Имам ли COVID-19: кратък наръчник при симптоми

Имам ли COVID-19: кратък наръчник при симптоми

© Associated PressОколо 200 хил. души, според официалните данни от информационната система на Министерството на здравеопазването, са доказано заразените с коронавирус в България от началото на епидемията. Въпреки че пациентите, техните близки и институциите трупат опит за COVID-19 вече девет месеца, официална обобщена информация с най-честите въпроси за болестта и техните отговори липсва, с изключение на няколко видеоклипа, публикувани на държавния сайт за коронавируса.


"Дневник" събра част от информацията, която може да се намери през официални и неофициални източници и която може да служи като ориентир на неспециалистите при съмнение за заразяване.


Използваните обясненията идват от документи на български и чуждестранни институции, от медийни изяви на лекари и учени, както и публикувани в социалните мрежи резюмета от наръчници за лекуване в други държави и наблюдения на медици, които са се сблъскали вече с болестта.
Въпреки събраната информация, при съмнения и притеснения около COVID-19 основният съвет е да се търси консултация с лекар - общопрактикуващ или специалист, и да се избягва самолечение.


Симптомите, които предупреждават за COVID-19


Световната здравна организация (СЗО) изброява редица симптоми на коронавируса SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19), като голяма част от тях са допълнени в хода на развитието на пандемията и познанията за болестта. Най-често срещаните симптоми са:

- температура
- суха кашлица
- умора
Други симптоми, които са по-рядко срещани и могат да се отнасят за някои пациенти са: загуба на вкус или обоняние, запушване на носа, конюнктивит (също известен като зачервяване на очите), възпалено гърло, главоболие, мускулни или ставни болки, различни видове кожни обриви, гадене или повръщане, диария, простуда и замайване.


Публикация във "Фейсбук" дава някои по-конкретни критерии с обяснението, че са базирани на препоръки на дружеството по инфекциозни болести и епидемиология на Кралство Швеция и на наблюдения на медиците в страната. Авторът - Георги Драганов, посочва, че е практикуващ лекар в Швеция и е събрал информация, която би могла да помогне на българските му колеги. Според посочените от него данни наблюдаваните в страната симптоми при контакт със здравните специалисти са:


1. Висока температура (до 40 градуса) при 60 до 99% от пациентите.
2. Умора - при 70% от пациентите.
3. Суха кашлица - при 59%.
4. Загуба на апетит - при 40%.
5. Мускулни болки - при 35%.
6. Задух - при 31%.
7. Кашлица с храчки - при 27%.
8. Диария, загуба на апетит и обоняние, сърдечни усложнения.


В България от пролетта е достъпен онлайн тест, който може да ориентира хората с подозрение за зараза дали са в рисковата група и как трябва да реагират. Той е разработен от д-р Иван-Асен Шишманов, лекар в клиниката по кардиология на "Пирогов", и е съгласуван с началника на клиниката и други специалисти от болницата, както и с препоръките на СЗО. Анкетата е анонимна.


Колко време отнема да се развият симптоми?


Според Световната здравна организация (СЗО) от момента на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) до появата на симптомите продължава средно между пет и шест дни, но може да варира между един и четиринайсет дни. Затова СЗО настоява заразените да си останат вкъщи и далеч от други хора в продължение на 14 дни и да се предотврати разпространяването на вируса, особено когато тестването не е лесно достъпно.


Институтът "Робърт Кох" в Германия препоръчва хората с леки оплаквания, които по една или друга причина не могат да бъдат тествани, да се лекуват най-малко пет дни вкъщи. Допълнително те трябва да бъдат 48 часа без симптоми, преди да имат контакт с други хора. Така, ако тези "неразпознати пациенти" са заразени с COVID-19, до голяма степен се намалява възможността да заразят други. Ако оплакванията се усилят, то тогава и институтът "Робърт Кох" съветва човек да се свърже с личния си лекар.


Как може да се различи COVID-19 от грип?


Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) и СЗО подчертават, че симптомите са сходни и само на база тях е трудно да се прецени за коя инфекция става дума.


За да се установи дали става дума за грип или за вирус, CDC препоръчва да се направи тест. Комбиниран тест за коронавирус и грип има и в България, но за възможност да бъде направен е най-добре пациентите да се обърнат към личния си лекар.


В този контекст в обобщение с въпроси и отговори за коронавируса на университета "Харвард" пише, че лекуващият лекар на даден пациент трябва да се съмнява по-скоро за коронавирус, ако пациентът има:

- симптоми, свързани с дихателните пътища
- и е имал контакт с някой, който се смята, че е болен от COVID-19
- или около пациента има разпространение на вируса

Изследването - кога и с какъв тест?


Стандартно за установяване на зараза с коронавирус в България и света се използва PCR методът, смятан за най-достоверен.


Според СЗО тези тестове са най-ефективни по време на активната инфекция, т.е. няколко дни след заразяването и в периода, когато започнат да се проявяват симптомите. Няма смисъл да се прави тест ден, след като сте общувал с човек, който е развил симптоми - дори да сте заразени, изследването няма да успее да установи това и резултатът ще е фалшиво отрицателен. Нужно е да изчакате поне три-четири дни. Въпреки високата степен на надеждност, и при това изследване има известни условности в различните случаи.


Резултатите от PCR теста излизат за около ден и при потвърждаване заразеният подлежи на задължителна изолация за 14 дни.


Другият вид често правени изследвания са антигенните тестове. Резултатите от тях стават известни за около 20 мин., но са по-малко точни от тези по PCR метода. Затова здравните власти у нас изискват положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR изследване. Подобно е изискването на властите и в Германия.


Ключов детайл при това изследване е, че то се позитивира между третия и осмия ден след заразяване и е достоверно до средата на втората седмица след началото на симптомите, обясни пред "Дневник" проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог в клинична лаборатория на "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда" .


Къде могат да се правят тестовете, какви са цените им и кога се плащат от държавата четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK