости са написали мицифаите.

 15. 15 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Прокуратурата да си влиза под крилото на министъра на правосъдието, на негова отговорност, а съдът да си остане независим и те така.. просто е..

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  ГЕРБ и Патриотите актуализираха идеите на Кирилов как да се разследва главният прокурор ...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  "Герб" и "Патриотите" да се готвят за излизане от властта!
  С главният прокурор ще се занимава следващия парламент.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 699 Гневно

  Намалете мандата на главния прокурор, идиоти!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 18. 18 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 435 Гневно

  На власт е комунето ББ.1908 и ши си от това котило.

 19. 19 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Бързам да го напиша това и отивам да повръщам . . . . Барни Ръбъла, ревизиран от Красимир Ципов и Десислава Атанасова . . . нямам думи!
  Отивам . . . .

 20. 20 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Оправете Наказателния кодекс, бе, галфони.. наказание от сорта "затвор от 3 до 15" е откровена покана за корупция..

  Сроковете трябва да са 1-2, 3-5, 6-8, 9-12, 13-16, 17-20..

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Какъв независим ще е,щом ще го избират прокурори, подчинени на главния. Че той няма да допусне такъв независим даже да се яви на конкурса/ако изобщо има такъв/.

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  "Независим прокурор, който да може да разследва главния, да бъде издиган от поне шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и избран за 7 години мандат от обикновено мнозинство от членовете на ВСС."

  Пак Пунта Мара на дувара...
  ВСС избран от управляващите щял да контролира Гешев, избран от същите управляващи.

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz73":

  Последното е най-разумно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Тъпаците дори не се замислят че според глупостта, която са изтърсили онзи, който щял да контролира Гешев ще бъде избиран от същия орган който е избрал Гешев! Е за какво ни е втори Гешев бе тъпанари некадърни? Поне не се пънете, че с всяко свое...."изобретение" ставате все по-смешни!
  —цитат от коментар 4 на Храбър


  То е ясно, че е само прах в очите, но дори и за това не става. Кой би се вързал на подобна глупост

  Не ме търсете преди обяд
 25. 25 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  ОСТАВКА на плешивия мутренски помияр Гешев
  ПЪЛНО УНИЩОЖАВАНЕ на прокуратурата


  ‼️За да разберете с какво се занимава прокуратурата ще ви обясня нагледно.
  ‼️Вместо да разследва от къде са парите и кюлчетата в чекмеджето, как пистолет стои безпризорен и противозаконно на нощно шкафче, как се купиха от държавата акции на една банка на тройно по висока цена от борсовата от топ трейдърите В.Горанов и Е.Караниколов като министри лятото и държавата бе ощетена в особенно големи размери.
  ‼️От прокуратурата и МВР се занимават с това бил ли съм на протест на 24 септември и видял ли съм или случайно аз да съм хвърлял яйца по сградата на ДПС....
  ‼️Това е чист опит за сплашване и политическа репресия от страна на властта!
  ‼️Явно чудейки се кой и как да ударят с прокурорска бухалка, са стигнали до подобен тип проверки вместо да се занимават със сериозните неща, които са на дневен ред и престъпленията в особенно големи размери като изчезналата вода от язовирите, съмнителни обществени поръчки, манипулирани анкети за бюджети, некачествени ремонти и тн.
  ‼️В случая удрят на камък. ОСТАВКА, МУТРИ ВЪН, ПРИ БАЙ СТАВРИ
  #Каскет #МутриВън

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 26. 26 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Подчинен на това милиционерско чучело с бръсната глава щял да бъде независим прокурор! Според мен и трите власти следва да се избират с преки мажоритарни избори.

 27. 27 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Баси простотиите.
  Много е просто - оставка и затвор за всички настоящи прокурори, изваждане на прокуратурата от съдебната власт и премахване въобще на фигурата на главен прокурор. Лесно и просто.

 28. 28 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  От желание да се контролира главния прокурор, ще се забърка още по-голяма каша.

 29. 29 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1887 Любопитно

  A бе имаше едни несъбрани милиони и едни пачки с евра и кюлчета злато .. та до къде стигна разследването от главния прокурор?

 30. 30 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Една година с Гешев - от зле към по-зле

  Нито едно важно дело от началото на мандата на новия главен прокурор не стигна до съда, а скандалите във властта се замитат под килима

  Измина година от почти единодушния избор на членовете на Висшия съдебен съвет, който направи Иван Гешев главен прокурор. Това време не му стигна, за да обори убеждението у мнозина, че държавното обвинение се използва за бухалка срещу противниците и чадър за властта. Случи се точно обратното - действията на Гешев и подчинената му структура изкараха на протест хиляди хора, които в продължение на близо 4 месеца искаха на площада неговата оставка и тази на правителството....

  https://segabg.com/node/162710

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Весело

  От желание да се контролира главния прокурор, ще се забърка още по-голяма каша.
  —цитат от коментар 28 на nema_labavo


  Добре си го наисал....само с една ма..а..а..лка промяна...

  От желание да НЕ се контролира главния прокурор, ще се забърка още по-голяма каша.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Весело

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Може и така :)

 33. 33 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  И кво излиза? Лавровия каскет ще решава кой да го разследва ако изобщо се стигне до това.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#35:"Crispy Nut"][/quote]

  Не уважаема. Тези въпроси можеш да ги отнесеш до Венецианската комисия. Или забрави не уважаема БУДАла с какво становище бяха само преди месец? Там където паметта е къса не уважаема прехода е дълъг.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Весело

  До коментар [#35] от "Crispy Nut":

  Милото гербер!
  Ми хората по-горе са ти го написали поне три пъти!
  Отделяне на Прокуратурата от Съдебната система и подчиняването и ПРЯКО на министъра на правосъдието.
  Това драга се повтаря от Демократична България от години, ама нали били малко и стоели под ошашката на коня няма кой да се замисли върху предложението!
  Всъщност такова е решението в редица демокрации по-назапад....
  Но понеже на престъпната комбина ГЕРБ-ДПС не им изнася дори не обръщат внимание.
  И престанете да си измисляте глупави обвинения към ДБ, защото така на всички става по-ясно колко ви е страх че краят ви е все по-близко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#35] от "Crispy Nut":

  Т.е. главният е светец по дефиниция и не трябва да се контролира?! А стига бе...
  А как да става съм предложил в #8...

 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#37] от "Храбър":

  А тия що се плашат от ДБ с техните мижави проценти, а не плюят по БСП...или кръвта вода не става...

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Любопитно


  Абе, защо Гешев е без каскет? Да не би докато се бори с битовата престъпност някой да му го е откраднал?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#41] от "Crispy Nut":

  Ще контролира дали главния спазва закона. Това ясно ли е?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Управляващите няма да пипнат гл. прокурор, иначе ще видят кон боб яде ли.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#37] от "Храбър":А тия що се плашат от ДБ с техните мижави проценти, а не плюят по БСП...или кръвта вода не става...
  —цитат от коментар 39 на lz73

  Ами те по принцип са си заедно. ГЕРБ/БСП/ДПС се карат само за пред камерите, а иначе редовно си гласуват еднакво и координирано.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Бранят гл. прокурор със зъби и нокти.
  Гласувайте АНТИ ГЕРБ, ДПС, ВМРО и БСП на следващите избори!

 52. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#44] от "Crispy Nut":

  Понеже е административен ръководител, може да разпореди да не си причинява некои разследвания. И никой съд не може да отмени това...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#41] от "Crispy Nut":

  Няма да контролира, а ще разследва. При данни за извършено престъпление. Например:

  - незаконно използване на записи от разговорите на президента
  - съставяне и използване на документ с невярно съдържание - "разследването" срещу ген. Цанко Стойков
  - действия в условия на конфликт на интереси - жената, с която съжителства Гешев е имала (а може и още да има) общ бизнес с Ваклин - основна фигура в обвиненията срещу Иванчева
  - евентуално наличие на сметки за 4,5 млн. швейцарски франка в банки в Швейцарие и Монако и произход на парите по тях
  - проваляне на разследването срещу Васил Божков чрез повдигане на обвинения преди влизането в сила на актовете на ДКХ
  - липса на червена бюлетина на "Интерпол" за издирването на Божков
  - изчезването на един ритон от колекцията на Васил Божков
  - отказ от разследване на фрапиращи случаи на корупция по високите етажи на властта
  - съучастие в нанасянето на вреди от над 2,5 миилона лева годишно от изплатени обезщетения от страна на намиращата се под неговото методическо ръководство и надзор за законност прокуратура.

  Засега толкова. С всеки изминал ден - и повече.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#53] от "Crispy Nut":

  Ужас! Къде ви намират! Прокуратурата контролира всички дали спазват закона. Ще контролира и контролиращия, какъв е проблема? Това го има в цял свят....

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#57] от "Храбър":

  Аз не бих ял манджа, готвена от човек с подобен интелект. Има неща, от които ме е гнус.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Весело

  До коментар [#55] от "Crispy Nut":

  https://www.mediapool.bg/revolyutsionna-ideya-na-gerb-glavniyat-prokuror-da-si-izbira-koi-da-go-razsledva-news315320.html

  За пореден път срещу решенията на Венецианската комисия.
  Явно пак ще отнесем някоя глоба и пак обикновения българин ще трябва да плаща тарикатлъка на бандата на ГЕРБ/ДПС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Не е ясно кога герберщината ще си отиде, но е ясно, че преди да си отиде ще осере всичко във всяка област, до която се докосне. Избор на прокурор, който ще има пълномощия да разследва главния прокурор от ВСС и то не от целия съвет, а само от прокурорската му част. И то за 7 години?! Наглост! Циповщина! Невероятно дебелоочие. Има един единствен начин за избор на такъв прокуро - ад-хок, на случаен принцип сред цялата прокурорска гилдия. Всичко друго е шменти-герберели.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#61] от "Храбър":

  По-скоро съединител...

 66. 66 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  "Проблемът виси повече от 10 години"

  Поредната лъжа!
  Проблемът виси още от времето, когато прокурорът на Костов- Иван Татарчев (който си пиеше ракиите с Иво Карамански- тогавашния бос на мафията), беше заявил:
  "Над мен е само Господ!
  Могат да ме сменят, само ако ме убият".
  И беше загърбил приватизацията...
  Може би, за да не го сменят?

 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  идеите за това как да се създаде механизъм за независимо разследване на главния прокурор
  ______________
  Каскета да подаде за начало оставка, за да не пречи на разследването!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1414 Гневно

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Не го правят от глупост. Правят го като имитация, за пред Венецианската комисия. Опитват се да я заблудят, че провеждат реформи. За да може гербаджийската мафия да продължи да стиска в хватката си България и да краде необезпокоявано. Гешев е част от тази мафия. Въпросният прокурор, който предлагат да контролира Гешев, също ще бъде част от тази мафия.
  Въпросът е – ще им го позволим ли?
  ОСТАВКА!

 69. 69 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#62] от "Мърмор":

  "Не е ясно кога герберщината ще си отиде"

  Споко, няма да е скоро- най-малко след още един мандат.
  Ако най-накрая се пръкне нещо като свястна опозиция, де.
  Щото иначе и на мен вече ми омръзва.
  Все чакам нещо свястно, но като погледна-само боклук...
  Вмирисан, отровен...
  Нагло се е настанил на жълтите павета - трови и въздуха над София.

 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#66] от "Дон Кихот":

  Малеее тоя Костов още ви стряска на сън....И като как Татарчев се връзва с него?

 71. 71 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#70] от "lz73":

  "И като как Татарчев се връзва с него?"

  външно погледнато- чисто хронологично.
  А кухнята не я знам, но знам, че когато Филчев смени Татарчев, Костов се беше взривил:
  "Няма ли кой да ме отърве от този главен прокурор?"
  Що ли?

 72. 72 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#71] от "Дон Кихот":

  Така, така...и кога стана тая смяна? А кога е избран Татарчев? И кой си избра Филчев...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#71] от "Дон Кихот":Така, така...и кога стана тая смяна? А кога е избран Татарчев? И кой си избра Филчев...
  —цитат от коментар 72 на lz73


  Що се занимаваш.Остави го да навакса с времето

  SHADOWS of SOFIA
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#61] от "Храбър":
  —цитат от коментар 75 на Един препатил


  Това е Пловдивския тролей на Кучкова.След безбройните и сменени никове.

  SHADOWS of SOFIA
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#74] от "K2":

  Не така с рогата де. Форум е, за дискусии и спорове. И най-важното - правото да имаш мнение. А от казаното, може и да си опресним спомените.

 79. 79 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#73] от "Crispy Nut":

  НПО са и ЕП, ЕК, ЕС, НАТО, ООН....а според нашата Конституция международните договори имат силата на закон и са с предимство...Да си чувала за договор за ЕС...

 80. 80 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#79] от "lz73":

  ...Да си чувала за договор за ЕС...
  —цитат от коментар 79 на lz73


  Нищо не е чувала. Заета е да задоволява потребности.

 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#79] от "lz73":

  ...Да си чувала за договор за ЕС...
  —цитат от коментар 79 на lz73


  Нищо не е чувала. Заета е да задоволява потребности.

 82. 82 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#73] от "Crispy Nut":НПО са и ЕП, ЕК, ЕС, НАТО, ООН....а според нашата Конституция международните договори имат силата на закон и са с предимство...Да си чувала за договор за ЕС...
  —цитат от коментар 79 на lz73


  Венецианската комисия е орган на съвета на Европа. Клявката и се е присънило некво НПО и ще ни пробутва незнанието си до безкрак.БУДАла какво да я правиш.

  SHADOWS of SOFIA
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 343 Весело

  Направо да назначат Пеевски да разследва Гешев и да приключваме с тая драма

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Ми как. Изчакваме становището на Кремъл и свикваме закрито партийни събрание.

 88. 88 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#86:"Crispy Nut"][/quote]

  Отлитай калинка!

  SHADOWS of SOFIA
 89. 89 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 373 Весело

  До коментар [#85] от "themtrx":

  Защо толкова сложно, не е ли по-добре и логично Гешев да се саморазследва? лол

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#84] от "Crispy Nut":

  Разследване, чадо мое, разследване....и мисля, че незаконните СРС-та са в категорията за частни тъжби....

 94. 94 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#85] от "themtrx":Защо толкова сложно, не е ли по-добре и логично Гешев да се саморазследва? лол
  —цитат от коментар 89 на cavenn


  БУДА изпрати пасквила на Дани за съгласуване във Венецианската комисия. От там получиха едни снизходителни усмивки.
  Д-р Филипов написа , ако глупостта беше стока , Барни може да отвори склад за търговия на едро

  SHADOWS of SOFIA
 95. 95 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#89] от "cavenn":

  Стил ГЕРБ. При тях почти всичко е сложно и лишено от всякаква мисъл, колкото и парадоксално да звучи.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#92:"Crispy Nut"][/quote]

  Ако Венецианската комисия беше НПО , защо БУДА прати за съгласуване недомислиците на Барни?А
  Не е нужно да отговаряш.

  SHADOWS of SOFIA
 98. 98 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Явно от прокуратурата на милиционерската партенка вече започнаха официална война срещу инакомислещите, изпращайки във формулире безсрамни и бездарни тролове, които да заливат форумите с вулгарности и нецензурирани изрази. Дори превръшането на този форум във фекална чрез заливането му с екскременти и нецензурирани слова не може да скрие позора и неграмотността на главния прокурор. От всичките му голословни твърдения, че се борел срещу олигархията май не остана нито един олигарх в затовора, а опитите му за създаване на паравоенно формирования срещна съпротивата на съда. И за чистач на тоалетните в прокуратурата не става

 99. 99 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Явно от прокуратурата на милиционерската партенка вече започнаха официална война срещу инакомислещите, изпращайки във формулире безсрамни и бездарни тролове, които да заливат форумите с вулгарности и нецензурирани изрази. Дори превръшането на този форум във фекална чрез заливането му с екскременти и нецензурирани слова не може да скрие позора и неграмотността на главния прокурор. От всичките му голословни твърдения, че се борел срещу олигархията май не остана нито един олигарх в затовора, а опитите му за създаване на паравоенно формирования срещна съпротивата на съда. И за чистач на тоалетните в прокуратурата не става

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK